Малко разяснение.

04.07.10
14:12

Хай. Имам 3 въпроса и те са:
1. Клековете/мъртвата тяга набиват ли ? Обосновете отговора си.
2. Онези теми с тренировъчните програми за сила/размер/килограми имат ли алтернатива на клек/мъртва тяга ?
3. След 1 месец кръгова тренировка добре ли е да се започне с някоя от 3те горепосочени програми ?
Мерси предварително.

1. Този спор ще се ‘влачи’ докато учените не съберат достатъчно голяма група близнаци и тренират по един от тях с клекове и тяга, а другият - без. По-хубаво е да са тризнаци, за да може третият да не тренира въобще. Слд статистическа обработка, според мен, трениралите с клек и тяга ще са най-високи, след тях - трениращите, а нетрениращите - най-ниски. Но разликата ще е в порядъка на 2-3 сантиметра най-много. Стефка Костадинова е клякала с много повече килограми, отколкото ще видиш в залата, в която ходиш. Между другото, скоро започва следващото състезание от Диамантената лига. Погледай лекоатлетите и виж хората, които няколко пъти седмично клякат, дали са станали джуджета. Във форума има теми по въпроса, разгледай ги :)
2. Ако те е страх от клека и тягата - не ги прави. Като прехвърлиш 27 години може да започнеш онези системи. И след 27 годишна възраст може да се направят мускули. От добре изпълнените клек и тяга, без прекаляване с килограми и серии, само ще извлечеш полза. Освен ако не искаш да си плажен билдер, тогава нямаш нужда от клек и тяга.
3. Рано е. Освен ако нямаш добра база, изградена от трениране на друг спорт. Но поне 3 месеца начинаещият си е начинаещ, месец кръгови не са достатъчни нито да се заучат правилните техники, нито тялото да е готово за последващите натоварвания. Дори Христомир в новия брой на едно от бг списанията дебело почертава колко грешно е начинаещите да скачат на сплитове от първия ден. Дори го нарича ‘фундаментална грешка’ и казва, че ‘взема епидемични рамери’.

Мнението беше редактирано от Юлиян Тодоров на 04.07.10 14:33.

04.07.10
15:02

@ 2. Демек няма смисъл да тренирам по онези програми (на 16 съм) ?
@ 3. Знам как се изпълняват голяма част от упражненията (тренирал съм доста, макар и разкъсано)

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1