05.07.10
17:08
Здравейте машини,
Амбицирал съм се да стопя ненужния килограмаж и взех да тичам по 5-6 километра (на фитнес пътека) 5-6 пъти в седмицата (найс а!), предимно вечер. Вече спрях да се задъхвам, ама нали съм тежък, глезените и колената взеха да ме понаболяват. Дайте някакви съвети какво да ги правя. Наколенки ли, някакви мазила, хапове мапове.
Мерсаж,
Станоев
05.07.10
19:34
казано от stanoev на 05.07.10, 17:08:
Здравейте машини,
Амбицирал съм се да стопя ненужния килограмаж и взех да тичам по 5-6 километра (на фитнес пътека) 5-6 пъти в седмицата (найс а!), предимно вечер. Вече спрях да се задъхвам, ама нали съм тежък, глезените и колената взеха да ме понаболяват. Дайте някакви съвети какво да ги правя. Наколенки ли, някакви мазила, хапове мапове.Мерсаж,
Станоев
Колко ненужни килограми имаш ?
Моето мнение -
Не тичай на пътека.
Освен чисто биомеханичните недостатъци- повечето пътеки отнемат работата на задните бедра и гъза, а именно натискането на крака в земята...те не действат добре на вестибуларния апарат, а обемът тичане, за който говориш - 5-6 км 5-6 пъти седмично е твърде тежко за ставите, особено тези, върху които тежат излишни килограми и които не са подготвени предварително с тежко и правилно трениране.
Съветът ми е - спри да тичаш на пътека. Почни да се учиш с треньор да клякаш, да правиш тяга, да тренираш пояса. Оправи хранителния си режим и после мисли за тичане на открито :)
Ми сега съм 96 и искам да стана поне 85…демек 10 кила трябва да сваля...ииии мерси за съвета...ще помисля дали да го последвам ;)
И аз преди, като се “катерех” често по пътеката, имах проблеми с коленете и стъпалата. И аз така се мъчех на 5 км.
Сашо е напълно прав.
Ако не ти се слиза от нея, опитай с ходене под наклон. Ще ти свърши същата работа (ще държи пулса в оптималните за сваляне граници), но пък ще намалиш проблемите с коленете и глезените. Ако пък си правиш интервали с по - висока скорост и наклон, ще е най - добре.
Още по - добре е навън да тичаш, ама...
Обърни внимание на обувките, с които практикуваш такива дейности, те са също от голямо значение. За тичане така или иначе ти трябват маратонки, предназначени именно за това.
Мнението беше редактирано от Инис на 06.07.10 07:55.
06.07.10
07:57
казано от stanoev на 06.07.10, 06:24:
Ми сега съм 96 и искам да стана поне 85…демек 10 кила трябва да сваля...ииии мерси за съвета...ще помисля дали да го последвам ;)
Тогава сериозно внимание обърни на хранителния режим - естествена храна в достатъчни количества...рибено масло/бульони от кокали/вътрешности за ставите, много вода :) При нужда от информация - пиши, ще ти помогнем :)
Не ми се слиза от пътеката щото е комбинирана с екран та докато тичам мога да гледам новини, документални филми или нещо по-”образователно” (разбирай Планета :)) Ще пробвам да комбинирам интервали с по-висока скорост + наклон и нормално тичане. Иначе за тичане ползвам asics маратонки...
http://www.asics-bg.com/files/patriot-2-T9D3N.jpg
Мерси...
03.03.12
14:34
..
Мнението беше редактирано от the goddess на 06.03.12 01:39.
Когато като цяло се движиш лошо бягането ще ти създава доста проблеми. Това че си кривиш крака е подсказка, че има сериозен шанс да не са ти както трябва движенията.
Освен това трябва да внимаваш с пробяганите километри, защото ако започнеш да бягаш прекалено често и продължително, проблеми ще има от претоварване на не адаптираните стави и меки тъкани. Трябва да се увеличават постепенно километрите и честотата.
Колкото до обувките те могат да замаскират болка временно, но това само влошава положението. Не трябва да се компенсира лоша техника на бягане, с обувки.
За мен бягането е сложно занимание, за което трябва подготовка и инструкция, поне за много от хората.
Мнението беше редактирано от MrNikoi на 03.03.12 16:04.