06.07.10
14:11
Здравейте...изчетох половинта теми за кросфит и супер много се надъхах, но като не съм правил до сега и не съм сигурен какво ще мога, искам съвет от вас, с какво да започна като се има в предвид, че:
съм висок 191см.
тежа 80кг.
стаж в залата - 4-5 месеца.
Тяга: 90х2, 110х1 и серии с 60кг.
Клек 70х10, 80х5, 100х1.
Има ли смисъл да започвам КФ или не още !?
казано от Калоян Цонев на 06.07.10, 14:11:
Здравейте...изчетох половинта теми за кросфит и супер много се надъхах, но като не съм правил до сега и не съм сигурен какво ще мога, искам съвет от вас, с какво да започна като се има в предвид, че:
съм висок 191см.
тежа 80кг.
стаж в залата - 4-5 месеца.
Тяга: 90х2, 110х1 и серии с 60кг.
Клек 70х10, 80х5, 100х1.Има ли смисъл да започвам КФ или не още !?
Здрасти, Калояне!
Има смисъл. Разбира се, няма да се хвърляш на непосилни неща. В началото ще използваш само комплекси, включващи движения с позната техника. Постепенно ще заучаваш по-сложните движения (желателно е с инструктор). Скалирай натоварването, т.е. намалявай го, ако е необходимо, за да не е непосилно. Първите опити не са за рекорди, а за запознаване с натоварването.
НЕ ЖЕРТВАЙ ТЕХНИКАТА В ИМЕТО НА СКОРОСТТА!
Отделно си продължавай с клековете, тягата, бенч пресата, раменните преси и набиранията. Прочети статията за структуриране на тренировките (http://www.bb-team.org/articles/3820/#axzz0suknyPwO). Питай за неясните неща, ще помагаме.
Успех!
06.07.10
18:39
Здравейте,
Много подходяща тема,макар че може би донякаде се припокрива с общата тема за CF(която ОБАЧЕ стана прекалено обемна за човек, който не я следи да прочете всичко).Та,надявам се Калоян да няма нищо против и аз да се включа с въпрос от начинаещ.
Въпросът ми е в дните, които тренираме две или три “области”(справка линка от коментара на Вик)има ли нещо по специално при подбора.Утре например трябва да правя метаболитна(кардио) тренировка и гимнастическа.Идеята ми е да съчетая набираня със скачане на въже.Добре ли е,и ако не е къде бъркам?
Благодаря предварително!
06.07.10
20:53
Така...до колкото разбрах трябва да направя 3 седмици по програмата, която ми даде.
След това да направя тренировка. Аз си избрах 5+2. Само не разбрах:
1: Какви точно упражнения да правя в дните на:
W – тренировки с тежести – базови упражнения с тежести, силов трибой и олимпийски движения, които повишават силата и експлозивността. !?
2: Какво е “20 обръщане @ ½ ЛТ” !?
06.07.10
20:54
Така...до колкото разбрах трябва да направя 3 седмици по програмата, която ми даде.
След това да направя тренировка. Аз си избрах 5+2. Само не разбрах:
1: Какви точно упражнения да правя в дните на:W – тренировки с тежести !?
2: Какво е “20 обръщане @ ½ ЛТ” !?
1- На сайта има статия, в която са написани към коя група кои упражнения спадат :)
2- Това означава 20 обръщания с половината от личното ти тегло.
Владо и Калоян,
Не бързайте да следвате стриктно точно определена схема. Бих ви предложил в началото да избирате комплексите леко “хаотично”, за запознаване с натоварването. Най-важния критерий при избора нека бъде доброто познаване на безопасната техника на движения, включени в комплексите. Опитайте кратки (спринтови) комплекси за време, после такива за макс брой кръгове за лимитирано време, а също така и чисто силовите комплекси, за които няма времево ограничение.
Относно въпросите ви:
- Скачането на въже е добър избор, опитай Double Unders, т.е. две превъртания на въжето при всеки скок.
- W e точно това - тяга, клек (преден и заден), тръстъри, раменни преси (стриктни, пуш преси и jerk), бенч преса, swing с дъмбел или пудовка, обръщания (с клек и силово, както и от стоеж), хай пул, изхвърляния (с клек и силово, както и от стоеж).
Мнението беше редактирано от Vic на 07.07.10 09:58.