05.07.10
19:40
Все съм си мислела колко сме различни от мъжете. Но чак пък толкова, че да не ни влияе особено приемът на протеин след тренировка (dull) Чета си аз статийки из нета и ето на какво попадам.
И какво сега: изследванията се правят от мъже за мъже с мъже. Жените били малко, ама пък като се направи изследване и резултатите някакви съвсем объркващи.
Утре ще се окаже, че жените не трябва да ядат извара вечер, както всички тук мъже се съветват поголовно та и аз жабата вдигнах крак :D
Ще драснеш ли с два реда за какво става реч, че ме мързи да чета цялата статия :)
— when it comes to women, there’s a great deal that sports scientists “just don’t understand.”
Можем да го перифразираме: “— when it comes to women, there’s a great deal that men “just don’t understand.”
Извара....това пък какво беше?!
Между другото, аз от известно време (няколко месеца) пренебрегвам следтренировъчното хранене. Не е с цел, така се случва. И протеинът ми като цяло не е много - 60-80 макс. на ден. Разлика никаква....и се възстановявам, даже напоследък по - добре от преди, и тренирам повече, и нямам проблем със силата. Не че расте много, но поне не пада. Значи и мускул не губя. Та...знае ли човек...Най ще се радвам, ако се окаже, че жените трябва да сме само на ВВД :lol:
Мнението беше редактирано от Инис на 05.07.10 20:38.
Ами те това казаха общо взето: дъвчи въглехидрати само и ще имаш повече пауър :) Белтъчините не били от кой знае какво значение за храненето за възстановяване. Освен това жените горели повече мазнина за гориво, отколкото въглехидрати или мускули. Така че не се притеснявайте и че ще изгорите мускула толкова лесно.
Това беше статията в резюме: две изследвания как се отразява въглехидрат след тежка тренировка на мъжете и как В+П. В+П мъжете възстановили по-добре и на следващото натоварване показали по-добри резултати с цели 4%. Докато за жените нямало абсолютно никакво значение дали са само В или В+П.
От прочетеното до тук да обобщим... Яжте въглехидрати и ще имаш повече пауър, е тук всички сме съгласни... Белтъците не са от значение /ем щом казват/ ! Жените горят повече мазнини, но за сметка на това по-малко мускули, последните не си отивали лесно /е как ще си отидат, ако ядеш много въглехидрати/—-> факт е, че жените имат повече подкожни мазнини.... май има някакъв бъг в системата (nfun) Понеже видяхме, че белтъци не са нужни, коя ще е първата, която ще пробва да отслабва с много въглехидрати и мазнини?!? Абе вие на всичко в нетЯ ли вярвате?
Не се впускай в такива съждения, Точка. Щото вадиш грешни изводи.
Коментираме някаква статия. Кой в какво вярва (или не вярва), си е негова лична работа, стига да не го натрапва на околните.
Че имало бъг в системата - ами има, но те, хората, ще си го отстранят :lol:
С много въглехидрати вероятно никой не сваля, ама то и с много протеин пак може да не сваля.
Пък и човешкото тяло не е математика и има и други фактори, влияещи върху метаболизма, възстановяването и прочие.
Крайностите нито са критерий, нито са удачен избор - важи за всичко.
Ми аз чаках някой друг да направи някакъв извод ама нейсе... Откровено да си кажем, с някои неща не съм съгласен! Абе що ли имам чуството, че съм си изгубил времето?!$%
казано от to4ka на 05.07.10, 21:35:
Понеже видяхме, че белтъци не са нужни, коя ще е първата, която ще пробва да отслабва с много въглехидрати и мазнини?!? Абе вие на всичко в нетЯ ли вярвате?
Виж сега, никъде в статията не се говори за отслабване. Говори се за ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ след тежък спорт. И не става въпрос за неядене на протеин като цяло, а само в следтренировъчното хранене.
казано от to4ka на 05.07.10, 21:35:
факт е, че жените имат повече подкожни мазнини.... май има някакъв бъг в системата
Значи е напълно нормално и вероятно по-лесно тялото да изразходва това, което има в повечко. Т.е. има мазнини, тях ползва.
Защо не ползва белтъчини: те са най-труднодостъпни пък и жените нямаме много мускул, че да си го дадем лесно. Защо не разчита толкова въглехидрати пък се обяснява ведно друго проучване, където казват, че жените не можели да “зареждат” въглехидратно толкова колкото мъжете и им трябват екстра манджа и въглехидрат.
А темата е отворена за коментар на други разлики, които сте забелязвали от собствен опит.
Мнението беше редактирано от Anelia на 06.07.10 05:51.
От едно известно време ям месо (100-150 гр) само веднъж на ден. Другите ми белтъчини са 2-3 яйца. => 50-60 гр протеин. В сравнение с преди 2 г, когато откарвах около 150-180 гр. не съм загубила никакъв мускул. Даже обратното. Само дето сега не ми се налага да мисля постоянно “Какво ще ям в еди-колко си часа” Някак по-лесно и по-леко. И за бъбреците и всичките ми системи, и за мозъка ми.
Следтренировъчно хранене, в класическия му вид до 30 мин след тренировка съм имала около 2-3 месеца от живота ми. И...просто реших, че е безмислено. Вечерята ми върши по-прекрасна работа :)
Мисля, че всяко тяло си е различно и ако умееш да го слушаш, то само си казва какво иска...
Всичко останало, което четем като препоръки и изследвания, е само за да се само-омагьосаме :)
Мнението беше редактирано от Limka на 06.07.10 06:48.
Различни,различни, колко да сме различни?!? Вашите тела също отделят кортизол нали ? Нивото му е наи-високо сутрин и в стресови ситуации, физически и психически натоварвания. Сиреч докато тренираме /тялото на здрав човек/ произвеждаме кортизол. А един от ефектите му както знаем е да разрушава мускулните белтъци, превръщат се в аминокиселини и от там в черния дроб за глюкоза... Разграждането на мускулните белтъци влияе негативно на мускулната сила, а до там се стига при продължително гладуване или непълноценно белтъчно хранене при изтощителни физически усилия. Аз също не броя белтъци и сигурно рядко минавам 2гр. на кг. и си раста доволно, тази зима станах 90+ кг. на 178см. Но след тренировка и сутрин задължително имам солиден прием на белтъци. Друг хормон който пряко се влияе от богатата белтъчна храна е соматотропния, него пък няма смисъл да го коментираме... Все пак всеки сам си решава колко да расте и как да изглежда, а по-хубавото не за всеки значи повече....
Инис ти нали имаш мерак за клипчета на клек, намерих тука някакво но пустата ми зала е неудобна за снимане и не се вижда до къде пускам, личи си, че е дълбоко ама нейсе...
казано от Anelia на 06.07.10, 05:34:
Значи е напълно нормално и вероятно по-лесно тялото да изразходва това, което има в повечко. Т.е. има мазнини, тях ползва.
Защо не ползва белтъчини: те са най-труднодостъпни пък и жените нямаме много мускул, че да си го дадем лесно.
Да, да...то Организма е бакалин :))
Може би е вероятно да е нормално да е по-лесно на тялото....но това е толкова солидно предположение, колкото и извода, че
при 50-60гр. протеинов прием на ден, при има няма 30-40 кила активна маса, съфорумките не губят сила и затова протеина не им е важен. ;)
2.2 грама на килограм тегло си е мярка за културисти, нерядко използващи и препарати подпомагащи усвояването му. Лично мнение, макар и срещал твърдението, че над 1.7гр/кг не се усвояват.
Относно въглехидратните зареждания при жени и при мъже - спорен въпрос. Привържениците на ВМ-НВД не са никак фенове на въглехидратни зареждания. Аз лично, не правя “зареждания”. Въпрос на хранителни навици и режим, въпрос на цели, въпрос на вкус дори.
След тренировка се храня, не зареждам. :)
Мнението беше редактирано от 6th на 08.07.10 16:12.
Понеже това ще остане в историята - моето активно тегло е 56 + кг., а на Лимка е 60 +.
Не зная колко кг си, С7АЛКЗР, но на тяга ще те дръпна и ще клекна с теб, т.е с теглото ти. Може и няколко пъти.
Имам какво да загубя тоест.
Аз от няколко месеца съм на нисък протеин и разлика не виждам в нищо. Сигурно защото наблягам на въглехидратите :D
И изобщо математиката май повече вреди отколкото да помага при храненето - 1,7; 2,2…
В никакъв случай не искам да кажа, че протеинът може / трябва да се държи нисък. Просто при мен е такава ситуацията. Не е “солидно предположение”, а е факт.
Идеята ми не беше да ви засегна на “активно тегло”.
При все, че аз съм с по-голям процент подкожни мазнини, но дори и игнорирайки този фактор, приемате повече протеин от мен.
И въпреки това, мога да направя 10ина серии раменни преси с теб. :P
Т.е. аргумента “нисък протеинов прием”, който не е чак толкова нисък, не е е показателен.
Е, аз не съм изпитвал проблеми със сила или нещо...за щастие не се разпадам, имам и някакви резултати... :)
Естествено, адски далеч съм от идеята да се обявя за доказателство за ниските протеинови нужди на мъжете.
Има разлика между “имам резултати”, “мога да тренирам и така/не съм загинал”, “постигам върхова форма”, “спортувам здравословно” и т.н. :)
Мнението беше редактирано от 6th на 08.07.10 17:00.
С7АЛКЗР, човек като теб, който кляка със 170 кг. и след това изяжда 500 гр. месо, със сигурност поглъща повече протеин от мен :D
И със сигурност, дори и да иска, няма да мине за доказателство за ниските нужди от протеин при мъжете, дори и ако изскочи такова изследване.
Това за “имам някакви резултати” и т.н. е стопроцентова истина...Крайностите и вманиачаването са много енергоемки, добре е да се избягват - особено, ако тренираш за удоволствие.
А за ВМ - там така се избягват въглехидратите, че за зареждания не може да става въпрос, ако си спомням добре. Приема се, че мазнините, в качеството си на основен енергиен източник на оргнизма, са достатъчни.....малко като да сложиш газова на бензина....
Хората, които амбицирано свалят / качват, са много по - стриктни по отношение на протеина. Особено след тренировка.
В момента се уча да поддържам тегло (% мазнини) и да хипертрофирам; ако стане, аз пък ще бъда доказателство за ниските протеинови нужди при жените :D
П.П. Е, да де, не е само за изграждане, Петко. По този въпрос все още не спорим.
Аз изместих леко темата от протеина след тренировка към протеина изобщо.
Мнението беше редактирано от Инис на 08.07.10 20:24.
Напълно подкрепям Инис.
Смятането е повече от излишно и вкарва в схеми (поне жените със сигурност). Понеже ние по принцип сме си малко по-изпълнителни и вманиачени, ако изяден 100 кал или 50 гр въглехидрат повече, и започваме да си мислим “Мале, колко много ядох сега, как всичко оплесках, сега вместо да свалям, ще качвам” и... се омагьосваме в обратна посока. Според мен лично, нагласата и мислите имат по-голямо влияние върху свалянето / качването, отколкото двигателната активност и хранителният прием.
Така че... 1,7, 2.2 гр и т.н. са...една чудесна теория.
На практика, обаче: аз, с моите 60 кг активно тегло, и редовни тренировки (и умерени, и интензивни, и с тежест, и без тежест) и прием на около 50 гр протеин/ дневно (т.е. по-малко от 1 гр/ кг) в последната половин година, не съм загубила дори 1 кг мускулна маса. В същото време, със солиден прием на мазнини и въглехидрати (понякога дори и в комбинация, да!) си стоя едни 14-15% мазнини.
Така че...хайде да не възхваляваме толкова теориите...щото фактите понякога говорят друго :)
09.07.10
06:44
може би отговорът за стабилното ти тегло са интензивните тренировки,които изгарят много калории и повишения метаболизъм
ако намалиш темпото или спреш тренировките(недай боже се казва:)сегашният ти хранителен режим ще ти се отрази негативно
забелязала съм, че повечето съфорумци, без да са професионалисти,си поставят профи цели и режими
общата култура за храненето е много полезна,но мисля да остави калкулаторите и теглилките на професионалистите-все пак това им е професията
Queen Kobra,
моят случай беше само илюстрация, че формулите не са толкова важни и вярни.
И за информация: и при намалени тренировки и качествено стабилно хранене не качвам :) Нито пък свалям. Просто съм в баланс :)
Така де...да не се отплесваме от темата.
Аз подкрепям, че телата на жените реагират по-различно от тези на мъжете.
казано от Limka на 09.07.10, 06:48:
Queen Kobra,
моят случай беше само илюстрация, че формулите не са толкова важни и вярни.
И за информация: и при намалени тренировки и качествено стабилно хранене не качвам :) Нито пък свалям. Просто съм в баланс :)
Така де...да не се отплесваме от темата.
Аз подкрепям, че телата на жените реагират по-различно от тези на мъжете.
Все едно аз съм го писала :-) И да, категорично има разлика. Дори когато не гледам под лупа и пресмятам точно какво и колко ям, тялото ми винаги е в перфектен баланс. Да, вероятно разните мерки и теглилки варират с пренебрежимо малък процент, но баланс има! Докато мой близък приятел, с който тренираме, ако реши да мръдне малко от “канона”, оплесква всичко! А тренировките са си константа - интензитета и натоварванията не се променят особено много в това време.
Разликата е че ние сме жени, а мъжете са си мъже. Различни хормони, психика, мускулно-скелетна система, храносмилане и т.н. По природа е невъзможно дадена храна или тренировка да се отразява абсолютно еднакво на всички. Колкото по-равно го разберем, толкова по-добре ще оптимизираме собствения си хранителен и двигателен режим. От всичко в повече /протеин, мазнини, въглехидрати/ се качва, то е ясно. Същото става, като си МИСЛИШ ,че ще качиш маса, като ядеш протеин след тренировка. Мъжете просто не го мислят. Нас хем ни е шубе, хем тренираме яко проблемните си части и ядем проетин. Както се казва, който го е страх от мечки , да не ходи в гората. При мен това е решението. Не искам големи крака и не ги тренирам. Тичам, качвам стълби, правя гимнастика и упражнения със собствено тегло и ми е добре.Ако реша да ги тренирам с тежести , хапвам повечко зеленчуци, ядки и малко белтъчини.
казано от Limka на 06.07.10, 06:47:
От едно известно време ям месо (100-150 гр) само веднъж на ден. Другите ми белтъчини са 2-3 яйца. => 50-60 гр протеин. В сравнение с преди 2 г, когато откарвах около 150-180 гр. не съм загубила никакъв мускул. Даже обратното. Само дето сега не ми се налага да мисля постоянно “Какво ще ям в еди-колко си часа” Някак по-лесно и по-леко. И за бъбреците и всичките ми системи, и за мозъка ми.
Следтренировъчно хранене, в класическия му вид до 30 мин след тренировка съм имала около 2-3 месеца от живота ми. И...просто реших, че е безмислено. Вечерята ми върши по-прекрасна работа :)Мисля, че всяко тяло си е различно и ако умееш да го слушаш, то само си казва какво иска...
Всичко останало, което четем като препоръки и изследвания, е само за да се само-омагьосаме :)
Абсолютно съм съгласна!
27.09.10
12:43
достатъчно различни за да ви обичаме :)
ПС: Натали много си хубава на този аватар (blush)
Мнението беше редактирано от Кристиянчо на 27.09.10 12:44.
27.09.10
18:02
Във всяка тема, като видите мацка и се почва спам. :( Едни и същи хора. Не е тук мястото!
Поздрави!
Жените са различни от мъжете но и за двата пола важат законите на биохимията и ендокринологията.
Просто трябва да се обърне шнимание на някой подробности.
1. Когато жените тренират прекалено на тежко тялото им започва да отделя повече тестостерон което ги прави по мъжки и груби, защото дори и да нямат жлези които да го произвеждат то при жените се набльдава така нареченото тъканно синтезиране на тестостерон. Аз лично като мъж не харесвам груби и трмави жени.
2. Факт е че жените по трудно отделят кортизол така че наистена могат да консумират по-малко карбс и повече мазнини. белтъците също са важни.
3. По принцип жените имат по високи нива на растевен хормон и може би за това живеят по дълго:) По високите нива на растежният хормон доказват по горното твърдение, защото растежният хормон оптимизира усвояването на глукозата и приемът и може да се намали.