Болка в горна част на корема

07.07.10
19:31

Става въпрос за следното: правя набирания с изправени крака, съъъъвсем леко насочени напред, като по този начин усещам напрегната и коремната мускулатура. За първи път преди 2 дни при поредната серия набирания усетих много силна и рязка болка точно в най-горната част на коремната мускулатура - там, където започват ребрата... Инстинктивно се пуснах от лоста(просто не можех да продължа)... И без това ми беше последна серия и прекратих...
Вчера отново ми се случи същото в края на тренировката и пак не си довърших набиранията... Отидох на скрипеца и там нямаше проблем. Болката е супер кратка и в момента в който се пусна от лоста всичко е ОК. На някой да му се се случвало нещо такова ?
Да отбележа, че правих тяга вчера, както всеки друг път и нямах никакви проблеми.

казано от Madman_ на 07.07.10, 19:31:

Става въпрос за следното: правя набирания с изправени крака, съъъъвсем леко насочени напред, като по този начин усещам напрегната и коремната мускулатура. За първи път преди 2 дни при поредната серия набирания усетих много силна и рязка болка точно в най-горната част на коремната мускулатура - там, където започват ребрата... Инстинктивно се пуснах от лоста(просто не можех да продължа)... И без това ми беше последна серия и прекратих...
Вчера отново ми се случи същото в края на тренировката и пак не си довърших набиранията... Отидох на скрипеца и там нямаше проблем. Болката е супер кратка и в момента в който се пусна от лоста всичко е ОК. На някой да му се се случвало нещо такова ?
Да отбележа, че правих тяга вчера, както всеки друг път и нямах никакви проблеми.

Отдясно или отляво е болката? Това, което описваш звучи като черен дроб/далак/жлъчка, не мускулна болка :)

07.07.10
22:30

Точно в средата си е... там където е най-горната плочка... Мисля слънчевия сплит се падаше там.
Зеления кръг на изображението.
Страх ме е даже да си го помисля, но има ли шанс да съм скъсал коремен мускул ? Коремни преси не правя заради ингвинална херния, тренирам само с изометрични упражнения...

Мнението беше редактирано от Madman_ на 07.07.10 22:47.

казано от Madman_ на 07.07.10, 22:30:

Точно в средата си е... там където е най-горната плочка... Мисля слънчевия сплит се падаше там.
Зеления кръг на изображението.
Страх ме е даже да си го помисля, но има ли шанс да съм скъсал коремен мускул ? Коремни преси не правя заради ингвинална херния, тренирам само с изометрични упражнения...

То ако толкова лесно се късаше мускул...
И все пак такава диагноза не се дава онлайн...отиваш на травматолог/кинезитерапевт и там ще ти кажат какво е точно :)

Имаш херния ? Какви изометрични упражнения правиш ?

08.07.10
12:42

За късането си прав - филмирам се...
Да, имам ингвинална (в слабините, вдясно) херния. Няма нужда да ти обяснявам, предполагам. :)
Основно правя планк - това е единстреното упражнение за корем, което правя и то не много често. Иначе си клякам, правя тяга...
Може би имам нужда от още упражнения за корем, знам ли. Коремни преси не съм правил от години, а и е вредно в моята ситуация.
А и нали не е сгъване функцията на коремните мускули... Както и да е - отплесвам се.  Мерси много за мненията !  ;)

казано от Madman_ на 08.07.10, 12:42:

За късането си прав - филмирам се...
Да, имам ингвинална (в слабините, вдясно) херния. Няма нужда да ти обяснявам, предполагам. :)
Основно правя планк - това е единстреното упражнение за корем, което правя и то не много често. Иначе си клякам, правя тяга...
Може би имам нужда от още упражнения за корем, знам ли. Коремни преси не съм правил от години, а и е вредно в моята ситуация.
А и нали не е сгъване функцията на коремните мускули... Както и да е - отплесвам се.  Мерси много за мненията !  ;)

Освен да правиш тяга и клек, което е супер, е важно и как ги правиш :) В случая визирам дишането с корема и поддържането на вътрешнокоремно налягане, докато се движи тежестта.

Освен планк ( с неутрален гръбнак) може да правиш палоф преси, обърнати коремни преси. И е много важно да си оптимизираш двигателните навици и конкретно навеждане/клякане :) Говоря не само докато тренираш, а и в ежедневието :)

08.07.10
13:13

Много ще ми помогнеш (а и не само на мен),ако обясниш точно как трябва да се диша по време на тяга и клек.Благодаря предварително! :)

08.07.10
13:58

казано от Андриан К на 08.07.10, 13:13:

Много ще ми помогнеш (а и не само на мен),ако обясниш точно как трябва да се диша по време на тяга и клек.Благодаря предварително! :)

И как според теб се диша на тяга и клек по-различно от други упражнения.Клек - Взимаш щангата на раменете поемаш въздух, клякаш до долу, и до горе като се изправяш издишваш целия въздух. Тяга - долу заставаш в правилната позиция, изпълваш корема (не гърдите - така са ми го обяснявали) с въздух и бавно докато се издигнеш пускаш въздуха на свобода :))

08.07.10
14:33

казано от KETLOT на 08.07.10, 13:10:

...

Освен да правиш тяга и клек, което е супер, е важно и как ги правиш :) В случая визирам дишането с корема и поддържането на вътрешнокоремно налягане, докато се движи тежестта.

Не съм се замислял много за дишането при клека и тягата - правя го инстинктивно. Просто внимавам много да не кривя гърба, за дишането не съм се замислял... Стягам корема, изпъвам гърба и действам. Малко по късно мога да кача клип на тягата, за клека ме е срам - много е плитък и все не го докарвам, без значение кво правя. Просто не съм достатъчно гъвкав, прекалено висок съм или ми е такава структурата не знам...
А откак започнах да тренирам смятам доста ми се подобриха двигателните навици и повече си щадя тялото. :)

BU

09.07.10
14:42

казано от Madman_ на 07.07.10, 19:31:

И на мене ми се е случвало същото , но за част от секундата и минава.Дали нещо е черния дроб ?

казано от Андриан К на 08.07.10, 13:13:

При дишането основният момент е да се диша с корема, не с гърдите. Така се създава вътрешнокоремно налягане, което подсигурява стабилността в пояса. Освен това по този начин се включва диафрагмата, която заедно с мускулите на тазовото дъно гарантират допълнителна стабилност.
За тягата и клека - преди да тръгнеш стягаш корема, поемаш въздух, пак стягаш корема и гъза и започваш движението. Издишваш когато приключи цялото движение. В някои случаи може да издишаш малко въздух в горната/долната част ( тяга/клек), но тенденцията е докато се движи тежестта поясът да е стегнат и да има въздух в корема. Под стягане на корема нямам само предвид стягане на ректуса ( плочки), а цялостно, да чувствате, че няма слабо място в зоната :)

12.07.10
20:48

Благодаря за изчерпателния отговор!Такъв и очаквах от теб. :)

18.07.10
12:51

И аз благодаря за отговорите! А ето как правя тяга:  http://vbox7.com/play:916fb15f . Ще се радвам на критики/коментари относно техниката ! :)

18.07.10
14:26

Защо се клатиш така в горно положение ? Ще си докараш някоя контузия така.

19.07.10
10:51

Не знаех, че се клатя толкова... За 1ви път се гледам отстрани как я правя, но не съм усетил дискомфорт от това клатене.
И все пак е добра забележката. : )
Чудя се дали с подложките, които ползвам не идва много високо щангата ?  Но пък без тях сигурно ще се изгърбвам в долно положение... знам ли.

19.07.10
16:50

Правиш “висока тяга”
Махай “подложките” и заучавай без тях - с тях е по-лесно, да.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1