14.07.10
13:00
Така....попаднах на много вкусен и елементарен десерт. тайландски е и е много популярен.
Продукти: Кокосово мляко или кокосов крем (тези които са в консерва), банан, захар, сол, канела (ако ви се иска :))))
1. Вземате кокосовото мляко. Ако ползвате кокосов крем, просто може да му слойите малко вода. Като гледам, крема е много калоричен, такаче аз смятам да се придържам към кокосово мляко. Слагате кокосовото мляко е тенджера да заври...ама не много 1е да не взема да залепне и да стане на нищо.
2. наразвате бабаба на 2 части и после всяка част на половинка през средата и слагате парчетата в кокосовото мляко.
3. Слагате захар...колкото ви се иска. Рецептата е със захар, ама аз си мисля за мед или поне кафява захар. Ако сте фенове на подсладители...ползвате си тях.
3. Слагате и малко сол...тайландците винаги смесват сол и захар.
4. Това трябва да ври лекичко...според рецептата 2-3 минути. Идеята е банана да омекна, но не прекалено.
5. Слагате канела или каквото други искате и оставяте да истине.
6. Ядете....аз го харесвам студено...като сладолед е.
Дано да ви е станало ясно как става :))
Темата беше редактирана от Callo на 14.07.10 16:23.
Не му слагай мед, прецаква се при топлинна обработка. Ползвай кафява захар. Иначе звучи вкусно.
Дам, и аз така си помислих. А има и китайска версия на това. При нея се използва пъпеш, вместо банан и сега прибавя един странен ориз, който е прозрачен и е на големи топчета.
хахаха, ей сега видях, че в заглавието на темата съм написал “бабан” вместо банан :).
Доста се посмях на заглавието :D
Китайският вариант не ми се струва толкова вкусен, може би защото съм с предубеждения към китайската кухня като цяло.
Затова пък се сещам за един индийски десерт с банани: на кратко съдържа банани, кисело мляко, гхи, синапени семена, захар, прясна мента (цветчетата само) и внимание...люти чушки!!
Звучи “особено”, но е невероятно вкусно. Само че не съм го правила от години, защото намирането на ментови цветчета не е толкова лесно, а със сушени не става.
Интересно звучи. Нормално за Индийската кухня. Понякога може да се замаяш от ароматите.
Индийския сладкиш среща ли се по нашите индийски ресторанти??
Малко ме съмнява. Ще трябва да си го приготвиш сам. Ще се опитам по спомен да пресъздам рецептата. :)
Количествата са приблизителни:
1 ч.л. гхи (или масло)
1,5 ч.л. синапени семена
1 зелена люта чушка
2 банана
ок. 500 гр пълномаслено кисело мляко
1 - 1,5 с.л прясна мента (само цветовете) - ако използваш сушена мента или листа вкуса се изменя
Начин на приготвяне: в дълбок тиган се загрява гхи-то и се добавя синапа (след добавянето му веднага се покрива с капак, тъй като започва да пука и да лети навсякъде :D ). Когато спре да пука, добавяш нарязаната на ситно люта чушка за 30-тина сек. Сваля се от огъня, добавят се киселото мляко, нарязаният банан и накълцаната мента.
Не мога да си спомня дали се слагаше захар, но мисля че се добавяха 1-2 лъжички кафява захар.
Дано да не се бъркам с рецептата. Ако искаш рискувай и сподели след това :)
Мнението беше редактирано от Margi на 15.07.10 15:40.
23.07.10
20:34
Аууу какви вкустий :) Строхотно звучат ! Ще ги пробвам :)