Как да се справя с - diastasis - разделяне на коремни мускули?

14.07.10
08:42

Здравейте,
потърсих във форума за подобна тема, но не открих информация, за това Ви моля да ме опътите, как да се справя с този проблем!

На 27 години съм, тренирах около две години във фитнес зала, така се случи,че изкарах две бременности една след друга, със забрана от доктора да тренирам докато съм бременна, поради опасност от аборт. След първата бременност успях да влезна в сравнително добра форма без проблеми и без тренировки в зала.

Преди 6 месеца родих второто си детенце, не след дълго открих, че коремните ми мускули са се раздалечили, предположих, че след време нещата ще си дойдат по местата. Сега след 6 месеца проверих отново и останових, че коремните ми мускули са се прибрали един към друг, но не изцяло. Искам да започна тренировки отново, но незнам как да третирам коремните мускули. До колкото знам, трябва да се правят специални упражнения при diastasis recti abdominis, но какви точно да са?

Ще съм благодарна, ако ми дадете съвет!

ВН

14.07.10
19:49

Започни изометрични тренировки 2-3 пъти седмично с 3 серии планкове  (предна опора, странична опора, задна опора) за време. Избягвай техники, които рязко увеличават вътре коремното налягане. Сподели как ти се е отразлило след 3-4 седмици, тогава ще коментирам повече.

ЛР

14.07.10
20:03

Владо е дал добри насоки :)

Бих добавил, че е добре да пуснеш и едно клипче на планка, за да сме сигурни,че го изпълняваш добре.

Иначе относно диастазата - при някои жени се събира сравнително бързо и без особено много упражнения, при други - по-бавно. Дори с упражнения не винаги се събира напълно. Това обаче не е проблем и не пречи на нормалното функциониране на коремната стена.

Истината обаче е, че с или без диастаза - за ВСЕКИ е важно да тренира пояса си редовно и адекватно.

поздрави
Лазар

15.07.10
09:13

Много Ви благодаря момчета, за бързият и точен отговор! Днес започвам с тренировките, ще направя и дневник :) за да проследя развитието си. Смятам, че с подходящ хранителен режим, правилни тренировки и постоянство, скоро ще има добри резултати :)

15.07.10
12:41

СПОРЕД МЕН Е ДОБРЕ ДА НАПРАВИШ КОНСУЛТАЦИЯ С КОРЕМЕН ХИРУРГ...не винаги диастазата може да премахне с упражнениячесто се налага  и операция когато има сепариране.

15.07.10
13:50

казано от dimana09 на 15.07.10, 12:41:

СПОРЕД МЕН Е ДОБРЕ ДА НАПРАВИШ КОНСУЛТАЦИЯ С КОРЕМЕН ХИРУРГ...не винаги диастазата може да премахне с упражнениячесто се налага  и операция когато има сепариране.

Кви операции те гонат, голямо и чудо като е малко разместено.

15.07.10
15:02

Неее не съм чак за хирург, при мен е съвсем малко раздалечаването, а и нямам херния или някакви други съпътстващи усложнения.
А и след като нещата сами са тръгнали към по-добро /коремните мускули се прибират един към друг/ значи остава аз да им помогна с упражненията, които момчетата са описали по-горе, както и с помоща на моят инструктор, който съм ангажирала с изготвянето на подходяща програма и хранителен режим. Когато разбера какви ще са те, смятам да си направя дневник тук и  да публикувам развитието на нещата :) Благодаря все пак за съвета!

Лек и усмихнат ден на всички :))))

15.07.10
17:34

Аз пък винаги съм мечтал за такъв корем.

15.07.10
19:27

казано от fam0us на 15.07.10, 17:34:

Аз пък винаги съм мечтал за такъв корем.

Aз пък за несиметричен лол..:)

16.07.10
09:15

Я виж ти, каква интересна тема. Аз си имам същия проблем. Само дето датира вече от 5 години е след една бременност. На операция категорично не искам да се подлагам, пък като гледам тренировките не ми помагат особено да се съберат пустите мускули и съм се примирила с това положение, не е толкова болка за умиране. Само за статистиката - възможно ли е всъщност да има такъв проблем без херния? Щото хернията не е ли точно отслабване на коремната стена, в следствие на което вътрешностите излизат през образувалия се процеп? Хм. Искам и аз да оправя тази работа с упражнения!!! Планкове си правя редовно и редица други за корем... ама не виждам особена промяна. Не, не ми казвайте, че трябва да спра по-динамичните натоварвания, за да затворя корема :(

16.07.10
13:51

Innocence, сега като се замисля, след раждането може да се каже, че имах пъпна херния- пъпът ми стърчеше страшно много навън, кожата беше изтъняла и чувствителна, а при лягане по корем изпитвах болка, в дълбочина /все едно лягах върху твърда топка/, но немога да определя с точност дали това е било херния или пък ме е боляло от не достатъчно контрахиралата се матка /ух чак не искам да си спомня за този период/. С времето пъпчето се прибра и възвърна предишната си форма, вече лежа спокойно по корем. Но понеже ти ме накара да се замисля сериозно над това имам ли херния или не :), а и dimana09 ми вметна да се консултирам с хирург за диастазата, затова ще ида да се прегледам, знае ли се -на мен не ми изглеждат нещата толкова сложни, че чак операция да трябва :) Така че в понеделник или в сряда ще ида на преглед, имам познат коремен хирург, ще го разпитам за всичко :) и ще споделя после с вас :)

Усмихнат ден!

19.07.10
04:11

Няма нищо лошо в една консултация.При всеки е индивидуално, но лично при мен до към третия месец след раждането всичко се събираше, хем три дечица съм родила...

20.07.10
09:15

Така, такаа бях на преглед вчера и резултатите са - да имам диастаза, и не нямам херния :)
- диастазата е голяма, коремната стена е доста слаба - лечение - оперативно и скъпо над 1500 euro, нооо имам минимален шанс да се преборя с нея, чрез тренировки, докторът каза - тренирай си спокойно, ако не се оправиш :) като станеш на 45г. ела и ще ти сложа една подложка хех. Посъветва ме в началото да избягвам упражнения за следните коремни мускули:
External Obliques
Internal Obliques
Transverse Abdominis

22.07.10
13:49

казано от Ралица Цолова на 20.07.10, 09:15:

Така, такаа бях на преглед вчера и резултатите са - да имам диастаза, и не нямам херния :)
- диастазата е голяма, коремната стена е доста слаба - лечение - оперативно и скъпо над 1500 euro, нооо имам минимален шанс да се преборя с нея, чрез тренировки, докторът каза - тренирай си спокойно, ако не се оправиш :) като станеш на 45г. ела и ще ти сложа една подложка хех. Посъветва ме в началото да избягвам упражнения за следните коремни мускули:
External Obliques
Internal Obliques
Transverse Abdominis

Хм, а някой може ли да преведе на разбираем език какви упражнения трябва да се избягват точно?
Аз планкове си правя редовно, само дето не виждам да има особен ефект в посока събиране на мускулите. И беше шок да науча, че обикновените преси били противопоказни. Може би не е зле да мина и аз през доктор, ама като знам какви са специалист......

24.07.10
16:12

казано от Innocence на 22.07.10, 13:49:

казано от Ралица Цолова на 20.07.10, 09:15:

External Obliques
Internal Obliques
Transverse Abdominis

Хм, а някой може ли да преведе на разбираем език какви упражнения трябва да се избягват точно?
Аз планкове си правя редовно, само дето не виждам да има особен ефект в посока събиране на мускулите. И беше шок да науча, че обикновените преси били противопоказни. Може би не е зле да мина и аз през доктор, ама като знам какви са специалист......

Innocence, с две думи да не се правят упражнения, които са за странични коремни мускули, също да се избягват упражнения, при които се пъчи корема, коремни преси върху топка, усукващи упражнения за корем и относно планковете да се избягват тези със странична лакътна опора :)

24.07.10
16:27

аааааа вече съвсем се обърках. Владо и Лазар съветват да се наблегне на планковете, страничните също. Ей тук във “вездесъщия” форум, девойките разправят, че за нищо на света не трябвало да се правят коремни преси!http://archives.bg-mamma.com/archive/index.php?topic=432707.0;all
За сметка на това пък трябвало да се правят упражнения, при които гърба се извива назад, респективно и корема се опъва - това мост, лък, не знам какви крави и триъгълници от йогата и не знам си какво. А тук пък пише точно тези да се избягват! http://www.befitmom.com/abdominal_separation.html

Егати точната информация. И сега, много моля - не ме съветвайте да отида при лекар, щото точно лекарите, подозирам имат най-малко вярната информация и най-много да ми кажат, че трябва да се оперирам.

24.07.10
18:21

Innocence, аз се доверявам на http://www.befitmom.com/abdominal_separation.html защото ми се виждат най логично обяснени нещата :) Когато почнах да се ровя в нета по темата също открих много противоречиви мнения, хареса ми статията в befitmom.com и донякъде се препокрива с това, което ме посъветва хирурга та така.
ей това ми хареса:
COMMON MYTHS about
Postpartum Abdominal Conditioning and Abdominal Separation/Diastasis Recti:

Abdominal separation/diastasis recti causes permanent damage to your midline.
  Abdominal muscles will never flatten after separation/diastasis.
  Abdominal separation/diastasis recti requires surgical repair.
  The abdominal muscles will always be weaker after childbirth.
  Everyone should wait for at least six weeks after delivery before beginning a postnatal reconditioning program.
None of these statements are true!

24.07.10
18:26

Рали, и аз точно там чета в момента :-)
Само се чудя дали след 5 години за мен има още шанс...

24.07.10
18:50

Мда, чудесна статия. Казва какво да НЕ правиш, но не и какво да правиш. Освен ако не дадеш 21 долара да си купиш DVD-то на каката :-)

24.07.10
20:43

Хехе и ние до там стигнахме с моя съпруг, търсим въпросното DVD някъде по торентите :) ама няма нищо :( ако го открием, ще ти кажа къде и ти да си го дръпнеш!

25.07.10
14:41

Рони Колман печели олимпията сумата и пъти с такъв корем.. не знам какво ви тревожи :D

Мнението беше редактирано от huckleberry на 25.07.10 14:41.

26.07.10
09:51

казано от everytime we touch на 25.07.10, 14:41:

Рони Колман печели олимпията сумата и пъти с такъв корем.. не знам какво ви тревожи :D

Може би жената не търси точно това хахахха... пък що си мислиш че корема му е на ниво спрямо другите културисти

26.07.10
11:45

Казвам го в смисал, че не е болка за умирачка и не пречи толкова за естетиката на тялото.

04.08.10
08:57

Не е болка за умиране, но не ми седи естетично и ме дразни. А, че не е болка, не е - щом съм го оставила 5 години да си седи така. Но това е по-скоро от незнание, не от нежелание.
И между другото, встрани от естетическия фактор, всъщност диастазата говори за слаба коремна стена. А този отслабен мускул, най-вътрешната част, всъщност е предпоставка за здравословни проблеми. И по-голям риск от контузии при тежки натоварвания.

Не знам какъв му е корема на Рони Колман, не ми е сред любимците, очевидно опровергава горните ми думи - от всяко правило си има изключения :-)

04.08.10
11:20

И моя корем е такъв пък нямам никакви проблеми. Всичко правя без колан( тяга, клекове ). Разбира се, че ако те притеснява трябва да работиш по въпроса за отстраняването на проблема, но специално от здравословна гледна точка не мисля, че е повод за притеснение. Може и да греша защото мнението ми произтича от моя опит, а както ти каза всяко правило си има изключения.

04.08.10
11:57

Дата: 31.07.2009

25.07.2010, 16:41
нагоре

Рони Колман печели олимпията сумата и пъти с такъв корем.. не знам какво ви тревожи

Точно така Рони Колман има същата коремна мускулатура.Освен оперативно ,няма начин за пълно оправяне.Oсвен eстетичен друг проблем няма.....

Здравейте! Регистрирах се във форума, защото попаднах на тази тема. Искам да Ви попитам нещо. Спортувам активно, но преди няколко месеца направих травма на коремните мускули в следствие на пренатоварване. Имах мускулна треска на другия ден като си мислех, че ще мине, но когато лягах по корем усещах силно дърпане на коремните мускули и след няколко дни започнах да се подувам ниско в корема към слабините. Отидох на хирург, който ми каза, че нямам херния, но имам оток, който в следващите няколко дни стана огромен и слезе съвсем към слабините. И така около седмица и ми мина с компреси. Въпроса е, че два-три месеца след това започнах да се подувам силно в корема, все едно съм бременна, сутрин обикновенно съм добре и само  да изпия една чаша вода и корема става огромен и като казвам корема имам предвид областта от под гърдите до слабините. Ходих на гастроентеролог-каза, че нищо ми няма, раздразнено дебело черво. Пих пробиотици без ефект. След това ходих на ендокринолог, изследвах хормони и там всичко ок. Възможно ли е това подуване да е в следствие на тази травма след коремните преси? Четох и че при диастаза на коремните мускули може да се получи. Не мога да определя дали имам такава-възможно ли е от травма да се образува, т.к. не съм била бременна, а виждам, че това спохожда раждали вече жени. Ако имате предположения ще се радвам да ги прочета, че вече съм се видяла в чудо. Мерси!

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1