27.03.05
21:58
здравейте.не знам дали точно тук е мястото на тая тема ама...въпроса ми е свързан с сауната... колко време трябва да се седи в нея.. какво е деиствието .. кога се препоръчва и какъв е ефекта от нея.. моля за всякаква информация свързана с нея :) благодаря на всички
Май е за в “Тяло и красота”/май така беше... :)/
Ами аз никога не съм ходил... Но знам, че за мъжете високата температура, влажност, не е добра за ташаците.
Пък и не знам за мазна кожа, как ще подейства, ако се метна в сауна... :?
27.03.05
22:24
действа успокояващо,тонизиращо,подсилва имунната с-ма,засилва кръвната циркулация,освен това сауната стимулира отделянето на хормоните на щастието бетаендорфин и норпинефрин.....има и още сигурно , но аз знам за тези ефекти......
по принцип с-мата е: 15мин вътре-студен (хладък или леден-колкото можеш :wink: ) душ...и така 2,3 или 4 пъти.....
не ходи на сауна ако си прекалил с алкохола или яденето и никога на празен стомах.....опасно е !
01.04.05
14:28
напълно съм съгласен с теб, освен за студения душ. може да вземеш хладен душ и в подължение на няколко минути да стигнеш до почти студен(но не веднага)! и другото-след първото влизане по помалко-7-9 мин
виж приятелю ,въпроса за сауната е комлексен ,ползи несъмнено има . Първата и основна е , от високата температура се засилва циркулацията на тел. течности в следствие на което изхвърляш гол. количество токсини чрез потта (порите на кожата се разширяват няколкократно ) си , и много други отпадни продукти от обмн. на веществ. Друга полза е , че от рязката темп разлика се подобрява еластичноста на съдовете (ако нямаш заболяване ).Друго , подобрява се елстичноста на сухожилията и мускулите , което е важно за теб предполагам . След трен. се натрупва голямо кол. млечна киселина , което не добре и поредством сауната я разнасяш много по бързо от нормалното. като цяло ефекта върху кожата е много добър . Ходенето в сауната е полезно , но не прекалявай . Ако нямаш проблеми със сърцето и кр. налягане , мисля че 3Х12 мин. през 7-8 мин. ще бъде добре за теб . Това е от мен засега , ако има нещо още питай . tisho 1