Дължина на ръцете?

01.04.05
16:09

Здравейте!
Гледам, че много готино форумче сте си спретнали.
Да питам и аз нещо - от известно време тренирам с един колега, с когото имаме съществена разлика в ръста и съответно в дължината на ръцете. Той е по-набит, с по-масивна конструкция от мен, а на всичко отгоре е тренирал по-дълго, но като цяло сме много близо като сила и работни тежести за повечето упражнения. Но има една група упражнения, в които категорично изоставам - това са тези, при които дължината на ръцете има значение (т. е. получава се лост).
Въпросът ми е как според вас може да се отчете този фактор? Чисто любопиство ме гложди, не че имам някаква нужда да си сравнявам силата с някого. Просто мисля, че в случая съм в неравностойна позиция. :lol:
И друг, по-важен въпрос (за да не пускам отделна тема). Някъде бях чел за формула, по която се смятат изразходените в силова тренировка калории. За съжаление обаче тя беше изключително условна, като не отчиташе твърде много съществени фактори (естеството на упражнението, височината, на която се повдигат тежестите и т. н.). Имате ли идея как може с достатъчна точност да се определи количеството изразходена за една силова тренировка енергия?

01.04.05
16:26

Няма обективен критерии, по който да сравниш силата си с тази на друг човек. Ти сам го каза - различна дължина на ръцете, различно място на прикрепване на мускулите, различна структура на тялото, здравина на сухожилията, различна нервна система и т.н. Сравнявай се със себе си - ако ставаш все по - силен с напредването на тренировките, значи си на прав път :)

01.04.05
18:04

Принципно си прав. Ама човек като почва от нулата (даже в моя случай - от под нулата), е трудно да се сравнява с нещо. Тренирам вече година, имам много сериозен напредък в сравнение с началото (както казах, започнах от ужасяващо физическо състояние), но от тогава изтече доста вода, дръпнах доста напред (относително, разбира се) и ми се иска да погледна и настрани, да видя къде са другите.  :wink:

01.04.05
22:43

Абсолютен фактор е генетиката. Както Петко каза, различно закрепване на мускулите и т.н.

Обобщено казано, има хора “родени” за вдигачи, на които повече им върви, тласкат по лесно... абе генетика. Но бодибилдинга не е тласкане и вдигане. Става дума за визия. А човек може да я постигне и без да вдига десетки тонове на тренировка, така си мисля аз, лично мнение.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1