21.07.10
07:03
Здравейте, имам въпрос относно повишаването на издръжливостта и главно на дихателния обем...опитвам се да правя кардио възможно по-често, но като цяло проблемите ми идват в липсата на въздух - мускулите на краката не ми се изморяват толкова много, но в един момент до такава степен не мога да си поема въздух, че имам чувството, че ще припадна - в същото време имам тонус на краката...
Можете ли да ми кажете как мога да подобря този аспект от тренировката ? Предполагам, че въпроса ми вероятно е глупав, но се надявам на съдействие.
21.07.10
07:20
Пробвал ли си клек в 20 повторения ? Слагаш тежест, с която правиш 10 клякания и клякаш 20 ;).
http://www.youtube.com/watch?v=sbFGdpQD_O0
21.07.10
07:41
Отново лаишки въпрос ...това кое повече ще подобри ? :)
Питам основно, защото според сайта, клека е подходящ за развитие на бедрата (и седалището при пълно клякане) :) Надявам се не дразня с тези въпроси, просто искам освен да правя нещо, да го разбирам - позитиви, негативи и функция като цяло :) Така след време ще мога дори за някои непознати неща, сам да правя изводите и да не се налага да питам :)
Отново благодаря! :)
Мнението беше редактирано от Кому е нужно на 21.07.10 07:46.
21.07.10
07:50
Ами с времето привикваш и при тичане започваш да дишаш правилно важното е да поеваш дълбоко въздох и така павиш всеки ден по някъде 30 минути крос и след 1 седмица вече ще дишаш перфектвно :)
21.07.10
07:54
@Павел Пеловски - благодаря ! :) За момента 30 минути ми се струва направо непостижимо(поне не и без почивки). Днес направих вероятно около 15 минути, разделени на по 2-3 минути - 1 минута крос темпо и останалата 1-2 минути гледам да тичам на макс. Но почивките между тези серии бяха доста големи. Знам, че преди около година, година и половина правех 20 минути без почивка, на кросово темпо, а сега е пълна трагедия :( Искам да стигна поне до това ниво, а след това да надградя.
http://www.bb-team.org/forums/viewthread/40303/
Това е информация за въпросния клек.
А сега ще ти дам личното си впечатление - изпълнява се в мини-серии. Т.е. имаш 20 серии по 1 повторение, като правилото е да почиваш докато държиш щангата на гърба си. Коланите не са позволени. Това чудо ще те накара да си изплюеш дробовете. Никоя дума не е подходяща, просто го опитай. ;)
21.07.10
08:17
казано от Thrash на 21.07.10, 07:57:
http://www.bb-team.org/forums/viewthread/40303/
Това е информация за въпросния клек.А сега ще ти дам личното си впечатление - изпълнява се в мини-серии. Т.е. имаш 20 серии по 1 повторение, като правилото е да почиваш докато държиш щангата на гърба си. Коланите не са позволени. Това чудо ще те накара да си изплюеш дробовете. Никоя дума не е подходяща, просто го опитай. ;)
Да, аз информацията я търсех в сайта, като инструкции за упражнението...а трябва ли да правя и другите части от серията или да се огранича с клековете?
Можеш да ги правиш в редовната си програма, а можеш и направо по тази да започнеш. Твоя воля. Някои хора отиват в залата само за клека + един pull-over и си тръгват, чак на следващата тренировка тренират останалото. Смятай.
Ако имаш време и желание - надувай балони или някаква плажна топка. Ама поемай дълбоко въздух и със всичка сила издухваш.
Доколкото разбирам,теглото ти е твърде голямо засега. И с постепенното му редуциране ще се подобри и физическата ти форма.
Преди да започнеш кардиото раздишвай 2-3 минути.Поемаш дълбоко въздух колкото можеш и после бавно издишваш като си помагаш с ръцете вдигаш ги нависоко докато поемаш и после бавно ги отпускаш.Вдишвай през носа, издишваш през устата, задръж 10-15 секунди като си поел въздух.По тозин начин хем развиваш дробовете хем цялото ти тяло се изпълва с повече кислород, през първите няколко минути кроса почти няма да го усетиш, но пак дишай учестено и дълбоко.