23.07.10
07:42
Авария в 110-киловолтов електропровод, собственост на НЕК прекъсна електрозахранването към EVN Bulgaria северно от Бургас
Повредата налага временен ограничителен режим на електрозахранването за региона
Счупен стълб от електропровод 110 киловолта (мрежа високо напрежение), собственост на Националната Електрическа Компания (НЕК), намиращ се на територията на Област Варна, прекъсна електрозахранването, подавано към EVN Bulgaria и нейните клиенти по Черноморието северно от Бургас в края на деня на 22.07.2010 г.
По данни на EVN Bulgaria, в 20:39 ч. изключват подстанции Слънчев бряг, Хоризонт (и двете собственост на НЕК), както и мобилните подстанции Приселци, Кошарица и Каблешково, собственост на EVN Bulgaria.
След мобилизиране на екипите на EVN Bulgaria и НЕК с приоритет е подадено захранване към мина Черно Море за изваждане на 200 човека на повърхността на земята, останали блокирани в мината.
В 20:50 ч. е захранен комплекс Слънчев Бряг с консумация 100 мегавата, а без ток остават Обзор, част от Св. Влас, Поморие, Ахелой, Сарафово, Каблешково и други селища в региона.
През нощта с понижаване на товарите започна поетапно включване на консуматорите и в 04:11ч. на 23.07.2010 г. електрозахранването е възстановено към всички клиенти.
От сутринта на 23.07.2010 г. до отстраняване на аварията и възстановяване на повредения стълб от страна на НЕК, се налага ограничителен режим за региона северно от Бургас по трасето на авариралия електропровод.
Целта е да се предотврати разрастването на аварията предвид високото потребление в разгара на летния туристически сезон по Черноморието. Ограничителният режим се извършва съгласно Закона за енергетиката.
Екипи на EVN Bulgaria и НЕК предприемат всички необходими мерки за възстановяване на електрозахранването в пълна степен до вечерта на 24.07.2010 г.
Действащият дотогава ограничителен режим ще бъде с продължителност не повече от 2 часа по райони съгласно предварително утвърдени за такива случаи графици.
С оглед на наобичайната ситуация, ЕVN Bulgaria призовава своите клиенти към максимално ефективно и рационално използване на електроенергията с цел избягване на по-нататъшни ограничения в потреблението.
ЕVN Bulgaria е в постоянен контакт с местната власт и НЕК, а екипи на двете дружества работят съвместно от момента на възникване на аварията.
Бе то и в мен, ама не товаря околните(добре де в тоя форум само съм послушен :D)
23.07.10
09:13
Само за СКОТА малко бяла хроника:
EVN Bulgaria участва в Донорската кампания на Фонд „Енергийна ефективност”
В следване на своята философия за разумно използване на енергията, ЕVN Bulgaria се включи в кампания за набиране на средства във Фонд „Енергийна ефективност” с дарителска вноска от 50 хил.лв.
На извънредно заседание на Събранието на дарителите, проведено на 20.07.2010 г. дружеството бе прието за член на Събранието на донорите.
Участието в дарителската кампания във Фонд „Енергийна ефективност” е част от политиката на ЕVN Bulgaria за популяризиране на мерките за повишаване на енергийната ефективност в страната.
Доказателство за това са многобройните инициативи и кампании на дружеството, провеждани с цел насърчаване ефективното използване на енергията. Част от тези инициативи включват проекта „Енергийна ефективност в училищата”, конкурса „Аз използвам електроенергията разумно”, кампаниите „Енергиен съветник на колела” и “Консумирай ефективно, спестявай прогресивно”.
Последната инициатива в тази насока беше играта с клиентите „Научи повече, плати по-малко!”, в която бяха раздадени редица награди.
EVN Bulgaria приветства инициативата на УС на Фонд „Енергийна ефективност” и се надява на ползотворно сътрудничество и отчитане на приноса на компанията, както при изпълнението на индивидуалните й цели, съгласно нормативната уредба, така и на целите на национално ниво.
23.07.10
09:14
Подобрена функционалност на интернет страницата на EVN Bulgaria
Клиентите могат да проверяват своите задължения за консумирана енергия и по клиентски номер
От м. юли 2010 г. клиентите на EVN Bulgaria вече могат да правят проверка на сметка за изразходвана енергия в интернет на адрес www.evn.bg не само по ИТН (номер на измервателна точка), но и по клиентския си номер. Справка за консумирана електрическа и топлинна енергия може да се направи на интернет страницата на всяко едно от дружествата на EVN Bulgaria – EВН България Електроснабдяване АД, EВН България Електроразпределение АД и ЕВН България Топлофикация ЕАД.
За да използват услугата за проверка, е необходимо клиентите да направят еднократно регистрация, която е описана в страницата. Услугата за проверка e достъпна в меню услуги и тарифи – битови клиенти – ЕВН ЕС АД плащане – проверка на сметките.
Независимо от това дали клиентът въвежда своя клиентски номер или ИТН, той ще вижда всички свои точки (обекти) на потребление.
Както ИТН, така и клиентския номер могат да се видят в предишна фактура. Сайтът на EVN Bulgaria се зарежда с информация за консумираната електрическа енергия, дължимата сума и срок за следващо плащане до 1-во число на месеца за клиентите с период на плащане от 1-во до 15-то число и до 11-то число на месеца за клиентите с период на плащане от 11-то до 25-то число.
С подобряването на услугата EVN Bulgaria продължава прилагането на концепцията си за усъвършенстване на обслужването и предоставяне на повече информация за клиентите си.
Проверка на изразходваната енергия може да се направи и в телефонния център на дружеството. Услугата за автоматична проверка може да се извърши на телефонен номер 0700 10 207, като е необходимо да се въведе ИТН.
23.07.10
09:19
EVN Bulgaria посети Дома за медико-социални грижи за деца в Пловдив
На децата в Дома бяха дарени специализирани детски легла
Днес, 22.06.2010 г., мениджмънтът на EVN Bulgaria посети Дом за медико-социални грижи (ДМСГ) за деца до 7-годишна възраст в град Пловдив. Регионалният мениджър на компанията г-н Йорг Золфелнер дари официално на Дома специализирани легла за деца с физически увреждания.
Леглата бяха изработени по поръчка и са предназначени за децата със специални потребности в ДМСГ Пловдив. Те вече са доставени в дома и се ползват по предназначение. От EVN Bulgaria беше предоставено и мебелно обзавеждане за ДМСГ Пловдив по-рано тази година.
Днешното мероприятие коментира и Директорката на ДМСГ Пловдив Д-р Иглика Казанджиева: Много съм блаагодарна на EVN Bulgaria за коректното спонсорство и грижа към малките ни пациенти. Благодарни сме за всяко дарение, за чувството, което ни дава увереност, че има и други, които мислят за нашите деца. Много бих се радвалa и на бъдеща взаимна работа. Желая успех на целия екип на ЕVN Bulgaria.
Доволни ? :)
23.07.10
09:33
А каквото се случи в Бургас, си остава в Бургас :D
Що като ида на море и ми писва за 4-5 дни ?
После се мине месец и пак ми се ходи :d
Вие морските сигурно и на плаж не ходите ...
23.07.10
09:41
Имам няколко бани и то заради Oranje :D
Предпочитам планина нещо
Писва ти за 4-5 дни защото няма кой да те обгазява :D
Мнението беше редактирано от Иван Шишманов на 23.07.10 09:42.
23.07.10
09:47
Ами като няма газове, изпадаш в интоксикация и затова ти липсва Стара Загора :)
Липсва ми щото е сравнително спокоен град (yet :( )
Обгазяването е бонус, за който и аз допринасям като ми натежи десния крак :D :D :D
Мнението беше редактирано от emzo на 23.07.10 10:08.
23.07.10
11:20
Абе хора днес цял ден се чудя какво да си купя.Тример за тяло или ел.самобръсначка.Дали с тримера ще мога да минавам и лицето?По форумите пишат,че става,но не съм сигурен.Но той става и за тялото и общо взето е супер,а бръсначката става само за лице.Давайте съвети,че след 2-3 часа отивам до технополис :)
Емзо, за спам не плащат, хващай се на работа. :D :D :D
Дано шефа ти не джитка из форума :D :D :D
Иване, браво. Положи усилие признавам : )
Мощта ми е феноменална, отивам да преместя залата :D
23.07.10
13:43
казано от CKOTA на 23.07.10, 11:34:
Мощта ми е феноменална, отивам да преместя залата :D
Това е следствие от прочетеното по адрес на ЕВН :D
Уфф най-мразя от студено на топло и обратното.
Ама стига толкоз за тая седмица :D
Толкова съм наяден, че нищо на света не може да ме накара да опитам каквото и да било ядене/пиене, а след 1 час трябва да тръгвам към залата. :Р Дано няма инциденти
носи кутия с теб ;)
Иване, прав си- ти си отговорен за мойта тренировка днес :D
23.07.10
14:56
Отказах се да взимам тример или бръсначка,но за сметка на това ОГРОМНО количество джънк ще бъде погълнато в следващите 2 часа.Ще пиша тук :)
Не бях ял такива неща от месеци.
Засега-кутия вафли фемили,големи;литър мляко с 2 нескуика.
Предстоят 700 гр пиле в сладко кисел сос;700 гр ориз с пилешко и зеленчуци;1.5 фанта;500 мл сладолед;2 китайски хлебчета по 250-200 грама
(devil)
23.07.10
15:12
Сега тъкмо ми прошепват : “Въри-въри,довечера ше изкараме едната тон-колона и пиеспито,ше ги вържим и ше си правим мухабед пред на Коцето магазина..”
Сега се мисля дали да направим салатата и да отворим по някоя бира,тъкмо и хората,които минават през магазина ще има какво да слушат.. (giggle)
23.07.10
15:21
‘Секи се стиска да купи нещо твърдо..
Аз иначе им предложих да си домъкнем задниците на язовира и да го караме на мастика с диня,обиколихме да видим за диня,по кърищата няма узрели,из магазините също няма..
Охх,сега се сетих на един ден-ден в сряда,на който умишлено не отидох (giggle) ,как братовчед ми(рожденика) ги излъгал,че пият уиски,а им дал от рогошинската ракия,малко повече боядисана.. :D
Мнението беше редактирано от gogata2427 на 23.07.10 15:23.
Пие ми се ром... Йо хо хо... Като се приберат близнаците от едната вила, ще ги врънкам да ходиме на другата вила. Ще си купя йо хо хо и бутилка ром и ще си купонясвам с манерката! Гога, човек, като те видя всеки божи път ми се припива.
Мнението беше редактирано от ~ DN на 23.07.10 15:31.
23.07.10
15:33
Хм! (beer) (giggle)
Мен ми се пие Мохито или Блъди Мери,ама ме сърби.. :D
Не!Тия дни ше сложим бензин в матадора и отиваме на кимерския кър да търсим дини,след това през магазина за 2-3 шишета мастика и ше става веселбааааааааааа!
п.с.Не се бъзикай толкова сурово де! (nmuchfun)
Мнението беше редактирано от gogata2427 на 23.07.10 15:36.
23.07.10
15:36
Ново нещо в подписа...
казано от az100yan на 23.07.10, 15:36:
Силните намират решения, а слабите зобят!
Много правилно ;)
Мнението беше редактирано от anton1o на 23.07.10 15:59.
23.07.10
16:24
Всъщност новото е това за главата :D
Но това за зобенето си е истина...
23.07.10
16:56
казано от emzo на 23.07.10, 16:06:
Ванка, с две думи каква е причината за аварията ?
Ситуациите са няколко отделни.
1. В следствие на скъсан фазов проводник от мрежа 110 кV и последвалия камшичен удар железо решетъчен стълб се е повредил и усукал около оста си.
Снимка на:
http://www.dnes.bg/index/2010/07/23/vyveden-e-rejim-na-toka-severno-ot-burgas.95132
Говори се, че причината е допуснат дефект при неправилно подменяне на проводника.
2. Скъсан проводник в землището на гр. Каблешково в следствие на което е възникнал пожар от сухите тревни маси под стълба.
3. През ноща в гр. Бургас на ъгъла между ул. “Кирил и Методи” и ул. “Никола Гинков” се е запалил и изгорял трафопост собственост на “ЕВН България ЕР ” АД с диспечерско наименование ТП “Никола Гинков”. Още в ранните часове на деня от околните трафопостове и кабелно разпределителни шкафове към потребителите са изтеглени временни захранващи проводници в следствие на което всички потребители са захранени по временна схема, като са помолени по възможност до пълното отстраняване на аварията (която включва изцяло поставяне на чисто нов трафопост тип БКТП) да ограничат консумацията на ел. енергия.
В същото време в следствие на жегите и огромните товари по кабелите 20 кV възможностите за оперативни превключвания и авариино захранване са силно ограничени.
С две думи “нямам думи” :D
Причината няма значение важното е, че се вижда при една подобна ситуация как реагират дружествата службите и дори самите служители.