15.04.10
15:00
Здравейте,
направо на въпроса. По време на пубертета (13-14 годишна възраст) ми се появиха мастни натрупвания в гръдната област, при все че не бях и не съм с надномерно тегло и/или с висок % мазнини в тялото. Ходил съм 3 години на фитнес и продължавам да поддържам форма, макар и не толкова редовно. Въпреки това, колкото и да “стягам” гърдите, колкото и кардио да правя, мастните натрупвания в гърдите продължават да бъдат там.
Пробвал съм и да кача сериозна мускулна маса, и да отслабна повече (с диета, тичане и тренировки - 10 килограма през лятото) - има известен ефект, но недостатъчно добър, а и се иска редовна поддръжка, което е убийствено натоварващо (по-скоро психически, но все пак).
Въпросът ми е има ли лечение това нещо ? Някой сблъсквал ли се е с подобен проблем, и да е намирал стойностно решение (за момента изключвам оперативно лечение ) Чувал съм за билкова диета, за индийски подправки (Turmeric) ? Има ли по-специфични упражнения за това нещо? Има ли изобщо начин да се оправи без операция ?
За билките не мога да дам мнение, но лечение няма. Има де - стероиди. Ароматозни инхибитори по-точно - неутрализират естрогените в тялото, така да се каже. Колкото и маса да натрупаш, ще ти стърчат зърната, тъй като хормоналния дисбаланс е довел до уголемяване на млечната жлеза в гърдите и тъй ще си седи, докато не спадне нивото на естрогена. Това може да стане чрез силови тренировки, тъй като те драстично повишават за момент нивото на тестостерона. В комбинация с това - отслабване до много нисък процент подкожни мазнини. Намалявайки мазнините, намаляваш и “производството” на женски полови хормони. Но не говорим просто за отслабване, ами дълбоко орелефяване. Тоест, много сериозна дисциплина ти трябва. Че и да задържиш резултата - още по-голямо психическо натоварване.
Забравих да отбележа, че имаше и нещо за липсата на цинк, но не си спомням точно какво беше. Повече месо + комбинация от цинк и витамин Ц (продава се евтино в някои аптеки).
Причините за гинекомастията са много, но до колкото знам това в най-общия случаи ще ти помогне. Аз тренирам силово от близо година и пия мултивитамини на таблетки, мастни киселини и цинк от половин година вече, но подобрение не съм видял, но поне така се говори - че това е решението.
Мнението беше редактирано от ~ DN на 15.04.10 15:30.
16.04.10
06:33
Netgh0st, имаш гинекомастия вече повече от 5 години. Най-вероятно единственото лечение е операцията. Съветите на трашметъла са вярни, предполагам, че ще предизвикат някакво подобрение, но не очаквай чудеса! Направи си хормонални изследвания за да видиш дали в момента имаш някакъв хормонален дисбаланс.
Тежкото терниране, което води до повишен тестостерон ще ти помогне само ако си с нисък процент подкожни мазнини (между 5% и 10%), ако си по мазен, ефекта ще е точно обратния завишения тестостерон ще ароматизира до естроген.
24.04.10
08:01
Не съм съгласен! Не можеш да правиш такова сравнение, нещата са много различни, все едно да сръвняваш слон със ябълка и от едното да си правиш изводи за другото. Според мен нещата стоят така...Ако гинекомастията е в начален стадии може да и се повлияе с различни медикаменти, които отстраняват причината за появата и (оправят ти хормоналните нива). Ако гинекомастията е стара, на няколко години, тогава наистина операцията е единствения избор, защото лечението ще е доста продължително и в 90% от случаите ефекта е само частичен! Операцията е бързо решение, но е скъпа. Пък и това е решение на симптомите, а не на причините, защото Гинекоамстията е симптом, че нещо в тялото ти не е така както трябва да бъде!
24.04.10
19:29
А как се разбира дали имаш тази болест или просто повече мазнини около гърдите?
08.05.10
05:55
казано от NeverBeckDown на 24.04.10, 19:29:
А как се разбира дали имаш тази болест или просто повече мазнини около гърдите?
Отиваш при личния лекар, казваш че мислиш, че имаш гинекомастия. Той те праща на мамолог, ако той на пипане не може да потвърди или да отхвърли диагнозата те праща да си снимаш гърдите, след което на снимката ясно си личи дали е само мазнина (псевдогинекомастия) или е развита и млечната жлеза (гинекомастия). Снимката мисля, че е рентгенова и там двата вида тъкани излизат по различен анчин.
08.05.10
08:46
Операцията колко струва?
08.05.10
09:00
Преди година и половина когато проучвах, най-евтината операция от гинекомастия беше 800 евро, най-скъпата 2500 евро. В момента не знам какви са цените.
Мнението беше редактирано от gynecomastia-bg на 08.05.10 09:02.
Не просто отслабване. Оптималния процент подкожни мазнини за лечение на гинекомастията е ... 5-6% !! Тоест, човек трябва да орелефи до 2-3 процента повече мазнини от състезателната форма на професионален културист.
Добре пак, че нямаш приятели които ти викат гинекомафиот. Има едни момчета от другия клас така бъзикат 1 гинекомафиот, че мн кофти ми става за него :D
Моите не са толкова напред с материала и не знаят, че такъв термин съществува, тъй че ебавки по това естество отнасям, просто изразните средства са други. :)
Има един нисък тип, който като мине покрай мен ме “щипва” за зърното. Ех, идва ми да го изкормя и да окича родителите му с червата му. :) Ма нали съм добряга.
казано от Thrashmetal на 08.05.10, 17:35:
Моите не са толкова напред с материала и не знаят, че такъв термин съществува, тъй че ебавки по това естество отнасям, просто изразните средства са други. :)
Има един нисък тип, който като мине покрай мен ме “щипва” за зърното. Ех, идва ми да го изкормя и да окича родителите му с червата му. :) Ма нали съм добряга.
Що не му щипнеш носа и не го забуташ към стената =)
09.05.10
06:27
казано от e_s_n на 08.05.10, 09:37:
Има ли диагноза от специалист, или го решихте че е гинекомастия?
По тази логика всички пълни хора които, се мъчат да свалят и не са изчистили отпред, имат някакъв вид гинеко/сланино-мастия :lol:
Като е отслабнал 10 кг и има още по гърдите, да отслабне 15.
Първо да ги задържи свалените 10 кила за 4,5 месеца понe и посе да сваля още.
Потребителя си е казал, че свалянето и поддържането го натоварва психически, ако имаш и други неща на главата, получава се така чат/пат.
Няма какво да си “стягаш” гърдите, направи изследвания при специалист и ако не е наистина сериозен хормонален проблем просто отслабни още, избери си ако щеш да правиш само флайс за гърди или нещо друго каквото и да е и това е.
Само, че в повечето случяи където гинекомастиата е на няколко години (баш гинекомастиа, а не псевдогинекомастия), мазнините в обласста на гърдите вече имат фиброзна тъкан в тях и това става нещо като “арматура”. Мине ли вече в това състояние колкото и да сваляш това нещо (млечна жлвза и мазнини около нея , в които има каналчета) няма как да ги махнеш. Евентуално ще намалиш с малко размера, но до там. След това само операция!
Мисълта ми беше, че отслабването не винаги премахва гинекомастията. Евентуално можеш да я смалиш до вид, в който се приемаш и не те натоварва толкова много психически.
Някой ще може ли да обясни как се лекува, защото според мен и аз имам от 6 месеца някаде, и така и не разбрах как може да се излекува в начален стадий освен операцията. Не съм мазен, само тея зърна ме притесняват ужасно много, щото и през фланела пак си личат ... С някакви тренировки и някаква диета би трябвало да се постигне ефект. Но какви да са те ....
07.01.12
22:18
гинекомастия-бг, искам да те попитам каква е разликата между псевдо и истинската гинекомастия, до колкото аз знам при истинската причината е хормоналният дисбаланс, а при псевдо проблемът е мазнините в гърдите.
Значи ли това, че при положение, че хормоните са си напълно в нормата при отслабване и тренировки във фитнеса като кофички с наклон напред, за да влиза в долната част на гърдите, лежанка флайс и другите упражнения за гърди този проблем ще се оправи.
Благодаря ти предварително за отговора.
08.01.12
00:21
Операцията е напълно безплатна.Всичко се покрива от здравната каса,единственото,което трябва да се заплати е престоя в болницата(2-3) дни.
10.01.12
11:02
Получих няколко запитвания за БЕЗПЛАТНАТА операция от гинекомастия,за това тук ще обясня как точно стават нещата
Оперативното лечение на гинекомастия се поема ИЗЦЯЛО от здравната каса! Във всяка болница, разполагаща с хирургия ще извършат операцията БЕЗПЛАТНО, стига да нямате претенции за избор на екип. Клиничната пътека е номер 180, а точката за лечение е “Д”. Всички разходи се поемат от НЗОК. Единственото, което трябва да платите е 4.80 такса за болнично легло.
Ето как можете да се оперирате безплатно.
1. Отидете при личния лекар, който ще ви даде направление за хирург.
2. Хирургът ще ви диагностицира и ще ви назначи ехограф с талон.
3. Гинекологът/мамологът ще извърши процедурата БЕЗПЛАТНО, ако сте с талон.
4. Гинекологът/мамологът ще препоръча изследване при уролог.
5. Вземете снимките от ехографа и ги занесете при хирурга. Той ще ви издаде талон за уролог/андролог.
6. Урологът ще ви направи ехограф на простатната жлеза и пълен преглед на тестисите. Това е БЕЗПЛАТНО, ако сте взели талон от хирурга.
7. Вземете талон за хормонални изследвания - пролактин и тестостерон.
8. Дайте всички изследвания на хирурга.
9. Изберете ден за операция.
10. Оперирайте се. БЕЗПЛАТНО е, освен ако си поискате екип. Тогава ще бъдете таксувани, в зависимост от ценоразписа на болницата/клиниката.
Операцията продължава за 30-40 минути,не е болезнено,нито боли след това.Престоя в болницата е не повече от 2-3 дни.Един съвет от мен - не се чудете,ако реално имате гинекомастия ... оперирайте се.
Успех ! :)