за солта

02.04.05
12:50

някаде сам чувал че не трябва да се приема мн сол им ли нещо такова и защо ? ако е така в момента маи не трябва да ям пуканки :)

02.04.05
12:54

Организма има нужда от натрии (сол),  особено след тренировка. Задължително трябва да се приема сол, яж колкото ти е вкусно, просто не прекалявай.

02.04.05
22:05

Да, солта е вредна поради хидроскопичните й свойства поглъща водата от клетките, и се отлага в организма. Отдавна четох, че организмът се нуждае от прием на сол, която като количество е доста малка и се съдържа в една филия хляб примерно. Тя повишава кръвното налягане и трябва да бъде значително ограничена при хора- хипертоници. И понеже аз обичам да си хапвам соленичко (защото иначе никак не ми е вкусно) съм заменила готварската сол с морска. Слагате я в мелачка за черен пипер и не усещате никаква разлика, другия препоръчителен заместител е калиевата или йодираната сол, които можете да купите от почти всеки магазин. Не се вталясвайте толкова много, хапвайте си, но не прекалявайте и всичко ще е ок.

02.04.05
22:14

Преди време четох във FlexOnline, че трениращ човек има нужда от 5г. сол след тренировка (ако не се лъжа за количеството, но до колкото си споням се равняваше на чаена лъжичка). Ако се притеснявате или имате проблем с водната задръжка можете да си вземете калиева сол (сол с добавен калии). Така балансът между натрия и калия приблизително се изравнява и принципно не се задържа вода. Незнам по този начин дали не се спира ефекта на натрия, но поне вкуса си остава.

03.04.05
01:22

@ Кая, не се залъгвай, че ако приемаш различни соли да (калиеви, натриеви - няма разлика) ще избегнеш така нареченето хидроскопично действие. Наличието на сол (не натриев хлорид а сол на някакъв метал) в кръвната плазма ще накара клетките да изхвърлят част цитоплазмената си течност за да се постигне хомеостаза. Това е и основния принцип на обмяна на веществата в оргазнизма, няма начин да се избегне. Също така приемането на малки количества NaCl не е желателно, поради важната му роля за нервната система (ако не ме лъже паметта).

@ Чукундур, освен ако не си на последната фаза на обезводняване тези количества сол са абсурдни. Здравословния лимит на ден, при индивид с нормално кръвно налягане, без проблеми със зрението и бъбреците е около 2.5-3гр NaCl на ден.

@ Мад - ти по принцип не трябва да си ги ядеш тия пуканки :)

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1