31.07.10
19:40
Значи висок съм 1.90 и тежа 110кг. Тичам по 2 пъти на ден ( по 15 мин, сутрин и вечер ). Така казаха ми, че тъй като съм много килограми при тичането мога да си прецакам ставите дори да ми се изкривят костите на краката. Тва ми е казано от човек който твърди, че се е консултирал с човек ух навътре с нещата. Някой може ли да даде няква информация отностно това?
31.07.10
19:52
За ставите е вярно. А за това, че могат да ти се изкривят краката - едва ли.
Не можеш да свалиш само с бягане. Трябва ти хранителен режим -> нвд
казано от storm91 на 31.07.10, 19:40:
Значи висок съм 1.90 и тежа 110кг. Тичам по 2 пъти на ден ( по 15 мин, сутрин и вечер ). Така казаха ми, че тъй като съм много килограми при тичането мога да си прецакам ставите дори да ми се изкривят костите на краката. Тва ми е казано от човек който твърди, че се е консултирал с човек ух навътре с нещата. Някой може ли да даде няква информация отностно това?
Значи освен тичането ходя и четири пъти в седмицата на фитнес и спазвам хранителен режим. Ама ме интересува кво да правя с тва тичане, да го спирам ли или да продължа щото с тая програма бързо ще дръпна килцата надолу ??..
Тичай сутрин 15-20 минути. Ако намериш велоргоеметър - той няма как да ти прецака нищо, само може да ти помогне малко да заякнеш краката и да свалиш мазно.
Значи не си ме представяйте някъв разплут и обездвижен. Никога не съм преставал да се движа просто ядех по много сладко и за това и качвах. Винаги съм спортувал и съм и досега в много добра форма, краката са ми силни, ама просто гледам да не прецакам ставите, че после нямат оправия.
31.07.10
20:53
от кога тичаш така? 2 пъти по 15 мин?
Ако си навлязъл във форма, бих ти препоръчала веднъж на ден, но за 30 мин. Щом искаш да гориш мазнини, това е по-добрият вариант. 15 мин не са достатъчни да започнеш да гориш мазнини, особено ако държиш един и същи пулс.
За ставите е вярно, да.
Всъщност сега се заглеждам в постовете ти: каква ти е целта? :)
казано от storm91 на 31.07.10, 20:29:
Значи не си ме представяйте някъв разплут и обездвижен. Никога не съм преставал да се движа просто ядех по много сладко и за това и качвах. Винаги съм спортувал и съм и досега в много добра форма, краката са ми силни, ама просто гледам да не прецакам ставите, че после нямат оправия.
1) Какви обувки ползваш за тичане
2) С наднормено тегло ли си в момента
3) На каква повърхност тичаш
“Прецакването” на стави може да ти се получи от много неща ? И за тях ли така внимаваш или просто тук си чул че има вероятност ? Защото двете неща са различни.
Мнението беше редактирано от tonu на 31.07.10 21:00.
Еми целта ми е да сваля мазнини. Тичам с обикновенни гуменки на неравен асфалт и да бих казал наднормено тегло.
Просто ми казаха, че като съм над 100кг много лесно ще ги съсипя щото върху тях пада голямо натоварване и ми препоръчаха колело.
иам приятел които също не е от най-слабите но тича и няма проблеми с нищо но все пак всичко е до организам и структура такаче,бягаи но внимаваи
Впрочем имам един въпрос аз. Ако тича бос на трева на стадион? Ще го болят ли после стъпалата и ставите? Предполагам да, но съм тичал няколко пъти и се чуствах в пъти по-добре от колкото със маратонки. Дюстабанлия съм попринцип.
01.08.10
05:26
Маратонките са от голямо значение - трябва да ти е удобно.
Относно тичането по трева, чували ли сте за РАРАМУРИТЕ
Ако нямаш болки в ахилесите или по ставите не виждам проблем да си тичаш. Но 15мин наистина не стигат. Ако не можеш да издържиш по-дълго тичай по-бавно, но поне 25мин.
Добре ще правя кардиото сутрин на гладно по 30 мин. ,а достатъчно ли е 1 път на ден 7 дни в седмицата или да тичам и по 2 пъти на ден ?
Мнението беше редактирано от Becko0 на 01.08.10 08:50.
01.08.10
09:18
Достатъчно е веднъж 30 мин ;) Дори може и да си оставяш ден два без бягането. Зависи как се чувстваш
казано от storm91 на 31.07.10, 21:22:
Еми целта ми е да сваля мазнини. Тичам с обикновенни гуменки на неравен асфалт и да бих казал наднормено тегло.
Просто ми казаха, че като съм над 100кг много лесно ще ги съсипя щото върху тях пада голямо натоварване и ми препоръчаха колело.
На такава настилка ти трябва определени обувки за тичане, ако решиш давай и с тези които си до момента, но напрежението върху ставите е различно.
казано от tonu на 01.08.10, 09:29:
казано от storm91 на 31.07.10, 21:22:
Просто ми казаха, че като съм над 100кг много лесно ще ги съсипя щото върху тях пада голямо натоварване и ми препоръчаха колело.На такава настилка ти трябва определени обувки за тичане, ако решиш давай и с тези които си до момента, но напрежението върху ставите е различно.
Добре дай съвет какви да си купя ? Може би леки маратонки с дебела подметка ?
Ти си 1.90м,110кг не са толкова много.Все пак костите не са клечки както и ставите са предвидени доста добре да държат.Не се притесявай,особенно щом казваш че си в добра форма.Мускулите и те ще ти пазят ставите.
Абе след днешното тичане 30 мин ( при което имах още сила ) ме болеше колянната става само на левият крак. Ще пробвам с ластик и други маратонки за да видя дали ще спре :0
Имам един въпрос...Всеки ден правя упражнения по 30-35 мин.Също така и започнах да тичам.Целта ми е да сваля малко.Всеки ден ли трябва да тичам?
10.08.10
11:09
Не мисля че килогламите са ти толкова много за да имаш проблем с тичането.
Ставите ти няма да се изкривят от раз, първо ще усещаш болки, ще си травмираш глезените, ако нямаш подобни проблеми няма пречка да тичаш, в крайна сметка тичането е най-естествената човешка дейност.
Повечето професионални атлети по американски футбол са с подобни килограми над ръста си, а там тичат много здраво и в много неравномерно темпо с различна скорост и посоки, натоварването е изключително но те се справят. Има и доста баскетболисти със сериозни килоглами над ръста си.
Ако не чувстваш болки по време на бягане или някакъв дискомфорт няма проблем.
казано от Стоянчо на 10.08.10, 12:19:
Усещаш ли дискомфорт в ставите, болки, пренатоварване?
По принцип мн слабо почти неусещащо се напрежение, но след 22-23 мин ме заболява колянната става на левия крак като след това време колкото повече тичам толкова повече се усеща болката, ресепктивно става по-силна.
Мнението беше редактирано от Becko0 на 11.08.10 08:21.