Нови стандарти в производството на месо у нас:)

02.08.10
20:27

Дали качеството на месото ще се повиши значително или това е прах в очите на отвратените от консерванти и гмо хора?

03.08.10
05:44

Няма как да знаем дали ще се повиши. Според мен ще му се повиши цената. А дали ще е по-истинско можем само да се надяваме.

То стандарти винаги е имало, но никой не ги е спазвал.
Аз например често се чудя кой нормален би си купил кренвирши със съмнително качество за 4-5 лв на кг, при положение, че чистото свинско месо е 6,5-8 лева.
П.П. Цената на месото ако се повиши значи това е поредната БГ акция за бързо забогатяване. Като има нов стандарт свинското месо ще стане по свинско за да си повиши цената ли ...

Мнението беше редактирано от Иван Шишманов на 03.08.10 06:21.

03.08.10
06:41

казано от Иван Шишманов на 03.08.10, 06:18:

То стандарти винаги е имало, но никой не ги е спазвал.
Аз например често се чудя кой нормален би си купил кренвирши със съмнително качество за 4-5 лв на кг, при положение, че чистото свинско месо е 6,5-8 лева.
П.П. Цената на месото ако се повиши значи това е поредната БГ акция за бързо забогатяване. Като има нов стандарт свинското месо ще стане по свинско за да си повиши цената ли ...

Напълно съм съгласен ,пазарувам свинско от кланица за 6,50-7лв и месото е супер прясно и вкусно повече от това незнам накъде да става.По принцип има страни в които се отглеждат БИО животни ,но тяхното месо е 2x по-скъпо не мисля че в България ще има такива БИО животинки :).А този стандарт “стара планина” мисля че ще се отнася повече за колбасите .

Само гледай спекулантите в БГ как ще започнат леко да си пипват цените нагоре, защото е био, не е хранено с бла бла пък то ще си е същото месо, но с нова лобистка по кауБойковска цена.
Търговията е хубав бизнес, не ти трябва нищо само препродаваш със солидна надценка и караш джип.
Като знам как баба ми продаваха прясно мляко за по 20-25 стотинки литъра, с на магазина струва над лев, защото в лъскава кутия...

Представете си, че имате бизнес с кремвирши и салами. Оборотът ви е 800 000лв, а суровина, осигуровки, заплати и т.н. са ви със себестойност 200 000лв на месец. Кредит за фабриката, амортизации, служебни коли и т.н. - още 200 000лв. Т.е. 400 000лв месечно е чистата печалба, която, естествено, влагате по хотели в Банско и Черноморието. Така, сега идва един очилат чичко, дето се черви пред вас и иска с плах гласец да ви глобява, че няма месо в кремвиршите. Очилата му се кристализират като рекламата с дините при вида на една от вашите секретарки. Този човечец взема около 500лв месечно заплата, за да следи за качеството на продуктите. Какво ще направите:
а) започвате да слагате само месо в кремвиршите, печалбата ви спада на 8 000лв месечно, съответно прибират джипарата на лизинг, двете любовници си намират други, а жена ви ви напуска и отива при производителя на сирене, който подкупва съответния чиновник;
б) давате на чиновника малко парички да иде на моренце в едно от вашите хотелчета, като преди това смигвате на секретарката да го разведе из завода и му обърне специално внимание колко е удобно канапенцето в офиса ви, на което с нея често се отдавате на взаимности.
Избрахте б), нали? Е, а защо чорбаджиите да са балъци и да изберат а)?

03.08.10
10:10

Orange - някои от чичковците ще си затворят очите и за няколко кила кремвирши май :D

Този сценарий важи за всяка една страна, само да променим числата и градовете. Уж сме свидетели на избран а) отговор. Нека маалко повече позитивизъм да имаме.

03.08.10
13:29

И аз си говорих с приятели оня ден, че ще бутат пари на държавните чиновници, но няма да сложат месо. Те не ми вярват. Явно има и позитивно настроени хора :)

05.08.10
08:46

Най-интересното около всичкия този шум е, че се оказа,че в крайна сметка това не са точно стандарти. За да бъде БДС трябва да бъде издаден от БИС, както е за киселото мляко, докато за месата и колбасите се оказа, че въпросните рецептури се налагат със заповед на ДВСК.

05.08.10
11:56

Ами БИС има издадени стандарти за месо, месни продукти и всякакви колбаси, не знам каква е връзката с ДВСК.

Всички тези стандарти са действащи, никога не са били отменяни и всеки желаещ производител може да ги закупи и прилага. Ключовия момент в случая е, че стандартите не са, а и никога няма да станат задължителни.

Масата народ, обаче, търси евтинкото, та ако ще изрязани нокти и ушна кал да има в него.
Надявам се, никой не очаква, че производителите дружно ще зарежат огромния пазарен дял на евтиния шит и ще произвеждат кренвирши от 10 лв и салам от 15 лв за килограм само щото некъв министър се е изцепил.

И съм убеден, че 90% от екзалтираните от “новите” стандарти диванета ще погледнат етикетчето с цената на продукта по БДС, ще му теглят една майна и пак ще си вземат кайма от 3 лева и наденица/кренвирши от 4 лева. Така ли се дават 10 лева отгоре за единия надпис “Стара планина” при заплата 300-400 лева...

Хич не ми е ясно защо са тия кампании и празни приказки по медиите...

казано от Ensiferum на 05.08.10, 11:56:

Хич не ми е ясно защо са тия кампании и празни приказки по медиите...

Ти какво очакваш от пожарникарско правителство. То само с тия стандарти да са изцепките, но уви.
България като член на ЕС е длъжна да спазва ЕС стандартите, били те за почасово плащане или качеството на картофите, ама познайте.

05.08.10
18:50

Хубаво,че на Краснодар все още има баби и дядовци на които по-мога да имам вяра :) Това..за Бургазлиите:)

KY

06.08.10
18:49

Очаквам в най-скоро време стандарт “Стара планина 1” за лабораториите които извършват анализ, последван от стандарт “Стара планина 2” за тези които ги контролират и това на фона на липса на пари за апаратура. Важно е да се контролираме, че ако почнем да се дебнем, ще вземем да се хванем.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1