09.08.10
16:54
Здравейте, нуждая се от съвет. Работата е такава. Преди време тренирах в продължение на известно време и като цяло съм понатрупал малко или много опит. Последно прекъснах преди 2-3 месеца и искам пак да продължа да тренирам. Не съм сигурен с каква програма да подходя и какъв план да си начертая. Можете ли да ме посъветвате нещо?
Ето малко информация за мен:
На 21 години, ектоморфен тип, 188см, тънки кости, тегло 65кг, минимално количестно мазнини по тялото, телосложението ми е средно между слабо и атлетично. Трудно качвам и слесно свалям тегло.
Опита ми в залата е горе долу такъв:
Когато бях на 15-16 години започнах с фитнес, около 1-2 година се занимавах, после прекъснах за няколко години.
След това започнах отново, миналия октомври, около 3 месеца в залата, после ми се наложи да прекъсна за 1 месец, после още 3 месеца във фитнеса. После спрях. Последните 2-3 месеца нямах възможност да тренирам, но сега искам да започна отново.
Въпросът ми е (по ваше мнение) как трябва да си направа тренировъчния план за следващите 6 месеца? Например колко време да правя кръгови тренировки? След това да обърна внимание на отделните групи мускули? Да ги разделя по дни? Дали да тренирам 3 или 4 дни седмично. Повторенията, защото навсякъде в интернет има противоречиви мнения за повторенията и това ме обърква. Колко седмици да тренирам, колко да почивам. Просто не знам, дали трябва да започна програма като начинаещ или нещо друго.
Имам предимно сила, но не и маса, а моят приоритет е да натрупам мускулна маса.
09.08.10
17:10
Прави кръгови докато станеш 85кг.
казано от cecowe на 09.08.10, 17:10:
Прави кръгови докато станеш 85кг.
Тези 20 кг има да ги качвам най-малко 2 години. Две години да поддържам кръгови тренировки ли?
Съвета, който ми даде идва от личния ти опит ли, или се шегуваш с мен?
Надявам се на сериозен отговор.
Мнението беше редактирано от Helloween на 09.08.10 17:27.
09.08.10
17:28
Напълно сериозен съм. Разгледай ВВД на другите потребители и си състави своя. Намали кардиото и си машинка.
Как би ме посъветвал да съставя тренировъчния си план? например 4 седмици тренирам, 1 седмица почивам. После 8 тренирам, 1 почивам, или как? Опита ми се ограничава до там, че знам как правилно да изпълнявам упражненията. Що се отнася до самата тренировка, се опасявам, че винаги съм претренирвал и поради това мускулен растеж почти никога не е имало, само на сила. А що се отнася до повторенията, колко повторения трябва да спазвам средно? По колко време да почивам между сериите?
казано от Helloween на 09.08.10, 17:37:
Как би ме посъветвал да съставя тренировъчния си план? например 4 седмици тренирам, 1 седмица почивам. После 8 тренирам, 1 почивам, или как?Що се отнася до самата тренировка, се опасявам, че винаги съм претренирвал и поради това мускулен растеж почти никога не е имало, само на сила.
Хм,толкова ли се преуморяваш за 3-4 седмици,че се налага да почиваш? Колегите тук сигурно ще ти предложат да избереш една готова програма от сайта. Интересно по какви програми си карал досега и какво си правил? За ектоморф най-добър вариант според мен е един 3-дневен сплит от типа гърди/бицепс-гръб/трицепс-крака/рамо. С него ще имаш бърз напредък. Например тая програмка: http://www.bb-team.org/workout/1290/#axzz0w8deufjY или нещо подобно.
Мнението беше редактирано от Миро на 09.08.10 20:17.
09.08.10
23:28
Няма нужда да почиваш по седмица между смяната на програма и сплит. Поне в твоята ситуация.
http://www.bb-team.org/forums/viewthread/40555/ Системата е изпитана и работи. Започни да четеш повече и наблегни на въглехидратите.
10.08.10
08:17
казано от Helloween на 09.08.10, 16:54:
Здравейте, нуждая се от съвет. Работата е такава. Преди време тренирах в продължение на известно време и като цяло съм понатрупал малко или много опит. Последно прекъснах преди 2-3 месеца и искам пак да продължа да тренирам. Не съм сигурен с каква програма да подходя и какъв план да си начертая. Можете ли да ме посъветвате нещо?
Ето малко информация за мен:
На 21 години, ектоморфен тип, 188см, тънки кости, тегло 65кг, минимално количестно мазнини по тялото, телосложението ми е средно между слабо и атлетично. Трудно качвам и слесно свалям тегло.
Опита ми в залата е горе долу такъв:
Когато бях на 15-16 години започнах с фитнес, около 1-2 година се занимавах, после прекъснах за няколко години.
След това започнах отново, миналия октомври, около 3 месеца в залата, после ми се наложи да прекъсна за 1 месец, после още 3 месеца във фитнеса. После спрях. Последните 2-3 месеца нямах възможност да тренирам, но сега искам да започна отново.
Въпросът ми е (по ваше мнение) как трябва да си направа тренировъчния план за следващите 6 месеца? Например колко време да правя кръгови тренировки? След това да обърна внимание на отделните групи мускули? Да ги разделя по дни? Дали да тренирам 3 или 4 дни седмично. Повторенията, защото навсякъде в интернет има противоречиви мнения за повторенията и това ме обърква. Колко седмици да тренирам, колко да почивам. Просто не знам, дали трябва да започна програма като начинаещ или нещо друго.
Имам предимно сила, но не и маса, а моят приоритет е да натрупам мускулна маса.
188-65kg ти си адски сух братле!!!!
Като за начало трябва да са научиш да ядеш и всичко ще е ОК