08.08.10
16:26
Има ли връзка между метаболизма и изхожданията на ден , и едното мерило ли е за другото ?
08.08.10
21:26
Да, разбира се.
09.08.10
19:44
Щом след метаболизъм споменаваш изхождания, значи трябва да говорим за гастро-интестинална (ГИТ) моторика.
Прието за норма е храненето да е 3 пъти на ден: приблизително еднакви като грамаж хранения сутрин, обед и вечер (това е просто модел, за средна социологическа единица, нормален човек със средна активност) и изхожданията да стават сутрин (може преди, но е по-лесно минути след започване на храненето, защото веднага след попадането на храна в устната кухина и дъвченето, започват перисталтичните вълни, секреция от жлезите и пр) и вечер.
За норма се броят изхождания от 3 пъти до 21 пъти седмично.
Активен (бърз) метаболизъм за какъвто се смята слабият човек (ектоморф по билдърски) може да си ходи 1 път на два дни или пък 3 пъти дневно до кенефа. Ама ако е отишъл 1 път за 2 дни по-скоро причината няма да е в цеха, а в доставката и куриера.
Обратно- пълните (ендоморфите), дебелаците и пр. наименования също може да си ходят различно по голяма нужда. Работата е там, че повечето наднормени ядат много тестени, мазни храни и газирано, които водят до “запичане” , за разлика от овеса, пектина и зеления чай :D
Според мен метаболизъм не е синоним на чревна резорбция, затова мисля, че по-определящо за честотата на дефекацията е видът храна, наличие на заболяване, прием на лекарства, рутината в менюто, социални навици и др. Не може на човек, който приема lactitol да му се каже, че метаболизма му се е забързал, просто защото му се разхлабил сфинктера ;D
По-скоро мерилото в случая може другояче да се направи- една и съща храна яж, но една седмица в едни количества, а друга в тройни. Тогава може би ще излезе сметката.
10.08.10
10:33
Даа... щото като съм на ВВД ходя по-често от когато съм на НВД .