13.08.10
10:00
Здравейте ,
нов съм в този форум , но имам желание да се занимавам активно и имам няколко въпроса относно НВД
за , които не успях да намеря нищо из статийте .
От началото на лятото ( май ) реших да мяхна няколко килограма , заех се с НВД и спорт на открито.
Още от преди съм знаел какво е НВД макар и не в подробности , но никога не съм се занимавал с калкулаци на килокалорий и т.н - просто глад и бягане. И сега средата на август месец установявам че съм махал по 3 кг на месец , след прочитане на няколко статий се замислих дали не съм вкарал тялото в стрес и не топя мускули - това не мога да преценя.
Основният въпрос който ме вълнува какъв е минималният допустим процент приемани кКал/ ден спрямо BMR .
Тоест под колко ккалорий на ден не бива да падам в никакъв случай ? Или да се ориентирам стриктно по сваляните за месец килограми ?
Остават ми още няколко килограмчета по корема и наистина искам да махна тях , по възможност с загуба на минимум мускули.
Ще съм много благодарен за отговори .
Лично аз не смятам за толкова необходимо изчисляването на всяка калория.Едва ли си с нагласата да се захващаш професионално така че от личен опит ти казвам,и други хора ще ти кажат, че резултати се постигат и без смятане.Ноо НВД е далече от ГЛАД.Не си дал никаква информация за себе си,за хранителния си режим,за да може да се каже какво си свалил,но щом си гладувал,голяма е вероятността от йо-йо ефект.Прочети първите 2 теми по-нагоре,ако се налага по няколко пъти,но съм сигурен че ще ти дадат отговор.В раздела дневници има маса народ на НВД,там можеш да съобразиш и изпипаш хранителния и тренировъчения си режим:)
Благодаря за подсказката ,
прочетох двете важни теми но за съжаление се обърках още повече . Знам че хората , които са ги писали разбират от тия работи и съм далече от мисълта да споря .
Просто не ми е ясно защо при изчисляване на ОКБ , всички да вадим 500 кКал - примерно 100 кг мъж и 50 кг жена , млад , стар , заседнал , активен и т.н—вярно че самият калкулатор отчита тези неща при калкулиране на BMR и все пак ... ?
Извинявам се за лошата формулировка по горе под ГЛАД , в никакъв случай нямах предвид глад буквално - и малките деца знаят до къде води буквалния глад и аз също съм против него . Имах предвид намален порцион , изключване на всякакъв хляб , ориз . картофи , захар и т.н ( до гуша ми е дошло от риба , пилета и сирене :) )
Колкото до мерките : висок съм 1 90 см , вчера кантара закова на на 82,6 кг - но за съжаление не помня май месец от къде започнах - мисля че бяха някъде към 90-92 кг , но не съм сигурен ( може да са били и повече ).
След прочитане на няколко статийки ,посмятах малко и се оказа че съм карал с около 1200 -1400 кКал на ден което според описаното в статийте и важните теми е недостатъчно , макар че не вдигам тежести а само бягам и карам байк.
Съжалявам за почти безмисления пост , почти еднакъв с другите преди и след него , ще се радвам ако модераторите го изтрият
Мнението беше редактирано от Ентусиаст на 14.08.10 05:32.
500 се вади за да се постихне някав дефицит и да се приема по-малко от нужното за да може тялото да гори от запасите :}
Ти може и 1000 да извадиш,но стрес-а ще му доиде в повече
Моят проблем е горе долу подобен. Преди 2-3 седмици започнах диета с много малко калории на ден и само 2 хранения, като последните няколко дена поемах дори под 1500ккал. След това прочетох доста материали по въпроса за НВД в сайта и разбрах колко голяма грешка съм направил и реших да започна да се храня правилно по НВД. Сметнах си всичко и се получи по 2100ккал на ден, разпределих си протеини-въглехидрати-мазнини и започнах, но след 3 дена съм качил 1кг. Дали организма ми не е бил стресиран от предния ми режим и сега 1вата му реакция е да задържа. При предния си режим правех само кардио, а сега добавих и малко упражнения с дъмбели в домашни условия. Въпроса ми е да продължавам да се храня както съм планирал с 2100 ккал или да ги намаля още ?