03.08.10
15:57
Въпростът ми е дали някой знае кога през цялото денонощие се отделя най-интензивно хормона на растежа? Четох някаде че при жените се произвежда и през деня , а при мъжете най - интензивно през ноща по време на сън .
03.08.10
19:28
По време на сън се отделя най-много хормона на растежа.
Да ама имам предвид в кои часове е удачно да се отделя време за сън. Сега е лято , почивка е (сабирания,партита, и купони). Пак си хода на фитнес , но си лягам меко казано сутринта - към 4 часа :D . Та пак си спа по 7-8 часа но когато стана не се чувствам достатъчно възстановен.
По принцип нощния сън си е най добър и не може да се замести пълноценно ако спим през деня. Оргазнимът ни си следва биологичния ритъм ден - нощ, мелатонина които е в основата на съня се отделя със настъпването на ноща, когато светлината намалява и става тмно. Изкуственото осветление обаче оказва негативно влиание върху отделянвто на мелатонина. Ти можеш да си промениш режима дори и да си лягаш късно, но да е по едно и също време, дори и тогава обаче пак няма да имаш този пълноценен сън, както ако тялото си следва собствения биологичен часовник ! Качеството на съня също е решаващо, аз имам такъв проблем и знам как това влиае и на тонус и на всичко. Хормона на растежа се отделя в най дълбоката фаза на съня, поне така съм чел, но не той според мен е проблема да не се чустваш свеж след сън.
Малко се отклонявам от темата, но видях че пишете за съня. Най-полезен сънят е от 22 до 24 часа или както ще кажат някои от (10 до 12 - вечерта разбирасе)
15.08.10
19:33
Защо пък точно тогава? :ю
15.08.10
20:19
И следобед да спиш, пак ще има ефект.
Храненето също го стимулира, но кат оцяло няма ка кда постигнеш бум на този хормон.