Логаритмичната връзка между тегло и сила...

19.08.10
13:46

Има някои неща, които са очевидни и известни на всички, но рядко се взимат предвид. Едно от тях е връзката между лично тегло и сила (била тя измерена като усреднена абсолютна стойност или в определени упражнения).

Ако се абстрахираме тук от активното тегло и говорим статистически, по-тежките хора имат по-лошо съотношение сила/лично тегло, отколкото по-леките.

Понеже не успях да намеря статистика по този въпрос, реших да си направя малък анализ, който няма доказателствена стойност, но все пак може да е интересен за някого. За база ми послужи таблицата със световните рекорди във вдигането на тежести. Тя е добра основа, защото отразява върховите постижения на хора с ясно определено тегло - никой щангист не може да си позволи да е много далеч от горната граница на категорията си. За съжаление данните не са достатъчно, за да имат някаква статистическа стойност, но са едно добро начало.

Направих две диаграми - първата показва съотношението между личното тегло и максималните постижения в изхвърлянето и изтласкването във всички категории. Ясно се вижда тенденцията към намаляване на съотношението с увеличаване на теглото, като “ускорението” се засилва в горните категории. Ако Халил Мутлу е изтласкал над главата си точно три пъти собственото си тегло, то Хюсеин Разадех не е успял да направи това дори с два пъти тежестта си.

Втората графика е дори по-показателна - тя изследва връзката между разликата в килограмите и прираста на сила средно за двете движения. Ако между категориите до 56 и до 62 разликата в силата е почти 2,5 кг на килограм тегло, то между до 105 и над 105 кг тя е под 0,5 кг на килограм тегло.

Ясно е, че не откривам топлата вода и че това са широкоизвестни факти. Обаче често попадам в нета на разни схеми за измерване на силата, базирани на пропорционална зависимост между лично тегло и повдигнати тежести. А зависимостта всъщност е непропорционална - логаритмична. Съответно и схемите за измерване на силовите постижения би трябвало да са съобразени с това, тоест да са построени с постепенно намаляване на прираста на сила с всеки допълнителен килограм телесно тегло, точно както показва втората диаграма. За да може обаче да се разработи адекватна схема за оценка, базирана на логаритмична функция, са нужни голямо количество данни, с каквито за съжаление не разполагам.

И ако някой е прочел всичко до тук, ето за награда двете диаграмки: :)

Темата беше редактирана от Boby_ на 19.08.10 13:47.

19.08.10
14:45

Интересни наблюдения.И да не са нещо ново,но си личи,че доста си се заинтерисувал от това.

В спорта е познато като коефициент на уилкс. Връзката тегло/тежести.
Принципна е.
Това един 60 кила да си вдигне 4 пъти теглото не е равносилно на това един 200 кила да си вдигне 4 пъти теглото.

Има още една връзка, по - важна, но се игнорира.
ВИсочина и дължина на крайниците.
Колкото си по - висок и с по - дълги крайници, по  - зле за силата. По - голяма амплитуда, по - кофти лост.
Поради ази причина често в много от силовите движения печелят по уилкс... Джуджета.
Но за съжаление това второто е 100% игнорирано, а за мен си е па ктолкова важно...

19.08.10
15:28

казано от D3BEP на 19.08.10, 14:54:

Но за съжаление това второто е 100% игнорирано, а за мен си е па ктолкова важно...

:) Не чак 100%... Преди 2-3 години бях писал тема със сметки за връзката между дължината на костите и генерираната сила в някои упражнения. Нещата са дори по-прости, защото изводите не се правят на базата на статистика, а на доста проста физика (механика).
Само дето не помня нито заглавието на темата, нито раздела, в който я бях пуснал. Потъна без следа и с доста слаб интерес. :)

19.08.10
15:28

Просто силата не нараства правопорционално на теглото. Ако беше така, когато си на 120кг, всичи щяха да правят клекове с по 500кг.

Пък и това, че леките атлети могат да вдигнат нещо, три пъти по-тежко от себе си, не ги прави по-силни от тежките, които винаги ще имат повече сила. Да речем се случи нещастие и нещо, тежащо 200кг, затисне крака на някого. 100кг атлет, който може да вдигне 2 пъти собственото си тегло, може да го махне. 60кг, който може да вдигне 3 пъти собственото си тегло, не може. Кой е по-силен?

19.08.10
16:13

Колкото си по - висок и с по - дълги крайници, по  - зле за силата. По - голяма амплитуда, по - кофти лост.
Поради ази причина често в много от силовите движения печелят по уилкс... Джуджета.

http://www.bb-team.org/forums/viewthread/34231/

Намерих я! :)

19.08.10
16:18

Нали за това сме хора, а не машини :) при нас всичко е сложно. И все пак Хюсеин Разадех е по-респектиращ от Халил Мутлу. Винаги тежката категория се радва на най-голям интерес от публиката. А пък като отидеш на фитнес аверите не те питат: “брат дигаш ли 2 пъти собственото си тегло от лежанката”, а “брат буташ ли стотак” или нещо подобно.

казано от Boby_ на 19.08.10, 16:13:

http://www.bb-team.org/forums/viewthread/34231/

Намерих я! :)

Не мен ми е ясно, че на трениращите им е ясно.

Имам предвид, че 100% се елиминира от “закона”. Федерации и съдии по никакъв начин не държат сметка за това.
А би трябвало.

Не съм привърженик и на теорията за абсолютните килограми. ТОчно тя води до смехорански федерации и американски “спортисти”, които тежат 200, ползват забранена е кипировка, мост и избутват 500 кила на лежанка с шкембака си. И после, трибойците са грозни, дебел ии не могат да вдигат... Не, трибойците са спортисти, а народа търси шоуто... ГОлямата гира. Без значение как.

Мнението беше редактирано от Стефан Симеонов на 19.08.10 16:32.

19.08.10
16:33

казано от D3BEP на 19.08.10, 16:29:

Не мен ми е ясно, че на трениращите им е ясно.

Имам предвид, че 100% се елиминира от “закона”. Федерации и съдии по никакъв начин не държат сметка за това.
А би трябвало.

Така е, няма категории по ръст в никой спорт. :) Но представяш ли си каква каша ще стане, ако се въведе и това като фактор за разделение на катеогириите, освен теглото?  Това в рамките на шегата, разбира се.

Може да се въведе като коефициент, каот Уилкса, не като категория за състезание.

19.08.10
18:29

Ами ако си объркал спорта в който може да се състезаваш никой не е виновен. Е, кофти е да няма избор, ама аз баскетболист не мога да стана, нали така (;

19.08.10
18:41

казано от Madboy на 19.08.10, 18:29:

Ами ако си объркал спорта в който може да се състезаваш никой не е виновен. Е, кофти е да няма избор, ама аз баскетболист не мога да стана, нали така (;

x2

казано от Madboy на 19.08.10, 18:29:

Ти си горд с 90 на лежанката.
Само че каот се потрудишм каот имаш реалн орезултати и ги докараш до 200 и видиш че реално си по добре от някой дребосък във всичко, ама на състезанието слага детското трико и те мята... Малко е демотивиращо.
Не си се трудил достатъчно.
И нямаш опита за да си наясно, че човек никога не знае предварително кога ще му е предела, и никога не мисли за него, когато мисли за резултати...

Отгоре на това във федерацията дълго време в леките категории доминираха едни истински джуджета. Хипофизни джуджета, дори мога да намеря клиповете как вдигат и как ги награждават. кинта и двайсе с естествено къси крайници. Точно както си ги представяте.

Е тва кво е?

PS. Е такива каот долупоказания обраха медалите на мъжете в лека категория с невъзможни килограми.
И не бяха един или двама...
Предполагам , спортът е за тях, другите да си ходят според горната логика...

Мнението беше редактирано от Стефан Симеонов на 19.08.10 19:36.

19.08.10
19:53

Ами в баскетбола доминират разни гиганти :) И те са хора. :)

На тоя пич не му е успешен опита, нали ? :D

P.S. Не съм горд, а и не са и 90 :D
Ти какво точно предлагаш, да сложат граница по ръст ли ?

Мнението беше редактирано от Madboy на 19.08.10 19:55.

Чети преди да отговаряш и ще разбереш.

Мнението беше редактирано от Стефан Симеонов на 19.08.10 19:59.

19.08.10
20:19

Абре прочетох, ама разменяш буквите и не се разбира много добре.

20.08.10
08:33

АВ

22.08.10
12:28

Избутването на най-голямата щанга е не просто шоу, а необходимост заложена в същността на човешката природа, необходимост от това да се достигнат пределите на човешките възможности и да се надвишават, защото всъщност предели няма. Устремеността към постоянното подобряване на резултатите е движеща сила която тласка прогреса напред. Без тази необходимост от самоусъвършенстване и поставяне на нови граници нямаше да станем свидетели на мускулести мастодонти като Дориан Иейтс, Рони Колман и Маркус Рул, нямаше да станем свидетели на пробягване на 100м за 9.58 от Юсеин Болт, нямаше да станем свидетели(тази година) на първия бял мъж пробягал 100м под 10сек от Кристоф Льометр за 9.98 .
И относно всички странични елементи които спомагат тези рекорди, имайте в предвид че сме стъпили на луната не с помоща на рожденно дадените ни от природата крила.

Абе тъй е, ама хипотетично ак оразрешим избуването с корема ни е необходим един 300 килограмов с къси ръце. Той за да се справи с проблема да си опре щангата в корема му трябва просто мост и да изнесе щангата, за второто се разрешава и помощ.... Така може и рекорд 1000 кг. да постави.
Както казах, именно зтова са правилата. Той най дебелия човек на света сигурно може и най силно да разтресе земята с удар с крак, това не го прави най - добрия спортист. Спортът има и цели и идеали.

22.08.10
19:20

По темата - по-големите мускули са естествено по-силни,но тази сила не е тази,която се демонстрира при дадено движение,което включва множество въздействащи фактори.Ако се измери въртящия момент около прилежащата става и се приспаднат действието на гравитацията,складираната енергия и още доста неща,недвусмислено ще се види,че е така.
А и както сигурно е казано по-горе,при това демонстриране на сила(напр. лежанката) по-дългите крайници изискват преместване на по-голямо разстояние,оттам извършване на повече работа и следователно неравностойно положение спрямо тези с къси крайници.

P.S. Но наистина нарастването на размерите не е правопропорционално с това на силата(тя нараства по-бавно).Представете си идеалния мускул във форма на вретено,само влакната в центъра ще дърпат в правилната посока,всички останали ще дърпат леко встрани от посоката на силата и оттам ще се губи част от ефективността им.С нарастване на мускула тази част от силата на новите влакна,която се губи,ще нараства поради увеличаването на ъгъла,спрямо силата,оттам и неравното нарастване,споменато по-горе.Докато в един момент няма да има абсолютно никаква полза от по-нататъшно нарастване на мускула - един вид т.нар. генетичен потенциал.

Мнението беше редактирано от Nikolay на 22.08.10 19:24.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1