05.05.07
21:33
Въпросът ми е доста елементарен ,но съм неук и се допитвам до вас :)
Та така:какви са храните които трябва да ям и какви не трябва да ям?Ако може да ми изредите определени храни ,които ще ми помогнат да качвам мускулна маса но не и мазнини.Искам да качвам качествено независимо от времето ;)Нямам време нито средства за стриктни диети затова ако можете само избройте основните неща необходими за целта ми ;)
Ръст :185
Тегло:74-75
Години:17
Благодаря предварително на отговорилите ми ;)
Белтъчини можеш да набавяш основно от: пилешко месо, риба, яйца, кисело, прясно мляко, извара;
Въглехидрати: черен/бял ориз, овесени ядки, печен/варен картоф, пълнозърнест хляб;
Като ти се дояде сладко НЕ яж шоколад, а мед (и с него не прекалявай де);
Ядки: препоръчвам орехите, фъстъци не, но фъстъчено масло може;
Салати и плодове също са ок;
Гледай да ядеш 5-6 пъти на ден, като последното ядене да ти е ок. 1 час преди лягане - ок.100гр. извара. Опитай се да разпределиш поравно белтък : въглехидрат за едно ядене, примерно ядеш една пилешка пържола и толкова или малко по-малко ориз.
Най-общо казано е това...
казано от Rac3r на 07.05.07, 13:21:
а може ли на ден по 3,4 вафли?
Ами лично аз не си го позволявам, ама някой спортисти го правят след тренировка в основен период.
Мнението беше редактирано от Стоянчо на 07.05.07 13:51.
защо НЕ трябва да се яде шоколад
и плс кажете как мога да направя по добър релеф
Мнението беше редактирано от veso90 на 21.05.07 20:20.
казано от veso90 на 21.05.07, 20:14:
Има захар. И няма нищо полезно.
Като начало спри да ядеш шоколад ;)
Бързата работа срам за майстора. Тренирай, храни се правилно, почивай необходимото време и то от самосебе си ще стане.
27.05.07
17:21
:coolsmile: диети за ММ в форума колкото искаш ,но трябва да се спазват стриктно,а за оформянето всико е постоянство
31.05.07
18:02
Искам да попитам защо когато качвам мусколна маса не трябва вечер да се яде мляко и ябалки???Освен тва искам да питам дали ако праим кардио по време на качването ще помогне за качване на по чиста мусколна маса???
казано от ivo_the_monster на 31.05.07, 18:02:
Искам да попитам защо когато качвам мусколна маса не трябва вечер да се яде мляко и ябалки???Освен тва искам да питам дали ако праим кардио по време на качването ще помогне за качване на по чиста мусколна маса???
Не трява да се ядат защото ябълките са прости въглехидрати и повишават нивата на инсулина а тои от своя страна блокира хормона на растежа които се отделя някъде през 1вия час от съня и така.А за кардиото и аз тва се питам защото съм изправен пред същия проблем.
31.05.07
21:13
“Не трява да се ядат защото ябълките са прости въглехидрати и повишават нивата на инсулина а тои от своя страна блокира хормона на растежа които се отделя някъде през 1вия час от съня и така.”
а защо не трябва да се яде мляко???
казано от ivo_the_monster на 31.05.07, 21:13:
“Не трява да се ядат защото ябълките са прости въглехидрати и повишават нивата на инсулина а тои от своя страна блокира хормона на растежа които се отделя някъде през 1вия час от съня и така.”
а защо не трябва да се яде мляко???
Момчето ти казва не яж ябълки ( фруктоза + глюкоза), аз ти казвам не пий преди сън прясно мляко (лактоза). Лактозата е млечната захар.
казано от BlockCity на 15.08.07, 23:17:
казано от ivo_the_monster на 31.05.07, 21:13:
а защо не трябва да се яде мляко???Момчето ти казва не яж ябълки ( фруктоза + глюкоза), аз ти казвам не пий преди сън прясно мляко (лактоза). Лактозата е млечната захар.
Само за прясното мляко ли се отнася или и за киселото, щото аз понякога преди лягане хапвам кисело мляко с овесени ядки.
Преди лягане може извара, но прясно мляко не е много за препоръчване вечерта...
Иначе не е вярно, че в шоколада няма нищо полезно, доколкото знам имаше една съставка, която предизвикваше отключване на хормона на щастието, обаче в тези шоколади които са от порядъка на 75-85% какао има значителен ефект...
И аз съм противник да се ядат прости въглехидрати всеки ден в основен период. Единственото приемливо време е след тренировка.
Шоколад : + & -
Плюсове: шоколадът стимулира нервната и сърдечно съдовата система и защитава от вредното действие на свободните радикали.
Минуси: шоколадът води до превъзбуда преди сън и може да предизвика главоболие.
Поразрових се из нета вижте факти, които повечето от вас знаем, но за тези , които не знаят ще е интересно
В шоколада се съдържат голямо количество физиологично активни вещества - теобромин и кофеин. Те стимулират сърдечно-съдовата и нервната системи.
Шоколадът повишава настроението, като стимулира производството на хормона на радостта - серотонин. Освен това, в умерени количества шоколадът действа успокояващо на организма.
А сега едно допълнение от мен- От това, което съм чел и са ни казвали учителите в ПГВМ-то в СтЗ този теобромин е причината на месоядни(котки, кучета) да не се дава шоколад(Теоброминово отравяне). Теоброминът е от група на метилксантиновите алкалоиди(още в групата са кофеина, теофилина и др.) Попаднал в организма, напръв поглед безопасния за нас шоколад за тях е убиец.. кучета, котки..та дори и едри животни, които не са месоядни- конете примерно не могат да го метаболизират, при което той се натрупва за около 1 денонощие в кръвта.. Последствията са тежки стига се и до смърт, ако не се предприемат мерки. Но спокойно като изключим гадните калориики, теоброминът при нас действа дори като стимулант(то и при тях е стимулант, но с мн. минуси) и според мен може да прегрешаваме от време навреме в период за маса:)
Мнението беше редактирано от BlockCity на 16.08.07 11:38.
19.08.07
18:13
bate qj po 300g protein i 900 vaglehidrati da vidish kfo staa.. na trenirovkata digash max leg 85 digash 90 max :D
Петко К - кирилица!
Мнението беше редактирано от Петко К на 20.08.07 08:12.
казано от just_bb на 19.08.07, 18:13:
bate qj po 300g protein i 900 vaglehidrati da vidish kfo staa.. na trenirovkata digash max leg 85 digash 90 max :D
Дори и аз не ям 300g протеин и 900 г. въглехидрати, а съм 187см 92 кг. Безсмислено преяждане е за мен, тялото ти има определен капацитет, всичко над него безсмислено омазняване.
02.09.07
18:21
а вечр преди лягане може ли да се пие гейнар?
Мнението беше редактирано от gAnJa на 02.09.07 18:22.
02.09.07
20:56
Ако искаш да станеш бъчва може.
Здравейте,
Значи,започнах фитнес преди 1 седмица...попринцип тренирам баскетбол (185см,80кг),та искам да кача малко мускулна маса и после да я оформя в момента работя по тази програма http://www.bb-team.org/workout/1283/#axzz0wChjMEqv . Целта ми е да добия подобно тяло http://basketball-basic.com/wp-content/uploads/dwight-howard-muscle.jpg . Не искам да ставам супер здрав с големи баници и огромни мускули , от кеото да си загубя бързината която ми е мн важна... целта ми е да заякна да придобия форма на тялото без химии напълно естествено знам че ще е бавно но искам да си струва времето :)
Благодаря предварително за отговорите и момчета...
Поздрави !
казано от Basketballer на 12.08.10, 19:37:
Здравейте,
Значи,започнах фитнес преди 1 седмица...попринцип тренирам баскетбол (185см,80кг),та искам да кача малко мускулна маса и после да я оформя в момента работя по тази програма http://www.bb-team.org/workout/1283/#axzz0wChjMEqv . Целта ми е да добия подобно тяло http://basketball-basic.com/wp-content/uploads/dwight-howard-muscle.jpg . Не искам да ставам супер здрав с големи баници и огромни мускули , от кеото да си загубя бързината която ми е мн важна... целта ми е да заякна да придобия форма на тялото без химии напълно естествено знам че ще е бавно но искам да си струва времето :)Благодаря предварително за отговорите и момчета...
Поздрави !
Еее добре, не искаш да си здрав с големи мускули, да си като Дуайт ти стига :D 120кг? Лично бих ти препоръчал безплатното физическо натоварване било то лостове, кофи, лицеви, в комбинация с качественна храна така тялото ти ще е най-атлетично и най-функционално, което ще ти помогне в баскетбола.
Ами аз не съм написал искам да съм 120 кила като Дуайт...написах че самото телосложение искам да ми е подобно..но все пак мерси за съвета....ходих на лостове близо 2 месеца от това лято и цялото минало лято,но няма голям ефект знам че става с време ама като почна училище няма да иам толкова време за лостове , а фитнеса ми е наблизо та ако някой може да предложи нещо ще съм благодарен :)
Не трябва да спираш шоколада изцяло но и да не прекаляваш, принципно абсолютно всичко можеш да си позволиш да ядеш, само гледай кога и колко - това е правилната формула. Тялото има нужда от всичко, но също оказва влияние с кавъв метаболизъм си.
Мнението беше редактирано от Blahzay на 13.08.10 21:57.
Верно ли бързия въглехидрат преди лягане спира хормона на растежа :( аз всяка вечер ям по 200 грама кисело мляко и 200 извара и от таз лактоза нз :x
Мнението беше редактирано от hardrlz на 13.08.10 23:11.
казано от hardrlz на 13.08.10, 23:10:
Верно ли бързия въглехидрат преди лягане спира хормона на растежа :( аз всяка вечер ям по 200 грама кисело мляко и 200 извара и от таз лактоза нз :x
Хахах, нищо няма да ти спре, дори патката ще стане по-дълга само гледай.
15.08.10
09:06
Не се вживявай толкова яж си протеина преди лягане,демек изварата и заспивай :D Петко горе каза,че в киселото мляко заради бактериите лактозата е по-малко,пък много организми не усвояват лактозата,така че ако не е страх да пръцкаш яж и кисело мляко :P
ами става ли преди тренировките да се рпави кардио ? И може ли корема да се тренира всяка тренировка ? ::P
15.08.10
11:12
казано от Basketballer на 15.08.10, 11:10:
ами става ли преди тренировките да се рпави кардио ? И може ли корема да се тренира всяка тренировка ? ::P
Не и не :)
казано от Ради Хаджирадев на 15.08.10, 11:12:
Ами само с 2 тренировки на корема и никакво кардио няма ли вместо да се оформи корема да стане щекме :Д.Защото нали когато се трупа мускулна маса трябва да се яде много апък като не се тренира корема няма ли да се развалят плочките......Поне така мисля аз :Д вии кажете :)
А-а-а забравих да кажа че преди тренировката за ММ ходя на тренировка по баскетбол и там тичам доста и понякога правим подготовка (скоци,лицеви опори... и т.н.). Въпроса ми е удачно ли е след тренировката по баскетбол да ходя на фитнес,ако не г/д колко време след 1 тренировка да хдоя на 2рата мерси предварително :)
15.08.10
13:53
казано от Basketballer на 15.08.10, 13:14:
казано от Ради Хаджирадев на 15.08.10, 11:12:
Ами само с 2 тренировки на корема и никакво кардио няма ли вместо да се оформи корема да стане щекме :Д.Защото нали когато се трупа мускулна маса трябва да се яде много апък като не се тренира корема няма ли да се развалят плочките......Поне така мисля аз :Д вии кажете :)
Имам предвид, че кардио се прави СЛЕД тренировка, а не преди. 2 тренировки за корем на седмица е ОК. Аз си помислих за 4-5 пъти или нещо такова. Ако правиш добри коремни тренировки плочките също ще растат, те са си мускул като другите. От друга страна ако омазняваш, те просто ще си личат все по-малко. Ако ядеш правилни храни в правилни количества ще качваш сравнително чисто, но пресата няма как да не се влоши :)
Мнението беше редактирано от Ради Хаджирадев на 15.08.10 13:55.
Мерси много човек,а относно това какво би ме съветвал Basketballer
Потребител
Дата: 04.06.2010
Мнения: 8 15.08.2010, 15:34нагореА-а-а забравих да кажа че преди тренировката за ММ ходя на тренировка по баскетбол и там тичам доста и понякога правим подготовка (скоци,лицеви опори... и т.н.). Въпроса ми е удачно ли е след тренировката по баскетбол да ходя на фитнес,ако не г/д колко време след 1 тренировка да хдоя на 2рата мерси предварително
:)
Защо ми се струва,че този въпрос “Какви храни трябва да ям за да кача мускулна маса ? ” го има поне 20 пъти във форума, но някои ги мързи да четат и пускат ,и пускат нови теми ..
16.08.10
00:48
Те 20 да бяха...
Здравейте.Нека моя въпрос бъде малко по-различен... :D
Хора,само на мен ли ми е трудно по тия жеги да ям?Тъкмо бях почнал да качвам,качих 9кг ,а като почна лятото ми се уби много апетита и сега съм свали 3-4 кг сигурно.А във фитнеса ми е трудно да дигам кг,които преди това съм дигал.(Не взимам добавки)
Мисълта ми е ,това от жегата ли е,има ли оправия или просто чакам по-хладни дни :D
Мнението беше редактирано от ss на 16.08.10 11:14.
22.08.10
03:38
казано от Rikoo на 14.08.10, 00:01:
казано от hardrlz на 13.08.10, 23:10:
Хахах, нищо няма да ти спре, дори патката ще стане по-дълга само гледай.
:O Малее от днеска започвам да зоба МлЕко и извара. Ще постна ъпдеит за прогреса.
07.09.10
13:01
Доколкото знам при хранителен режим за мусколна маса се качват и доста мазнини . Имам 2 въпроса
1) Някой може ли да ми изготви конкретна диета за мусколна маса ( имам в предвид в колко часа какво и в какво съотношение да го ям)
2) Ако по време на тази диета приемам L creatine ще помогне ли за качването на ЧИСТА мусколна маса тоест в комбинация с правилната диета да получа мусколна маса без мазнини
А и още нещо
Пия Supermass 2100 на Biogame и ям по 3 лъжици дневно смесено манов мед и цветен прашец .. искам да попитам има ли смисал да го правя .. тоест има ли някакъв ефект ?
Мнението беше редактирано от Nowobranec.. :D на 07.09.10 13:06.
08.09.10
07:48
В последно време голям хит е Martin Berkhan и неговия leangains протокол за рекомпозиция на тялото. По принцип първо е създаден за качване на мускулна маса без омазняване, но се оказва, че с няколко промени може да се пригоди за всяка една цел (качване, сваляне, рекомпозиция). Сайта е www.leangains.com