25.08.10
08:41
Pонякога правя кардиото сутрин на гладно, интересува ме след това трябва ли да приема бърз въглехидрат преди да взема протеина или не трябва първото ми хранене да е въглехидратно?
БЪРЗИ въглехидрати след самостоятелно кардио НЕ!
След кардиото пиеш протеин.след известно време закусваш храна богата на белтъчини и умерено мазнини и въглехидрати(въглехидратите с нисък ГИ)
25.08.10
09:33
Мерси за отговора, а понеже правя силовата тренировка в зала, а след това кардиото в къщи. Меда след силовата и преди кардиото ли да го ям или след кардиото
Ако си в период на чистене на мазнините,позабрави за бързите въглехидрати след тренировка и особенно меда(зависи от метаболизма ти де,но аз съм с бърз и спрях въглехидратите след транировка напълно и резултата беше положителен).Можеш да се ориентираш към някой плодове с ниско ГИ(ябълка например) но и с тях не прекалявай.Добър избор са аминокиселините и в частност ВСАА ;)
Мнението беше редактирано от tra^la^la на 25.08.10 09:45.
25.08.10
10:41
Добре де, а протеина няма ли да се съсипва така, не се ли превръща в глюкоза ?
Мнението беше редактирано от Dimitar_ivanov на 25.08.10 13:24.
Да,и такава вероятност има май(чел съм,но не съм много наясно).Бодибилдинг погледнато протеина е за предпочитане пред въглехидратите,защото няма да вдигне инсулина много и няма да спре горенето на мазнините,като в същото време ще намали катаболизма в мускулите ;)
Мнението беше редактирано от tra^la^la на 25.08.10 11:39.
казано от vatman на 25.08.10, 13:49:
Абе след трен поне един банан изяж и после протеина.
Става дума за кардио тренировка!
СЛед кардиото сутринта, пиеш протеина или амини или ВСАА.
26.08.10
15:07
Tвърдо съм против сутрешното кардио на гладно.
казано от Miro Gi4ev на 26.08.10, 15:07:
Tвърдо съм против сутрешното кардио на гладно.
И аз съм на това мнение, но не това се пита.
Според мен много зависи колко продължително е било кардиото и с каква интензивност. По принцип няма да ти спре “горенето” на мазнини от 1 лъжица мед или от 1 банан, но щом ти се пие протеин, който евентуално пак ще стане на глюкоза, което е нормално като няма друг наличен енергиен източник, тогава си го пий.
Имам чувството, че в този форум по-младите и неопитни трениращи като чуят въглехидрати (става дума при режими за сваляне) бягат като дявол от тамян. Качеството и количеството на въглехидратите, както и общия калориен прием Ви правят дебели, а не самите въглехидрати. Използвайте ги правилно и даже ще откриете, че чрез тях се отслабва (хем лесно, хем приятно).
26.08.10
16:31
В такъв случай какво е най-удачно да се приема след кардио тренировка (била тя самостоятелна или след тежестите.) Също ме интересува защо сутрешното кардио на гладно не е за предпочитане (въпрос към Миро Гичев) Благодаря!
26.08.10
16:59
Аз правя сутрешно кардио на гладно и веднага след него 83% сурватачен на скайтек да ти кажа като почнах НВД и кардио в коминация за 2 месеца от 110 кила сланина (115 см талия)сега съм 96кила и 97см талия с 45 ръка а преди това бях с 42см...имам си и някоя дуга вена вече,затова че аз съм твърдо за кардио сутрин на гладно...на мен ми влияе добре чуствам се силен и бодър през целия ден
Мнението беше редактирано от Spirit of Freedom на 26.08.10 17:01.
26.08.10
17:15
Искам да чуя мненията на хората за и против сутрешното кардио (както и за това след тренировка с тежести), както и дали трябва след кардио (отново сутрешно и такова след тренировка) да се приема бърз въглехидрат, а също дали ако се приеме само протеин/аминокиселини част от тях чрез глюконеогенеза ще се превърнат в глюкоза.
Последно след сутрешно кардио кое е най-добре да се консумира? Попринцип 15-20 грама бцаа стигат ли, и 20 минути по-късно овес и протеин.
Принципно в темата за НВД пише,че след сутрешно кардио се закусва 2 часа след това за оптимален ефект
27.08.10
04:52
казано от Христо Лицанов на 26.08.10, 16:31:
В такъв случай какво е най-удачно да се приема след кардио тренировка (била тя самостоятелна или след тежестите.) Също ме интересува защо сутрешното кардио на гладно не е за предпочитане (въпрос към Миро Гичев) Благодаря!
Защото не е за всеки. Особено за хора с бърз метаболизъм(визирам себе си ) е контрапродуктивно. Буквално изяжда натрупаната с много труд мускулна маса, дори при нормален прием на въглехидрати.
Тоя Делев е чудото на форума според мен щом за 2 месеца на НВД сваля такива кила и качва ръката със 3 санта и то на 45 .. и щом в други теми го виждам да твърди тези неща явно не лъже
казано от Miro Gi4ev на 27.08.10, 04:52:
Защото не е за всеки. Особено за хора с бърз метаболизъм(визирам себе си ) е контрапродуктивно. Буквално изяжда натрупаната с много труд мускулна маса, дори при нормален прием на въглехидрати.
защо да не изядеш мазнините,а ще изяждаш мускулна маса ?
Първо горим гликогенът,а след като свърши организма превключва на мазнини.(или поне аз така знам)
-
Лично според мен при сутрешното кардио няма смисъл да се яде преди и след него, т.е ако се яде преди него ще се загуби смисъла,че е сутрешно,а ако се яде веднага след него в части ще се позагуби и смисъла от кардиото,защото и след самата тренировка сме в процес на горене на мазнини...Вече след 40-60мин (колкото малко почивка и един душ) трябва да се хапне..
:)
28.08.10
09:29
казано от hardrlz на 27.08.10, 10:03:
Тоя Делев е чудото на форума според мен щом за 2 месеца на НВД сваля такива кила и качва ръката със 3 санта и то на 45 .. и щом в други теми го виждам да твърди тези неща явно не лъже
Братле не съм чудото на форума...1во от 95 до 2002 година се занимавах активно,но тогава целта ми беше максимални килограми и размери до някъде успях не съм се стремял да бъда чист...след 2002 год. имам ходения по залите само когато почна да минавам на 110 кг и то за не повече от 6 месеца тоест с прекъсвания... следиш ми мисълта нали,мисля че след като ръката ми е била 50см не е проблем да стане от 42 на 45,човешкото тялото има една функция(мускулна памет)при мен не е проблем да влезна в добра силова форма за 2-3 месеца....случая сега,комбинацията с кардио,силова тренировка,окси елито про,Л-карнитин достатачно пари за белтъци на месец и кетона диета в комбинация с НВД успях до някъде не е това което искам но бях станал прекалено дебел,започнах да се занимавам точно след концерта на Металика в София до днес с помоща на жена ми която подготвя всичко което трябва да ям през деня за което и благодаря,нямаше да успея без нея.
Мисля че тези резултати които давам сега за 2 месеца са минимума което можах да направя и не е кой знае какво,затова че ако за тебе това е чудо за мен е минимума мога и по добре чета постоянно и се научвам все повече нови неща “едно време”имаше съвсем други начини които не бяха здравословни.
Мнението беше редактирано от Spirit of Freedom на 28.08.10 12:39.
казано от CordoBa на 28.08.10, 08:56:
Първо горим гликогенът,а след като свърши организма превключва на мазнини.(или поне аз така знам)
- Лично според мен при сутрешното кардио няма смисъл да се яде преди и след него, т.е ако се яде преди него ще се загуби смисъла,че е сутрешно,а ако се яде веднага след него в части ще се позагуби и смисъла от кардиото,защото и след самата тренировка сме в процес на горене на мазнини...Вече след 40-60мин (колкото малко почивка и един душ) трябва да се хапне..
Това, че ти е изчерпан гликогенът не означава, че ще гориш само мазнини след това. Човекът е сложна система, която при тренировка изразходва КреатинФосфат, Гликоген(глюкоза), мастни киселини, както и АК. Въпросът е кой ще е доминиращият енергиен източник при определен тип тренировка.
Сега защо кардиото сутрин на гладно не е най-подходящо при сваляне на мазнини и запазване на ММ.
Първо: Сутрин кортизолът е най-висок.
Второ: Да не ядеш след ставане е пагубно за мускулите, защото не спираш кортизола.
Трето: Самото кардио “вдига” кортизола още повече.
Четвърто: Кардиото гори калории само в момента на действие. Неговият EPOC (Excess post-exercise oxygen consumption ) ефект е минимален.
Пето: Като сметнем накрая, че от ставане до моментът в който ще ядеш твърда храна са минали поне 2 часа (в най-добрият случай) ще си разградил повече ММ, отколкото мазнини.
Последно: Загубата на ММ забавя метаболизма, което в дългосрочен план ще е лошо за свалянето на мазнини. Да не забравим, че към средно интензивното и монотонно кардио се привиква много бързо, което пак означава, че няма да е много ефективно за по-дълъг период от време.
Hvanatema, аз пия протеин 10 мин след кардиото, и хапвам 20 минути по-късно след това. Не 2 часа, нензам как ги изчисли 2 часа, аз ще припадна ако не ям 2 часа от както съм станал, било то с кардио или не.
Да но вечер и по време на сън се повишава отделянето на хормон на растежа.
Също добрият и достатъчен сън спомага за отделянето на тестостерон и за намаляването на кортизола.
Така де факто вредните свойства на кортизола се изравняват с полезните на анаболните хормони.
Във всяка статия,в която се говори за кардио се казва,че сутрешното гори най-много мазнини.
Определено има риск от горене на мускули,но може да го предотвратим,като приемем малко протеин,малко след кардиото...
Добра дискусия се заформя,но щом не одобрявате сутрешното кардио,то кое ви се вижда най-подходящо ?
Мнението беше редактирано от CordoBa на 28.08.10 13:05.
Винаги има спор, но нека някой 100 килограма като мен тича по 40 минути да си товари коленете така...
28.08.10
15:21
Първата причина поради която не тичам е тази че съм зле с колената но на клелото нямам проблем дори на трудните степени...просто внимвам за пулса ако почне да се качвва прекалено намалям съпротивлението но не и скороста на въртене
казано от Rikoo на 28.08.10, 12:01:
Hvanatema, аз пия протеин 10 мин след кардиото, и хапвам 20 минути по-късно след това. Не 2 часа, нензам как ги изчисли 2 часа, аз ще припадна ако не ям 2 часа от както съм станал, било то с кардио или не.
Не вярвам, че правиш скок от леглото и почваш да въртиш педалите на колелото или пък обуваш обувките и почваш да тичаш 5 минути след сън (някак си не го вярвам). Да речем, че ти трябват 15-20 мин. преди да почнеш кардиото, самото кардио е още 30 мин. (средно) и както сам казваш чакаш 10 мин. да пиеш протеин (дотук са точно 1 час без твърда храна, само някакво прахче) + това казваш, че след протеина чакаш още време и стават някъде час и половина без твърда храна при това сутрин, когато е най-висок кортизола.
казано от CordoBa на 28.08.10, 12:01:
Да но вечер и по време на сън се повишава отделянето на хормон на растежа.
Също добрият и достатъчен сън спомага за отделянето на тестостерон и за намаляването на кортизола.
Така де факто вредните свойства на кортизола се изравняват с полезните на анаболните хормони.
Във всяка статия,в която се говори за кардио се казва,че сутрешното гори най-много мазнини.
Определено има риск от горене на мускули,но може да го предотвратим,като приемем малко протеин,малко след кардиото...
Добра дискусия се заформя,но щом не одобрявате сутрешното кардио,то кое ви се вижда най-подходящо ?
Хормонът на растежа го остави, той е по-друго време на денонощието, а именно по време на сън. Ние говориме за сутринта.
Да приемем, че ХР и тестостерона винаги ги отделяме в нормални количества, защо трябва да ги изравняваме с кортизола и да губиме полезните ефекти от тях. Целта е нисък кортизол, а това означава че тестостеронът ще бъде по-висок. Високият тестостерон помага за изграждане на ММ и сваляне на мазнини затова целта ни е той да е в подходящи количества особено по време на диета.
Да приемем, че ХР и тестостерона винаги ги отделяме в нормални количества, защо трябва да ги изравняваме с кортизола и да губиме полезните ефекти от тях.
Така,ефекта на 2-та вида хормони горе долу се изравнява,нулират се полезните свойста,който бихме имали от анаболните в покой или друг вид тренировка,но и се нулира ефекта на кортизола...
“Целта оправдава средствата” - ок няма да имаме полезни ефекти(и вредни няма да имаме),но говорим за 2 часа макс,а и при това го правим заради основната цел да горим мазнини...Голяма работа,че сутрин 2 часа няма да печелим от ефекта на анаболните хормони,нали го правим,защото сме си поставили цел - да горим мазнини...
Повтарям се -
но щом не одобрявате сутрешното кардио,то кое ви се вижда най-подходящо ?
Hvanatema, попринцип най много 10 минути след като съм станал почвам да въртя, но няма сега смисъл да спорим колко време е минало. Факт е, че максимум до 1 час хапвам нещо след хийт-а сутрин. Освен това въртене на вело 30-40 мин е доста..как да ти кажа тъпо, а ако тичам лично аз 30-40 минути (не е проблем) на другия ден ще ми е трудно да слизам и качвам стълби, защото коленете и стъплата доста ще ме болят. Пробвал съм да свалям и с хийт и с нормално кардио по 30-35 минути, и ефект винаги има, всичко е в диетата. Да мускул се губи няма как. Така или иначе в момента ми е приоритет да изчиста доста мазнини.Спор няма смисъл да започваме, доста хора са го правили преди нас, нека всеки прави кардио както му е удобно нали така? :)
казано от CordoBa на 28.08.10, 17:37:
Да приемем, че ХР и тестостерона винаги ги отделяме в нормални количества, защо трябва да ги изравняваме с кортизола и да губиме полезните ефекти от тях.
Така,ефекта на 2-та вида хормони горе долу се изравнява,нулират се полезните свойста,който бихме имали от анаболните в покой или друг вид тренировка,но и се нулира ефекта на кортизола...
“Целта оправдава средствата” - ок няма да имаме полезни ефекти(и вредни няма да имаме),но говорим за 2 часа макс,а и при това го правим заради основната цел да горим мазнини...Голяма работа,че сутрин 2 часа няма да печелим от ефекта на анаболните хормони,нали го правим,защото сме си поставили цел - да горим мазнини...
Повтарям се -но щом не одобрявате сутрешното кардио,то кое ви се вижда най-подходящо ?
Пак ще ти го обясня, когато тренираш (особено с цел сваляне на мазнини) кортизолът не ти е помощник, а враг. Целта ти е той да е максимално нисък през деня, защото през ноща той намалява от самосебе си (така сме устроени хората).
Колкото до връзката между отделните хормони - Кое ще се “нулира” и кое не, може само да гадаем, защото то зависи от много други фактори.
Горенето на мазнини е пряко свързано с количеството мускулна маса. Както писах в предишния ми пост - В началото кардиото ще ти действа добре за “горене” , но след време (не много дълго) организмът ще привикне към него, следователно ще трябва да вдигнеш или интензивността (по-добрият вариант), или продължителността от което следва че ще губиш доста ММ, защото самото кардио е нагладно и имаш висок кортизол (който от друга страна ще пречи на мисленето и фокусирането по време на кардио, отделно ще изтощи Нервната система с такъв тип тренировки и не след дълго няма да имаш желание да тренираш).
Мисля,че прекалено много се плашиш от тоя кортизол...приемаме,че си убеден,че не трябва да се прави сутрешно кардио,защото 100% ще изгорим и мускули,така ли ? - ок, какво кардио да правим и кога ?
Така като се замиля,зависи от човека...ако си един що годе добре изглеждащ човек,занимаващ се с фитнес вече доста време,понатрупал достатъчно мускулна маса и просто си решил,че трябва да се поизчистиш леко(казвам леко,защото едва ли ще си с голям % мазнини),може би е по-правилно да не е сутрешно кардио,за да се предотврати риска от катаболитните процеси...
но при всички другия условия- когато имаме да чистим повече мазнини,мисля,че най-добро си остава сутрешното кардио
Мнението беше редактирано от CordoBa на 29.08.10 05:56.
29.08.10
06:26
казано от Hvanatema на 28.08.10, 19:24:
Пак ще ти го обясня, когато тренираш (особено с цел сваляне на мазнини) кортизолът не ти е помощник, а враг. Целта ти е той да е максимално нисък през деня, защото през ноща той намалява от самосебе си (така сме устроени хората).
Колкото до връзката между отделните хормони - Кое ще се “нулира” и кое не, може само да гадаем, защото то зависи от много други фактори.
Горенето на мазнини е пряко свързано с количеството мускулна маса. Както писах в предишния ми пост - В началото кардиото ще ти действа добре за “горене” , но след време (не много дълго) организмът ще привикне към него, следователно ще трябва да вдигнеш или интензивността (по-добрият вариант), или продължителността от което следва че ще губиш доста ММ, защото самото кардио е нагладно и имаш висок кортизол (който от друга страна ще пречи на мисленето и фокусирането по време на кардио, отделно ще изтощи Нервната система с такъв тип тренировки и не след дълго няма да имаш желание да тренираш).
Ще горя ММ.... :D хм ще горя ще горя колко ще изгоря няма да се стопя все ще остане нещо като гледам как въртя като луд всяка сутрин колко ММ съм изгорил и колко сланина май е по добре да понагорявам и малко ММ маса покрай сланината...правя си изводите щото май сега съм по добре с изгорена доста сланина и малко ММ от колкото преди с много ММ и много сланина...горенето на ММ не чак толкова много поне нее е видимо... аз поне не виждам никаква разлика.
П.П. Заслужава си да поизгориш и мускулна маса покарай мазнините на корема понеже тя(мускулна маса)няма да е кой знае колко много сравнение с мазнините които ще махнеш.
Мнението беше редактирано от Spirit of Freedom на 29.08.10 06:29.
29.08.10
07:05
казано от Hvanatema на 28.08.10, 11:35:
казано от CordoBa на 28.08.10, 08:56:
- Лично според мен при сутрешното кардио няма смисъл да се яде преди и след него, т.е ако се яде преди него ще се загуби смисъла,че е сутрешно,а ако се яде веднага след него в части ще се позагуби и смисъла от кардиото,защото и след самата тренировка сме в процес на горене на мазнини...Вече след 40-60мин (колкото малко почивка и един душ) трябва да се хапне..
:)Това, че ти е изчерпан гликогенът не означава, че ще гориш само мазнини след това. Човекът е сложна система, която при тренировка изразходва КреатинФосфат, Гликоген(глюкоза), мастни киселини, както и АК. Въпросът е кой ще е доминиращият енергиен източник при определен тип тренировка.
Сега защо кардиото сутрин на гладно не е най-подходящо при сваляне на мазнини и запазване на ММ.
Първо: Сутрин кортизолът е най-висок.
Второ: Да не ядеш след ставане е пагубно за мускулите, защото не спираш кортизола.
Трето: Самото кардио “вдига” кортизола още повече.
Четвърто: Кардиото гори калории само в момента на действие. Неговият EPOC (Excess post-exercise oxygen consumption ) ефект е минимален.
Пето: Като сметнем накрая, че от ставане до моментът в който ще ядеш твърда храна са минали поне 2 часа (в най-добрият случай) ще си разградил повече ММ, отколкото мазнини.
Последно: Загубата на ММ забавя метаболизма, което в дългосрочен план ще е лошо за свалянето на мазнини. Да не забравим, че към средно интензивното и монотонно кардио се привиква много бързо, което пак означава, че няма да е много ефективно за по-дълъг период от време.
Eвала, за обеснението! Аз съм го изпитал от практика, но все пак никога не е зле човек да знае и научната страна
казано от CordoBa на 29.08.10, 05:56:
Мисля,че прекалено много се плашиш от тоя кортизол...приемаме,че си убеден,че не трябва да се прави сутрешно кардио,защото 100% ще изгорим и мускули,така ли ? - ок, какво кардио да правим и кога ?
Така като се замиля,зависи от човека...ако си един що годе добре изглеждащ човек,занимаващ се с фитнес вече доста време,понатрупал достатъчно мускулна маса и просто си решил,че трябва да се поизчистиш леко(казвам леко,защото едва ли ще си с голям % мазнини),може би е по-правилно да не е сутрешно кардио,за да се предотврати риска от катаболитните процеси...
но при всички другия условия- когато имаме да чистим повече мазнини,мисля,че най-добро си остава сутрешното кардио
Прави кардио, когато ти е удобно на теб, но не го прави на гладно.
казано от Hvanatema на 29.08.10, 07:17:
казано от CordoBa на 29.08.10, 05:56:
:)Прави кардио, когато ти е удобно на теб, но не го прави на гладно.
Hvanatema, а какво мислиш, преди кардио 10-15 грама бцаа? 10-15 минути след хийт-та на гладно (само с тези 15 грама бцаа) още 5-10 грама и доза протеин. Така загуба на мускули ще се надявам да е минимална.
29.08.10
08:48
Rikoo- добре е така. Няма да губиш мускул. Прави си ХИИТ по 30 минути.
казано от Aleksandar Marinov на 29.08.10, 08:48:
Rikoo- добре е така. Няма да губиш мускул. Прави си ХИИТ по 30 минути.
Ще дигам постепенно, че да не взема да привикна (незнам до колко бързо един организъм привиква към такова натоварване), попринцип сега права по 10-11-12 интервала по по 20 сек, другите 40 почивам, утре ще пробвам поне 11-12, след 2-3 дена 13-14 и така. Винаги достигам пулс 203-4+ иначе.