Видовете бойни изкуства

Темата е заключена.

15.10.04
19:58

Много хора ги тренират - казват, че ги успокояват и релаксират. Всъщност ми е чудно как става това - да те бъхтят и да ти харесва философията на бъхтенето. Та познавам едно момче републикански шампион по китайски бокс и момиче европейски шампион по карате. Искам да питам могат ли бойните изкуства у нас да пробият и да изместят борбата, кикбокса и другите нашенски бойни спортове, дошли у нас на времето и превърнали се в традиционни спортове по нашия край...

П.С. Понеже от съвсем скоро тези “изкуства” навлизат у нас, може би до 10 години съвсем ще се наложат. Моля да ме извините за някои неточности (ако има такива).

15.10.04
22:53

Аз съм тренирал карате до и не се различава особено от кикбокса... :lol: Заучаваш малко по-различни блокове и удари при каратето, но грубата сила си е в основата и на двата спорта. Има и други стилове карате естествено, но за мен са губене на време и бих предпочел борбата или бокса. Боксът, кикбоксът и борбата никога няма да бъдат изместени според мен. :)

16.10.04
00:55

K1

DA

08.11.04
23:10

Не в силата, а в техниката се крие големината на поражението което нанася някой удар. Примерно гледайте филма(скоро го даваха по НТВ) “Тигър и драгон”. И там един от най-добрите фехтовачи, каза че когато прави нещо го прави почти без усилия, но набляга на техниката и за това е толкова як(така де той го каза по-художествено ;) )
Ама иначе е много яко да се тренира бойно изкуство, пробвайте и няма да съжалявате!

09.11.04
11:10

Според мен при бойните изкуства, най-важен е инструкторът.
И понеже, струва ми се, в България няма много добри такива, най популярно би станало доброто старо СРБ. :D

AR

15.11.04
22:03

може би е така аз за щастие съм попадал на добри треньори.особенно този при който учих бокс.заради тежка травма в момента мързелувам.но като се въстановя мисля пак да тренирам бокс,преди това тренирах кикбокс.но за източните бойни изкуства имам добро мнение и това е защото там се набяга много на техниката а не на силата.друго предимство е че се използват удари в определени точки по тялото които могат да обезвредят противника доста бързо(не че комбинация от ляв прав лолкик и аперкът няма да направят същото).хубавото при кикбокса бокса и борбата е че по лесно се прилагат в реална обстановка понеже при тях техниката е по лесна и се разчита повече на грубата сила.докато ако тренираш айкидо за да приложиш наученото в уличен бой ти трябва доста повече опит.

16.11.04
00:45

[quote author=“Martin”]Според мен при бойните изкуства, най-важен е инструкторът.
И понеже, струва ми се, в България няма много добри такива, най популярно би станало доброто старо СРБ. :D

Контра въпрос за СРБ не трябва ли инструктор? :oops:

16.11.04
12:16

Ха ха ха  :D , трябва разбира се. Но СРБ-то (според мен) не е изкуство, както и боксът (примерно). И понеже са по-лесни за усвояване и по-приложими в реална обстановка (както писа някой), точно затова биха могли да добият по-голяма популярност.
За СРБ добри инструктори има (доколкото зная е разработено в бившия източен блок), проблема е, че не се преподава свободно (както каратето примерно). Е, за това сигурно си има причини....  и пак станах многословен.

айде и поздрави! :D

16.11.04
13:33

Да по принцип СрБ-то е измислено ( ако мога да се изразя така ) от руснак, имаше и филм на времето за него.
Но според мен то е повече  Изкуство от бокса например защото корените му са в грузинските и японски бойни техники.
А разпространинието му е ограничено поради факта че е строго профилирана за армейски нужди.

16.11.04
13:53

Измислено - в смисъл, че определени бойни техники са преобразувани и/или доразвити за практическите нужди на армиите от Варшавския договор. Съгласен съм, че е по-изкуство от бокса. Но имах впредвид, че там всичко е строго практическо с точни и определени техники. В смисъл, че или успяваш да направиш това, което искаш, или не успяваш. Докато в другите бойни изкуства не е точно така. Има доста на брой различни упражнения. Много кати (форми) и др. ( е, това не означава, че не харесвам бойните изкуства, напротив). Та темата беше за това, кое би добило най-голяма популярност и в тази връзка......СРБ. Защото има кой да те обучи добре. И защото се учи горе-долу бързо и е с практическа насоченост.
Т’ва е!.....май

16.11.04
14:15

Може би точно за това че е строго определено и профилирано няма да пробие като масовост ( но това е мое мнение ).А катите в Б.И са точно за това да се разшири кръгозора на използваемост на техниките. По принцип всяка отделна техника има своето точно предназначение и много малък диапазон на дислокация ако може да се изразя така.Например ако искаме да ритнем противник с крак в корема го ритаме с прав ритник и то с възглавничката под пръстите, но не можем да използваме същият вид удар ако искаме да го ритнем в брадата например.
Затова учим техниката като даденост и после в нейните разновидности.
Бая се отпледнах, но ми се щеше за съм обяснил добре това което искам да кажа.

16.11.04
16:44

Всъщност идеята ми е, че би се харесало това, което е по-лесно за заучаване и по-приложимо на практика. (което не означава, че е по-добро). Иначе те разбрах де :)

16.11.04
17:00

Е от гледна точка на по-лесното заучаване Да, то както имам наблюдения днешните деца по ги влече мързелът пред компютрите и виртуалното майсторство вместо нещо истинско, ама то Б.И найстина не са за всички ( както и бодибилдинга ).
Лошото е че момчетата ( особено ) мислят че това да си бият им е нещо като даденос и ако идат случайно да потренират 2-3 пъти после мислят че са найстина велики.

19.11.04
12:05

Асолютно си прав (и за компютрите, и за боя). Мене ако питаш, нека тренират и се бият, като поотраснат престават. Все пак всички сме били деца. Но времето е такова, че всеки иска като прави (тренира) нещо незабавни резултати. А за съжаление при повечето б.и. не става така. Та затова СРБ-то......... :D
Поздрави!

AI

13.12.04
10:40

Ами за айкидо никой ли не е чувал :) :D

Преведох поста Ви. Моля, пишете на кирилица. Лео

13.12.04
13:04

Еми чували сме, ама въпросът в анкетата е “...........”

AI

14.12.04
14:36

Тогава сложете и Айкидо :lol:

14.12.04
18:03

Айдеее, и айкидо сложихме. Спокойно можеш да гласуваш вече. :lol:

ZA

30.01.05
01:06

ММА = mixed martial arts - каде е ?
Grappling ???

Това е истината

30.01.05
21:10

[quote author=“Aiki”]Ами за айкидо никой ли не е чувал :) :D

Аз съм тренирал АйКиДо 5г, но не смятам, че ще придобие най-голяма популярност (не че не ми харесва спорта, но съм обективен)!!! Иначе е много красиво и върши работа

10.02.05
19:46

Аби кик бокса е номер 1 за мене.Пак на улицата е просто най-лудия спорт.Кефи ме шот има яко агресия и иксплозивне удари.Тренирал съм го 9г.Лудницаааааааааа

06.03.05
23:54

Muay-Thai, е най-добрия спорт, аз един от малкото хора в БГ имали възможността да се запознаят с него и въпреки че 6 години тренирам ТaeKwan-DO Muay-Thai e най-унуверсалното бойно изкуство начина по който се използват лактите и колената е... невероятен!

07.03.05
00:04

Само да вмъкна най-добрия боец за мен!!!(с който имах честта дасе запозная на един семинар ):P

BAS RUTTEN
http://www.basrutten.tv/images/gallery/hshots1.jpg

06.04.05
00:06

За съжелание(мое) популярност ще придобият по лесните и по бързо усвояващите спортове, пример: карате, бокс, кик-бокс. Тренирам АйКиДо и съм с 2 двете ръце за него, и жалко че малко хора знаят че айкидо не е само боен спорт, придобиваш едва ли не интелигентност, каляване на нервите(колкото и налудничаво да звуяи), начин на мислене и при почти пълното му усвояване(това е възможно да стане още при зелен или син колан(3-то, 2-ро кю)) можете да надвиете една яка горила. Бойния спорт НЕ ВИ УЧИ ДА СЕ БИЕТЕ. Извинете за офтопика. Отново: популярност ще придобият, карате бокс и може би кик-бокс и борба.

06.04.05
00:49

Поствам само с цел малко уточнение:

“Кьокушин” всъщност се пише Киокушин

“УШУ” и “Кунг Фу” в действителност са 2 наименования, които в днешната реч са станали нарицателни за китайските бойни изкуства (както и “китайски бокс”).
“УШУ”, ако не ме лъже паметта, означава военно изкуство, а “кунг фу” (или “гън фу”) означава умение/ умения или “времето, необходимо за придобиването на определени умения ... (преводът е по помет)

“Сан Да” е така да се каже турнир (с определен правилник), който се води по “китайски бокс” (синоним на ущу/кунг фу). В него, разбира се, взимам участие предствители от различни стилове, като съобразяват подготовката и начина си на игра според правилника.
Правилникът общо взето е кик бокс + хвърляния (суплеси, ножици и т.н.) ...

за повече инфо daobg.com

по темата:
айде това ще го пропусна, че ... аве не знам ... на предположения ли трябва да се основата отговорът?

и още нещо - праве разлика между “бойно изкуство” и “боен спорт”

@ king_pin:
къде се запозна с Бас Рутен? Имам му всичните Инстръкшънали и бая битки - невероятен боец, човек и шоумен!

със здраве

P.S. виждам пропуснал съм - Киокушин е Карате - един от най-младите и най-твърдите стилове. По лични наблюдения Киокушин и Шотокан са най-популярните Карате стилове в България (може и да греша)

P.S.2.  Та за анкетата - ушу, кунг фу и сан да - може да ги съберете на едно (ушу или кунг фу - примерно), както и киокушин и карате (в карате). Или да разделите “карате” на 2-3 най-популярни стила в БГ

аре

06.04.05
04:44

Ехх малко преовеличих не беше запознаване а просто ръкостискане в Гърция, ако си чувам за Паскал Мелиус - Баща  е това е кръстника ми та тпй ме запозна след семинара!!!

07.04.05
01:36

Евалата king_pin!
Днес успях да приложа успешно няколко от техниките на земя от видеотата му на спаринг :wink:

А инче по темата:
- бъдещето в БИ е в обединението. Семейството на БИ се сплотява все повече и повече. На мода в момента са Граплинга, Филипинските и ММА. Популярността на ММА ще расте все повече и повече.

със здраве

03.05.05
15:08

аз тренирам айкидо и мисля че не е най-лошо но все пак не мисля че то ще стане най-популярно :)

24.09.05
18:29

[quote author=“YODA”][quote author=“Aiki”]Ами за айкидо никой ли не е чувал :) :D

Аз съм тренирал АйКиДо 5г, но не смятам, че ще придобие най-голяма популярност (не че не ми харесва спорта, но съм обективен)!!! Иначе е много красиво и върши работа

Izwinqwai, no vyv vsqko tvoe mnenie, koeto pro4etoh pishesh 4e si treniral aikido 5 godini. Samoiztykwash li se ili kakwo?

Pyk posle idva vyprosa dokolko aikido e sport!?

16.10.05
18:15

Можете ли да ми кажете някой сайт от който да получа по-голяма информация за Тае-бо.Бих искала да тренирам или да си купя CD за да тренирам по малко в кьщи.

16.10.05
20:32

Тренирал съм джудо и карате-до.
Каратето просто рулира...много ме кефи.
Специално карате-до би трябвало да стане доста популярен спорт.
А треньора ми беше супер - от него съм запомнил следното, което и следвам : Не си търси боя, той сам ще те намери.

16.10.05
23:08

[quote author=“genada”]Можете ли да ми кажете някой сайт от който да получа по-голяма информация за Тае-бо.Бих искала да тренирам или да си купя CD за да тренирам по малко в кьщи.

иди на гимнастика.ефектът ще е същия.
какво е тва срб бе?пределно ясно е че каратето ще стане най-популярно,както е и сега,по простата причина че във всички филми геройте уж владеят карате.ако се запиша на нещо,и кажа на някой приятел,той на другия ден казва,че ходя на карате,независимо колко различно е бойното изкуство.
а и я да ви попитам нещо.как мислите че айкидото ще е ефективно на улицата,като в него се използва силата на противника,а едва ли някой напада от крачка.напоследък предпочитат да ти се дървят отблизо и да те бутат с рамо и гърди.
п.с.а и ако не се лъжа кик бокс е японско.

17.10.05
00:09

[quote author=“genada”]Можете ли да ми кажете някой сайт от който да получа по-голяма информация за Тае-бо.Бих искала да тренирам или да си купя CD за да тренирам по малко в кьщи.

www.daobg.com

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1