Издръжливост при плуване

23.08.10
11:47

Понеже съм нов в спорта и издръжливостта ми е много-малка...почивам след всяка дължина независимо от темпото (на басейн 25м) . Знам, че ще я подобра с времето но се интересувам дали мога да го направя по-бързо с упражнения на сухо (лицеви,набирания,ластици и т.н) ? И примерно ако правя всяка серия до отказ дали ще стане? :) Ако може някой да ми даде нещо като примерна програма ще съм много благодарен. :)

23.08.10
12:02

А дали проблемът не се крие в правилната техника ?

23.08.10
12:06

плуването засяга най-вече рамене, гърди и гръб, затова някаква тренировка за издръжливост би била добре :) иначе лично според мен трябва да си правиш дължини с много бавно темпо за да свикнеш по някакъв начин (лично с мен беше така) след седмица-две ще забързаш малко, дори да прибавяш почивки.На колко си години? Лично аз ГОРЕЩО препоръчвам ЙОГА! освен, че йогата ти развива баланс, издръжливост и т.н. йогата те прави много по-пластичен, което в плуването е много важно. :) Виж отнякъде или се запиши на някакъв курс, за да научиш различните пози (аз преди ги знаех, ама сега...) и така... Започни с йога и недей с фитнес (за плуването специално ако то ти е приоритетно ;) ) но можеш да си блъскаш с по леки тежести просто за кондиция.
Накратко: пробвай преди всичко йога.
Едит:
Роля при плуване:
При набиранията със широк хват зад гърба горният и външен сектор на широкия гръбен мускул, но освен това биват натоварени вътрешният сектор, както и дългите гръбначни мускули. По същия начин мускулите се натоварват при плуването на бътерфлай и бруст, а също и при кроул и гръб. В същото време стабилизаторите са бицепсите и трапецовидните мускули, също както при всички стилове на плуване.

23.08.10
13:11

на 16 съм...ама няма да имам време и за йога. А нещо да ми кажете по въпроса с “всяка серия до отказ” на упражненията със собствено тегло. На фитнес не мисля да ходя зя сега.

24.08.10
21:48

казано от Петко_Тодоров на 23.08.10, 13:11:

на 16 съм...ама няма да имам време и за йога. А нещо да ми кажете по въпроса с “всяка серия до отказ” на упражненията със собствено тегло. На фитнес не мисля да ходя зя сега.

е добре ти беше хубаво да кажеш защо почиваш след всяка дължина, а именно не ти достига въздух или имаш въздух но ти умаляват ръцете? щом искаш да си плувец почвай с пуловер, железен кръст, флайс, крос овер, раменни преси(в седеш и прав),набиранки, гребъне с дъмбел и т.н. Прави по 4 серии до 8 - 12 повторения това ми е съвета ако ти умаляват ръцете , ако имаш проблем с въздуха включи и клекове 1х 20 можеш да видиш точно как се прави и каква тежест се избира има го в сайта и даже има доста добра програма относно това. Успех

02.09.10
16:24

тренирал съм плуване 4 години и според мен мускулите ти нямат нищо общо с причината за почивките на всяка дължина. Една дължина не би трябвало да довежда мускулите ти до отказ. Най-вероятно е както каза STR8_ проблема е в белите дробчета. Те ще се развият с времето и тренировките.
Опитай следващия път да направиш 2 дължини наведнъж даже и да си задъхан след 1-вата. Така тялото ти ще свиква и дробовете ще се уголемяват( стига да не пушиш)

05.09.10
11:36

Без да изказвам професионално мнение,мисля че трябва да намериш правилния ритъм,дишането...Не знам как плуваш,но ако движенията са сковани,то също уморява.Ако плуваш на басейн,можеш да опиташ 4х25м или 2х 25м спринт(кроул) като гледаш да достигаш пулса който е за теб.После 50м бавно,после пак “спринт”...В друг ден опитай голямо разстояние без да спираш и увеличавай дистанцията постепенно...Но с ритъм.Поне аз така правя...

Мнението беше редактирано от barett на 05.09.10 11:39.

05.09.10
12:37

Със времето ще свикнеш и аз като тренирах в началото се измарях супер бързо , но после свикнах по добре не прай такива откази ала бала само ще се преуморяваш

Мнението беше редактирано от hardrlz на 05.09.10 12:38.

05.09.10
13:51

Единствено с практика ще си подобриш издържливостта. Не се занимавай излишно с някакви простотии, за да ти “ускорят” резултатите в самото плуване.

05.09.10
14:30

Започни от техниката тя е наи важна с лоша техника изразходваш много енергиа от там ти трябва много вьздох и така се уморяваш .

06.09.10
11:57

Здравей,
мога да вържа бас, че имаш по-малко от 8 влизания в басейна, и на тази база оценяваш сегашното си състояние.
1. Както са ти казали и по-горе, техниката е много важна. Всъщност доста хора си мислят, че задържайки се над водата, означава че могат да плуват. Имай в предвид, че лоша техника трудно се оправя, така че по-добре си вземи инструктор, проведи тренировки на сухо и т.н.
2. Ако все пак можеш да плуваш, пробвай в началото с лек стил, например бруст. Кроула изисква издръжливост, сила и достатъчно развит капацитет на дроба. Поплувай 1 месец така, после редувай 2 дължини бруст 1 кроул, или сам си направи схемата, зависи как се усещаш. Всичко идва с времето и постоянството.

П.С.
Между другото, виждала съм хора с ужасна техника да плуват 1 км, без спиране, така че явно е и до броя часове прекарани във водата ;)
Успех

10

06.09.10
12:12

Тренирал съм 5 години и мога да ти кажа, че упражненията за рамене, горната част на гърба, горната част на гърдите и дишането (най-вече) са ключа към издръжливостта ;) Нас ни караха по 400 метра загрявка без да спираме ><

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1