07.09.10
08:27
Колеги правих си профилактични изследвания при личния лекар и ми излезна повишен холестерола.Общия ми е 6,5 като му дават от 3,4 до 5,2.Триглицеридите са в норма 0,83 при нива от 0,6 до 2,2.Добрия холестерол HDL е 2,02 а му дават да е над 0,9 което е добре.Въпроса ми е ако от общия холестерол извадя Hdl се получава нивото на лошия LDL ли.Другото е че в момента имам много голяма физическа активност,на работа не се спирам по 8 часа ,отделно на това имам по 2-3 тренировки седмично.Пържено не ям,месо само пилешко но с кожата.Но доста време ядях по 4 цели яйца всеки ден,без мазнина на тефлонов тиган.И въпроса ми е може ли заради жълтъците от яйцата и кожата от пилето да съм вдигнал холестерола.Иначе бял хляб не ям,само вита или пълнозърнест.Сладко,вафли,пасти и т,н. максимум по 1-2 веднъж седмично.Теглото ми е добре,86 кг. съм в момента,мазнини си имам но са на прилично ниво.И сега се чудя какво да направя гледам при повишен холестерол дават да се ядат до 2-3 жълтъка седмично.
Според мен, няма защо да се притесняваш - не е много над нормата, а щом триглицеридите са в норма значи е ОК. Може дори да не ядеш яйца и холестерола да ти е висок, точно заради тренировките - повече тестостерон изисква повече холестерол.
При мен се получи точно обратното.За 9 месеца ядене по 10 цели яйца на ден холестерола в стравнение с януари ми е 0.2 по-нисък.
От общия като извадиш hdl ще остане 4. Това ще са общо LDL и VLDL (и двете са “лош холестерол”, като VLDL е “по-лошия”, бах тая терминология :D ). Ако VLDL е примерно 0,5 (някъде към средата на референтните стойности се пада това, мисля че бяха 0 - 0,70 стандартно), за LDL остават 3,5, което си е съвсем в норма (<3,65 ако не се лъжа според референтните стойности се води “добре”, колкото и относителна да е тая работа). Триглицеридите ти са ок също. Според мен всичко ти е наред.
Общият холестерол не дава почти никаква информация, важна е по компоненти как е, при теб би трябвало всичко да си е в норма. По принцип като си правиш липиден профил най-добре искай пълен - hdl, ldl, vldl, триглицериди, всичко, за да не се налага да се правят приближения :D
Аз пък мисля, че когато ядеш яйца може да намалиш холестерола, но това е мое мнение.
07.09.10
09:54
казано от fam0us на 07.09.10, 08:54:
Аз пък мисля, че когато ядеш яйца може да намалиш холестерола, но това е мое мнение.
Това не го ли доказава много отдавна?
Важно е триглицеридите, добрия холестерол и захарта да са в норма.
Това, че е малко в повече не е проблем, даже някои гурута казват, че нормите на СЗО са понижени нарочно и най-добрия показател за холестерол е около 6 и нещо. Имаше някаква статистика, че хората с леко повишен холетерол (всичко друго в норма) живеят по-дълго от тези с по-малкото холестерол.
07.09.10
09:56
казано от fam0us на 07.09.10, 08:54:
x2 напълно го споделем(освен ако не ползваш ААС)
07.09.10
10:03
Напълно споделям мнението на хората, които смята, че яйцата могат да се консумират в неограничени количества.
Наскоро излязоха доста изследвания по темата.
Проблем може да бъде единствено ако калориите идват повечко.
Това за яйцата звучи интересно.Аз като казах на личната че ям по 4 всеки ден и се ококори.Иначе изследванията ги правих при личната понеже се полагат безплатни такива профилактични и затова не е пълен профила.Глюкозата ми е 4,2 при стойности от 4 до 6,4.Предната вечер след 9 не бях ял и сутринта в 9 ми взеха кръв на гладно.
казано от Миsh0 на 07.09.10, 11:09:
Лекарите в България са уникални простаци.
х2. Учителите и те - питали са ме 2-3 учителя някакви работи как се храня, защото гледат, че ям няква пържола с ‘ляб от нас и ми викат какво закусваш, защо не си взимаш от стола или магазина нещо.. Викам по 5-6 яйца ям на ден поне за закуска,по половин кило месо на ден и така. А те ми викат - ама как може ще хванеш някоя болест, ще се натровиш. На една отговорих (понеже знам, че пуши), по-вероятно е вие да загазите от цигарите, от колкото аз с яйцата, изгледа ме и изчезна :D
Мнението беше редактирано от Riko на 07.09.10 11:27.
07.09.10
15:35
казано от biker_boy на 07.09.10, 08:27:
Колеги правих си профилактични изследвания при личния лекар и ми излезна повишен холестерола.Общия ми е 6,5 като му дават от 3,4 до 5,2.Триглицеридите са в норма 0,83 при нива от 0,6 до 2,2.Добрия холестерол HDL е 2,02 а му дават да е над 0,9 което е добре.Въпроса ми е ако от общия холестерол извадя Hdl се получава нивото на лошия LDL ли.Другото е че в момента имам много голяма физическа активност,на работа не се спирам по 8 часа ,отделно на това имам по 2-3 тренировки седмично.Пържено не ям,месо само пилешко но с кожата.Но доста време ядях по 4 цели яйца всеки ден,без мазнина на тефлонов тиган.И въпроса ми е може ли заради жълтъците от яйцата и кожата от пилето да съм вдигнал холестерола.Иначе бял хляб не ям,само вита или пълнозърнест.Сладко,вафли,пасти и т,н. максимум по 1-2 веднъж седмично.Теглото ми е добре,86 кг. съм в момента,мазнини си имам но са на прилично ниво.И сега се чудя какво да направя гледам при повишен холестерол дават да се ядат до 2-3 жълтъка седмично.
Преди 2 седмици си направих изследване за холестерола прич личния си лекар .Искараха ме че имам общ холестерол 7,2 което ме изненада много.Оказа се ,че лабораторията в която лекяря ми носи кръвта за изследване не била добра и след 1 седмица си направих второ изследване в болница и ми беше доста по -нисък 5,8.Направи си второ изследване според мен,но не се притеснявай добрия холестерол щом ти е в ниво и триглезеридите също няма закакво да се боиш.
07.09.10
17:54
На мен ми измерваха стойностите преди време:
- холестерол общ - 6,23
- HDL - 1.56
- триглицериди - 1,09
Трябваше да ги занеса на личния лекар, ама така и не съм. Притесняваха ме завишените цифри, но това беше периода с яденето само на боклуци, и вероятно е от тях. Интересно ми е дали има промяна. Относно жълтъците има много противоречиви мнения, както за повечето неща, но май по-скоро не е от тях.
07.09.10
18:49
казано от dance_girl на 07.09.10, 17:54:
- холестерол общ - 6,23
- HDL - 1.56
- триглицериди - 1,09
Трябваше да ги занеса на личния лекар, ама така и не съм. Притесняваха ме завишените цифри, но това беше периода с яденето само на боклуци, и вероятно е от тях. Интересно ми е дали има промяна. Относно жълтъците има много противоречиви мнения, както за повечето неща, но май по-скоро не е от тях.
Има хора които цял живот спазват диети и тежат по 50-60 кг мъже/жени сещам се за 2-3 случая и имат холестерол по 7 и нагоре даже и 10 стигат ,а има хора които ядът боклуци и пият алкохол като луди и тежат над 100 кг и имат супер нисък холестерол.Това се нарича наследствена обремененост и каквито и диети да спазваш те няма да повлият на нивото на холестерола,баща ми е такъв случай с холестерол 10.За жени не знам какви са референтните стойности ,но не си мисли ,че само от храната идва.
07.09.10
19:12
казано от baisvetlan на 07.09.10, 18:49:
казано от dance_girl на 07.09.10, 17:54:
- холестерол общ - 6,23
- HDL - 1.56
- триглицериди - 1,09
Трябваше да ги занеса на личния лекар, ама така и не съм. Притесняваха ме завишените цифри, но това беше периода с яденето само на боклуци, и вероятно е от тях. Интересно ми е дали има промяна. Относно жълтъците има много противоречиви мнения, както за повечето неща, но май по-скоро не е от тях.Има хора които цял живот спазват диети и тежат по 50-60 кг мъже/жени сещам се за 2-3 случая и имат холестерол по 7 и нагоре даже и 10 стигат ,а има хора които ядът боклуци и пият алкохол като луди и тежат над 100 кг и имат супер нисък холестерол.Това се нарича наследствена обремененост и каквито и диети да спазваш те няма да повлият на нивото на холестерола,баща ми е такъв случай с холестерол 10.За жени не знам какви са референтните стойности ,но не си мисли ,че само от храната идва.
Да, наследствеността не е за подценяване, както и стресът си мисля аз.