Какво трябва предлага идеалният търговец на хранителни добавки?

Така... бих искал да започна с изричната уговорка, че нямам трудови взаимоотношения, включващи търговия с хранителни добавки. Казано с други думи - не работя за никой от вносителите (дистрибуторите) на такива стоки в България. Аз съм само клиент, както основната част от потребителите тук.

Напоследък наблюдавам интересна тенденция във форума, затова полюбопитствах какво всъщност е важно за българския купувач в този пазарен сегмент. Ясно е, че няма как да се даде еднозначен отговор, тъй като всеки има свои разбирания за това кое е приемливо за него и кое не. Уверен съм, че темата и анкетата ще бъдат от полза на търговците, за да се ориентират най-адекватно спрямо клиентите си, а така общият брой на доволните ще се увеличи.

Задал съм анкетата максимално опростено.
Естествено, цената на даден продукт винаги е водещ фактор и по тази причина смятам, че не е наложително да го обсъждаме.

Бих искал да видим кое би могло да наклони везната към един или друг търговец при равни цени:

(1) Добра организация на доставката (координация за изпращане и получаване на пратката) и получаване на материални облаги (мостри, шейкъри, каталози и т.н.)

или

(2) Добро информационно подсигуряване на стоката (качествена консултация за употребата й) и предлагане на богата информация за предлаганите продукти (което позволява по-адекватно ориентиране на потребителите в света на добавките)

Ако трябва да покажа нещата под различен ъгъл - до колко е важно един търговец на хранителни добавки да информира своите настоящи и/или потенциални клиенти за продуктите си, за новостите в този бранш, за подробности относно настоящи продукти и т.н.? Повечето търговци на хранителни добавки имат сайтове, където е поместена повече или по-малко информация за всеки продукт, но до колко решаващо е значението на персоналната консултация с въпросния търговец? Бихте ли предпочели даден търговец заради по-качественото информационно обслужване, което предлага, вместо мостри и/или шейкър?

Темата беше редактирана от Кольо Пияндето на 10.09.10 12:17.

Като ти чета въпроса, оставам с впечатление че говориш за Интернет магазини?
Щото в реалните рядко куца информационно осигуряване, а съвсем други неща...

Мнението беше редактирано от Стефан Симеонов на 10.09.10 13:38.

Честно казано не уточних дали говорим за реална или виртуална търговия, защото би трябвало клиентите да бъдат обслужвани по един и същи начин както на щанда в истинския магазин, така и чрез интернет. Какво куца в реалните магазини? В тях съм попадал както на определено компетентни хора, така и на лаици. Същото е и в интернет-търговията.

10.09.10
14:56

Сам си събирам информацията за продуктите от български/чуждестранни сайтове.
Бих предпочел материалните облаги(изразени главно в мостри),защото ми дава възможност да опитам как продукта действа върху мен,а не само да чета за предполагаемото му действие на хартия. :)

10.09.10
17:59

Работя в склад - магазин с хранителни добавки, здравословни храни и т.н. В Стара Загора. От две години фирмата разполага и с онлайн магазин. Но предимно клиентите идват на място, защото си зареждат магазините. Има всякакви клиенти, тези които имат пари изобщо не им пука кое колко струва, други купуват само това, което е намалено, трети питат за консултация и т.н.
За да е успешен даден бизнес той трябва да включва по голям асортимент и да обваща все повече и повече клиенти, хранителните добавки в момента се консумират много, но може и без тях, аз не ги ползвам, след време може би, но едно време и без тях трениращите имаха добри резултати. В днешно време като че ли се набляга повече на тях, отколкото на качественото хранене. Едва ли има нещо по хубаво от свинска пържола с 2 бири за вечеря :)

АН

10.09.10
21:19

и шопска салата

11.09.10
09:04

Какво трябва предлага идеалният търговец на хранителни добавки?  - ЯКО промоции :)

казано от fam0us на 11.09.10, 09:04:

Какво трябва предлага идеалният търговец на хранителни добавки?  - ЯКО промоции :)

Хе... промоциите мисля, че се подразбират! 8-)
При всички положения цената определя до голяма степен търсенето и предпочитането на един търговец пред друг.
Затова исках да разбера следващите по важност фактори.

11.09.10
10:18

Кефя се на малките изненади в пакета с поръчката :) Но преди всичко очаквам като поръчам нещо... всичко да е както си му е реда - без обърквации, без забавяния, без “ама това ся не може... ” и т.н.  Така че гласувам за 1-вото :)

Всъщност резултатът за сега е такъв, какъвто си го представях - потребителите на този форум са предимно информирани хора и очаквано не разчитат на информация от търговците, за да направят избора си. Съответно - първата група фактори стават приоритет.

Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 11.09.10 16:27.

11.09.10
19:01

Аз пък ще си позволя да направя лична класация на магазините (физически и онлайн ) , от които съм пазарувал :)

Сила БГ- физическия магазин : добро обслужване и наистина компетентни консултанти, препоръчвали са ми дори по-ЕВТИН продукт от този за когото изначално съм отишъл. Като минус отчитам факта, че НИКОГА не дават мостри, дори за големи покупки.

Хелтстор- физически магазини ( ходил съм в 2 от тях)- отново много компетентно и учтиво обслужване, винаги съм получвал ПОНЕ 2 мостри, дори при прайсмач. Минус са принципно високите цени.

Power & Beauty - физически магазин : само веднъж съм ходил и не смятам да повтарям. Нелюбезно отношение към клиента, никакви мостри.

Fitness 1 - Добро отношение към клиента, доста компетенти консултации, винаги могат да ти помогнат в избора между 2 продукта примерно. Редовни промоции на продукти, винаги пращат мостри. Доставките са организирани добре, питат кога ти е удобно и т.н
Минус е, че доста от продуктите са слабо популярни в България и трябва да се търсят ревюта по чужди сайтове. Трябва да работят към популяризиране на гамата от продукти чрез пращане на мостри, защо не и спонсорирани логове. Примерите с Jack3d и Oxy Elite Pro са красноречиви, че това е начина.

FitnesHrani - Страхотно отношение към клиента, професионални консултации не само за добавки, а и за тренировъчен и хранителен режим. Чести промоции, отстъпки за по-големи поръчки, мостри, каталози, шейкъри , тениски и т.н Предимство е и безплатната доставка дори при прайсмач. Сайта трябва да поразшири гамата, за да отговаря на повече желания на клиентите.

Оценките ми са обективни, не искам да правя реклама на никого, надявам се все пак вносителите да се вслушват в мненията на клиентите. Надявам се да съм бил полезен. :)

VA

11.09.10
19:11

По принцип когато реша коя хранителна добавка да взема, търся информация в интернет, във форума и т.н... От къде ще я взема-зависи къде е на промоция и какви са отзивите за обслужването от сайта. Не ми пречи дори и да няма информация в сайта-ако има, то тя ще е същата като в другите сайтове. Харесва ми когато има мостри и подаръци :)

казано от Vask0 на 11.09.10, 19:11:

По принцип когато реша коя хранителна добавка да взема, търся информация в интернет, във форума и т.н... От къде ще я взема-зависи къде е на промоция и какви са отзивите за обслужването от сайта. Не ми пречи дори и да няма информация в сайта-ако има, то тя ще е същата като в другите сайтове. Харесва ми когато има мостри и подаръци :)

Аз си представям нещата малко по-различно. Похвалното слово, което всеки производител пише на сайта си за всеки свой продукт, е лесно достъпно за всеки. Това не ми е интересно. Имах предвид информационно обслужване с по-специфична насоченост. Например - конкретни изследвания на дадена добавка или комбинация от добавки при дадени условия и цел, проучване на действието на дадена съставка при различна дозировка и т.н. Ясно - нямам предвид тези изследвания да се правят от търговците, но те могат да следят голям брой източници и да предлагат резюме на новостите при хранителните добавки на своите потребители. Това би било ценно за мен. Да, мога и аз да се разровя из интернет, но ще ми направи добро впечатление, ако даден търговец направи това вместо мен, подготви материал от различни източници и ми го поднесе на достъпно ниво (много от научните изследвания изискват по-високо ниво на познания, за да бъдат разбрани). Ето това разбирам аз, когато кажа “специално отношение към клиента”. Мострите и шейкърите са хубави неща, спор няма, но с доста относителна стойност за мен. Едно подробно изследване на добавката Х (която ме интересува), направено със спортисти от различни спортове (например културизъм, футбол и бойно изкуство) ще ми е МНОГО по-полезно, от колкото 2-3 еднократни дозички протеин или азотен продукт. Така аз бих научил повече за въпросната добавка Х, ще знам дали тя е нещото, което ми трябва и ще ми е по-ясно какво бих могъл да очаквам от нея... това знание ще остане за мен и ще ми послужи и за напред. Няколкото мострички всички знаем колко бързо и безпаметно отлитат.

Сега... някой да не ме разбере на криво - мострата си е мостра - когато ми хвалят неустоим вкус, разкъсващо нечовешко напомпване или моментално възстановяване, предпочитам да опитам лично, това е ясно. И все пак... кое “струва” повече - знанията или двете еднократни дозички протеин?...

12.09.10
08:46

казано от Draken на 11.09.10, 10:18:

Кефя се на малките изненади в пакета с поръчката :) Но преди всичко очаквам като поръчам нещо... всичко да е както си му е реда - без обърквации, без забавяния, без “ама това ся не може... ” и т.н.  Така че гласувам за 1-вото :)

Като цяло това е :) Гледам продукта да е на промоция също така, това е много важно, все пак финансите тук са ограничени..

Мнението беше редактирано от Riko на 12.09.10 08:47.

15.09.10
08:07

казано от Кольо Пияндето на 11.09.10, 16:27:

Всъщност резултатът за сега е такъв, какъвто си го представях - потребителите на този форум са предимно информирани хора и очаквано не разчитат на информация от търговците, за да направят избора си. Съответно - първата група фактори стават приоритет.

Кольо, българинът не вярва на търговците, така е свикнал последните 20-тина години. Винаги си мисли, че му предлага някой продукт, или защото му е в повече и не може да си го продаде, или е с изтичащ срок на годност, или Бог знае какво. Общо взето и аз съм така - преравям нета за информация относно продукта, на който съм се спрял, съответно мога да се насоча към друг, според прочетеното по форуми и т.н. и накрая го търся на възможно най-ниската цена. Разбира се, отношението и КОРЕКТНОСТТА на търговеца е от значение. Подчертавам коректността, защото ми се е случвало да пазарувам он-лайн и да получавам продукти с изтекъл срок на годност. Е, вече каквито и прИмоции да обяват от този сайт, няма и да си помисля да пазарувам повече от там!

казано от FaceOff на 15.09.10, 08:07:

Кольо, българинът не вярва на търговците, така е свикнал последните 20-тина години. Винаги си мисли, че му предлага някой продукт, или защото му е в повече и не може да си го продаде, или е с изтичащ срок на годност, или Бог знае какво. Общо взето и аз съм така - преравям нета за информация относно продукта, на който съм се спрял, съответно мога да се насоча към друг, според прочетеното по форуми и т.н. и накрая го търся на възможно най-ниската цена. Разбира се, отношението и КОРЕКТНОСТТА на търговеца е от значение. Подчертавам коректността, защото ми се е случвало да пазарувам он-лайн и да получавам продукти с изтекъл срок на годност. Е, вече каквито и прИмоции да обяват от този сайт, няма и да си помисля да пазарувам повече от там!

Принципно си прав, разбира се. Предполага се (или поне е СИЛНО препоръчително) търговците на хранителни добавки да имат значително по-задълбочени познания и повече опит по отношение на продуктите, които продават. За мен би било предимство, ако мога да разчитам на консултация с надежден човек, а не да ровя по форуми (български и чужди) и да се чудя на кой да вярвам в крайна сметка. Редно би било такива хора да са много добре осведомени за новостите, детайлите и спецификата на добавките - все неща, които аз може и да пропусна, разчитайки на Google. За това пуснах и тази анкета... разсъждавам по темата.

Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 15.09.10 08:32.

VA

15.09.10
09:37

Да, но все пак представи си че получиш доста информация от един търговец и си доволен, готов си да купеш продукта и изведнъж намираш в друг сайт същата стока на 15 лева по-ниска цена като имаш гаранция че търговеца е коректен (от отзиви, копувал си и друг път от там)... Откъде би го взел?

казано от Vask0 на 15.09.10, 09:37:

Да, но все пак представи си че получиш доста информация от един търговец и си доволен, готов си да купиш продукта и изведнъж намираш в друг сайт същата стока на 15 лева по-ниска цена като имаш гаранция че търговеца е коректен (от отзиви, купувал си и друг път от там)... Откъде би го взел?

Зависи от разликата в цената и нивото на надеждност на информацията от търговеца, т.е. от съотношението между тези два параметъра. Ще дам пример, за да е по-ясно. Търговец А - продава малко (малко!) по-скъпо, но е много “в час” и след като се запознае с моя спортно-хранителен режим ми казва как да “изтискам” допълнителна ефективност от добавката Х. Търговец В - продава по-евтино, дава ми мострички, но ме праща да чета етикети, когато го попитам как да приемам добавката Х. В тази ситуация аз бих предпочел търговец А, защото знам колко струват мъничките подробности.

Говоря за цени в проценти, защото 15 лева разлика са много относително нещо - за 10 либри протеин са едно, а за обикновени витамини друго, нали? Говорим за коректност във всички случаи.

VA

15.09.10
10:25

Едва ли някой търговец, особено от някой по-голям сайт би те пратил да четеш етикети, най-малкото те ще го направят вместо тебе :D
И ако говорим за най-обикновен протеин, който си пил и изобщо няма голяма философия при тази хранителна добавка, информацията не е чак толкова нужна ;)

казано от Vask0 на 15.09.10, 10:25:

Едва ли някой търговец, особено от някой по-голям сайт би те пратил да четеш етикети, най-малкото те ще го направят вместо тебе :D

Да, но на мен това може и да не ми е достатъчно... любознателен съм! ;)

казано от Vask0 на 15.09.10, 10:25:

И ако говорим за най-обикновен протеин, който си пил и изобщо няма голяма философия при тази хранителна добавка, информацията не е чак толкова нужна ;)

Ако говорим за протеин - да, но ако говорим за нещо друго?
В магазините за хранителни добавки не се продават само протеинчета...
И пак напомням - ако моят режим и моята цел са различни от твоите (примерно), а това може да значи и разлики в приемането на някои добавки.

VA

15.09.10
11:15

В някои неща наистина информацията е много важна, особено когато говорим за прохормонални добавки защото там трябва да си напълно запознат ;)

TM

16.09.10
11:47

Накратко - добро обслужване и разбира се добри цени :)

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1