09.04.05
12:58
Здравейте!
Ето една тема, която мен лично ме озадачи, вие може би ще ми дадете отговор. Така, мислех си следното.
1) Организмът използва мазнини/въглехидрати/белтъци, за да си набави нужната му енергия. Той ги разгражда не с каква да е цел, а с цел да получи енергия.
2) В диетите се споменава калорийният баланс да е 500 ккалории в отрицателна посока, т.е. на организма не му достигат 500 ккалории.
3) Дори той да си набави тези калории само от мазнините, с които се е запасил в тялото, това води до 500/9 = около 56 грама на ден.
4) Седем дни по 56 грама са около 400 грама, т.е. човек може да слабее с максимално 400 грама на седмица
5) споменава се, че се слабее с около 1,5 - 2 килограма седмично
Въпросът ми е, откъде идват другите 1-1,5 килограма при свалянето на мазнини при диети?
Поздрави!
Според мен процесите на изчистване на организма/ако мога така да нарека отслабването, при наднормено тегло/ изобщо не идва само и единствено от стопяването на мазнините в тялото. Процесите са доста сложни и не могат да се обяснят със проста сметка 500ккал делено на 9 :), разбираш ли... :) А какво и как точно става при слабеенето/свалянето... за това трябва да се консултираш с някой нобелов лауреат за медицина.
Поздрави
е, сега, не съм съгласен. Надали никому с медицинско образование не му е ясно защо организмът слабее - това са процеси, които са доста по-лесно изследваеми от, например, процесът на мислене и т.н. Това е метаболизъм, подозирам, че е доста добре изследван и обяснен... Но щом не знаете, ще си остане този въпрос в главата ми, пък знам ли - може да поразпитам и някъде другаде, все някой може да знае :)
Поздрави! :)
За да изгориш един килограм мазнини, ти трябват минус 7000 калории, което при отрицателен баланс от 500 калории дневно, прави по едно кило на две седмици или две кила на месец. Напълно нормален темп на отслабване, ако искаш да смъкваш само мазнини. А че може и по - бързо, може ;).
Е хубаво де, вече се обърках тотално.
Аз доколкото чета от постовете, хората свалят с -500 калориен баланс по 6-7 килограма месечно... а от това, което ти казваш, излиза, че с тия -500 ще свалиш много по-малко. това ли искаш да кажеш, или съм разбрал грешно (т.е. си искал да кажеш, че зависи от организма)?
Поздрави!
[quote author=“newguy”]Е хубаво де, вече се обърках тотално.
Аз доколкото чета от постовете, хората свалят с -500 калориен баланс по 6-7 килограма месечно... а от това, което ти казваш, излиза, че с тия -500 ще свалиш много по-малко. това ли искаш да кажеш, или съм разбрал грешно (т.е. си искал да кажеш, че зависи от организма)?
Поздрави!
Забележи, той говори за 1 кг МАЗНИНИ! А теглото на човека не идва само от мазнините, имаш ли представа какъв процент от тялото ни е вода? :wink:
Да, това го разбирам. Само че не мисля, че докато сваляш, ще свалиш 6 кила за 1 месец, от които 1 - мазнини и 5 - вода. Най-малкото не може да сваляш такова количество вода на месец, изобщо не виждам връзката - водният баланс според мен си е дневен (или няколко дневен), не месечен, така че продължавам да не разбирам какво сваля човек, ако за 1 месец може да свали само 1 килограм мазнини, а хората свалят по 5-6 килограма ( и оставащите 4-5 свалени надали са мускул).
Поздрави!
Просто сметките не са верни, това е. Или някой е дал (неволно) грешни данни. Трудно е да се сметне с точност. Започваш от някаква база, след това постепенно и съвсем не винаги орязваш леко менюто, гледаш да се движиш повече и така..... Тези неща водят до по-бързо отслабване, но малко са хората, които водят ежедневник на изразходените и приети калории, защото отнема наистина много работа.
Поздрави
11.04.05
15:27
Ако на ден в покой Ви трябват да кажем 2000 ккал за да поддържате теглото си и Вие си набавяте 1500 ккал ще сваляте колкото казахте, като всеки ден ще сваляте все по-малко. Къде е уловката?
Вие не сте в покой! Изразходвате ужасно много енергия в работа/мислене/тренировки. Не случайно се коментират 3 начина за редукция на тегло:
- повишаване на енергоразход
- намаляване на енерговнос
- и двете
Ако изгарате 500 ккал в тренировки и калорийния Ви дефицит е с 500 ккал по-нисък от нормата Ви за средно натоварен в работата човек ще свалите вашият 1 кг за 7 дни. А какво ако свалите повече? То тогава по-всяка вероятност губите течности, органна маса и вероятно мускулна тъкан.
Винаги ли е така?
Не, не винаги при някой хора загубата е в по-голяма степен мазнина, при други в по-малка. Всичко зависи от метаболизма Ви, метода на хранене (един куп неща обвързани с диетата), метода на тренировки (и тук има сума неща) + психика и здравен статус.
Здравей,
Мда, сигурно е така. Аз съжалявам, както вече писах, че тук рядко виждам отговори от типа: “Правих това и това, такъв и такъв съм, пил съм това и това и резултатите бяха такива”. А точно тези отговори са най-полезни за начинаещите, защото само препоръки не винаги могат да ти помогнат да направиш правилно това, което искаш. Ето, аз например исках да кача маса - качих, знам, че не съм го направил по най-добрия начин, но със сигурност имаше ефект. Сега поглеждам назад и знам, че можеше да се храня по-различно и щеше не само да кача маса, но и да сваля мазнини. Ако бях попрочел малко преди да почна да тренирам, щях да постъпя различно. Сега искам да свалям - прочетох повече, направих си диета, купих си разни неща, смених си начина на трениране и ... ще видим какъв ще е резултатът. Все пак всичко е индивидуално и не може да се поставят нещата под общ знаменател. И все пак е мотивиращо за всеки начинаещ да знае, че прави нещо, от което е имало ефект при някой - понеже, най-малкото, трябва да се започне от някъде, и вместо от това да се започва на сляпо, е по-хубаво да се тръгне по утъпканата и сигурна пътека. Пък оттам нататък пътища много, човек винаги може да “кривне” от утъпканото, да експериментира - дори така е най-добре.
И затова си мисля, че ще е много полезно ако хората, които пишат по този форум, пост-ват някаква полезна информация относно техните режими, диети, резултати. Знам, че вече има разни такива постове, но нито са систематизирани, нито пък съдържат всичката нужна информация. А вярвам, че много от постващите тук все пак следят мерките и резултатите си след повечето неща, които правят - вярно, че огледалото дава най-добра информация, обаче си струва когато тренираш да оцениш количествено прогреса си. Не знам какво мислите за идеята ми, но ако някой я сметне за полезна, може да се направи тема/раздел във форума - нещо от типа “лични резултати” за да могат хората да видят реално ако искат нещо да направят, на какво могат да стъпят, какво вече е проверено. Диети, тренировки, и т.н. Защото струва ми се, че има постове във форума от хора, които само са чували разни неща (в това съм сигурен) и дават съвети - а съветите не са винаги хубаво нещо. Казано си е - не питай старило, а питай патило. Със сигурност (поне аз) ще си взема много повече поука и ще се доверя на мнение от типа: “Аз правих това, и качих/свалих за едиколкоси време едиколко си кила, мерките ми се промениха еди как си и т.н.”, отколкото “Прави това и това, има ефект”. Има, ама този, който е писал мнението пробвал ли е или само е чел? Дано не прозвучи глупаво, но аз съм на това мнение.
Мерси, че прочетохте този не особено къс пост! :)
Поздрави!
newguy, по принцип си прав, но нали затова тук е форум. Не е академия за шампиони :lol: А един пост от типа, който на теб ти харесва (то не само на теб, на всеки би харесал) е наистина много труден за писане и водене. Освен това, чевекът пишещ поста може да няма нищо общо (като структура) с теб. И накрая ще стане една.... та знае ли се.
От друга страна, не е задължително съветите, които даваш и методите, които препоръчваш да си изпитал върху себе си. Ако имаш поглед върху много трениращи и имаш информация какво правят и как им се отразява, не виждам проблем да оформиш един или няколко компетентни съвета. Разбира се всичко това е субективно и единствен човекът даващ съветите знае дали говори малко наизуст или информацията е наистина потвърдена.
Поздрави
Еми да, вярно е, че може да даваш акъл и на базата на наблюдения, ама... не знам, може за да са всички доволни аз просто когато получа от някой съвет да го питам той какъв опит има с това, за което ме съветва :) Така ще стана яко досаден, ама поне ще съм щастлив, че съм получил адекватна информация :D
Поздрави!
[quote author=“newguy”]Еми да, вярно е, че може да даваш акъл и на базата на наблюдения, ама... не знам, може за да са всички доволни аз просто когато получа от някой съвет да го питам той какъв опит има с това, за което ме съветва :) Така ще стана яко досаден, ама поне ще съм щастлив, че съм получил адекватна информация :D
Поздрави!
Е разбира се, че можеш да питаш за източника на информация. Интересно ще бъде..... :lol: