21.09.10
08:56
Преди няколко месеца се сдърпахме с приятелката относно това кое е спорт и кое не, и всеки си защитаваше своето къде прав, къде не.
Провокиран от:
казано от Thrash на 20.09.10, 17:24:
От кога лостаджийството е СПОРТ? Щангите са си щанги, сами по себе си те НЕ СА спорт. Виж, олимпийско вдигане на тежести е отделен СПОРТ, в който се специализират. Но това, което вие се опитвате да направите не е, никога няма да бъде и никога не е приличало на спорт. Както само ходенето на фитнес три пъти в седмицата НЕ Е СПОРТ! Терминологията ти куца относно думата “спорт” и “спортуване”. правите НЕОПТИМАЛНО и ВЪПРЕКИ ТОВА изтъквате постните си методи като най-балансирани, красиви и бог знае още какви.
и
http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D0%BF%D0%BE%D1%80%D1%82 ,
ви питам как вие дефинирате понятието спорт.
Абсолютно всяка приятелка, която имам твърди, че фитнесът не е спорт, но за сметка на това спортния бридж и шахмата са царе на спорта :D По Евроспорт дават първенства по цепене и рязане на дърва, така че всичко си е спорт, просто има големи разлики между отделните такива :)
21.09.10
09:17
казано от korpusito на 21.09.10, 09:14:
Абсолютно всяка приятелка, която имам твърди, че фитнесът не е спорт, но за сметка на това спортния бридж и шахмата са царе на спорта :D По Евроспорт дават първенства по цепене и рязане на дърва, така че всичко си е спорт, просто има големи разлики между отделните такива :)
Напълно съм съгласен с теб.
Аз за себе си имам едно разграничение между спорт и така да го нарека квази-спорт. Първото изисква някакви правила, резултат, да има победител и победен; а второто е просто някаква активност, която подобрява физика/психика.
Ми правилата са чисти изпълнения, победителя е този който направи повече набирания :D :D готово.
казано от Стоянчо на 21.09.10, 09:20:
Аз за себе си имам едно разграничение между спорт и така да го нарека квази-спорт. Първото изисква някакви правила, резултат, да има победител и победен; а второто е просто някаква активност, която подобрява физика/психика.
А не може ли да ги разделим на любителски и професионален спорт :) Като се съберем за поредния мач също има правила,победители,победени и резултат.
казано от mantodeus на 21.09.10, 10:14:
казано от Стоянчо на 21.09.10, 09:20:
А не може ли да ги разделим на любителски и професионален спорт :) Като се съберем за поредния мач също има правила,победители,победени и резултат.
Може, разбира се! Затова направих тема, всеки да си каже мнението. :) По какво се различава любителския от професионалния? Че вторият се практикува от хора, на които това им е професията ли?
Хареса ми обаче как е дефинирано в уикито - “всяка форма на физическа дейност, която чрез органиирано или неорганизирано участие има за цел изразяването или подобряването на физическата и психическата годност, развиването на социални отношения или постигането на спортни резултати на всички нива”
Като се замисля реално погледнато почти навсякъде определяме като професионалисти активно състезаващите се и определено има логика,изисква се много по-голяма дисциплина,резултати и отдаденост за да се състезаваш,за да си на нужното ниво - всеки отива за победа и не случайно всеки е чувал понятието спортен хъс.Естествено има и изключения при които имаме любители с далеч по-добра форма и представяне от това на профитата,но като цяло доста по-редки случай :)
Спорт е всичко.Аз сам лост маняк не ,че не обичам фитнеса ,но сега сам на 16 и ми харесва да се мятам по трабата както казвате вие от фитнеса.Някои беше казал че не е спорт,за мен е спорт защото има физическо натоварване както при фитнеса.Примерно аз тренирам сутринт стрелба има физически спортове има и психически спортове разберете го това.За лостовете има састезания но само по гетата в Америка,еми как да има састезание като това неможе да баде така да го нарека спорт,защото всичко това е от Гимнастиците,набирания,кофички,силови,коремни.Гимнастиците на састезание сте гледали и знаете че всащност това е лостаджийството.
казано от илиян933 на 28.09.10, 11:00:
Спорт е всичко.Аз сам лост маняк не ,че не обичам фитнеса ,но сега сам на 16 и ми харесва да се мятам по трабата както казвате вие от фитнеса.Някои беше казал че не е спорт,за мен е спорт защото има физическо натоварване както при фитнеса.Примерно аз тренирам сутринт стрелба има физически спортове има и психически спортове разберете го това.За лостовете има састезания но само по гетата в Америка,еми как да има састезание като това неможе да баде така да го нарека спорт,защото всичко това е от Гимнастиците,набирания,кофички,силови,коремни.Гимнастиците на састезание сте гледали и знаете че всащност това е лостаджийството.
Спорт е ама при гимнастиците ;)
При вафлите, които висите по железата с програми в стил 4х8 и 5х10 си е лигня, също както и при пичовете 60 кила и 10 упражнения за бицепс по залите.
На културистите спорта не им е във фитнеса, той е на сцената. Преди много, много години, когато тепърва са се зараждали идеите за конкурси за най-красиво тяло, най-силно тяло и т.н. всеки е разчитал на генетиката си. Просто с времето човека се е научил да използва неща като гравитацията, хранителните режими, добавките и стероидите като средство, което да постави тялото му напред в класациите измежду най-красивите/силните. Тоест спорта на културистите е немислим без тренировки в днешно време, защото конкуренцията може да бъде настигната само с този плюс, а не защото самия спорт се изразява в тренировките.
Лостовете, фитнеса.. Това е физическа активност. Спорт е когато или в регламентите на дадена игра са задължителни, или просто без тази активност не можеш да бъдеш победител във въпросната игра.
Мнението беше редактирано от ~ DN на 28.09.10 14:52.
казано от Никола на 28.09.10, 14:07:
Спорт е ама при гимнастиците ;)
При вафлите, които висите по железата с програми в стил 4х8 и 5х10 си е лигня, също както и при пичовете 60 кила и 10 упражнения за бицепс по залите.
x2
Петко К - още една такава изцепка и си заминаваш! Считай се предупреден!
Мнението беше редактирано от Петко К на 28.09.10 21:03.
Щом фитнеса не е спорт защо на повечето фитнес клубове пише Спортен Клуб *** ?
Защо всички спортисти го практикуват , както практикуват тичане и т.н. ?
Стига глупости ...това ,че не е съзтезателно не значи ,че не е спорт.
Bodybuilding - The best sport ever !!!
Надъхан, защо под логото на големите вериги магазини пише “Ние мислим за Вас”, или “Най-доброто за Вас”, след като ни продават мляко, сирене и колбаси, в които няма грам животно, пък на етикета и в рекламата пише 100% истинско?
Ходи спортувай, чорбаджията не го ебе как му викаш, нали му плащаш - затова го прави. Елате употребявайте гравитацията срещу заплащане в спортен клуб ***!
Мнението беше редактирано от ~ DN на 29.09.10 09:12.
Щом казваш ;) Не искам да споря.. А ,че съм надъхан.. Да такъв съм !
Мнението беше редактирано от +_+Oo_oO на 29.09.10 09:41.