26.09.10
06:02
Кажете коя добавка се взима вечер преди сън и спомага за оптималното възстновяване? Аз се сещам за нощен протеин - казеин и BCAA, но не знам коя е по-добрия вариант?
Благодаря :)
26.09.10
07:26
аминокиселини
Аз взимам ZMA около 60 мин. преди лягане, а непосредствено преди лягане казеин + Amino 2700 на Universal. Amino 2700 са комплексни аминокиселини с постепенно и продължително усвояване т. нар. sustained release.
26.09.10
17:12
Мда, казеинът (най-често калциев) се кара със ZMA-то, особено ако във вечерята преди това са се съдържали храни богати на фитати. За да се усвои ZMA докрай, трябва да стигне тънките черва, а това не става винаги за 60 мин. Всичко зависи от вида на вечерята и времето между вечеря-ZMA-калциев казеинат.
Добра забележка на г-н Недков.
Наистина калцият съдържащ се в казеина (и в млечните продукти по принцип) пречи на усвояването на комбинацията цинк + магнезий. Затова аз взимам ZMA около 2,5 часа след вечеря състояща се предимно от месо и зеленчуци и около 60 минути преди казеина.
Повечето статии, които прочетох в Internet по този въпрос твърдят, че ако ZMA се вземе на празен стомах му трябват между 30 и 60 мин. за да се усвои. Фактът, че след като взема ZMA ми се доспива след около 45 - 60 минути ме кара да мисля, че за мен специално този начин на приемане работи.
Г-н Недков, ако имаш повече информация по-въпроса за усвояването на ЗМА би било интересно да я споделиш.
26.09.10
20:56
Визирах това, че на стомахът му трябва повече време да се изпразни от храна, а същото важи и за дванадесетопръстника. Това поставя въпроси като: кога да вечеряте, в колко да пиете ZMA, в колко казеин. Много голяма времева дупка става, ако се спазят всички изисквания. Решението е казеинът да се замени с концентрат на яйчен протеин, но това оскъпява комбинацията. Другото е, да се избягват храните богати на фитати. http://www.bb-team.org/articles/2645
Изводът: комбинацията казеин - ZMA е непрактична.
Мнението беше редактирано от Владимир Недков на 26.09.10 20:57.
Мерси за отговорите, но се чуда добавките, които подобряват съня служат ли за възстановяване и на мусколната тъкан, тъй като гледам че някои от вас предлагат мелатонин?
03.10.10
20:54
да но не пряко
мелатонина спомага за по-добрият сън а както е известно хормона на растежа се отделя само в РЕМ фазата на съня
тоест наи-дълбоката
за това и повечето супбементи които уж спомагат отделянето на хормонен растеж са взимат преди лягане