Съвет за хранителен режим на студент

27.09.10
18:16

Здравейте :)
Искам съвет от вас за това как да съвместя студенството си и хранителния си режим. Преди да решите, че не си струва вниманието, моля прочетете поста ми. Отдавна следя и форума и сайта (въпреки че едва сега се регистрирах),  дори един от компетентните потребители преди време беше мой много добър приятел. Ще дам кратка информация за себе си и после ще изложа конкретно проблема си.
Студентка на 20 години в София, живееща в мизерно общежитие :) Проходила съм за да спортувам - буквално (поради здравословни проблеми) - народни 8год., спортни танци 4год., всякакъв вид аеробика, калнетика и прочие такъв вид неща. С фитнес започнах да се занимавам в началото на пубертета си, но това съвсем не означава, че е било сериозно. Такова стана едва преди 3 години. В момента имам възможност за посещение в зала веднъж седмично и също за толкова конна езда :) Ръст 163 см, 47 кг, но формата не е в същността на въпроса ми.
Знам, че храната е от изключително значение и след като 1 година не успях сама да я балансирам се обръщам към вас. Имам лекции и упражнения от 8 до 17 часа в най-добрия случай и това наруши дошегашния ми ритъм на живот. Той стана прекалено уседнал и с ужасен хранителен режим. Преди (преди 1 год.) и това лято се храня по следния начин:
7-7:30h – мляко с 3 ч.л. какао и 1и 1/2 ч.л. кафе (Нес), 1ч.л. канела;  мляко с мюсли / корни, плод.
10:00-10:30h – 1/2 кофичка кисело мляко със  сухар, плод / салата от 2 варени картофи, 1 сварено яйце, краставица и ленено семе
12:30-13h - пилешко филе с краставици, домати и сирене
15-15:30h – сурови ядки,  плод
19:30-20:00h – жарено пуешко, домати, чушка, краставици, ленено семе и сирене
Всичко овкусявам само с калиева или йодирана сол (редувам ги) и зехтин.
Та, сега през по-голямата част от деня си съм в Университета, имам само 15мин почивка, а наоколо няма откъде да си купя нещо освен дюнер, пица или пакетирани сандвичи.
Сега освен първото и последното хранене нищо не е същото - стоя гладна до обяд и ям готов сандвич с айрян, ( дори плодове не се продават), а по-късно само сурови ядки. Знам как се прави сандвич и мога да си направя, но нося прекалено много казусници, закони и прочие учебни пособия, а и вода... Това ли е начина - сандвичи собствено производство и какво друго? Моля за съвет, защото 1 година вече ми се отрази - начина на хранене плюс 6 часа във влака в едната посока и стоенето седнала естествено са очевидни. 2 килограма, но некачествени качени в бедрата и гърдите.
Колкото и както да спортувам, знам че трябва да си оправя храненето - как, с какво?
Благодаря предварително за отговорите :)

ПП: може би раздела не е най-точния...не искам да свалям килограми

Темата беше редактирана от Мирослава на 27.09.10 18:39.

27.09.10
18:53

Здравей Мирослава ,

Мъничко мисля че се отклоняваме от темата за здравословното хранене и навлизаме в територията на битовизмите но и ти признаваш че купешките сандвичите не са оферта.Намери всеки възможен начин да ги изключиш от менюто, дори само заради белия хляб. Освен това съотношението протеини / мазнини / въглехидрати в тях не е в полза на протеините.Използваните продукти са със съмнително качество - както колбаса така и кашкавала.Кетчупа и майонезата няма и да ги коментирам.
Постарай се да се върнеш към стария режим а ако имаш възможност - дори да го подобриш.

Възможно решение е :

А : Купи си котлон - 30-40 лв , ако нямаш пари за печка
Б:  Използвай го
В : Купи си пластмасови кутий от магазин за домашни потреби или използвай готови от сладолед ( не яж сладоледа  )
Д:  Носи си храната  приготвена вечер. 

Признавам че сигурно звучи трудно , но почти всички процедират така , включително и аз , който ти давам този отговор.

Компромисен вариант би била вакуумирана пилешка пържола купена от близък хипермаркет и филия черен хляб - но по добре готви и си носи - ще знаеш точно какво ядеш.Почти на всякъде вече има машини за топла и студена вода ( вярвам че има такава и във факултета ви ) просто сипваш мюслито или овесените ядки , заливаш с гореща вода и имаш още едно ядене.Купувай си и яж извара - полезна е и издържа прилично време дори и без хладилник ( филия черен хляб , извара и домат - ето ти и още едно ядене).

Надявам се да съм бил полезен.

Мнението беше редактирано от Ентусиаст на 27.09.10 19:10.

27.09.10
19:06

Сигурно си ми градска и учиш в София, щом пътуваш 6ч в едната посока ;Р

Значи, хранителните ми познания в областта на женското хранене и заслабване са сравнително бедни, но пък съм също студент и ще ти споделя аз какво правя, защото бях на почти същия хал в 1ви курс:

Закуската си я прави от вечерта (яйцата, накисване на овесени ядки, палачинки и т.н.) - за да не губиш време сутрин.
Обядите може също от предния ден да ги правиш или събота и неделя да си готвиш за през седмицата ( аз съм си правил мляко с ориз през уикенда и в хладилника изкарва достатъчно дълго време, проблемът е че ми писва на втория ден ;D ) Пържолките стават като подметки, но пък изварата издържа и ще има някакъв източник на протеин за съхранение.
Неща от типа на боб и леща вършат работа и не се пълнее от тях, а също може да ги съхраняваш, ако си ги приготвила в събота или неделя.
Единствено ще трябва вечерта да си правиш салатка или пържолки, те няма как да се запазят свежи. Готовите пуешки филета и тем подобни са лесни за употреба... Плодове можеш да мъкнеш със себе си, квито и учебници да носиш.

А да, и не си ходи до вас всяка събота и неделя, а оползотворявай времето в почивка, тренировки (защото 1път седмично е много малко) и готвене. Единственият недостатък на това да се задържаш в града, който учиш е, че харчовете ти са повече и ще ти отиват повече кожи за ядене, отколкото в къщи от хладилника да грабиш ]:) Аз се прибирам в Бургас един път за Коледа и един път за Великден (не броя лятото) и нищо не съм изпуснал, освен мусаката на баща ми ;D

27.09.10
19:11

Овесени ядки накиснати във вряла вода е най-голямия отврат който съм ял.

27.09.10
19:19

казано от Ентусиаст на 27.09.10, 18:53:

А : Купи си котлон - 30-40 лв , ако нямаш пари за печка
Б:  Използвай го
В : Купи си пластмасови кутий от магазин за домашни потреби или използвай готови от сладолед ( не яж сладоледа  )
Д:  Носи си храната  приготвена вечер. 

Надявам се да съм бил полезен.

А. Имам, имам и хладилник
Б. Ползвам го, варя си яйца и картофи...месо като цяло сама не съм си приготвяла досега (blush)
В. И такива имам, ползвам, но не ги нося до Университета

Машина има, но някак си не го виждам да сляза 2 етажа до машината с купичката и после да се кача да го изям. Все пак е идея :) Благодаря за отговора!

27.09.10
19:25

казано от introducer на 27.09.10, 19:06:

Сигурно си ми градска и учиш в София, щом пътуваш 6ч в едната посока ;Р

Не, не съм :) Не си ходя често, но все пак като заседна краката ми оттичат.
Тренировката е друга тема ;) Тя не ме притеснява толкова, защото наваксвам с ходене, а и първата ми работа сутрин е да се разтегна. Притесняваме гладуването в университета и липсата на качествена храна там.
Благодаря за отговора :)

27.09.10
19:42

За да не заблуждавам... раздела наистина не е най-точния, но не знаех къде другаде да пусна темата. Ще дам някакъв ориентир за да разберете по-ясно опасенията ми. Нямам проблем с това как изглеждам...до колкото това е възможно. Не гоня размер и не искам да свалям.
Имам една книга “Културизъм за всеки” или нещо такова, та в нея имаше таблица с размери за жени и понеже в момента нямам метър ще напиша само, какви бяха резултатите август месец. Не помня точно размерите, но всички данни с изключение на бедро и прасец са на 6, а в тези двете открай време си задържам вода и са със 2,3 см в повече. Това донякъде значи и не значи нещо. Това е само ориентировъчна информация. Уточнявам, че се храня и тренирам за здраве, формата е последствие.

01.10.10
14:17

Здравей ,
Повечето от нас се сблъскват с този проблем и решението му зависи от място , среда , време и ФИНАНСИ :)
Моето решение (когато не съм си взела храна от нас) е  пилешко шишче правено на скара има ги в закусвалните за бързо хранене , големите магазини ...малките магазини, вакумирани . На работа съм открила местата където ги правят най-вкусни и ги моля да ми ги стоплят :)  Провери някъде на близо дали има заведение за хранене и се разбери с тях да ти приготвят в определен час шишчета или пилешко :)
Освен това някое друго  Нискомаслено мляко , което става на айрян като го разклатиш и плод (ябълка , банан ) е страхотен десерт, 100-тина грама лешници пак с мляко са следобедната ми закуска .

А нямате ли стол? Салати не предлагат ли :)

02.10.10
11:36

Здравей Мирослава. Според мен най-удачният вариант за всеки студент е да си приготвя храната за цяла седмица,така ще знаеш какво ядеш и няма да правиш богати лафките,а и ти ще спестиш пари. Просто ти трябва време,котлон,тиган,тенджера,хладилник,кутии и раница :) Примерно в неделя си приготвяш храната за цялата седмица,след това я прибираш в хладилника и всяка сутрин взимаш по нещичко,слагаш в раницата и към университета.

08.10.10
09:37

казано от nikolaeva на 01.10.10, 14:17:

А нямате ли стол? Салати не предлагат ли :)

Съжалявам, че чак сега пиша.
Стол има, но 1-во храната е под всякаква критика, 2-ро по време на моите почивки стола се ползва само от преподаватели...и 3-то - прекалено е скъп.
Благодаря за отговорите, в крайна сметка поне тази седмица се получи нещо средно между приготвеното в къщи по съвета на Hiya и другите  и купеното по път. Доста е трудно и не много разнообразно, но се чувствам по-добре тази година.
Благодаря още веднъж за отговорите :)

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1