Относно хранителните добавки, тежките тренировки и сърцето

28.09.10
07:42

Здравейте, вчера възникна следния проблем
получих задух и днес отидох на лекар. След прегледа ме попита дали тренирам, и дали взимам добавки. Като разбра че съм взимал креатин се развика, че съм щел да стана инвалид, измерва ми пулса и с някакъв уред за сърцето ми измери ритъма или нещо подобно. Каза ми че съм пренатоварил сърцето и се задържала вода в белите дробове. Трябвало да спра всякакво натоварване за 20 дена. В дългосрочен план ми каза да не взимам никакви хранителни добавки ако искам да съм здрав.
Въпроса ми е защо навсякъде се казва, че хранителните добавки не са вредни, ами лекара ми обърна представата на 180 градуса.
Също не е ли възможно проблема да е в тренировката ми, защото тя се състои основно от базови упражнения които правя с доста килограми за моето телосложение - клек - 80кг, Мъртва тяга - 100кг, аз тежа 68кг ?
И накрая мнението му за фитнеса беше, че бил особено опасен за здравето ??!!?

28.09.10
09:09

Абе баш от креатина да е станало всичко не ми се вярва ;) Да вярно, е че задържа вода и повишава кръвното налягане, може би наистина ще е добре да го спреш за исвестно време, но лекара ти не е нещо в час. Фитнеса бил опасен, незнам си к’во смени го, да еба и тъпите лекари, за тях спорта е вреден да им..

28.09.10
09:41

Креатин монохидрат пьлен боклук купуваите си креалкалин.Кьм автора питаи поне още един лекар/те лекарите като даржавата/

28.09.10
09:53

и аз мисля, че лекара не е като хората, чул нещо по новините и веднага да каже че било крайно опасно, защото му е най-лесно да обвини добавките и тренировките, вместо да се вгледа в проблема. Ще потърся някой друг лекар да си каже мнението.

28.09.10
09:56

казано от vatman на 28.09.10, 09:41:

Креатин монохидрат пьлен боклук купуваите си креалкалин.Кьм автора питаи поне още един лекар/те лекарите като даржавата/

Много смело изказване... поне да го беше написал грамотно.

Към автора - от монохидрата се задържа вода ама чак в дробовете да задържиш... Тънък е момента относно добавките и тренировките с тежести, когато става въпрос за проблеми със здравето. Има само няколко човека дето могат да ти дадат компетентно мнение по въпроса тук във форума и дано се включат, а ти междувременно се консултирай с друг лекар.Може би по-пълни изследвания трябва да си направиш.

П.П.  И дай повече информация за себе си - години, стаж, заболявания(ако си имал такива), вредни навици...

Мнението беше редактирано от PullTheTrigger на 28.09.10 10:04.

28.09.10
11:37

на 23 години съм, стаж в залата около 6 месеца, вредни навици - алкохол. Не мисля, че проблема е от монохидрата, пред няколко месеца също бях зимал с аминокиселини и протеин и нямах никакви проблеми, но сега мисля че много ми се събра натоварването, в неделята претичах половината околовръстно че ме застигна бурята, петъка бех правил мъртва тяга и клекове на максове. Съботата вечерта се бях напил така, че има много фактори. Даже мисля, че дишането при изпълнение не ми е като хората, защото след по тежките упражнения ми се вие свят..

28.09.10
12:58

Абе що не го попиташ този доктор как разбра че имаш вода вьв белите дробове че нещо не се сещам как ги знае тиа работи без иследванета.

28.09.10
14:42

казано от vatman на 28.09.10, 12:58:

Абе що не го попиташ този доктор как разбра че имаш вода вьв белите дробове че нещо не се сещам как ги знае тиа работи без иследванета.

Може да го е чул по BTV бе :D

28.09.10
14:46

казано от Turbofen на 28.09.10, 07:42:

Здравейте, вчера възникна следния проблем...

Здравей, Turbofen!

Малко коментари:
1. Отиди задължително на преглед при друг специалист. Задухът е симптом за някакъв проблем, но причината за него не ми се вярва да е фитнеса.

2. При здрав човек, фитнесът може да е опасен ако техниката е неправилна, работните тежести непосилни, претренираш и невъзстановяваш, както и при мускулен дисбаланс от прекалена изолация. Ти правиш базови движения (клек, тяга...) така, че при теб последното отпада.

3. Работните ти тежести не са прекалени за теглото ти, умерени са, това да не те притеснява. Все пак зависи и от нивото ти.

4. Креатин монохидрат задържа вода, което може да е причина за повишено кръвно налягане, но чак пък задух... Все пак преустанови приемането му, докато не разбереш от какво е проблема. А и честно казано, можеш да си тренираш успешно и без добавки, но това си е лично мое мнение, не го налагам. Между другото, креатинът е забранен във Франция.

Поздрави!

28.09.10
15:26

благодаря за отговора, между другото и аз мисля да тренирам вече без добавки и с по изолирани упражнения без максове.
Не ми е правила изследвания, само кардиограма и преслушване и ми премери кръвното, но наистина ме пита дали телевизия не гледам и ми чете конско 1 час колко били вредни добавките, даже ми каза че съм на анаболи!! но не съм си казал.
Имате ли идея къде мога да си направя изследвания за това нещо, и дали ще мога пак след време да си правя базови упражнения с големи тежести, защото искам да кача още малко маса и след това ще чиста. Между другото преди 5 години бях карал пневмоторакс (свиване на белия дроб) и тогава бяха много уверени че фитнеса, ще ми бъде проблем, но не ги послушах. Имам чувството, че ако зависеше от лекарите, освен плуване и гимнастика друго не треа да се прави..

28.09.10
15:27

дам и на мен ми се случи след 1 тренировка задух и остри боли в областа на сърцето все едно е изтръпнало мястото, отидох на лекар изкара че всичко е от финеса  и от притеснение (явно като нямат др обяснение всичко става на неревна почва)... изписа ми рецепта с 1000 неща витамини Б Б6 Б12 и някакви др хапове... сега смених лекаря и съм мн доволна :)

28.09.10
15:54

казано от Turbofen на 28.09.10, 15:26:

... мисля да тренирам вече без добавки и с по изолирани упражнения без максове...
...

Turbofen!

Без добавки - много добре, но защо без базови движения?!? Тренирай ТОЧНО с базови и няма да сгрешиш.

Не мога да ти дам съвет за изследванията. Каква е била причината за пневмоторакса?

Колкото до съветите на лекарите - слушай своето тяло! Твърде малко са наистина кадърните лекари, които да разбират и от здраво, не само от болно тяло.

АВ

28.09.10
16:35

казано от Vic на 28.09.10, 15:54:

казано от Turbofen на 28.09.10, 15:26:

... мисля да тренирам вече без добавки и с по изолирани упражнения без максове...
...

Turbofen!

Без добавки - много добре, но защо без базови движения?!? Тренирай ТОЧНО с базови и няма да сгрешиш.

Вик, спри се малко, има някои граници, които ни бива да бъдат преминавани, пропагандата дава резултати, но трябва да имаш и някаква мяра.
Няма по натоварващи сърцето упражнения от серия клекове и тяга.

За мен проблемите идват от претоварването, все пак сърцето си има някакъв лимит, който не бива да бъде преминаван, колоездачите например, а и повечето спортисти които понасят кардиоаеробни натоварвания използват пулсомер, като имат определена граница която не бива да преминават, при положение че достигнат тази граница просто спират. Разбира се при тях тази граница е доста по висока от нормалния човек. Относн лекаря, трябва ти спортен лекар, той ще ти даде правилния съвет, защото твоя проблем е следствие на спорта. Алкохола е отрова и той разяжда организма.

28.09.10
16:35

Колегата Vic ти е отговорил, каквото бих ти казал и аз. Също така дано си научил точната техника на изпълнение на базовите упражнения, защото това е много, ама много важно, ако за момент си пшомислиш, че не си, намери някой (сигурен) да ти я покаже, защото научиш ли я веднъж грешно после трудно се отвиква, а почнат ли големите тежести, тогава става и опасно. Отиди поне при още един лекар и си направи пълни изследвания. За добавките, пробвай като мен: няма кинти за тях, а и да има намираш за друго да ги наместиш :) , но незначи че мнението ми е отрицателно, но може и без тях. Бъди здрав!!!!!

28.09.10
16:39

За пневмоторакса - казаха ми спонтанен.
Иначе откакто съм започнал да тренирам съм качил към 7 килограма и затова ми помогнаха основно базовите, както и храненето разбира се. Наистина бих казъл че съм фен на тренировките със свободни тежести и базови упражнения. Освен, че ми помогнаха да кача килограми, развиха силата ми изключително бързо. Всички разбиарчи дето беха на зоб в квартала ми викаха да не правя тяга и клек. Надявам се и занапред да мога да ги изпълнявам.

28.09.10
17:04

казано от vatman на 28.09.10, 09:41:

Kre-alkalyna е шит, и не работи, не само при мен, но и при много хора. Монохидрата е доказано, че работи безотказно :)
Хахахахахаха - но наистина ме пита дали телевизия не гледам и ми чете конско 1 час колко били вредни добавките, даже ми каза че съм на анаболи!! Сменяй джипито по-бързо, братле!!

Мнението беше редактирано от Riko на 28.09.10 17:08.

ВН

28.09.10
17:18

За 6 месеца 7 кг.? ОК, но на сърцето ти му е дошло множко. Вземаш креатин задържащ вода, а се обезводняваш напивайки се като талпа? Включи кардио и спри да се лашкаш насам-натам. Остава и смъркотене/трипове да е имало. Забави темпото, включи кардио сесии. Не спомена дали пушиш. С това, което ни разказа до тук препоръката ми е: 5 дена пауза от тренировки и начало на умерени кардио сесии (20-30 мин/ден със 65%Мах пулс). Мониторинг на кръвното преди/след кардио.
После тренировки с по-малък обем ОПТ и по-големи почивки. Спри алкохола и цигарите.

28.09.10
17:34

благодаря за отговорите и пожеланията!

До Владимир Недков:
Цигарите ги спрях преди 2 месеца напълно след прекаран остър бронхит. Не че съм пушил сериозно, но с алкохола прекалявах. Наркотици не съм взимал от 5 години, не мисля и да взимам. За кардиото не знаех, че ще е полезно за мен, защото гонех маса и се притеснявах дали няма да спра да качвам. Креатина докато го пиех, съм се напивал доста пъти, така, че си прав. Осъзнавам грешката си. Да си кажа честно не съм гледал много здравето си. Мислех, че щом имам сили да се изтощавам на макс у фитнеса и някоя вечер да се напия, значи съм здрав, но се оказа, че не е така. Даже последните седмици започнах да свалям по някое кило. Наблягах и на пикантното и пърженото, с надеждата другия месец пак да подновя хранителния си режим (така да се каже бех си дал почивка преди това). Резултатите са налице, надявам се доста други хора да не правят моята грешка.

28.09.10
17:42

напълно възможно е креатина да те разцентрова отвсякъде.
тук гледам разни азотни бустери,креатини мреатини се коментират все едно става дума за витамини.

моят опит е с монохидрат (като го взимах пиех и гейнери) карах през просото  къде лъжица без връх,къде с връх,къде две... :)  въпреки,че нямах никакъв режим,пушех,пиех,пиех кафета и коли,и сумати други глупости дръпнах доста

обаче по едно време дойдоха потресаващи среднощни крампи на прасците,от време на време и задух напрежение и леко сърцебиене и от собствени наблюдения и практически проучвания : ) стигнах до извода,че е виновен креатина.
после се позаинтересувах и установих,че от подобни боклуци няма файда освен ако не си някакъв сериозен спортяга.

Мнението беше редактирано от fcbs на 28.09.10 17:44.

пф вреден бил фитнеса.... в междучасието навън на 2м от мен пушат трева ... моя фитнес обаче е заплаха за хората според тъпите журналистчета... и на мен ми каза докторката след като видя на снимката, че ми няма нищ на гърба да бъда като другите деца... Наркоман? - сигурно това е имала предвид и аз още същия ден отидох и правих клекове от яд ... Колкото до добавките дето зимаш дали имаш нужния стаж,опит и т.н., че да ги взимаш и постиженията ти на лег и тяга са си добре за килограмите трибойците вдигат доста доста над това което ‘’трябва’‘

Мнението беше редактирано от Кристиянчо на 28.09.10 18:37.

28.09.10
19:15

Моното верно си е шит, и аз съм изпитвал крампите. А най-тъжното е, че маса хора го взимат заради страничния му ефект, да се пълнят с вода. Не мога да направя адекватно сравнение между моното и кре-алкалин, но мога да потвърдя и за двете, че съм ги усетил.

29.09.10
05:52

казано от Ангел Василев Тодоров на 28.09.10, 16:35:

...
Вик, спри се малко, има някои граници, които ни бива да бъдат преминавани, пропагандата дава резултати, но трябва да имаш и някаква мяра.
Няма по натоварващи сърцето упражнения от серия клекове и тяга.

...твоя проблем е следствие на спорта...

Офф, Ангеле!

Пак се изказваш неподготвен... Самостоятелно изпълнени, тяга и клек далеч не са най-натоварващи сърцето движения, освен ако Turbofen не е фен и на КросФит (забележи, че не съм тръгнал да го агитирам).

Нито си лекар, нито си виждал и познаваш човека, нито знаеш как тренира - как реши, че проблема е точно следствие на спорта???

Диспнеята, така наречения задух, може да има за причина хиляди неща:
1. Заболявания на горните дихателни пътища
2. Белодробни заболявания
3. Сърдечни проблеми (порок, инфаркт...)
4. Психогенни причини
5. Централни (мозъчни) причини, вкл. тумор или механична травма
6. Неврологични заболявания
7. Тумори, стесняващи дихателните пътища
8. Други...

Освен това, причина за задух, могат да бъдат и далеч по тривиални неща, като бедна на кислород среда, например затворено помещение + физическо усилие.

Ето защо писах, че не мога да му дам съвет за изследванията. Тук трябва лекар, и то не “специалист”, като този, който го е прегледал първия път и с една кардиограма и преслушване е решил, че Turbofen задържа вода в дробовете (?!) и сърцето му е претоварено и за това е виновен  креатина (?!).

Ако причината за задуха на Turbofen e както предположи Владо Недков, т.е. недостатъчно добра спортна форма на сърцето, съчетана с покачване на тегло (дори и само мускули) и залитания към чашката, то проблемът е поправим напълно. В този случай  подкрепям Владо - добър спортен режим + добавяне на умерено кардио би трябвало да подобрят нещата.

Мнението беше редактирано от Vic на 29.09.10 05:55.

АВ

29.09.10
11:26

казано от Turbofen на 28.09.10, 11:37:

но сега мисля че много ми се събра натоварването, в неделята претичах половината околовръстно че ме застигна бурята, петъка бех правил мъртва тяга и клекове на максове. Съботата вечерта се бях напил така, че има много фактори. Даже мисля, че дишането при изпълнение не ми е като хората, защото след по тежките упражнения ми се вие свят..

Вик, ето тук разбрах че проблема е следствие на прекомерното натоварване, разбира си че не са изключени и други проблеми със сърцето и белите дробове, но конкретния проблем, в този случай е следствие на съвкупността от факторите описани горе, а именно прекомерно физическо натоварване за кратък период от време, човека сам си казва че това е в основата на конкретния му проблем.
Ти му казваш че ще сгреши ако не изпълнява тези упражнения, ами той вече е сгрешил именно поради тяхното изпълнение, разбира се прекомерното им изпълнение, не може да му препоръчваш да ги прави най малко заради моментното му състояние, след време ако иска да ги прави, но не и в този период в който е явно уязвим, най доброто кардио упражнение за случая е велоергометър.

29.09.10
12:39

казано от Ангел Василев Тодоров на 29.09.10, 11:26:

казано от Turbofen на 28.09.10, 11:37:

но сега мисля че много ми се събра натоварването, в неделята претичах половината околовръстно че ме застигна бурята, петъка бех правил мъртва тяга и клекове на максове. Съботата вечерта се бях напил така, че има много фактори. Даже мисля, че дишането при изпълнение не ми е като хората, защото след по тежките упражнения ми се вие свят..

Вик, ето тук разбрах че проблема е следствие на прекомерното натоварване, разбира си че не са изключени и други проблеми със сърцето и белите дробове, но конкретния проблем, в този случай е следствие на съвкупността от факторите описани горе, а именно прекомерно физическо натоварване за кратък период от време, човека сам си казва че това е в основата на конкретния му проблем.
Ти му казваш че ще сгреши ако не изпълнява тези упражнения, ами той вече е сгрешил именно поради тяхното изпълнение, разбира се прекомерното им изпълнение, не може да му препоръчваш да ги прави най малко заради моментното му състояние, след време ако иска да ги прави, но не и в този период в който е явно уязвим, най доброто кардио упражнение за случая е велоергометър.

Добре, да видим:
1. Бягал е много - възможно е да му е дошло в повече, тьй като досега с кардио не се е занимавал и кардио-васкуларната система не е свикнала на такъв режим на работа.
2. Вдигал е много - да, но по-предния ден, т.е. явно не е пряко следствие от натоварването в залата.
3. Пил е много - е, това в комбинация с изтощение от бягането в бурята, напълно е възможно да го разбалансира.
4. Има съмнения, че диша неправилно - ако е така, това е напълно възможна причина за задух.
5. След тежки упражнения му се вие свят - ниско или пък твърде високо кръвно, отново потенциална опасност за проблем със сърцето и от там - задух. За виенето на свят има и други потенциални причини, които да водят и до задух, но не искам да плаша излишно момчето.

Какво излиза? Тренировките в залата са най-малкия му евентуален проблем.

Какво имаме:
1. Тренира с базови движения
2. Не прави кардио
3. Пие

Според мен, от гореизброеното, само тренировките с базови движения са правилното нещо. Е, как да ги спира точно тях? Отново ще кажа, че подкрепям Владо в съвета му към Turbofen да почине няколко дена и да включи умерено кардио към тренировките си, както и да спре пиенето. А докато почива, да се консултира със специалист, защото ние тук си философстваме, но нямаме никаква представа от реалното положение.

29.09.10
13:32

Първо, всичко е строго индивидуално. При едни може да няма проблеми, при други може да има. Аз лично пия Креалкалин и нямам никакви проблеми с кръвното налягане, нито с пулса. Даже на моменти ми е ниско кръвното.

Относно лекарите - много от тях са добри специалисти и разбират много неща, но в тяхната собствена област. Съмнявам се обаче, че има много лекари в България, които да са запознати до такава степен с хранителните добавки и ефекта на всяка една от тях, евентуално и възможните вреди. Тъй че по-скоро се говори наизуст доста. Ако беше казал, че не взимаш хранителни добавки и не тренираш, може би щяха да ти кажат, че трябва да спортуваш :D

29.09.10
15:31

Пушил нашият, много пиел, НАРКОТИЦИ ВЗИМАЛ, но креатина е виновен в случая..... Брато чак ми стана жал за теб като прочетох какво правиш.... недай си боже някой да ти предложи стероиди......

29.09.10
15:40

брато, наркотици (трева и 1 път амфети) съм пробвал няколко пъти преди 5 години, надали има много хора тук, които никога не са пробвали. Цигари съм пушил преди още толкова, бях ги спрел, но преди 3 години чат пат пак взимах, но сега съм ги отказал напълно.
Недай си боже за стероидите, няколко пъти ми предлагаха даже цикъл искаха да ми изготвят, но съм много против това и никога не съм си и помислял подобно нещо.  Незнам дали си чел дотук, не аз обвинявам, че креатина е виновен, така ми каза лекарката, макар, че съм сигурен, че надали знае въобще какво представлява, вероятно е гледала БТВ.
Възможно е да не съм светец като тебе, но не мисля, че трябва да изпитваш съжаление ...

29.09.10
15:47

Не съм прав в случая.... всеки сам си решава, айде успех.

30.09.10
20:25

казано от Turbofen на 28.09.10, 07:42:

И накрая мнението му за фитнеса беше, че бил особено опасен за здравето ??!!?

Фитнеса не е равнозначен на здравето. Кефът също не равнозначен на здраве. Понякога човек трябва да избира. Но все пак чуй поне още едно мнение, и то от лекар който е работил със спортисти.

Хроничните обструктивни белодробни заболявания (в английска транскрипция – COPD – chronic obstructive pulmonary disease) - ако е такъв случая,  могат да имат много причинители, а понякога болестите губят своята индивидуалност. Да елиминираш всички други възможности и да се спреш на креатина е доста тесногръдо. Повечето такива митове, вкл. “от креатина се получават крампи”, “креатина уврежда дробовете и бъбреците”, “от креатина се задържа вода”,и т.н. са опровергани чрез клинични изследвания. Креатина все пак нее  100 % безопасен - хора със вече съществуващо заболяване могат да получат обостряне на симптомите, особено хора с проблеми с бъбреците.

А никой не попита за една тънка подробност...Дали се диша правилно по време на тренировка?

ВН

01.10.10
10:27

Благо, моля те следващият път си направи труда да прочетеш цялата тема, за да кажеш какво не са свършили хората преди теб или опитай с Ctr+F, след което въведи думата “диша” и виж среща ли наистина или не! Иначе няма полза да се включваш с такива “тънки” сентенции. 

Мерси и успешен ден!

23.10.10
19:58

А защо реши на кардиолог да идеш? Булозният емфизем е една от възможните причини за получаване на спонтанен Pneumothorax. Емфиземът се брои за компонента на хрон. обструктивна болест, така че е много вероятно да имаш и астма или хроничен бронхит, за които не знаеш. По-скоро иди да си направиш изследвания за витален капацитет и функционален експираторен обем. Аз самият имам ендогенна астма (неалергична) и това лято получих много внезапен задух, хем без физическо натоварване. Не бях получавал от 2-3 години, а преди това - сигурно от 5. Може би дихателен дискомфорт имах чат-пат, но не бих го нарекал диспнея (задух).
п.с.
Според мен 80% вероятност да не е белодробен оток.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1