30.09.10
15:52
Здравейте! Цял живот съм водил активен живот, спортувал съм какво ли не, а наскоро реших да почна и във фитнес залата. Знам, че протеина стои в основата на граденето на мускула, обаче не съм запознат с някои неща и се надявам да ми отговорите. Първият ми въпрос е свързан с количеството протеин, които човек трябва да приема дневно. Притеснявам се, че ако почна да пия суроватъчен протеин, количеството белтъчини, които консумирам през деня, ще стане прекалено голямо, тъй като ям много месо и яйца. Не знам дали е вярно, но поне от това, което съм слушал, прекомерната консумация на белтъчини вреди много на бъбреците. Освен това ме интересува дали суроватъчния протеин трябва да се пие в нетренировъчни дни. Надявам се да помогнете! Благодаря предварително.
30.09.10
16:10
2гр на телесно тегло за пудрата. По скоро консумацията на некачествени продукти вреди на бъбреците и черния дроб. И да, пие се и в нетренировъчните дни, нима като не тренираш не се храниш?
На колко години си? Габарити?
http://www.bb-team.org/forums/viewthread/36242/#329454
Щом казваш, че ядеш много месо, и си направиш сметка дали поемаш достатъчно белтък, в нетренировъчен ден може да не пиеш пудра.
казано от anonymous на 30.09.10, 16:10:
2гр на телесно тегло за пудрата. По скоро консумацията на некачествени продукти вреди на бъбреците и черния дроб. И да, пие се и в нетренировъчните дни, нима като не тренираш не се храниш?
На колко години си? Габарити?
17 години, 1.80м, 75 килограма. Това ще рече 150 гр. на ден, правилно ли те разбрах?
150gr/ден белтъчини, а не само от пудрата да са толкова. кое колко вреди на бъбреците е доста разтегливо понятие, което е различно за всеки.
Ето един цитат, който би могъл да ти бъде от полза:
“Няма нужда да се притеснявате, че твърде многото протеин би бил вреден за вас. Често срещан е случаят, когато млади културисти позволяват да бъдат заблудени от доктор или диетолог, твърдящ, че твърде много протеин може да увреди бъбреците. До колкото знаем, никога не е имало някакво проучване, което да установи вредното действие върху бъбреците при здрави индивиди.
Теорията, срояща зад тази идея е, че отпадъчните продукти на протеиновия метаболизъм като уреята например оказват допълнително натоварване и стресират бъбреците, което в крайна сметка води до бъбречна криза. Тази идея води началото си от изследвания на пациенти с вече съществуващи бъбречни заболявания и е трудно приложима и за здравите хора.
Известно е, че повишената консумация на месо и протеин като цяло води до проблеми при хората, които вече имат проблеми с бъбреците, ревматизъм, подагра и т.н. Оттам е направен и изводът, че високата консумация на протеин води до проблеми с бъбреците, ставите и т.н.
Вярно е, че високият белтъчен прием може да повиши нивата на пикочната киселина, особено при недостатъчна хидратация на организма. Т.е. когато:
не приемаме достатъчно вода
приемаме голямо количество дехидратиращи субстанции (например: алкохол)
В медицинската литература обаче, изследване, което да показва, че повишеният прием на протеин предизвиква проблеми с бъбреците, артрит, подагра и т.н. при здрави хора, няма.
Който консумира много протеин, трябва да приема големи количества вода и течности. Повишеният протеин в тялото създава повече работа за бъбреците, които могат да го обработят само ако е осигурено достатъчно количество течности за отделителните процеси (най-малко 3 литра вода дневно, равномерно разпределени през деня).
Мускулът се състои от повече от 70% вода. По-високият прием на протеини изисква повече вода. Водата е необходим транспортен механизъм за широка гама от хранителни вещества, като витамини, минерали и въглехидрати. Тя играе важна роля във функцията на всички клетки. Ако приемът ви на вода е твърде нисък, способността на тялото да транспортира хранителни вещества ще бъде нарушена, мускулната плътност намалена и токсичното натрупване на урея, пикочна киселина, и други подобни боклуци в тялото ви се увеличава.”
Между другото, това колко гр белтък на ден е ОК за теб конкретно, най-добре е с течение на времето сам да установиш. Аз се задоволявам с 1.5-2гр на килограм и то при положение, че чистя вече половин година.
Да, прекомерната консумация на белтъчини товари организма.
Тъй като сега влизаш в залата, можеш изобщо да пропуснеш хранителните добавки на първо време. Е, витамини, омеги - ОК.
Принципно вместо протеинови пудри, може да се възстановяваш примерно с течни амини, ВСАА, глутамин.
Мнението беше редактирано от Стоянчо на 30.09.10 23:32.