30.09.10
16:49
Темата ми е провокирана от тази статия -
http://www.bb-team.org/articles/3884/#axzz0ymXuqqn8
Известно ми е много отдавна, за така нареченото ‘инжектиране’ и ‘тумблиране’ на месото, и пилешко, и свинско. Телешкото го пропускам, защото в БГ няма истинско телешко, а кравешко. Всеки път като си приготвям месото на тигана, и като видя, че накрая остане половината ги кълна, заради водата в него, но никога досега не ми е идвало следното нещо на ум. А то е -
http://www.bb-team.org/values/nutrition_facts/#axzz0ymZmxyik
Според тази таблица, и както повечето от нас са запознати, в свинското филе примерно, има около 20% белтъчини. Ако това количество е измерено преди тумблирането обаче, както предполагам, то след него съдържанието на белтък на 100гр продукт драстично намалява. Примерно ако теглото след тумблиране е увеличено с 50%, то белтъчините в него вече са към 13,5, а не 20!?
Което, ако е вярно би променило диетите и начина на хранене на много от нас, мислейки че от една 200 грамова пържола приемаме 40гр белтък, а реално е много по-малко!?
Наблягайте на домашно приготвените свински пържоли. Няма да сгрешите. Всяка зима колим по 3-4 прасета наведнъж и пълним фризера. При приготвянето на пържолите не тегля месото, а изяждам колкото мога на едно хранене. Какви са тези 150 - 250 грамови пържоли - вадиш тавата от фурната и засядаш.
И като сметнеш колко парички си дал да го угоиш това прасе, по-добре си купи от магазина :)
Не става въпрос за едно прасе, а за 4-5 прасета на година. И като сметна колко пари съм дал ми ляга на около 2 лв килограма приблизително.
Да не говорим за разликата в качеството на месото... Аз се каня тая зима да взема едно прасе, ама не знам откъде, че селото ми е някакво културно и не се гледат животни...
@Vladimir Stoqnov дадох пример с 200 грамова пържола, първо защото това е общоприет стандарт в заведенията. Второ, дори и в къщи да си я направиш, ако е повече от 250гр, или ще е много дебела и няма да се изпече, или ще е по-голяма от стандартна чиния за хранене, и трето, ако в 200 грамова пържола действително има 40гр белтъчини, това е достатъчно за едно хранене още повече никой не сяда пред една гола пържола. За мене спор за това кое е по-хубаво - домашно или от магазина няма, естествено че домашното. Взимал съм си прасе и съм си го разфасовал, и сега пак ще си взема, но процентно много повече ям месо от магазина, в сравнение с домашно. Както и да е, темата не е домашно вс купешко. Идеята ми беше да споделя с вас мислите си, и да чуя и друго мнение, и да разбера дали наистина тези стойности са преди да се напълни с вода, което директно води до драстично намаляване на белтъците на месото за крайния потребител, и си живеем в заблуда (както и за много други неща).
Според мен белтъците в месото намаляват именно затова критерият ми не е стандартна чиния, а цяла тава с пържоли. Обикновено тавата ми стига за 2 хранения. Едно вечер - по голямото и каквото остане на другия ден довършвам на обед.
Как така намаляват белтъчините в месото ?
И това, че става дума за 3-4 прасета, те ядат 3-4 пътъ повече от едно, искат да ги храниш, да им се чисти и кво ли още не, в същност, ти ли ги гледаш тези прасета или само ги колиш и ядеш ? :D
Когато отрежем 250 грама месо в сурово състояние и го сложим да се пече, едва ли след това теглото му пак е 250 грама в изпечен вариант.
Относно прасетата - доскоро бях производител и ми лягаха много евтино, но това е друга тема.
Ами не е 250 грама, но протеина си остава същия като и в суровото състояние.
Мнението беше редактирано от Петко К на 01.10.10 07:16.
01.10.10
07:58
казано от Madboy на 30.09.10, 23:45:
Как така намаляват белтъчините в месото ?
И това, че става дума за 3-4 прасета, те ядат 3-4 пътъ повече от едно, искат да ги храниш, да им се чисти и кво ли още не, в същност, ти ли ги гледаш тези прасета или само ги колиш и ядеш ? :D
Aбе преди и аз бях анти домашните работи(говоря около 10г назад)
но с сегашното качество на купените ги боговоря!
Владо - просто месото се дехидратира от печенето бре :D
Miro - То всичко добре, ама някой друг да ти гледа домашните прасета, нали :) И аз съм съгласен, че са далеч по-качественото месо.
аз точно заради “задържалите вода” пилета изобщо ги нямам в менюто си ....а свинско вкъщи има колкото искам домашно... ,но нещо ми е много мазно и за това карам само на телешко ,което ако знаете как да си го приготвите е просто върховно и риба...
Сега за зимата съм поръчал и конско общо взето това уважавам като месо :)
казано от Vladimir Stoyanov на 01.10.10, 06:41:
Когато отрежем 250 грама месо в сурово състояние и го сложим да се пече, едва ли след това теглото му пак е 250 грама в изпечен вариант.
Относно прасетата - доскоро бях производител и ми лягаха много евтино, но това е друга тема.
Имаше нещо такова, че при термичната обработка на животинския белтък се разрушава една от структурите на белтъка и той малко намалява след обработката, НО основно месото губи мазнина и вода при термична обработка, не белтък.
02.10.10
06:19
казано от Madboy на 01.10.10, 12:40:
Владо - просто месото се дехидратира от печенето бре :D
Miro - То всичко добре, ама някой друг да ти гледа домашните прасета, нали :) И аз съм съгласен, че са далеч по-качественото месо.
Гледали сме 150 прасета и знам какво е, не ми е проблем работата