Загряване преди тренировка - как и защо ?

26.09.10
17:33

Такааа... знам, че загряването намалява риска от травми, също така, че подобрява възтановяването (не знам дали е вярно), но не знам как да загрея правилно. Чел съм няколко статий, тук в сайта, но не разбрах нищо. Когато тръгна да тренирам правя махове, загрявам с първото упражнение и почвам, но не е правилно(според всичко, които питах как да загрея). И друго, трябва ли да се правят различни разтягащи упражнения, спрямо групата(мускулна), която се тренира?  Надявам се да ми помогнете.

26.09.10
17:57

Винаги започвам с 5 мин колело, а когато правя крака 10. После следват разгряване с махове и ротации( и други движения) на китки, лакти, рамене, врат, кръст, колена, глезени. В зависимост от тренировката наблягам на някои зони повече. Правя малко стречинг за МГ, която ще тренирам, НО винаги след маховете и др движения, когато мускула е “леко топъл”. Независимо дали е първо, второ, трето или последно упражнение винаги първата серия е загряваща, а понякога и втората. Само последната (рядко и предпоследната) серия са наистина работни.

26.09.10
18:00

Хм.. това последното не го разбрах. Аз правя загряващата серия и след нея работните, нея не я броя, грешно ли е ?

казано от fam0us на 26.09.10, 18:00:

Хм.. това последното не го разбрах. Аз правя загряващата серия и след нея работните, нея не я броя, грешно ли е ?

Да загряващите серии не се броят,броиш работните :)

30.09.10
20:18

Аз правя около 10 минути загрявка преди тренировка. Тъй като мускулите са уязвими на контузии когато не са разгрени добре :)

01.10.10
15:17

Значи ако направя 2-3 загряващи серии и след това нормалните работни, няма да претренирам мускула ?

АЧ

01.10.10
15:35

Е ти ще ги направиш с по-малко кг.

казано от fam0us на 01.10.10, 15:17:

Значи ако направя 2-3 загряващи серии и след това нормалните работни, няма да претренирам мускула ?

правиш 1,2,3 загряващи но с работни повторения ( тоест като сложиш на лежанката 40кг няма да я вдигаш 20-30 пъти ами 2 серии по 8-10повторения )

01.10.10
18:01

Правиш 2-3 загряващи серий с 50-60 % от тежеста ;)

02.10.10
06:58

казано от Rikoo на 01.10.10, 18:01:

Правиш 2-3 загряващи серий с 50-60 % от тежеста ;)

Аз така правя, но с повечко повторения. Благодаря ви много, може да заключвате темата.

02.10.10
17:35

Освен махове, ротации и чупки в кръста :) , стречингът е нещото което доста пази от травми сухожилията. Но и с него трябва да се внимава, защото прекали ли се, може да се травмира мястото :D
Винаги правя по 2-3 серии за загрявка и след това идват работните. Когато правя гърди от полулег, минавайки на хоризонтален, задължително имам 1 вработваща на ниски килограми.
5-10 мин колело или кростренажор също са от полза, но просто предвид ограниченото време не ги правя.
След тренировка също правя стречинг. През почивния ден също отивам на остовете да правя стреч.

Мнението беше редактирано от Стоянчо на 02.10.10 17:36.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1