Стандарт "Стара планина"

Прескочи до:

30.09.10
18:07

Предлагам в тази тема да споделите впечатления от продуктите, носещи това означение.

Аз опитах от кренвиршите на Тандем - твърди са, т.е. не са пихтиести, но на вкус не ме грабнаха.
Опитах и някакъв салам пак май на Тандем - слаба ракия.

Споделете, ако знаете за някакви хранителни стойности на продуктите.

30.09.10
18:19

И аз пробвах кренвиршите на Тандем. Същото впечатление, дори обикновените им са по-хубави. А и в крайна сметка силно се съмнявам, че някой би направил кренвирш от месо, особено след като преди доста години видях с очите си от какво се правят. Подобни продукти ям рядко, но е хубаво, че наложиха този стандарт.

30.09.10
21:02

Аз пробвах кюфтета и кебапчета за скара на сами-м мисля че бяха и останах приятно изненадан. Бяха доста по-вкусни от обичайните.

01.10.10
08:09

Аз също пробвах кюфтетата и кебачетата, определено има разлика, но не е голяма :) попринцип месо ям на 2 месеца 1-2 пъти може би затова не намирам голяма разлика, но са хубави кажи речи :)

01.10.10
08:18

Пробвах 100% свинските кюфтета и тея микс с телешко и двете бяха чудесни на вкус. Не са толкова сланинести, имат си вкус на истинско месо. Колбаси не ям от години, не знам как е там. Чакам с нетърпение киселото мляко.

01.10.10
08:57

казано от korpusito на 01.10.10, 08:18:

Пробвах 100% свинските кюфтета и тея микс с телешко и двете бяха чудесни на вкус.

Не съм видял, че има и кифтаци :) Следващия път.

А кога ще ядем кисело мляко знае ли се?

01.10.10
08:59

Ядох камчия на ‘’стара планина’’ нямаше толкова сланина като старите, беше доста твърда самата камчия на вкус беше 100% по-добре от старите :)

01.10.10
09:05

казано от Стоянчо на 01.10.10, 08:57:

Пробвах 100% свинските кюфтета и тея микс с телешко и двете бяха чудесни на вкус.

От Кауфланд ги пазаря аз, но сигурно ги има и в другите магазини. За киселото казаха до месец :) До момента 3 фирми производители били подали заявка да го произвеждат. :)

01.10.10
09:19

казано от korpusito на 01.10.10, 09:05:

От Кауфланд ги пазаря аз, но сигурно ги има и в другите магазини. За киселото казаха до месец :) До момента 3 фирми производители били подали заявка да го произвеждат. :)

Дудя се по какво ще се различава новото стандартизирано кисело мляко от ония дет’ са със зеления етикет Био.

01.10.10
09:34

казано от Стоянчо на 01.10.10, 09:19:

казано от korpusito на 01.10.10, 09:05:

Дудя се по какво ще се различава новото стандартизирано кисело мляко от ония дет’ са със зеления етикет Био.

Биото е с биологичен произход (кравите са хранени с трева и т.н.). А БДС е стандарт как се прави кисело мляко (или поне така си мисля аз) - колко бактерия, масленост и т.н.

01.10.10
10:42

И аз така мисля, няма да е баш био, но пак ще е по-добре от сегашното нишесте.

АН

01.10.10
12:39

Пълни измислици са тези класификации. По-добре да си купя свински бут и да кажа да ми го смелят на място, отколкото да вярвам на тия простотии.

01.10.10
19:09

казано от anonymous на 01.10.10, 12:39:

Пълни измислици са тези класификации. По-добре да си купя свински бут и да кажа да ми го смелят на място, отколкото да вярвам на тия простотии.

И аз мисля същото и цената излиза горе-долу същата.
Опитвал съм кренвирши на сачи и то варени и ги бяха докарали на вкус.

01.10.10
19:22

100% свинска кайма взех наскоро с “стара планина” забравих марка.... пържих кюфтета, и наистина имаха вкус на свинско кюфте. Същото като - когато заколим прасето на зима :)

01.10.10
21:12

Продуктите произвеждани по стандарта “Стара Планина” може да сте сигурни към момента, подчертавам към момента, че отговарят на този стандарт и на описаното съдържание на опаковката, вече за различните вкусови качества е отделен въпрос. Специялно подчертах, че към момента тези придукти със логото на Стара Планина са иситнски, но не мога да кажа как ще е за вбъдеще защото това зависи от контрола над продуктите. Сега това е нов пазарен сегмент и фирмите се конкурират в него и се борят за дял от този пазар, единственото притеснение не е за качеството, а най вече дали няма да спекулират с цените фирмите производители.

Мога да кажа, че съм опитвал кренвиршите на Сачи и на КЕН, като не правете грешката да кувате на КЕН, много силна миризма на опушено, твърда кора и най важното не добър вкус инак се усеща, че има месо, но на вкуса са много много зле. На Сачи обаче ме изнендаха приятно с плътен добър вкус на месо, усеща се много по голямото засищане и със сигурност ги има тези 75% месо, които са описни на етикета. Отзивите от други хора за каймата не мога да кажа на коя фирма, ако не се лъжа на ЕКО МЕС Пазарджик  http://eco-mes.com/stara-planina-BG.html са много добри, разликата била съществена, а по принцип нали уж и двете са от месо хахаха :D

Ще опитам възмно най много продукти от този стандарт, аз доста се вълнувам от тези неща защото съм един от най големите критици на хранителната промишленост в България , тъй като просто не обичам някой да ме лъже и то най нагло, не мога да приема нечестноста и тва не е като да те излъжат на пазара с кантара да те ударят в грамажа, тука говорим за здравето на човек. КАКВОТО ЯДЕ ЧОВЕК, ТОВА ЩЕ БЪДЕ И ТОЙ, ядеж боклуци организма ти и той ще е боклук, но проблема е, че нещата стават бавно и за това хората не могат да се усетят.

Стара планина е едно добро начало защото така производителите може да разберат, че на хората не им е без значение какво ядът и че само финансовия аспект ги възпира да купуват качествена храна, но преди дори и да имаш финанвова възможност да си купиш качествен храна, то тогава просто нямаше такава, а да не говорим за избор на такава.

Мнението беше редактирано от Хри$то® на 01.10.10 21:13.

аз ядох чушки пълни с кайма ‘’Стара планина’’ и имах разтройсвто наще нямаха ... само аз... явно организма не е свикнал да приема месо истинско ... ;ддд

02.10.10
09:26

Като заприказвахте за млякото, искам да ви кажа, че брат ми работи в една от 5 фирми в България от които Данон изкупуват прясно мляко. И Данон изкупуват наи-хубавото им мляко, само дето всичкото хубаво мляко го изнасят за чужбина, а тук си внасят останкките си от чужбина, а  активия  не е с българска закваска,  а с някъв боклук изкуствен...

02.10.10
09:57

Само веднъж съм ял кремвирши, на КФМ мисля, че бяха. Мятах парчетата из устата, беше като желе... надявам се никога да не ям повече такова нещо, никога...

03.10.10
10:42

Ядох само някакви кебапчета, които бяха пълни със сланина! Какво като са без МОМ и уши продуктите “Стара планина”, сега пък ще са от чисто месо и мнооого сланина!

03.10.10
14:13

днес си взех шпеков салам на Елит Мес. Беше си от месо (или поне от процентите написани там :) ), и беше малко по-безвкусен от тия с много консерванти и овкусители.

04.10.10
06:25

Който казва че кайма стара планина е от месо значи не е ял истинска кайма :).Тъй като баща ми е ветеринарен лекар и имам някои наблюдения.Значи първо никога свинското месо не стои толкова червено както в тази кайма или дори и да е така това е първия ден само после става сиво-кафяво.Второ като я гледам колко е бяла ,поне 50 % сланина има в нея.И трето нито на вид нито на вкус има нещо общо с нашата кайма която баща ми я прави от 100 % месо.

06.10.10
13:01

По принцип не ям такива работи, но от любопитство си накупих:
- нещо подобно на шпеков салам на Тандем - варено пушен: мисля 75% сФинско и 25% говеждо мЯсо. Лично на мен не ми допада на вкус, а и имаше доста твърди елементи (копита и рога, разбира се :D).
- свински салам на Сачи (опакован е като телешките салами) - 85% свинско (май не пишеше останалите %-и от какво са) - има лек чеснов аромат и вкус...пак е слаба работа, но се ядва. Прави впечатление, че има доста сланинка.

Мисля да си почина от тези салами - 2 дена тях нагъвах.
Дотук бих повторил само кренвиршите!

06.10.10
14:49

Кифтетата пробвай, нИ сЪ прай :P

Мнението беше редактирано от korpusito на 06.10.10 15:29.

казано от Стоянчо на 06.10.10, 13:01:

По принцип не ям такива работи, но от любопитство си накупих:

При мен ситуацията  е същата. Преди малко ядох някакв наденица на фирма “Мес ко” гр. Петрич. На етикета пише “60 % свинско полутлъсто, 40% говеждо месо, консервант ...и т.н. “
Нищо особено същия боклук какъвто винаги е бил, припомних си защо не си давам парите за подобна храна. Разбира се цената му е сякаш си купуваш месо от месарницата, но не е нещо което да не сме очаквали.

П.П. Веднага забелязах играта с думи. На етикета пише “60% свинско полутлъсто, 40 % говеждо МЕСО”, за свинското са пропуснали думата МЕСО. Лесно може да се оправдаят с това, че тлъсто свинско е свинската мас, нали е свинско, а полутлъсто е мас с нещо си друго.

HE

06.10.10
16:56

Стига с тая стара планина бре - то е като да си вземеш Power Balance :D
Министъра си призна, че няма как да се контролира какво има вътре - нямали сме лаборатория /нещо което някои от нас знаят от години/  ;)
Разлика във вкуса ли - ами цялата разлика е от овкусителите и оцветителите.  ;)
Месо принципно не ям, а редките случаи, когато хапвам е кайма, но от месарницата и избрана и смляна пред мен. Колбасите по подразбиране се пропускат. Пилешко филе се взима само охладено - първо замразеното не се знае колко и къде е отлежавало и второ, че излиза по-малко като грамаж заради леда.

06.10.10
21:46

Кренвиршите Ст.Планина са първите по рода си кренвирши-изолати :D Вкуса им не е кой знае какво, но ако приемем, че са “чисти” лесно се преглъщат :)

Мен още ми е тежко и ми се гади от тая наденица  (puke)

07.10.10
15:43

казано от Иван Шишманов на 07.10.10, 03:10:

Мен още ми е тежко и ми се гади от тая наденица  (puke)

О и при мен е така наденицата е ужасна !!
Майками беше купула наданица “Стара Планина” но немога да се сетя на коя фирма беше но на вкус въобще не ми хареса ама грам .....

До сега съм ял каймата и що годе става така за 1 път в седмицата да си направиж кифтета/чибабчета ,мусака или спагети с каймъ

09.10.10
13:08

Наденицата от стандарт “Стара Планина”,която ядох,имаше мирис на лекарства.Иначе кренвиршите на “Сачи” не бяха лошо при условие,че не харесвам кренвирши.

Е то се знаеше, но е малко неочаквано
http://www.dnes.bg/obshtestvo/2010/10/13/hvanaha-mesni-produkti-sys-soia.101170

13.10.10
16:38

Сега само ако имаше начин това да се съобщи на голям процент от хората и да се обяви един бойкот на лайняните продукти на тази марка ще им влезе много добре в гъза!

ВН

13.10.10
17:22

Сега така ще им паднат продажбите, че... Смятам че поне 2 от 4-те фирми ще бъдат погълнати от други на пазара до средата на другата година.

13.10.10
17:51

Време си беше да ги хванат.

13.10.10
18:18

Ще перефразирам известна реплика - ‘В България сме, в България сме!’ :D

казано от Владимир Недков на 13.10.10, 17:22:

Сега така ще им паднат продажбите, че...

Така си мислиш.

13.10.10
20:54

Бати свинщината! За мен вече продуктите “Стара планина” не съществуват повече.

Лично аз Стоянчо нямах грам съмнение, че месните продукти от истинско месо, далеч няма да са от истинско месо. Все пак от любопитство пробвах и точно както предполагах, се разочаровах.
Мога да се обзаложа, че тия фирми не са единствените с подобни неща.
Пък малко се чудя, по едно време излезе информация, че няма лаборатория която да каже колко месо има, а сега казват колко месо няма ...

KY

14.10.10
03:54

Аз тоя стандарт “Стара планина” си го тълкувам така: Ако знаеш някое село в Стара планина, където продават прясно месо отиди и си купи. Радвам се, че тоя път не излезе някой от БАН да им обясни колко пари трябват за свястна лаборатория, той какво е работил през годините и въпреки липсата на пари какви чудеса е направил - нещо като на празника “60-години аналитична химия в България” - 3-4 човека четат доклади на тема “60-години аналитична химия в България” и накрая уморени вечерта се прави тържествено събиране в ресторант ....... за да се разпусне от таз тежка дискусия. Не че ако парите се отпуснат от държавата няма да отидат за “Китоловна флотилия” както в филма “Кит”. Дори и да открият, че месните продукти от този стандарт не са това което се представя, то какъв ефект ще има, ама  докато не започнат да вкарват хора в затвора и да се затварят “производства” няма да се оправят нещата. Какво да се оправи като разни бивши ченгета въртят патийни пари. В Китай като стана скандала с меламина и двама ги обесиха. Малко зловещо, ама всеки трябва да знае, че няма да му се размине.
Сещам се едно изказване на покойния Александър Божков, не че и той беше стока, но ми хареса: “На България все нещо и пречи да се оправи. Ако не природните  катаклизми, то световния империализъм който не спи, а само мисли подлости и как да ни прецака”.
Сега е момента да се появи стандарт “Стара планина с една звезда” ,  “Стара планина с две звезди”,  “Стара планина с три звезди” ...,  “Стара планина Галактика”,  “Стара планина Вселена”. Никой няма да знае какво точно има вътре, но ще е нещо ново и ще звучи яко. Може би броя на звездите ще означава като пръднеш от соята докъде ще се размирише.
Интересно ако започне да се търси произхода на думата “бъгясва” (bugs) дали няма да се окаже БГ.
Навремето се майтапихме , че Япония са ги ударили с ядрено оръжие и после са се оправили, но ако се намери такъв “инвеститор” за България, то ние ще откраднем и продадем бомбата още преди да са я хвърлили и пак няма да се оправим.

Мнението беше редактирано от Krasimir Yolov на 14.10.10 04:26.

14.10.10
16:07

казано от Krasimir Yolov на 14.10.10, 03:54:

... докато не започнат да вкарват хора в затвора и да се затварят “производства” няма да се оправят нещата.

Това е и мойто мение и то не от вчера, просто трябва да се удари с тежкия чук. Значи може някоя фармацефтична компания, ако допусне в лекарствата които произвежда нещо което не е описано или дори да не е умишлено ще бъде ударена с цялата сила на закона, а ако има и доказани вреди става още по тежко, може цигарените компании (в минало време) да изплащат милиарди обещетения на пострадали потребители, но когато става въпрос за храни всеки може да си буха каквото иска въре, да лъже най нагло и да няма абсолютно никакви последствия. Връщам си всички думи за стандарта “Стара Планина” просто не знаех, че може да има толкова глупави и нагли хора в този бизнес, дори се чудя как може човек да се занимава с нещо което явно не го разбира, но и хората са виновни защото купуват разните боклуци притиснати от безпаричието, а също и от това, че просто не им пука какво има вътре важно е да е добре на вкус и по този начин финансират това производсто. Просто всеки си прави каквото иска в тази страна Абсурдистан, не може все след журналистически разследвания все тогава да държавните институции да бъдат активирани, не може толкова години да су бухат в сиренето растителни масла без никой да не го пише това на етикета и чак когато имаше репортажи по новините точно за растителните масла в сиренето отговорните институции да се сетят, че това трябва задължително да го пише на етикета, ебати нещастна държава, а къде бяхте преди това да ви е..а ма...та нещастна. Много съм бесен защото не мога да приема тази несправедливост и наглост, трябва някой да влезе в затвора вече ама как да влезе някой то имаме ли съд въобще ! Ето сега почват по новините да говорят за ментетата !

21.10.10
08:24

за Стоянчо,относно киселото мляко,
Спомняш ли си преди 5-6 месеца здр.министър се беше подхванал да прави лабораторни изследвания на продукти,закупени от супермаркетите.Анализите на киселите млека бяха направени в лабораторията,в която работи майка ми.Колкото и странно да звучи, само в млякото на “Верея” не са били регистрирани изкуствени добавки. При интерес бих могъл да я помоля,ако може, да ми донесе копие от изследванията,за да го кача във форума,естествено,ако няма да наруша някое правило.

Мнението беше редактирано от survivor на 21.10.10 09:43.

21.10.10
09:12

Би било доста интересно наистина. От мой познат съм чувал, че само Елби се доближава до истинското кисело мляко и най-много от него изнасяли, но черно на бяло не съм виждал потвърждение.

Прескочи до:
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1