13.04.05
12:19
искам да ви разкажа една случка,отнася се за бащата на един мой приятел.преди около две години човекъ падна много лошо в един изкоп на пътя.как точно е паднал не знам,ама има към 6-7 операции на крака - точно под коляното разни железа му имплантираха,абе гадна история.Отскоро всички тия железа му ги изкараха от крака и човека тръгна по разни раздвижвания,дори наеха един рехабилитатор специално от софия да идва.та въпросният медицински служител кара човека да прави клекове - отначало без тежест а после да слага по някоя раничка на гърба.аз два пъти съм правил тренировки на краката,не съм си давал зор(все пак сега ги почвам) и кляках с 50 кила и усещам леки болки в колената,плюс това съм тренирам три години волейбол,а какво остава за тоя човек който две години не е ходил.аз се изказах че не е много правилно това,ама никой не ме послуша.на една от тренировките миналата седмица костта му се е спукала отново по време на клековете,препоръчани от големия специалист.защо вземат пари за някоя работа като не я вършат правилно,а само вредят,сега тоя чвек сигурно го чакат още две години мъки.
13.04.05
13:55
ми не клякай до долу. Задника да е максимум на нивото на колената...
Според мен проблемът не е от рехабилитатора. Щом чак коста се счупила, знчи е имало някакъв друг проблем и рано или късно и със или без клекове е щяло да стане.
човека се възстановяваше идеално с обикновен рехабилитатор,тоя ‘специалист’ с чудните си стратегии го вкара в патериците за още две години
Между другото и аз мисля така. Кляковете са превъзходни за тази цел. Е, ако тежестта не е преценена може и обратен ефект да има :?
13.04.05
18:06
Клековете - само до долу :)
А за рехабилитатора - е знаем ли какъв е случая. Кого да осъдим сега?
Винаги съм разправял, че упражненията с тежест помагат и на калцирането на костите.... Но ако травмата е твърде прясна - това си е чисто издевателство над нея. От друга страна пък раничката си е тежък физически тормоз, а клякането е нещо, за което коленете не са пригодени(в последното изречение влагам точно обратния на буквалния смисъл)Ама нито съм медик, нито имам епикризата на този човечец, че да кажа нещо конкретно.
Въпроса е именно в калцирането при счупвания най важно е да се калцира коста много добре, дори в много случай счупения крайник е по здрав от другия - заради здравото калциране - ако е имало такова де. но ако тежеста е била голяма или пък е клякъл без да е възстановен добре.. не мисля че можем да дадем обективно мнение през форума без да сме запознати по точно с случая ..
15.04.05
08:44
моето мнение че рехабилитатора е идиот ама .... аз клекове като прая и после 1 седмица ме въртят колената като сядам не ги правя с много сас 70 кг но явно задното бедро което не тренирам ми е слабо и затова така се получава нз ..... а за тоя рехабилитатор ае как ше препоръчва клекове стига глупости при това с тежасти това е допълнително натоварване на цялата колянна става и сички връзки , но в същото време не виждам нищо общо със спукана кост ... нз мисля че тая тема не е за тука ;)