05.10.10
15:29
Здравейте, имам въпрос. Може би е писано по това в стари теми, но не съм сигурен. Та защо е важно да се тренират крака за покачване на мускулната маса в останалите мускули?
05.10.10
15:33
защото е най-големия комплекс от мускули... расте ли най-големия мускул расте и всичко останало... когато тренираш ръце чувстваш напрежение в ръцете когато тренираш крака чувставаш напрежение в цялото тяло... най-тежките щанги се вдигат при краката
05.10.10
16:05
казано от kristiancho на 05.10.10, 15:33:
защото е най-големия комплекс от мускули... расте ли най-големия мускул расте и всичко останало... когато тренираш ръце чувстваш напрежение в ръцете когато тренираш крака чувставаш напрежение в цялото тяло... най-тежките щанги се вдигат при краката
Предполагам че имаш предвид че корема и кръста действат като стабилизатори в голяма част от упражненията за крака. Тъй като те действат като такива и в някои от базовите упражнения за торса, то увеличаването на тяхната сила, ще позволи и покачване на работните тежести за торса. Правилно ли съм те разбрал?
Що се отнася до анаболния ефект, да предполагам че и това е вярно. Дано ми се е изяснило.
05.10.10
16:15
не нямах това предвди НО това което каза за торса е напълна вярно така е ! с две думи ‘’Тренирай Крака’’
като стабилизатори действат и раменете и ръцете и всичко помага при клекове с щанга просто стягаш цялото тяло нормално е
Мнението беше редактирано от Кристиянчо на 05.10.10 16:16.
05.10.10
16:38
Аз от 5 месеца тренирам на лостове и не тренирам крака. Темата и за лостове ли важи ?
05.10.10
16:43
казано от achkos на 05.10.10, 16:38:
Аз от 5 месеца тренирам на лостове и не тренирам крака. Темата и за лостове ли важи ?
То май всичко важи за всичко. Нали е взаимосвързано.
05.10.10
16:59
личи си, че тренираш ма лостове :) 20см по-висок 3кг по-лек от мен :) няма как да стане на лостове трябва ти животински Ген за там
Мнението беше редактирано от Кристиянчо на 05.10.10 16:59.
05.10.10
17:05
тей ли...
Ако искате големи ръце, ще трябва да правите и крака, казал го е бат. Арни :) и до колкото знам, от базовите упражнения се отделя повече разстежен хормон, или нещо подобно беше.
Защо поста ми се повтаря два пъти!?
Мнението беше редактирано от Петър на 05.10.10 17:12.
05.10.10
17:13
Първо, има изолиращи упражнения за крака които няма как да повлияят на останалите мускулни групи.
Второ, ако тренираш само крака, независимо от упражненията няма как да очакваш че ще натрупаш маса в останалите мускулни групи.
Трето, ако тренираш както трябва горната част на тялото изолирайки краката от тренировките също ще трупаш маса независиво че не правиш крака, много гърдомани изобщо не тренират крака, а само горна част на тялото, следствие на което им е и добре развита, но затова пък са се сдобили с формата картоф на клечка.
Четвърто, разбира се базови упражнения като клека със свободна щанга изискват усилията на почти всички мускулни групи, независимо от това обаче само по себе си упражнението няма да е достатъчна предпоставка за общо покачване на мускулната маса, затова подобни упражнения се комбинират с други упражнения с които са в някаква зависима връзка, например клека се комбинира в суперсерия с пулоувър, това е така защото клека е мнго интензивно упражнение при което разхода на кислород е голям, следствие на това трахеята и белите дробове се разширяват максимално и това позволява гръдния кош да се стимулира в обем, и тук идва мястото на пулоувъра чиято цел е точно такава, т.е. предварителната подготовка на гръдни кош да поема голямо количество кислород(следствие на клековете) се оползотворява в последващото изпълняване на пулоувъра.
С това искам да кажа че упражненията за крака в комбинация с други упражнения с които се намират в причинноследствена връзка е необходимата и правилна предпоставка за общото покачване на мускулна маса, съответно отделното трениране или не трениране на краката не може да се отрази върху останалите мускулни групи.
Мнението беше редактирано от Ангел Василев Тодоров на 05.10.10 17:15.
казано от kristiancho на 05.10.10, 16:59:
личи си, че тренираш ма лостове :) 20см по-висок 3кг по-лек от мен :) няма как да стане на лостове трябва ти животински Ген за там
Не си прав ,че не става с лостове ,приятел ! Познавам едно момче 1.65 да е 12 клас е тренира на лостовете ( кофи,набирания ,всякакви разновидности , ако искаш ми вярвай ,ама познавам хора който помпят във фитнеса от доста време и могат само да се надяват за такова тяло като неговото ! Тоя тренира всеки ден и на фубол ходи и в тях .. постоянно тренира , няма голяма ръка ( 37см да е ) .. крака му е малък , ама гърди и гръб да не говоря .. ако отиде в залата 100 от лег ще си бутне ! И да кажа ,че яде всичко .. вафли ,закуски квото му падне и пресата му е 6 !
А относно темата ,аз като почнах клека .. краката ми порастнаха доста и като цяло качих кг :) !
05.10.10
17:42
ем да де има ген има метаболизъм също... има всичко което трябва... ако тръгне на фитнес може и клека да му е 100 не само лег-а макар, че не винаги размера отговаря на качеството... това, че има големи гърди не значи, че бута много.. казах, че става с лостове ама с нечовешки Ген какъвто явно има твоя приятел
Мнението беше редактирано от Кристиянчо на 05.10.10 17:44.
казано от kristiancho на 05.10.10, 17:42:
ем да де има ген има метаболизъм също... има всичко което трябва... ако тръгне на фитнес може и клека да му е 100 не само лег-а макар, че не винаги размера отговаря на качеството... това, че има големи гърди не значи, че бута много.. казах, че става с лостове ама с нечовешки Ген какъвто явно има твоя приятел
Ами да ти кажа миналата година отиде на фитнес зимата за 1 месец и 80 лег без проблем тая 100 мисля ,че ще може , 101 кофи му е рекорда , но тая тема не е за тука
05.10.10
18:07
казано от .::SPECNAZ::. на 05.10.10, 17:09:
Ако искате големи ръце, ще трябва да правите и крака, казал го е бат. Арни :) и до колкото знам, от базовите упражнения се отделя повече разстежен хормон, или нещо подобно беше.
Тъй ли? Бате Арни не е познавал Джони Браво. :) Имам сума познати с ръце 45+ и крака 45. Горила стайл! Ефективността на този тип атлети е най-голяма на плажа, но това е друга тема.
05.10.10
18:09
казано от Едуардо на 05.10.10, 17:42:
Клека е царят на упражненията !!
05.10.10
18:17
казано от normalno hidratiran на 05.10.10, 15:29:
Здравейте, имам въпрос. Може би е писано по това в стари теми, но не съм сигурен. Та защо е важно да се тренират крака за покачване на мускулната маса в останалите мускули?
Основната идея за тренирането на крака се разминава при различните атлети според целите им. Културистите тренират крака от естетична гледна точка, за да добият цялостен вид. Любителите на силово-кондиционните тренировки, тренират заради общата функционалност понеже всяко натоварване, което ни посреща изправени на два крака ангажира участието на краката.
Важно е да се тренират бедра и за да се повиши общото количества мускулна маса в тялото, да се увеличи обема на метаболизма и разхода на калории. Повече консумирани и повече изразходени калории, по-бърз метаболизъм, по-нисък процент подкожни мазнини. Като при Мечо Пух, но на обратно. При хора със свръх тегло, голяма част от което е мазнини не препоръчвам културистично трениране на бедрата. Там се ползват функционални схеми, докато мазнините не паднат поне до 28%. Мазнините крият силовият дисбаланс в мускулатурата управляваща двигателните вериги при клек, навеждане, тяга, напади и т.н. Пренебрегването на съвета ми води до износване на стави, контузии, трайно спиране на спорта и затваряне на вратата към нова визия и здраве.
казано от Владимир Недков на 05.10.10, 18:07:
казано от .::SPECNAZ::. на 05.10.10, 17:09:
Тъй ли? Бате Арни не е познавал Джони Браво. :) Имам сума познати с ръце 45+ и крака 45. Горила стайл! Ефективността на този тип атлети е най-голяма на плажа, но това е друга тема.
Аз него не го давам за пример, а само казвам какво е казал относно краката. Иначе такива за които говориш всеки ги е виждал.
казано от DaRkLiGhT на 05.10.10, 17:47:
казано от kristiancho на 05.10.10, 17:42:
Ами да ти кажа миналата година отиде на фитнес зимата за 1 месец и 80 лег без проблем тая 100 мисля ,че ще може , 101 кофи му е рекорда , но тая тема не е за тука
Ами тогава какво го хвалиш, след като с няколко влизания в залата е започнал да бута колкото мен след година и половина тренировки? Очевидно му се отдава, просто не на всички телата ни го позволяват. Аз като познавам хора, които са предразположени към мускулесто и силно тяло, да започна да хваля типа тренировки, който са си избрали и да отдавам заслугата изцяло на това?
05.10.10
19:03
А с клекове без тежести ще стане ли ?
05.10.10
19:08
може да ги натовариш без тежести като клекнеш 100 пъти ама тва’ за мен си е кардио
Мнението беше редактирано от Кристиянчо на 05.10.10 19:09.
05.10.10
19:12
Мен ме е страх, че от малак като клякам ми пукат колената.
казано от achkos на 05.10.10, 19:03:
А с клекове без тежести ще стане ли ?
Да стане какво?
05.10.10
19:43
Ми г/д хубави крака, около 4-5 серий по 20 пов., и това да речем 2-3 пъти в седмицата.
06.10.10
05:57
Искам само да вметна ,че след като започнах да правя крака - имам по-малко проблеми с коленете (който ми са проблемни по принцип) :)
06.10.10
06:26
2-3 пъти в седмицата добре ли е да ги тренирам без тежести ?
Мнението беше редактирано от Ачо на 06.10.10 06:26.
Извинявай много ама не се сдържах 101 кофички в серия е невъзможно да се направи, а и щом да прави голяма бройка кофи познай колко са пълни кофички. Аз тренирам от колко време вече само по лостовете и рекорда ми е 45 пълни кофи едвам едвам ти ми хвърчиш за 101… На ден може да ги прави 101 ама на серия невъзможно :) когато ми е ден за кофи правя общо 300-400 за целия ден, представям си твоя човек колко може да ги направи...
Пич имам приятел който направи 98 кофички наведнъж цели, ма бяха малко бързо от нормалното, но нали прави рекорд ;) бутна 3 пъти 90 кила на лежанката, на 14 години е 55кг, сега е на 15 вече и е към 60кг, но не прави рекорди вече.
Значи толкова са били кофи... още повече като ми каза бързо, ми стана ясно колко са кофи.
06.10.10
08:59
А някой да ми даде съвет на последния ми въпрос ?
Ми направи ги ти тогава да видим колко са кофи ;) все пак дори и да са малко по-бързи от нормалното, пак е доста трудно да се направят 98 !
Мнението беше редактирано от Едуардо на 06.10.10 09:10.
06.10.10
09:25
Тренирам само на лостове. Интересува ме за последно, дали 2-3 пъти в седмицата мога да права клек, без тежести. Колко пъти е нормално в седмицата ?
От дума не разбираш...тая бройка 98 е невъзможно да е кофа как да ти го обясня по дръг начин...
Защо да е невъзможна бройката? Само защото ти не можеш? ;)
Относно краката, защо изобщо се задават такива въпроси? И защо никой не пита същото за ръцете или гърдите? ;)
06.10.10
12:32
казано от Петко К на 06.10.10, 10:39:
Защо да е невъзможна бройката? Само защото ти не можеш? ;)
Относно краката, защо изобщо се задават такива въпроси? И защо никой не пита същото за ръцете или гърдите? ;)
Защото гърдите са част от торса и е ясно че като се тренират, торса се увеличава. Ръцете пък са синергисти във всяко упражнение за торс и е ясно че като се тренират, това позволява по-голяма работна тежест в упражненията за торс. Краката обаче не са част от торса и на пръв поглед не би следвало да имат отношение към покачването на масата там. Вярно е че са стабилизатори, но същото се отнася за корема и кръста, а не съм чел много съвети от рода- ако искаш да качиш- тренирай корем и кръст.
А моето мнение е че точно корема и кръста имат по-голямо отношение към качването на сила в торса, защото са много по активно участващи стабилизатори и силата именно там позволява чистото изпълнение на почти всички упражнения за торс. Що се отнася до краката, човек с генетично големи крака като мен, смятам че може да мине и само с тичане, или с упражнения с леки тежести и много повторения за крака. Корема и кръста са важни и заради това че са връзката между тялото и торса ни- тоест държат тялото ни заедно- и във всекидневния живот на човек не са много дейностите които ги натоварват, за разлика от дейностите свързани с ръцете, и най-вече краката.
казано от achkos на 06.10.10, 09:25:
Тренирам само на лостове. Интересува ме за последно, дали 2-3 пъти в седмицата мога да права клек, без тежести. Колко пъти е нормално в седмицата ?
А зимата ко ще правиш?