Болки в колената (chondromalacia patellae)

JU

01.09.08
08:51

Първо запознах да чувствам някакъв дискомфорт в колената когато ги свивам и разтягам, а след това започнаха да ме болят и 2-те колена, като дясното повечко. Така и не разбрах какво съм им направил и за това на 2-та седмица отидох на ортопед във болница Вита за преглед. След като ме накара да легна по гръб и ми раздвижи краката човека каза, че ми се изтривал някакъв хрущял, че било често срещано (по често при жените) и нещо за капачката. Не можело да се излекува а само да се забави процеса. Да съм запишел плуване, и ако ходя на зала да не правя упражнения с клякане или свиване на крака от коляното. Да не ходя много по стълби и да увелича мускула на горната част на краката. Предписа ми хранителна добавка с глюкозамин сулфат.

На лекарят му казах, че съм се претоварил като съм решил да бягам 20 мин бързо на пътека в залата (което не правя принципно). Според него това не е причината за изтриването а просто натоварването е причината да разбера за проблема.

Но в последствие се сетих че няколко дена преди това тръгнах да бягам рязко по стълби нагоре и тогава ме срязоха 2-та колена следно след друго и вероятно това е причината.

1 месец пия глюкозамин но не достатъчно сериозно понеже на скоро ми стана ясно, че всъщност той е важен, за сега все още си имам болки.

До колко това мнение без изследвания може да е сигурно?
И така и не ми стана ясно как ще се развият нещата в бъдеще време :(

В интернет чета за хора с болки от изтриване които не могат да спят и едва ли не са за инвалидна количка.

От друга страна чета и за колоездачи които не спират да карат а на мен ми казаха да не го правя.

Смятам да си направя всички необходими изследвания и да обиколя още лекари, но ще се радвам ако дадете мнение или съвет!

Темата беше редактирана от ju на 05.09.08 07:11.

На колко си години? Важен въпрос, ако си все още в растеж има периодични таквиа болки, които преминават.

Никак не е меродавно изказването на “око” пък било то и от лекар.
Даже и в случай, че е вярно, препоръчвам да направиш поне две снимки на двама различни лекари и ако диагнозата и посоченото проблемно място съвпадат, да пристъпиш към лечение.
Вариантите за лечение са много, това е за което аз се сещам:

Профилактика(можеш без лекарско предписание).........................................
1. Активна почивка
2. Хранителни добавки за хрущял - глюкозамин, хондроитин, флекси, флексодон, хрущял от акула и ред други, изграждащи ставен хрущял
3. Мултивитамини и минерали - калции, магнезии, фосфор, витамини Ц и Д, катализиращи градивен процес
4. Болкоуспокояващи за болката - ибупрофен, фелоран. Също и мазила.
......................................................................................................

Активно лечение(при доказано тежък случай)..............................................
1. Стероиден цикъл, най - често кортизон
2. Инжектиране на ставна течност за подобряване на “смазването”
3. Операция, пластика и присаждане на износеното място на част от става от ненатоварено място - при леки случаи.
4. Операция с подмяна на цялата става - при много тежък случай.
......................................................................................................

Към вторият случай само с много сигурна и ясна диагноза, такива “пипна ме и каза” да ги немаме.
Дано съм ти помогнал, но това е в общи линии, няма някакви специални тайни

JU

01.09.08
10:24

29 години / 66 кг / 173 см
1 година тренирам фитнес (качил съм 10 кг)
Преди това не съм спортувал много

Значи проблемът ти е чисто травматичен. Започни профилактика, глюкозаминът не е лекарство, но е храна, възстановяваща ставите. Не я ли ядеш, е все едно да искаш да качваш мускули без протеини и въглехидрати. Така че подходи сериозно.
Виж с ии другите точки от профилактиката, прецени кои можеш и кои има смисъл да изпълняваш, и действай. Могат и всичките заедно!

Мнението беше редактирано от Стефан Симеонов на 01.09.08 10:49.

JU

01.09.08
11:13

Интересувам се дали и кога ще се наложи да премина към активно лечение?

Е как да ти отговорим на този въпрос човек :) Това ти и лекарят ти трябва да го кажете.

Най - общо: аз те съветвам да преминеш към активно лечение след като си пробвал профилактика поне за 2-3 месеца и няма никакво подобрение. Или ако състоянието се влоши до нетърпимост.

Имай предвид: хрущялът не е много инервиран и болката при него не е много добър показател: може много да боли от малка травма, но с възпаление в близост до костта например и може много слабо да боли от тежка деструкция... Така че с лечението ако чакаш, с диагностиката НЕ ЧАКАЙ.

ПП. Много добра профилактика при мен за подобно заболяване се оказа калолечението - кални бани с черна кал... Стар помориец съм и не го вярвах много, но при мен подейства. Ако имаш възможност, опитай...

Поздрави!

Мнението беше редактирано от Стефан Симеонов на 01.09.08 12:43.

FZ

01.09.08
12:59

казано от D3BEP на 01.09.08, 10:15:

Активно лечение(при доказано тежък случай)..............................................
1. Стероиден цикъл, най - често кортизон
2. Инжектиране на ставна течност за подобряване на “смазването”

Такова лечение не е за препоръчване !
Най-добре си пий глюкозамина .

Мнението беше редактирано от FZKTWGS на 01.09.08 20:09.

JU

01.09.08
15:07

Ходих пак на преглед, според доктора (същият) (дали да ме успокои) ми каза, че според него може да има омекване на хрущяла, но не изтъркване предвид че съм млад и не съм с наднормено тегло. Да не съм се притеснявал, тази седмица ще правим рентгенови снимки.

ju, аве да не се окаже накрая че си си ударил пръста и като натискаш с него коляното те боли :)
Омекване на хрущяла...
То от това по - лошо май няма... Означава, че целият хрущял е загубил покритието си и е готов да се трие и деформира... Това е цялостна деградация на хрущяла... Мисля, че именно това е артрозата. Означава, че хрущялът вече не може да служи и да поема тежестта на тялото. По - добро е да имаш травма.
Все едно да ти каже “ае добре са ти костите, ама са меки”.

Тоз човек е накичен с готови диагнози кат таралеж с акупунктура  :cheese: Къдет те види и ти сипва по една...
Взимай си снимката, и като я вземеш, помоли и рентгенолога да я прочете, че само лекаря току виж намерил и липсваща бедрена кост на снимката... Нищо лошо, ама според мен явно не му се занимава и аз бих избрал друг лекар.

Мнението беше редактирано от Стефан Симеонов на 01.09.08 20:45.

JU

02.09.08
05:51

ОК :(

DO

02.09.08
12:15

Тука става дума най-вероятно за  менискусът и наистина и аз имам проблеми с него за това в тренировката за крака не се изхвърлям много на клека.И наистина глюкозамина е добър вариант.Също така можеш да взимаш и калции,магнезии,цинк.

JU

05.09.08
06:31

След гентгенова снимка на колената, изводът на доктора е че имам някаква особенност във формата на капачките заради която ще ме боли и занапред щом имам натоварване. Предложи ми да ми се инжектират вътрешноставни инжекции Duralane (1 път в година по 1) или Ostenil (1 път в годината по 4). Освен това ми препоръчха дновременно плуване или фитнес упражнения (без сгъване) за горната част на краката

Не очаквах толкова лесно да се стигне до този вариант :( пък и без ЯМР. Макар че фактите са че още ме боли и се притеснявам че ЯМР може да покаже още по-лоши неща :(

Ще ми препоръчате ли при кой друг специалост да отида? И въобще кажете мнение :(

Гледах какво си писал...  Не го познавам, но като го гледам в нетя малко прилича на много широка диагноза.
От кой град си...?

JU

06.09.08
07:51

От София

07.10.10
00:07

Сега като прочетах цялата тема ме е страх да ида на лекар ... аз имам същия проблем от около 2 седмици и явно проблема е много по сериозен от колкото си мислех :(

24.04.13
15:53

Бях диагностициран с chondromalacia patellae ( мек хрущял ) на 21г. Направиха ми операция артроскопия , за диагнозата мога да кажа, че чувствах слабост в коленете и имах проблеми даже с ходенето.
Нещата , които могат да помогнат не са някакви добавки , правилен стречинг помага , трупане на мускулатура на кватрицепса, прасците и задника също помагат за поддържане на слабостта в колената , маратонки на сериозни марки като със стелки за преразпределяне на натоварването помагат също много. Човек не може да се оправи при вече увреден хрущял, но може да се поддържа. В момента си тренирам бокс , бягане лекичко . Ако някой иска съвет може да ми пише.

25.04.13
01:21

Мисля си, че става въпрос за менискусът...

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1