08.10.10
17:08
Хай. Един познат ми каза, че над 60кг на тягата се слагало задължително колан, защото мога да си прееба кръста ? Споделете малко как стоят нещата.
Можеш да си преебеш кръста ако не си усвоил техниката добре. Аз не съм слагал колан никога, а правя тяга редовно. Ти можеш съответно и с колана да си го прецакаш не е гаранция
08.10.10
17:42
кръста може да го прецакаш и като се наведеш без тежест.... аз винаги използвам... единствения ефект от колана е да те предпази ( не на 100% ) от някоя тежка контузия не виждам никакви негативни ползи от него както казват някой..
08.10.10
17:54
казано от Никола на 08.10.10, 17:36:
Ако ще те кара да се чувстваш по-сигурен - вземи си.
Шанс нема :) Просто ми беше интересно :) Мерси за отговорите.
08.10.10
18:21
Не ползвам колан. Тягата ми е доста над 60 кг. но досега не съм имал проблеми специално при нея от изпълнение без колан.
И аз не използвам колан.Мисля,че токато стигнеш сериозни тежести можеш и без колан,въпреки че може и 200 кг да дърпаш и пак да си без колан.
казано от Dique на 08.10.10, 17:08:
Хай. Един познат ми каза, че над 60кг на тягата се слагало задължително колан, защото мога да си прееба кръста ? Споделете малко как стоят нещата.
Твоят познат греши.
Коланът отнема напрежението от участващите мускули.
Не позволява на пояса ти да заяква заедно с другите мускулни групи при тягата - дисбаланс.
В резултат една контузия някъде в бъдещето е по - вероятна. Силен кръст няма да направиш, ако използваш колан.
Естествено, тягата като кг трябва да е съобразена с моментните ти възможности и задължително да е с добра техника.
Защото има доста хора по залите, които правят някаква компилация от гребане и тяга, т.е. липсва им техника.
Колан е подходящ при максове, като дори и там не е задължителен. Моите максове напр. са без.
Виж, попрочети тук във форума, има доста теми за използването на колан.
09.10.10
07:23
аха... само, че аз съм носил 1,5 тона дърва и се наведох 1000000 пъти и даже не усещах като се навеждам... толкова ми беше леко... а аз използвам колан.Като ти отнема напрежение от мускулите сложи повече тежест бе да видим тогава как ще ти помогне колана ;дд хубаво упр. за кръста без колан са си хиперекстензиите и със собствено тегло веднага усещаш действието му
Мнението беше редактирано от Кристиянчо на 09.10.10 07:29.
Пренесъл си приблизително 2 кубика дърва,как успя...и това,че ти е било много леко,не е защото си използвал колан преди това,а защото една метровица примерно,тежи максумум 15-20кг.
09.10.10
07:37
да самото дърво си е леко... говоря, че ако колана наистина отнемаше напрежение щеше да ме заболи кръста след стотното невеждане... колана не помога с нищо и не се отразява на тежеста която вдигаш просто те предпазва... защо силовите атлети използват колани и т.н. едвали ще кажете, че вдигат тея щанги заради коланите
09.10.10
07:39
Вземи си колан, най-малкото ще си спестиш някоя херния за в бъдеще, колкото до кръста - с правилна техника е що годе сигурно, но доколко можеш да си сигурен, че ще запазиш техниката при последните повторения на по-големите кг. То веднъж се случва.
Само не се заблуждавай, че ще предотврати херния колана, че ще направиш някоя беля - това изобщо не му е функция дори....
Коланът върши работата на коремните мускули за увеличаване на коремното налягане с цел стабилизиране на ядрото.
Една от най - забавните картинки по залите са младежи по 80-90 кг., които с много важен вид си слагат колан и дърпат тяга по 50 кг. или правят полуклек на 40. Ако идеята е с колан да се чувстваш профи, това е за сметка на ядрото ти.
По - добре е да се използва и да се укрепва естествения колан.
Ако пък идеята да си вземе колан е, за да е “по - сигурен”, то по - добре кг. на тяга да отговарят на възможностите му. А не да се криви над щангата с котешки гръб, но с колан за “по - сигурно”.
Всеки си има глава на раменете.
Мнението беше редактирано от Инис на 09.10.10 09:11.
09.10.10
09:13
дърпал съм над 100кг без и с колан и да ви кажа честно няма разлика,когато техниката е правилна :)