08.10.10
09:34
Здравейте, удачна ли е следната програма за сила: 3 упражнениея напр. лежанка, накл. лежанка и флайс 5 х 5 в пирамида?
Колко често да тренирам гърдите така? Имам предвид може ли, да речем, 2-3 месеца за гърди да правя само тази програма? Тренирам гърди 1 път седмично.
08.10.10
10:22
Флайс е всичко друго, но не и упражнение за сила. По-добре го смени с качествено изпълнение на пек-дек машина. Можеш да редуваш избутването на наклонена пейка, с такова при обратен наклон. Ако наистина търсиш сила с 1-3-5 повторения е достатъчно да сглобиш програма с 3 упражнения и всичко на всичко 12 серии. За да допълниш тренировката, комбинирай с коремна мускулатура.
08.10.10
16:13
10-12 серии лег .. ?!... да не говорим, че горната част на гърдите е по-важна най-малкото какво ще правиш 10 серии на лег-а
казано от kristiancho на 08.10.10, 16:13:
10-12 серии лег .. ?!... да не говорим, че горната част на гърдите е по-важна най-малкото какво ще правиш 10 серии на лег-а
айде стига писа във всяка тема, особенно когато нямаш идея за какво става дума! моля те!някога виждал ли си трибоец как тренира (нали се сещаш, че тяхната цел е точно сила).
в общи линии тренировката е с много серии - 8-10 само за едното упражнение, с малко повторения 1-3 и тежест - 85-95%(понякога 100%) от макса. ако целиш само сила, вкарай и наклонена лежанка, но не по този начин ... по-скоро нещо като 3-4х5. повече за гърди не ти трябва - ако направиш това, смятай,че си изпържил достатъчно нервната си система ;) само за гърдите ли търсиш сила?
08.10.10
19:55
По-важна за кое бре, Кристиянчо? За как ще му седи пуловера ли? :) Или ще прави силов-културизъм или отива към силово-кондиционно. Може да залитне и към чиста сила, каквото го влече. Но горни гърди ще му трябват рядко.
При мене това винаги деиства правя 7 или 8 серии по едно повтурение с тежест с която можеш да направиш 2 повтурениа с добра техника почивки между три и 5 мин.
09.10.10
08:58
казано от Владимир Недков на 08.10.10, 19:55:
По-важна за кое бре, Кристиянчо? За как ще му седи пуловера ли? :) Или ще прави силов-културизъм или отива към силово-кондиционно. Може да залитне и към чиста сила, каквото го влече. Но горни гърди ще му трябват рядко.
ем по-зле развитата горна част на гърдите създава ефект на увисканли ‘’цици’’ ... и това, че няма да става културист незначи, че гърдите му не трябва да са добре оформени.... да му се вижда кокалака горе а надолу няква голяма маса...пък и за мен е важно как ще ми стои пуловера :)
Мнението беше редактирано от Кристиянчо на 09.10.10 08:59.
09.10.10
09:42
Темата е за сила, явно симетрията не му е приоритет.
09.10.10
10:08
според мен едно флайсче или кросовърче няма да проемни обащата идея на цялата тренировка която е за сила :) ако е флайс за горна част супер ще е
09.10.10
16:42
Кристияне, защо не ни покажеш силов флайс? :) Снимай един клип и после ще поговорим дали горните гърди вършат работа или всички отива в малките гръдни мускули и горните дялове на трапците.
09.10.10
16:46
не съм казал, че флайса е силово упражнение... това, че иска да тренира силово гърди трябва да е достатъчен мотив да блъска само лостове ( лежанки ) и да прави тежки кофи ли ? аз не мисля така... а това кое ще ти натовари флайса според мен зависи от наклона на пейката и структората на костите и мускулите... при всеки е различно
Мнението беше редактирано от Кристиянчо на 09.10.10 16:48.
09.10.10
17:05
Структурата на костите и мускулите, при всеки е еднаква. Някои умеят да правят флайс, други просто размятат ръчички, лопатки и лакти. Някои дори и да знаят как да го направят, не могат заради изместен раменен пояс и лош контрол върху трапецовидни мускули и ромбоиди.
Какъвто и да е наклонът на пейката флайсът е техника, която няма място в тренировка за сила защото е изолиращо движение, а силовите тренировки изискват усвояване на двигателни вериги. По-силни трицепси/по-слаби гърди слаба производителност. Обратното - пак.
09.10.10
17:36
казано от Владимир Недков на 09.10.10, 17:05:
Структурата на костите и мускулите, при всеки е еднаква.
Някои дори и да знаят как да го направят, не могат заради изместен раменен пояс и лош контрол върху трапецовидни мускули и ромбоиди.
първо казваш, че всички са еднакви после все пак казваш, че е възможно да има изместване в структората без значение каква е причината а и при мен трапеца пък най-малко участва в движението :) както и да е всеки каза мнението си дано да послуша теб като по-опитен и можещ :)
09.10.10
18:28
Трапецът се включва при неправилно изпълнение под наклон и по-рядко хоризонтално, няма как да го усетиш. Вижда се от страничен наблюдател, ако е налично.
Благодаря Ви за съветите. Просто искам да вдигна силата на гърдите, пък и вече сигурно половин година тренирам по една и съща програма (за маса), а четох, че е хубаво човек да сменя програмите, защото тялото привиква. Удачно ли е да тренирам така (за сила) всяка тренировка за гърди?
26.10.10
17:11
И така последно по колко повторения трябва да се пряват за сила и какво упражнение..... И искам да питам ако транирам премерно за сила коклко седмици да го правя за да има ЕФЕКТ и по колко повторения аз съм чувал че 6 е за села......
Прави от 1 до 5-6 повторения за сила, с максималната тежест, която ти позволява.
26.10.10
17:39
сложи някаква тежест по твоя преценка... ако успееш да направиш едно сностно повторение е добре.. другата тренировка опитай 2.. другата 3… като стигнеш 6 повторения качи тежеста и така пак отначало.Може да почнеш от 2 или от 3 повторения зависи
казано от Cabron на 10.10.10, 09:01:
Благодаря Ви за съветите. Просто искам да вдигна силата на гърдите, пък и вече сигурно половин година тренирам по една и съща програма (за маса), а четох, че е хубаво човек да сменя програмите, защото тялото привиква. Удачно ли е да тренирам така (за сила) всяка тренировка за гърди?
Получи доста изчерпателни отговори от г-н Недков, но искам и а да подскажа малко, че за да вдигнеш силата на гърдите влияе и един друг фактор - храна. Трябва да имаш добро зареждане с въглехидрати преди всяка тренировка и не само за гърдите за да имаш повечко енергия, а ако имаш повече енергия аналогично е да вдигнеш повече килограми.
До колкото за упражненията редувай лост с дъмбели и ще има голям прогрес в силата ти (от личчен опит го казвам) и наблегни на базови упражнения, а не изолиращи.
Храни се стабилно преди и след тренировка, това са най-важните хранения, поне когато се тренира за сила. Също така тренирай тежко предното рамо, то участва доста при лег-а.
аз да Ви питам удачно ли е да си тренирам във фитнеса 2 пъти седмично гърдите(понеделник сряда) за покачване на маса по тази програма:
Лег 3x10
наклонен лег 3x8-10
пек-дек 3x8-10
а във петък когато имам физическо да тренирам за покачване на сила или така ша се претоваря ?
дали е по удачно да тренирам гърдите за маса само 1 път седмично и 1 път за сила ?
26.10.10
18:28
тренрай ги един път в цялата седмица :)
Ако правиш специализация може и 4 пъти да ги тенираш гърдите, просто трябва да подбереш правилните упражнения, серии, повторения.
Такова нещо като тренировка за маса няма. Можеш да работиш в силовата зона (1-5 повторения), в зоната на издръжливостта (над 12) или някъде по средата и да прилагаш такава схема на серии, почивки и упражнения, с която схема ти да стимулираш мускулен растеж при осигурени храна и почивка за това. А схеми за постигане на хипертрофия - много. Аз обаче не бих тренирал гърдите 4 пъти седмично, ако дори една от тренировките ми не е с висока интензивност и малък обем. По-скоро 2 пъти, но единия път силово, а другия - с по-висок обем. И все пак подобна схема бих направил за гърба, за гърдите мисля, че е излишно; но пак казвам, работещи схеми много, подходът и постоянството са важни.
Мнението беше редактирано от Voyager на 26.10.10 18:38.
В случая - увеличаване обема на мускулното влакно, грубо казано ‘’покачване на мускулна маса’‘.
казано от kristiancho на 26.10.10, 17:39:
сложи някаква тежест по твоя преценка... ако успееш да направиш едно сностно повторение е добре.. другата тренировка опитай 2.. другата 3… като стигнеш 6 повторения качи тежеста и така пак отначало.Може да почнеш от 2 или от 3 повторения зависи
Ако тренираш така тежестта която буташ само 1 път едва ли ще успееш да я бутнеш дори 2 пъти в скоро време :)
Или трябва да направиш 10 единици с тази тежест барем събереш някакъв обем, ама трудно.
26.10.10
19:18
е говорим за 1упражнение в другите упражнения правиш повечко повторения и както каза може да пробва няколко 1ци :) поне аз на лег-а почнах с 3 после 4 после 5 и сега малко съм зациклил на 5-ца ама то няма как да стане всеки път :)
Мнението беше редактирано от Кристиянчо на 26.10.10 19:19.
В тази статия http://www.bb-team.org/articles/738/#axzz13UZyHuAf мускулните влакна се делят на бързи и бавни.Бързите се тренират в 10 серии по 2-5 повторение (85-90-100% от тежеста) ,а бавните - в 3-4 серии с по 20-30 повторения (на 40-50% от макс тежеста).Моля хората които са запознати с мускулната хипертрофия да ми кажат какви упражнения да се правят за гърди (лег . наклонен лег и т.н.) и бързите и бавните влакна могат ли да се тренират в една тренировка .Мерси предварително!