07.10.10
13:55
Започваме с поддържаща програма, в която целим да запазим вече изграденото, така нареченият период на мъртвата зона, в който чакаме от засада, набираме идеен замисъл докато дойде подходящия момент за изригване.
Днес: велоергометър -3x10мин с по 2мин почивка, в почивката общ лек стречинг, преди тренировката еспресо+аспирин, преди всяка серия 200мл вода.
Темата беше редактирана от Петко К на 24.11.10 20:35.
07.10.10
14:14
Тук е мястото и възможността да разкажеш на четящите те за своите данни, своят опит, програма, хранене и цели. :)
07.10.10
21:01
Наближава времето за сън, а всички знаем че сънят съставлява 2/3 от процеса по възстановяването, съответно времето в което мускулите растат най-прогресивно, затова следва да отдадем нужното внимание на този времеви период, под внимание имам предвид не само предоставяне на необходимото време за сън, а и приема на нужното количество специализирани хранителни елементи, които да способстват за по пълноценното реализиране на ефекта от този най-прогресивен времеви период по възстановяването, разбира се става въпрос за синтезираните хранителни източници които благоприятстват с действието си именно по време на сън чрез своите спецефични характеристики на усвояемост.
Конкретно в случая взимам само синтезирани аминокиселини по 15капсули 30мин преди сън, насочени са конкретно кам секрецията на хипофизната жлеза и отделянето на хормона на растежа, много са добри, качвал съм по три см на ръцете без тренировки, само чист мускул, идеални са за период на застой, някой лекари го препоръчват за ниски деца, взимат се вечер тъй като именно тогава растежния хормон е най активен, препарата е напълно натурален, разпространява се легално в лицензирани обекти. Има известна опсност да натрупаш гуша, но гушата си е чаровна.
казано от Ангел Василев Тодоров на 07.10.10, 21:01:
Има известна опсност да натрупаш гуша, но гушата си е чаровна.
“Гуша” всъщност е народно наименование за увеличена щитовидна жлеза. Това пък много често е част от патоанатомията на хипертиреоидизма, изразяващ се в повишена хормонална продукция на щитовидната жлеза. Дефектът изобщо не е само козметичен. Не ти се бъркам в това какво и как взимаш, само те информирам за потенциални рискове. :)
И още нещо - един съвет за начина на водене на дневник. От текстовете ти из форума ми направи впечатление стилът ти на изразяване. Често започваш изречение, някъде в средата му губиш нишката и го завършваш съвсем другаде. Това не е много добър подход, дори когато е подплатен с безгрешна пунктуация, която да прави кристално ясно къде започват и завършват отделните подчинени изречения в състава на сложното. При теб последното не е изпълнено. Като литератор, макар и не особено изявен, те съветвам да опростиш структурата на изказа си - лексиката ти е добра, но ако пишеш малко по-просто граматически, с по-кратки и добре структурирани изречения, текстовете ти ще стоят и ще се четат по-добре.
Мнението беше редактирано от Boby_ на 08.10.10 12:26.
08.10.10
16:55
казано от Boby_ на 08.10.10, 12:25:
казано от Ангел Василев Тодоров на 07.10.10, 21:01:
Има известна опсност да натрупаш гуша, но гушата си е чаровна.
“Гуша” всъщност е народно наименование за увеличена щитовидна жлеза. Това пък много често е част от патоанатомията на хипертиреоидизма, изразяващ се в повишена хормонална продукция на щитовидната жлеза. Дефектът изобщо не е само козметичен. Не ти се бъркам в това какво и как взимаш, само те информирам за потенциални рискове. :)
И още нещо - един съвет за начина на водене на дневник. От текстовете ти из форума ми направи впечатление стилът ти на изразяване. Често започваш изречение, някъде в средата му губиш нишката и го завършваш съвсем другаде. Това не е много добър подход, дори когато е подплатен с безгрешна пунктуация, която да прави кристално ясно къде започват и завършват отделните подчинени изречения в състава на сложното. При теб последното не е изпълнено. Като литератор, макар и не особено изявен, те съветвам да опростиш структурата на изказа си - лексиката ти е добра, но ако пишеш малко по-просто граматически, с по-кратки и добре структурирани изречения, текстовете ти ще стоят и ще се четат по-добре.
Това което взимам са аминокиселини, може би най популярния препарат след протеина сред хранителните добавки, така че рисковите идват след едни други количества и видове продукти, разбира се след тяхната злоупотреба. Остава да ми кажете че не взимате протеин и аминокиселини, тренировки без добавки си е най обикновен опит за себедоказване - ти срещу железата, колкото и битки да спечелиш, накрая войната ще е загубена, просто защото спорта е такъв. Затова трябва да се стремиш да извличаш от железата, а не да се бориш с тях.
Относно текстовете ми, опитвам се да пиша в разговорен стил за да е по достъпно, нямам претенции за книжовна издържаност, въпреки това съм за правилното писане според стандарта на българския език и винаги се стремя да подобрявам писмото си.
08.10.10
16:59
казано от +_+Oo_oO на 08.10.10, 12:45:
Мислех си ,че този форум е за Бодибилдинг и по-скоро за усъвършенстване на тренировките. Греша ли ?!
Съотношението между възстановяването и тренировките е 23 / 1 , тоест възстановяването е двадесет и три пъти по важно от тренировките.
08.10.10
17:16
Днес: 3x11,13,15мин на велоергометър с по 2мин почивка между сериите, лек общ стечинг по време на почивката, преди всяка серия 200мл вода, след тренировката 5мин махови движения.
казано от Ангел Василев Тодоров на 08.10.10, 16:55:
Това което взимам са аминокиселини, може би най популярния препарат след протеина сред хранителните добавки, така че рисковите идват след едни други количества и видове продукти, разбира се след тяхната злоупотреба
Има рискове и при протеините, свързани предимно с бъбреците, както и при аминокиселините. Но в крайна сметка предозирането на каквото и да било си носи рисковете и вредите, дори на вода. Мисълта ми беше, че човек трябва да е внимателен и да действа обмислено. Не казвам, че ти не го правиш, по-скоро направих връзката с разни “стакове” на други потребители, които съдържат 5-6 различни продукта на границата на позволеното, за които и лекар с 20 години практика не би могъл да каже как точно ще си взаимодействат. Както и да е, не това е основното.
Исках да вметна и друго - този дневник ще е един от интересните. Поведението ти на моменти е дразнещо. Имаш известни познания, но страдаш от липса на реална самооценка и самокритичност - човек винаги трябва да допуска възможността да греши, да не знае нещо, да има някакви пропуски. Виждам го ясно, защото преди време и аз се държах така. Просто някои хора са по-арогантни и самоуверени от други. Често с времето и натрупването на житейски опит те се научават да контролират това си качество, поне до степен да не дразнят околните.
Мисля, че имаш някакъв потенциал. Ако развиеш и определена степен на самокритичност и се научиш да “броиш до 10”, ще е само от полза за теб самия. Извинявай, че ти давам съвети, но по всичко личи, че поне по отношение на жизнения си път и натрупания опит съм доста пред теб. :)
Чакам снимки и клипове - наистина ми е интересно да те видя. И да знаеш, че броя до 10 всеки път, преди да ти отговоря на личните съобщения.
казано от Ангел Василев Тодоров на 08.10.10, 16:59:
казано от +_+Oo_oO на 08.10.10, 12:45:
Мислех си ,че този форум е за Бодибилдинг и по-скоро за усъвършенстване на тренировките. Греша ли ?!
Съотношението между възстановяването и тренировките е 23 / 1 , тоест възстановяването е двадесет и три пъти по важно от тренировките.
Значи ще тренирам двуразово за да намаля съотношението на половина!!???????? Желязна логика..
08.10.10
17:27
Няма как двуразовата тренировка да е равна по обем, плътност и време на една, да я наречем стандартна тренировка, така че съотношението няма да се промени.
казано от Ангел Василев Тодоров на 08.10.10, 17:27:
Няма как двуразовата тренировка да е равна по обем, плътност и време на една, да я наречем стандартна тренировка, така че съотношението няма да се промени.
Наистина ми хареса отговора! Поне не си докачлив..
08.10.10
21:06
Време е за сън, взимам си аминокиселините, отвара от бабини зъби, зелен чай.
Утре ще се правя тренировка с тежести, ще се опитам и да подобря рекорда си на 50кг в брой повторения на бенч преса.
09.10.10
15:42
Тренировка за гърди:
Пулоувър с дъмбел 4x12
Бенч преса 7серии до отказ, първата 10,11 повторения, последната 6,7 повторения, стремя се когато изпълнявам бенч преса да правя минимум 5 серии, като в последната серия минимум 5 повторения.
Избутване на дъмбели от лег, 5x7-10повторения
Флайс с цел разтягане, килограмите са минимални, изпълнявам го в три серии, като първата от обратен наклон, втората от хоризонтален лег, третата от полу лег.
След тренировката почивам 15мин, след което правя стречинг на гръдните мускули с цел разпускане и по бързо навлизане в процеса на възстановяването.
Няма смисъл да пиша всеки ден за водата, трябва да се знае че под 5л не падам, това количество е чистата вода без да включвам останалите течности.
Утре ще се правя тренировка с тежести, ще се опитам и да подобря рекорда си на 50кг в брой повторения на бенч преса.
Бенч преса 7серии до отказ, първата 10,11 повторения, последната 6,7 повторения, стремя се когато изпълнявам бенч преса да правя минимум 5 серии, като в последната серия минимум 5 повторения.
Ти сериозно ли ?
09.10.10
16:08
Пулоувъра около 30кг, бенч пресата около 100кг, дъмбелите над 30кг, флайса с 5кг.
Храната разнообразна, с превес на белтъчините, бавни въглехидрати до 14.00часа, тестени изделия не използвам освен паста.
казано от G33K на 09.10.10, 15:54:
Ти сериозно ли ?
Сигурно брои и загряващите. То и аз ако ги преброя, правя толкова.
1 само с лост
1 20 повт
1 10-15повт
и 3 тежки работни
:)
09.10.10
18:59
7 работни серии, без загрявката, не е задължително всяко упражнение да включва винаги встъпителни серии, предтренировъчната подготовка небива да се абсолютизира винаги с конкретното упражнение.
09.10.10
19:20
Не разбирам какво изненадващо виждате в тези 7серии, такива са ми стандартните тренировки - почти във всяко упражнение се стремя да не правя по малко от 5серии, целите са ми поддържане на настоящото състояние, за да бъде един мускул атрактивен има нужда от стимулация с кръв, от достатъчното насищане с кръв, а за тази цел ти трябват поне 5 серии.
09.10.10
19:53
Според това, което знам (а и което личният ми опит показва!), разумният брой на работните серии за дадено упражнение е не повече от 4. Мускулът прогресира при натоварането до третата серия, при четвъртата има спад, но относително малък и затова е оправдано да се “изтиска” с нея. При петата серия прогресът е незначителен, а след това - само на теория. Насищането с кръв може да се постигне с правилна подготовка за натоварване и адекватно подбрани тежести.
09.10.10
20:00
Кольо, при многоставни базови движения нещата не стоят точно така, а лежанката си е базово движение.
Всъщност нямах предвид броя серии.
Пише, че ще прави рекорд на 50 кила лег и после пише 10-11 повторения - в смисъл, от човек който ни показва как се правят нещата, аз поне бих очаквал маааалко повече :) Защо не пишеш храна и грамаж на щангите, че да се ориентираме за какво става дума?
10.10.10
06:15
казано от Владимир Недков на 09.10.10, 20:00:
Кольо, при многоставни базови движения нещата не стоят точно така, а лежанката си е базово движение.
Възможно (а и много вероятно) е да не съм съвсем точен в това мое твърдение. Личната ми практика показва, обаче, че подобен брой серии при базовите упражнения не работят ефективно при мен. Ако се “хвърля” на 6-7 работни серии до отказ на лежанката и след това искам да направя друго упражнение за гърди, то определено после ми е доста некомфортно и често не успявам да го изпълня така, както ми се иска (намалявам серии, повторения, тежести). Казано с други думи - 6-7 работни серии на базово упражнение според мен създават дисбаланс в разпределението на натоварването на дадената мускулна група, което затруднява по-разнообразното й трениране, което пък е предпоставка за по-трудно постигане на хармонично развитие на тази група. Разбира се, ако се търси специфичен акцент върху фиксиран елемент (определена област или глава на даден мускул), това променя нещата, но... до някъде.
Естествено - всеки напипва сам точната формула за себе си. Тренировката ми за гърди включва 4 упражнения, като правя по 4 работни серии за всяко от тях - 2 упражнения за горна част и 2 за долна част. Хоризонтална лежанка не ползвам от много години, защото се оказа, че по описания начин работя по-ефективно. Това не прави този подход общовалиден и универсален, но аз също смятам, че 6-7 работни серии при базово упражнение са много и вероятно има по-ефективен подход. Наблягам на думата ‘вероятно’, тъй като различните тела реагират различно и това, което работи при мен, не е задължително да работи при друг по същия начин. Нямам представа Ангел Василев Тодоров как е стигнал до този подход, нямам представа и от странични подробности (техника, амплитуда на движението, интензивност и т.н.), затова не мога да определя това като правилно или погрешно. Стилът му на писане във форума предразполага към съмнения спрямо достоверността на твърденията му, затова и този дневник не придобива стандартния вид.
Оооооо, Ангеле, честит дневник! Не чета много дневници и не видях твоя. Забавно ми е, ще го следя. Имаш някои виждания, които и аз споделям :) Разчупи малко мистиката около себе си и давай повечко информация - пиеш някви амини...хубаво де, никой няма да те изяде, ако споделиш и марката им :D В тоя ред на мисли с какви добавки имаш опит или какво взимаш в момента и в какви количества? Коко тежиш и в какво съотношение са макронутриентите, които приемаш на ден?
Пускай чат-пат и храноден - отдавна не бях си правил паста, ти ме подсети ;)
Мнението беше редактирано от Стоянчо на 10.10.10 08:25.
10.10.10
17:13
Преди една година тежах 115кг, но получих травма в кръста и трябваше да сваля килограми, сега съм 95кг, талията ми тогава беше 102см, сега е 88см, ръката ми беше 49см, сега е 44см. В тази една година бях в пълна изолация от каквито и да е тренировки. Първите 5кг ми паднаха от самото спиране на тежестите, след няколко месеца реших да сваля още само с хранителен режим и свалих още 5кг. За последните два месеца свалих още 10кг до настоящото ми ниво, всичко това само с хранителен режим без тренировки. Най добрата ми форма в силово отношение е сгъване за бицепс с 70кг и френско от лег с 60кг, това в над 5 серии от по над 10 повторения. Аминокиселините които пия са аминостронг.
Днес направих опит да подобря рекорда си на 50кт бенч преса в брой повторения, но не успях, направих 47повторения, рекорда ми е 70, но сега не съм в особена форма за подобни резултати, а и това е единичен опит без предварителна подготавка.
Днес тренирах трицепс и рамо в 14.00часа, опита ми за личен рекорд беше в 10.00часа.
Френско от лег с крив лост 5x8,10 с 45кг
Разгъване на дъмбел над главата от седеж 5x12,14 с 10кг
Разгъване на скрипец от стоеж с въже 4x10
Разтваряне с дъмбели от стоеж 5x12,14 с 6кг
Едностранно разтваряне от наклон за задно рамо 4x10 с 3кг
След 1час стречинг на групите които съм тренирал.
Мнението беше редактирано от Ангел Василев Тодоров на 10.10.10 17:14.
10.10.10
17:25
Ако не е тайна защо се пробваш да “подобриш” този рекорд?
10.10.10
18:39
Защото 50кг е относително кръгла величина, с която мога да направя значителен брой повторения, това е извън тренировъчната методика, просто за задоволяване на вътрешният глас.
10.10.10
19:55
казано от Ангел Василев Тодоров на 10.10.10, 18:39:
Защото 50кг е относително кръгла величина, с която мога да направя значителен брой повторения, това е извън тренировъчната методика, просто за задоволяване на вътрешният глас.
Същата техника ли прилагаш и при гръб?
Гребане в много повторения с 50кг. щанга.
10.10.10
20:10
Това не е техника, обясних че не е част от тренировъчната ми методика, просто разнообразна проверка на различните типове натоварване, гребане не съм пробвал, но мисля че там натоварването в кръста няма да се отрази добре тъй като един по голам брой повторения би изискал доста повече време в поза която е неблагоприятна за кръста.
Какво толкова странно има в бройки на 50 кг ? И аз правя глупости понякога само и единствено за кеф(за фитнеса говоря) :)
10.10.10
22:04
Подобни базови бутания/дърпания за брой или брой за време съм виждал да се прилага при специализираната подготовка на гребци. Да не си от някоя гребна школа, Тодоров?
10.10.10
23:35
Не съм гребец, просто моментен творчески импулс, освен това обичам чувството на парещата болка и задържането и за максимално време, това невероятно усещане не може да се случи с голямата тежест, при нея отказът идва с невъзможността на мускулът да се съкрати още веднъж, при малката тежест мястото на отказа се диктува от собствения праг на болката и възможността ни да го поставяме все по високо, защото с всяко следващо повторение болката се увеличава, но с нея се повишава и адреналина в кръвта, който ни позволява да преминем отвъд границата на възможното и да навлезем в зоната на непозволеното, там където не всеки може да достигне, достигане което не е зависимо от технически или спортни възможности, а изцяло волеви.
11.10.10
10:57
Гребането може да е и от лег.
Както и да е, на мене ми се вижда интересно затова ще пробвам гребането.
Много ми допадат нестандартните тренировки и експерименти.
11.10.10
17:13
Днес гръб:
Дърпане на горен скрипец 5x13,14
Дърпане на долен скрипец 5x13,14
Дърпане на дъмбел от опора 5x8-10 с 30кг
Повдигане на раменете с дъмбели за трапец 3x20
30мин след тренировката - стечинг и висене, висенето една серия с двете ръце, една сериа с по една ръка и още една серия с двете ръце.
С една ръка вися 1мин, с две ръце 3мин
казано от Ангел Василев Тодоров на 11.10.10, 17:13:
С една ръка вися 1мин, с две ръце 3мин
Това е доста сериозно постижение! Колко тежиш в момента?
11.10.10
17:55
В момента съм 95кг, просто трябва да преодолееш болката и да преминеш прага на понятното, много хора биха се пуснали много преди реалните си възможности поради нетърпимостта си към дискомфортното състояние в което са поставили организма си.
11.10.10
18:15
Само ми е чудно, защо първо разтягаш, а после чрез висене за време предизвикваш свръх висок тонус и отново стягаш един куп мускули. Висиш отпуснат или?
11.10.10
19:23
Висенето също си е един вид разтягане, при него си помпам само предмишниците, опорния апарат има нужда от средства които да са в противовес на ефекта от тренировката със свободни тежести, при нея прешлените се сплескват един към друг, съответно при висенето те се раздалечават, което е благоприятно.
Разтягането преди висенето го правя за да адаптирам по-добре мускулите от масирано напомпване до по дълготрайното като време разтягане-висене, което го правя по скоро за освобождаване напрежението в опорния апарат отколкото в двигателния, ако направя висенето непосредствено след масираното напомпване има опосност от мускулно скъсване, затова със стречинга освобождавам напрежението в двигателния апарат, след което с висенето освобождавам напрежението в опорния апарат.
казано от Ангел Василев Тодоров на 11.10.10, 19:23:
опорния апарат има нужда от средства които да са в противовес на ефекта от тренировката със свободни тежести, при нея прешлените се сплескват един към друг, съответно при висенето те се раздалечават, което е благоприятно.
Това не е вярно за тренировката ти за гръб, която съдържа основно дърпащи упражнения - имам предвид конкретно придърпването на горен скрипец независимо от хвата. Придърпването на долен скрипец пък, както и упражнението ти с дъмбел са неутрални по отношение на компресията на прешлените.
Ако правиш тяга или гребане с щанга под ъгъл, по-малък от 45 градуса, би имало смисъл, но в този случай освен да работиш върху предмишницата, не правиш кой знае какво друго.
12.10.10
16:03
Разтягането чрез висене, което направих вчера след тренировката за гръб е насочено не просто към конкретната тренировка за гръб, а към цялостното натоварване със свободни тежести, което извършвам през един тренировъчен цикъл състоящ се от седем дневен период през който минавам през всички мускулни групи, т.е. в този седем дневен тренировъчен цикъл изпълнявам висенето еднократно и неговото благотворно въздействие е насочено към цялостната работа със свободни тежести, а не конкретно към тренировката, след което изпълнение го правя, освен това в тренировката ми за гръб не винаги скрипците са преобладаващи.
Днес тренирах бицепс:
Стречинг
Сгъване от стоеж с прав лост 54кг 5x7,8
Последователно сгъване с дъмбели от седеж 22кг 5x7,8
Концентрично сгъване с дъмбел от опора 18кг 4x12
Поза двоен бицепс с кабели в една серия по 10повторения.
След 15мин стречинг