За хора занимаващи се с баскетбол.

Здравейте колеги (може би). Искам да ви попитам да ми дадете адекватни методи и упражнения за вдигане на отскока ми. Ако искате допълнителна информация за телесната ми маса и за височината ми пишете и ще ви предоставя всичко необходимо. Надявам се да откликнете на моя проблем до колкото това може да се каже проблем и да се справя с него. :) Благодаря предварително на хората който ще ми помогнат. ;)

10

11.10.10
09:13

Метода на един мой познат (той тренира волейбол, ама нали и там се скача): намираш си една дълга стена, която в началото е ниска и става все по висока, купуваш си тежести за крака (15-20лева са) и започваш всеки ден да скачаш. Скачаш на стената, слизаш от нея, скачаш по напред и пак слизаш от нея и така до където можеш. С течение на времето ше ти се увеличи отскока :P

Значи искаш да кажеш нещо от рода на стълбите така ли?

11.10.10
11:17

Според мен има огромно значение как скачаш - каква ти е техниката на скока ... само с правилна техника можеш да си вдигнеш много бързо сантиметрите (освен ако нямаш вече такава). А самата техника варира според начина, по който скачаш - от един / два крака / с повече приклякане или не ... и тн и тн.
Експлозивност в бедрата и прасците е най-важното (според мен и мой личен опит - ако някой знае - да поправя). Понеже едно време скачах предимно от един крак (съответно без много приклякане) най-много ми помогнаха тренировките за прасец (повдигания на пръсти - било то на стълба, с един / два крака, с тежест и тн). Друго, което дава най-голям ефект - скачането :) - колкото повече се опитваш, толкова по-добре.

А кокретно като личен опит - навремето нямаше информация как да се тренира, така че метода ми не е оптимален, но знам че при мен повиши отскока от 40см до 80см.
* игра всеки ден (като поне 30-40 минути скачахме за забивки - плюса е, че ако има кой да те гледа си развиваш и техниката на скока, засилката, задържането на топката и тн)
* тренировки вкъщи:
ЗА ПРАЦЕС: повдигания на пръсти - първо от пода на два крака, като ми стана леко - от пода на един крак, после от два крака, но с пръстите на стълба (т.е. петата ти пада под хоризонтално положение), и накрая - с един крак, с пръстите на стълба. Тежести тогава нямах. Последното (един крак и стълба) не го препоръчвам - нещо прищипваше нерви и понякога пръстите ми се свиваха неволево навътре и болеше :)
ЗА БЕДРО: клекова със собствено тегло (както казах - нямах тежести), понякога кляках и отскачах нагоре с цел да докосна тавана.

И всичко бе подплатено пак с много скачане вкъщи - да пипна тавана, да си лепна ръката на тавана, да докосна тавана с лакет и тн. Още ми седят отпечатъците в коридорите вкъщи.

ОТНОВО ДА ОБЕЛЕЖА - това имаш ефект при мен, но бях малък, както и да бях тренирал - все щеше да има ефект. Казват, че имало по-готини съвременни програми (като Air Alert примерно) - не съм пробвал, но като гледах резултати (има тук във форума) и като прехвърлих самата програма - явно има ефект (пусни едно търсене тук и в гугъл за Air alert, а има и доста образователни клипчета в youtube).

И последно - не ти препоръчвам тежести за глезени ... поне при мен ефекта беше отрицател, чувал съм и че прецакват самата става, както и механиката й. Ако някой има по-добра идея - да обясни, интересно би ми било :)

Това за тежестите сигурен ли си дали е вярно защото тъкмо си мислех дали да не си взимам и аз тежести за краката защото който и да питам ми казва че има много по голям ефект с тях от колкото без тях?

11.10.10
12:25

Моят съвети би бил (тъй като не знам на какво ниво си):

Ако тепърва започваш - остави тежестите - научи се на добра техника, как да вкарваш цялото тяло в отскока, тренирай усърдно без тежести - скачай много - резултатите ще дойдат много бързо и ще са впечатляващи.

Ако имаш добър отскок и трудно расте вече - пробвай с някоя от специализираните програми за отскок ... има ги бол. Пробвай и с тежести - като си на това ниво веднага за няколко тренировки ще усетиш дали има промяна към добро или лошо с тях, при мен резултатите клоняха към лошо, но по принцип са ми разтегнати връзките на глезените - не съм добър пример.

Ако вече имаш стабилен отскок, нямаш начин да го подобриш и не си пробвал никога тежести - пробвай ги както в горния случай - просто виж как ще ти се отразят.

Накратко - ако си начинаещ и никога не си тренирал сериозно за отскок - остави тежестите за по-късно - това е моето мнение.

11.10.10
12:35

Абе с много практика и тежки клекове според мен ще има ефект.

Намерих си една програма според доста хора добра, но няма от къде да си сваля листата със серийте и повторенията ще я потърся още малко и ако не си я намеря ще започна да правя неща който си знам за отскок. А и също искам да питам според вас във фитнеса може ли да се помогне с нещо за увеличаването на отскока? Защото много хора ми казват, че фитнеса само вдървява и ми намаля отскока.

Мнението беше редактирано от Владимир Ралев на 11.10.10 12:40.

А и между другото си търся листа за Air Alert. Ако някой се чуди какво е листа, не знам дали точно му се казва така, но аз му викам така, защото от него се гледа колко серии да правиш и с колко повторения. Там също мисля, че са написани и почивките между сериите.

11.10.10
13:46

Прави си клек и изобщо класическа силова тренировка за крака (ако правиш цели и правилни движения няма никога да те вдърви!!!).
Може също и напади.
Винаги търси правилно изпълнение на упражненията,за да няма контузии и да има стабилни резултати. Виждал съм и да скачат със щанга, но не мисля, че има смисъл.
По-добре тренирай мускулите и паралелно с това развивай техниката, както казаха някои горе.

Успех!

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1