Поредният комплескиран орторексик. Ако случката е реална, което не ми се вярва “пича” не е попаднал на подходящ баща и на подходящо обкръжение. Аз харесвам МакДоналдс и се храня от там веднъж на 1-2 месеца. Проблем?! Ако на детето ми му харесва и на него ще давам. Проблем?! Без да съм виждал нещастника съм сигурен, че изглеждам 3 пъти по-добре и съм поне 2 пъти по-силен от него и това дали ще се храня или не в МакДоналдс няма да промени това. Има хора с промити мозъци, които си мислят, че знаят какво е здравословно хранене и ще живеят 100 години здрави и силни ако следват убежденията си. Очевидно орторексията играе голяма роля върху психиката, без значение дали на действащото лице или на измислото случката. Няма човек на тази земя, който да ми дава наклон на ху@ с какво да се храня и как да храня семейството си. Камо ли да се опитва да ми раздава правосъдие. Ако искам и с Цианкалий ще се храня. Като знам хората с какви боклуци се тъпчат и си мислят, че са здравословни МакДоналс и KFC са като натурални продукти от природата. Сигурен съм, че въпросният орторексик се тъпче с 2 пъти по-вредни неща набивайки си в глава, че всичко, което яде е полезно защото така е прочел в някой сайт или статия.
И сега какво, аз като смятам, че вегетарианството е вредно особнео за малки деца да започна ли да трепя всичко що не яде месо. Може и бухалка с надписи да взема за по-ефектно. Коментарите под такива “статии” мога да бъдат доста показателни, още повече написани от хора, които нямат дори семейства, камо ли деца.
Мнението беше редактирано от Чукундур на 11.10.10 06:36.
11.10.10
07:29
Това никогаш немъше да се случи в едно зряло социалистическо общество. Тогиз ако сина искаше от бащъ си да му купи сладолед например, бащъ му ще ше да му каже каже некоя класическа и поучителна за времето си умнотия от рода:
- Муай, муай в гъзъ шашови и после буай кашлиците!
И после бащъ му немъше да му земе! Така се възпитааше и подготвяше за строежа на комунизма прогресивната соцмладеж. А сега... Неъм думи.
11.10.10
11:17
Разбирам, че с цел го написа по този начин, ама и ти, ако имаше възможност да попаднеш сред прогресивната младеж, едва ли щеше да владееш селския изказ, било то и умишлено...
А на Чукундур му харесвам позицията, макар че думи като “орторексик” са си меко казано изчекнати названия, а за нас- бездетните, едва ли е нужно да сме семейни, за да заемем позиция.
казано от introducer на 11.10.10, 11:17:
А на Чукундур му харесвам позицията, макар че думи като “орторексик” са си меко казано изчекнати названия, а за нас- бездетните, едва ли е нужно да сме семейни, за да заемем позиция.
Орторексията не е просто дума, а добре описано заболяване. Тук не става въпрос просто за заемане на позиция, а на опит за налагане на позиция. Този опит става още по-нагъл ако е от хора, които дори не са минали по този път. Както в случая някой, който никога не е имал или гледал дете да ти казва как да се грижиш за собственото си дете. Това е все едно някой, които не знае да чете и пише да ти дава наставления какви книги да четеш.
Отделен въпрос е това кое е здравословно, кое не, до каква степен и вобще какво значение има това. Аз съм шокиран как е възможно хората за пореден път да бъдат манипулирани с филми като Super Size Me.
Цялата случка, както и разразилата се дискусия, нямат нищо общо нито с Макдоналдс, нито с храненето, нито с бащата, нито с нетето, нито пък с нападателя. Тук си говорим за едно - наистина ли целта оправдава всяко средство? Наистина ли (както някой отбеляза по-горе) тероризмът е оправдан метод за извоюване на религиозни и политичекси права? Наистина ли смъртната присъда е средство за постигане на справедливост? Наистина ли носенето на оръжие “за защита” намалява риска от нападение? Можете ли да отговорите на тези въпроси? За някои имам отговор за себе си, за други се колебая, но след като цялото общество не е стигнало до единодушие, не виждам как ние ще стигнем.
Следващият въпрос е кой има право да налага подобни мерки. Отделният индивид, какъвто е младежът? И на какво основание? Юридическо, морално, научно? Всъщност ако се замислите, ще се окаже, че няма никакво. Насилственото налагане на личните ни морални съждения на другите е недопустимо.
Има и още един въпрос - чии всъщност са децата. Собственост на родителите си ли са те, че да решават последните вместо тях (както стоят нещата у нас на практика, както и в доста други европейски държави) или пък са собственост на обществото, което търпи родителския произвол до едни определени граници и после се намесва, както е в САЩ например? Каквото и да мислите, не отделният човек е този, който трябва да вземе правосъдието в свои ръце и да раздава справедливост - това е работа на държавата (може би единствената й смислена работа всъщност, защото като разпределител на благата тя не се справя, но да не навлизам в дебрите на либертарианството тук. :)).
С две думи младежът заслужава да понесе цялата тежест на закона, а именно да изяде един бой в районното и да го пуснат да пасе. :)
12.10.10
04:39
казано от D3BEP на 10.10.10, 20:20:
Не че харесвам макдоналдс, не ме разбирайте грешно, ако чуя че са ги забранили може и да се зарадвам, барабар с кентъки и прочие чикини, но....
Недей така съвсем ще се изпразни моуа :).
Иначе Николаев в дневника си казваше, че МД не била лоша бодибилдинг храна.
казано от С7АЛК3Р на 10.10.10, 10:35:
11 човека са “подкрепили”.
Интересно ми е, какви са им доводите.Вие сте родител, седнал в ресторант с детето си. Поръчали сте пилешки пържоли.
Към вас се приближава неидентифициран човек, който ви изкрещява че сте ви идиот, мършоядец и др. и ви набива един тупаник.
Подкрепяте ли вегетарианците? :)
Много точно казано.Като прочетох началото на темата в главата ми изплува абсолютно същата ситуация с вегетарианеца.Аз също не обичам Макдоналдс,но не е това начина според мен.Така,че не подкрепям подобни постъпки.
Мнението беше редактирано от Judo на 12.10.10 08:38.
Догонвам го и бой по манерката, къв е тоя, че да ми диктува живота ?
Интересно всеки плюе тия вериги, искате да кажете, че не сте яли от там храна ли ? Независимо колко е качествена.
Ама сега като се замисля, като имам дете, едва ли ще разсъждавам така ....
казано от emzo на 12.10.10, 09:43:
Интересно всеки плюе тия вериги, искате да кажете, че не сте яли от там храна ли ? Независимо колко е качествена.
През живота си не - 1 път към 4-5 клас сигурно да беше съм пробвал залък от някой от сандвичите в мд (голяма мания беше тогава, сега не знам как е) и със сигурност не ми понася вкуса (и миризмата). Някакви години по-късно повторих експеримента в кфс със същия резултат (макар че там миризмата се търпи). Другите не съм ги пробвал заради изградено предубеждение :D
И лично познавам доста хора, които са като мен. Не че всеки, който критикува се придържа към това, което “проповядва”, но има достатъчно такива.
Мнението беше редактирано от G33K на 12.10.10 10:17.
12.10.10
10:31
казано от G33K на 12.10.10, 10:16:
казано от emzo на 12.10.10, 09:43:
През живота си не - 1 път към 4-5 клас сигурно да беше съм пробвал залък от някой от сандвичите в мд (голяма мания беше тогава, сега не знам как е) и със сигурност не ми понася вкуса (и миризмата). Някакви години по-късно повторих експеримента в кфс със същия резултат (макар че там миризмата се търпи). Другите не съм ги пробвал заради изградено предубеждение :D
И лично познавам доста хора, които са като мен. Не че всеки, който критикува се придържа към това, което “проповядва”, но има достатъчно такива.
И като е вредна храната какво? Отлично знам какво означава да се храниш здравословно, но не се лишавам от нищо. Глупаво е човек да се вманиачава и не виждам кой знае какъв повод за гордост като заявиш, че цял живот не си се изкушил нито веднъж да хапнеш нещо вредно, което ти се е ядяло. Преди 1 седмица ядох биг мак меню в 2 сутринта. Е? Да не станах по-дебел? Да не си повиших холестерола? Няма нищо толкова страшно и безумно в това да хапваш примерно 1-2 пъти седмично кфц или макдоналдс, в случай, че ти е вкусно. Особено за един активно трениращ човек (4-6 пъти седмично тренировки) подобна храна едва ли ще има кой знае какъв ефект, при положение, че не прекалява. И както казах по-рано в темата - ако бях на мястото на бащата щях да го попилея оня ол*гофрен.
казано от Alexander Katzarski на 12.10.10, 10:31:
И като е вредна храната какво? Отлично знам какво означава да се храниш здравословно, но не се лишавам от нищо. Глупаво е човек да се вманиачава и не виждам кой знае какъв повод за гордост като заявиш, че цял живот не си се изкушил нито веднъж да хапнеш нещо вредно, което ти се е ядяло. Преди 1 седмица ядох биг мак меню в 2 сутринта. Е? Да не станах по-дебел? Да не си повиших холестерола? Няма нищо толкова страшно и безумно в това да хапваш примерно 1-2 пъти седмично кфц или макдоналдс, в случай, че ти е вкусно. Особено за един активно трениращ човек (4-6 пъти седмично тренировки) подобна храна едва ли ще има кой знае какъв ефект, при положение, че не прекалява. И както казах по-рано в темата - ако бях на мястото на бащата щях да го попилея оня ол*гофрен.
Аз нямам претенции да се храня здравословно. Не мисля, че се лишавам от каквото и да било. Кое колко и как е вредно нямам идея - радвам се за теб, че си наясно. По мои спомени, всичко без въпросната хапка от мд беше дадено на котката ми, която също не пожела да яде нищо от него, освен частта от месото, която не беше наклепана с някакви раноцветни неща - което поне значи, че месото е в някаква степен по-добро от кренвиршите, които упорито отказваше при всякакви поводи.
Рядко пропускам да ям нещо, което ми се яде, и то в 99% от случаите е защото го нямам под ръка и поради нищо друго.
Дали си станал по-дебел или си си “повишил холестерола” можеш да знаеш само ти, най-вероятно и само теб те интересува. Няма разлика между трениращ и нетрениращ човек, що се отнася до ефекта от приеманите хранителни и не дотам вещества. Ефектите по принцип е един и същ и върху двата организма - не обичам терминологията, която ползваш, но с една дума, ако е “вредно” за дебелия чичка е “вредно” и за теб по абсолютно същия начин.
А дали ти е вкусно или не - при положение, че явно си от хората, които са отгледани със съвременната храна и си безкрайно добре адаптиран и свикнал с всичко, което има вътре, няма как да не ти е вкусно. Аз примерно не съм и тия неща ми дразнят обонянието и вкусовите рецептори много по-силно отколкото можеш да си представиш. И това няма нищо общо с вманиачаване, просто моят организъм има далеч по-ниска толерантност към химическа храна, защото не му се е налагало да се адаптира към нея още от ранна възраст - което си е чист късмет, не претендирам да имам заслуга за това, по онова време съм знаел по-малко и от сега кое какво.
Мнението беше редактирано от G33K на 12.10.10 11:08.
12.10.10
13:05
Според мен G33K се превзема, а с котката се олива- аз пък съм виждал как кучета и котки нагъват даже киселите краставички от хамбургера (леко отклонение, не защитавам сандвичите).
Пак се почва вечната здравословна дилема - кое е по-вредно McDonalds, Пиците, Дюнерите, Хамбургерите, обикновените кебапчета и кюфтета, кренвиршите ли и пр. Същия кур- даже веднъж на 10 дни цял ден да се тъпчиш с гореизброеното (а за мен е най-малкото финансово невъзможно) съм сигурен, че на никой нищо няма да му стане, особено пък ако е активно-трениращ ектоморф, висок 1.90м. А ако ти е трън в очите не развалянето на естетичната фигура или холестероловите граници, а химичният състав и евентуално дали можеш да получиш раково заболяване от McDonalds(вижте пак в кви крайности изпадам), да ви светна, че има неща като “естествен радиационен фон”, за който дори може би не сте чували, но той ви облъчва през цялото време. А ся де? Не можем да се скрием от опасността, каквото и да пробваме.
Всички сте наясно, че не можем да живеем в Хималаите, да ядем разни корени и да пием само вода от сутрешната роса. Молим се да избутаме до 60, пък после идва ред на инвазивната кардиология, лъчелечението и химиотерапията ;D
Мнението беше редактирано от introducer на 12.10.10 13:07.
казано от introducer на 12.10.10, 13:05:
Според мен G33K се превзема, а с котката се олива- аз пък съм виждал как кучета и котки нагъват даже киселите краставички от хамбургера (леко отклонение, не защитавам сандвичите).
Така е, уличните кучета и котки го ядат, защото по принцип ядат когато и каквото има. Добре гледано домашно животно досега не съм виждал да го яде (не съм и гледал много, но 2-3 котки и 1 куче дотук не са яли такова нещо, не съм само аз да правя такива експерименти). Сега, не целя да убеждавам никой в нищо, така че всеки е свободен и да не ми вярва - мен лично слабо ме интересува. А и в крайна сметка дали го ядат или не котките не е кой знае какъв аргумент.
Иначе раково заболяване от макдоналдс .. това и да го видя няма да го повярвам.
По-скоро ми е трън в очите начина, по който некачествената храна ми действа на стомаха. говорим за къде-къде по-софт неща от макдоналдс, когато се случи известно време да карам на такива се получава един постепенно натрупващ се ефект, който впоследствие при нормализиране на храната до нещата, които по принцип ям, постепенно се оправя (говорим за газове, дискомфорт, тоалетен перформънс, но и далеч не само тия тривиални неща). Това са малки неща, в крайна сметка толкова много хора с гастрит или язва си живеят и не се оплакват, аз за едни глупости се превземам - по принцип може да се гледа и така на нещата. Но аз винаги съм бил на принципа, че не е нужно едно нещо да е смъртоносно, за да е по-добре да не го правим. Именно заради това не ме и вълнува кое било вредно, по-вредно, най-вредно ... Ей толкова да е по-добре без въпросното нещо, при положение че не коства усилие да НЕ ГО правиш не виждам никакъв проблем (дори да става въпрос за най-обикновени газове като следствие, примерно, пак си струва да изядеш нещо действително естествено и вкусно вместо гумата). А при положение, че на мен не ми коства, не виждам защо би коствало на някой друг, не съм чак толкова специален (а и все пак съм виждал достатъчно много хора да го правят и при това никой от тях не е забелязал да му е трудно да яде месо на пържоли вместо тия работи).
А пък пристрастяването към емоцията, която много хора си създават с храненето, асоциирането на храни с щастие и прочие булшит изобщо не искам да го коментирам. Това само по себе си е показателно за съвсем друг тип проблеми, които никак не ме интересува ако някой ги има (понеже съм го чувал като обяснение на тоя феномен с нео-храните и това, но за мен това са глупости).
Мнението беше редактирано от G33K на 12.10.10 13:57.
казано от introducer на 12.10.10, 13:05:
Пак се почва вечната здравословна дилема - кое е по-вредно McDonalds, Пиците, Дюнерите, Хамбургерите, обикновените кебапчета и кюфтета, кренвиршите ли и пр.
Ами тук няма дилема - всичко изброено е еднакъв боклук ;)
Аз преди месец-два нещо бях почнал редовно (разбирай - през ден, на обяд) да ям в Макдоналд или КФС. E, не умрях :D Но стомаха ми извество време след яденето там се чувстваше....странно (това е най-точната дума). Аз и там си подбирам какво да ям. В смисъл, не си взимах пържени картофи, кола и бургери.
12.10.10
20:02
:D Аз само от промоцията за 2.50 , като кюфтетата ги събирам и преобразувам двата сандвича в един, хляба на останалото го махам :D
Ама от известно време изобщо не ми се яде там...яде ми се обаче много на Donkin Donuts ;D Ама едната поничка цяло студентско състояние :D
М/у другото, понеже G33K отвори темата, ние с едни приятели се ебаваме, че като ядем от McDonalds и после изпражненията не потъвали като си пуснеш сифона, ама се оказа истина :D
12.10.10
20:35
казано от introducer на 12.10.10, 20:02:
яде ми се обаче много на Donkin Donuts ;D Ама едната поничка цяло студентско състояние :D
Аахаха същата дилема... тва за 5лв “ядене” в дънкин-донътс ми се губи някъде между зъбите, иначе здраво ми се е прияло хаха
Бой!!! Твърдо не! Каузата е добра - бих поговорила или смъмрила човека, НО малтретиране пред очите на дете ... още по-зле за психиката му, нестига че физически ще е осъкатено с вредна за организма храна, ами да му се наслагва и насилие. Кофти работа
13.10.10
07:53
Хм, преди няколко години обвиниха Макдоналдс че не мога да се сетя къде - в Палестина л и беше? В бургерите в месестата им част открили 5% човешко месо.
Така че Макдоналдс освен че е малк очерен, може да възпрепятства и правосъдието :D
04.01.11
12:18
30 процента подкрепят подобна дебилщина?Фитнеса и здравословното хранене са хубаво нещо, ама май лесно промиват мозъка.
Някой замисли ли се, че “младежът” еко-екстремист може просто да си е търсил оправдание да удари някого?
Утре очаквайте същия измекяр да ви отвори главата, защото сте се наредили на някоя дюнерджийница, и след това да избяга
28.01.11
16:12
Никой неможе да налага възгледите си на друг, а най-вече чрез сила ! Аз нямам нищо против МД‘s, ям там отвреме на време и ми е много вкусно. Колко е вредно ми е напълно известно, но откажете ли се от удоволствията в живота ще станете ЗОМБИ, а било то и фитнес такова. Не обичам крайностите и никога не съм подкрепям хора от типа: “Тук има захар няма да го ям” и ” В този кетчуп има повече протеини ще ползвам него, нищо че е по-гаден!” Нито сте професионалисти нито малко нарушаване на режима ще ви навреди: ЖИВОТА Е ХУБАВ, РАДВАЙТЕ МУ СЕ !!!
28.01.11
23:49
Това не е начина да се каже каквото и да е, а да удариш баща пред детето му е долна постъпка !
04.03.11
11:58
Простотия и селяния ... да удариш човек пред детето му, да му умра на загрижеността. Пък и в крайна сметка, след като детето се размрънка че иска детско меню или ще скочи през терасата, на родителя не му остава голям избор. Според мен другия само е търсел предпоставка да направи някаква глупост
04.03.11
12:09
хм... от позицията на фитнес маняк който гледа какво яде ще кажа ‘’ Смърт за McDonalds ... ‘’ от позицията на демократично мислещ човек ще кажа ‘’Децата не трябва да го ядът ама това е пазарната икономика продава се вкусното а не полезното’‘