Адекватна доза на аминокиселини/протеин

CI

15.10.10
08:34

Според вас колко аминокиселини трябва да се приемат за да се замести 1 доза протеин?
Пример Scitec Whey protein professional (22g protein per serving) (или изолата)
Scitec Amino5600
Та колко аминки са нужни за адекватно възтановяване? Все пак се усвояват доста по бързо, а протеина не винаги се усвоява целия. Примерно 10-12-15 хапчета ще бъдат ли достатъчни? (1.05гр. протеин в аминокиселина)

ВН

15.10.10
09:02

Сега да не се стреснеш. :) Казваш, “да заместиш”:

“Съществува и една интересна зависимост. За запазване на азотния баланс при човек, който консумира балансирана смес от аминокиселини, е необходимо осигуряването на сравнително високо количество енергия. При клиничен опит е установено, че когато като източник на азот се използва балансирана смес (заменими и незаменими) АК, за поддържане на равновесието се изразходват 45,5 kcal на 1 kg.

Ако вместо това се използва суров белтък, например казеин, азотното равновесие се запазва с 35 kcal на 1 kg разход. Този факт е обяснен с различната скорост на всмукване на аминокиселините в стомашно-чревния тракт. Свободните АК се всмукват по-бързо от протеина заради необходимостта от протеолитично смилане на втория и поради вероятността от включване на допълнителни (още не напълно изяснени) регулаторни механизми, съпътстващи протеиновия синтез.”

Източник: Биологична ценност на протеините

Т.е. за да заместиш 23 грама суроватъчен протеин, взимаш 23 грама комплексни АК + поне 10 гр. захар.

CI

15.10.10
09:06

Хаха значи в крайна сметка излиза че трябва да взимам повече от колкотото протеин :D
А как стоят нещата с БЦАА? Примерно за предпазване на мускула от разпад преди тренировка/за възтановяване след тренировка 10-15 грама стигат ли да заместят протеин?
и като цяло свободните АК имат ли някакво предимство пред суроватъчния протеин?

пс: разбира се след тренировка взимам около 30грама бърз въглехидрат мед/глюкоза на прах, след 15-20м. протеина. Не смятам да пълня гликоненните си депа с протеин и аминки :D

Мнението беше редактирано от CircleOfPain на 15.10.10 09:13.

15.10.10
09:21

имаше една статия тук в която се казваше че 10 грама комплексни аминокиселини със източник суроватъчен протеин се равняват на 20-30 гро протеин

15.10.10
09:26

ето я и статията http://www.bb-team.org/articles/1423/#axzz12PxTaWY4
ето го и цитата които те интересува
Проучванията показват, че тези 75 гр протеин от хранителни източници биха могли адекватно да бъдат заменени от само 25 гр свободни аминокиселини

Източник: Протеин СРЕЩУ Аминокиселини http://www.bb-team.org/articles/1423/#ixzz12PxqGHIg

15.10.10
12:36

Имах един период когато тренирах двуразово, сутрин преди тренировка доза протеин, вечер след тренировка отново доза протеин.
Когато протеина свърши го замених с BCAA. Отново приема беше доза преди сутрешна и доза след вечерна тренировка.
Дозата на протеина беше 28-30гр/24гр чист протеин/, а дозата BCAA - 2.2гр.
Когато бях на BCAA бях доста по-възтановен.

Идеа си нямам научно кое на колко и по колко отговаря... На практика тествано върху мен съотношение протеин:BCAA - 10:1

CI

15.10.10
17:52

Хаха нека позная взимал си на ОН магическите капсулки :D
Иначе цената на Амино5600 в power.bg е нереално ниска 60лева-1000 капсули :)

15.10.10
19:30

Ако ще си даваш парите за амини, обмисли добре покупката и не търси на-тънкото, защото има риск да си купиш компресирана суроватка вместо АК в свободна форма.
Относно ВСАА - 5-10гр преди и 10 след тренировка ще свършат добра работа. Но не очаквай нищо особено.
Вече седмица пия Aminomax 8000 на Гаспари и съм доволен от начина, по който се чувствам, т.е. възстановяват ме добре (тренировките ми обаче не са тежки).

Мнението беше редактирано от Стоянчо на 15.10.10 19:33.

CI

15.10.10
19:39

По принцип може ли обикновения потребител да разбере дали не са обикновена суроватка или са в свободна форма?
По принцип са около 80лева, но са намалени с 25%, а и разфасовката е голяма. Доста хора са доволни от БЦАА на Сайтек, надявам се и амините да са добри.

15.10.10
19:43

може
трябва да се enzymatic dygest тоест да е ензимно разграден до аминокиселини протеин

CI

15.10.10
19:46

Това как се разбира за даден продукт (wasntme)

15.10.10
20:03

пише го на етикета

15.10.10
21:54

казано от caihundrel на 15.10.10, 20:03:

пише го на етикета

и пак няма нищо сигурно :)
Може би само, ако продуктът е GMP-сертифициран би ми дал известна доза доверие.

Мнението беше редактирано от Стоянчо на 15.10.10 21:56.

15.10.10
22:56

e че те другите струва ли си въобще да ги обсъждаме ?
Стоянчо доволен ли си от Аминомакса на Гаспари?Как ги взимаш?

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1