14.04.05
11:33
Здравейте,
Знам че проблема ще прозвучи банално, но за съжаление явно много хора страдаме от последствията на застоелия начин на живот.
На 31г съм и започнах да качвам килограми, преди 2г бях 68 сега съм 85. До преди 10-тина години спортувах доста - тичане, футбол, малко бойни изкуства (между другото резултатите от това все още си личат), но след това - учене, жени, деца, работа и тялото залиня. Сега съм решил твърдо да се “стягам”, защото май живота не е спринт а маратон.
Та въпроса ми е откъде да започна? Започнах да ходя в една зала но там не дават много-много обяснения, та затова потърсих информация в интернет и така попаднах на тази страница. Все пак считам, че само с четене не става, а трябват и малко практични съвети от хора ‘врели и кипели”.
Така че моля ако имате време да дадете по някой съвет как най-ефективно да намаля килограмите (и коремчето) и да вляза в кондиция. Не искам големи мускули и релеф, просто тялото ми да се чувства добре. Аз съм от Варна, така че ако може, препоръчайте някоя добра зала тук, и не много скъпа.
Благодаря предварително.
Здравей и добре дошъл във форума. Пожелавам ти времето, прекарано тук да е приятно и ползотворно за теб.
Можеш да си избереш програма от тук. За храненето можеш да спазваш някои прости правила: да наблегнеш на протеинови храни, да изключиш тестените и сладки изделия. След като добиеш известен опит и почетеш повечко, ще можеш да си изготвиш индивидулна програма и хранителен режим. Щом имаш за сваляне, добре е да започнеш и кардио (аеробни) тренировки.
Поздрави
За залата имаме доста приятели във форума от Варна и нека те дати дават савети за това.
Тренировката за здраве и кондиция би следвало да не е мнгоо дълга с базови упражнения. Можеш да започнеш с програма за начинаещи бодибилдери или просто за здраве да си тренираш.
за бодибилдери с изгаряне на мазнини http://www.bb-team.org/training/000300.php
тренирвка за кондиция http://www.bb-team.org/training/000149.php
Доста хора за кондиция съм виждал да тренират от 30 до 70+ години. И формулата е с базови упражнения без преумора и луда тренировка да капе пот и да се вкоченяваме от мускулната треска. Можеш да свалиш повторенията и да тренираш за сила, което също ше ти бъде от полза за здравето като следваш съветите от тази статия:
http://www.bb-team.org/training/000446.php
по-здрви
ПП Марто ме е изпреварил, но няма нищо и ако имаш някой конкретен въпрос друг питай
14.04.05
11:45
Ами специално за сваляне на килограми е най-добро бягането. първо гимнастика или нещо такова за разгрявка. после към минута-две тичаш лекичко да загрееш краката и след това към 30ина минути бягаш с умерено темпо (без да гониш максимална скорост). това сутрин на гладно,веднага след ставане. преди това може да изпиеш едно кафе и/или фет бърнър. след бягането ако можеш не яж час-два. за диета - ограничи мазнините (особено наситените) и въглехидратите.
за форма: можеш с коремни преси, лицеви опори, набирания и други такива. ако държиш на упражнения с тежести, ходи на фитнес. за евтина зала мога да ти препоръчам Кралекс - до бензиностанция Пирамидата. картата за месец е 14лв, неограничен брой посещения.
Е, честно, не очаквах толково бързо отговори и то няколко. Наистина съм много доволен. В някои други форуми получаваш отговори но повечето недоброжелателни.
Благодаря на всички за съветите, само още няколко въпроса:
1. Не държа непременно залата да е много евтина, просто да е мормална. Дори по-скоро държа да е прилична (с нови уреди, просторна) и да дават съвети.
2. Това с бягането хубаво, ама едва ли ще мога да бягам 30 мин с умерено темпо...Поне засега.
3. Четох някъде, че трябва да си следя и пулса. Да не е много висок при бягане, т.е. темпото на бягане да се определя от нивото на пулса.
Пак благодаря.
1. Просторна и сравнително нова, ОК. Но за съвети, трудно.
2. Започни като редуваш бягане с ходене. Дори по-голямата част от 30те минути да са ходене, ефект ще има. Постепенно ще влезеш в ритъм. И не се опитвай да бягаш бързо, напротив, опитай ба бягаш колкото можеш по-бавно. Така след кратко време ще можеш да издържаш по 30 минути. После постепенно ще увеличиш темпото.
3. Не го мисли пулса за момента, че ще се объркаш съвсем.
Поздрави
14.04.05
13:58
[quote author=“petrakito”]1. Не държа непременно залата да е много евтина, просто да е мормална. Дори по-скоро държа да е прилична (с нови уреди, просторна) и да дават съвети.
В кой квартал си търсиш зала.
14.04.05
14:01
За зала добра съм чувал за тази срещу базар Левски, мисля че Херкулес се казваше. 20 лв картата, не знам колко посещения, уредите мисля, че са добре, с климатик е, което лятото е много супер. за бягането съм съгласен, дигай постепенно, да кажем днес 5мин, утре 10 и така, ти ще го усетиш,темпото не много бързо. въпроса е да е 30ина минути, защото след това вече се гори и мускул. а пулса - и аз не го следя. не че няма смисъл, просто е допълнително психическо натоварване, пък и ми се струва, че е главно за профи-та, а не това ти е целта нали ;)
Живея в Младост. Май има една в Дом Младост и една във Възраждане, над “Панелчето”.