Протеини

18.10.10
19:37

Здравейте на всички. Моля ви помогнете. Изпитвам серозни затруднения по отношение на това да разбера с какво и как се овкусяват протеините. Какви подсладители се слагат, как успяват производителите да постигнат определен вкус ? Дали това което се слага всъщност не добавя вредни захари или други вредни за нас суровини.

П.С.

Колко от нас са готови да пият неовкусен протеин - няма готин шоколадов вкус, но и няма риск от добавяне на излишни захари?

18.10.10
19:58

Най-често пудрите се овкусяват с аспартам и ацесулфам. И двете са около 200 пъти по-сладки от захарта на единица тегло. И да, вредни са, но все пак зависи от количеството. Мисля, че можеш да получиш по-подробна информация в нета ако се разтърсиш.

Мнението беше редактирано от FaceOff на 18.10.10 19:59.

18.10.10
20:01

На кутията протеин пише колко гр. въглехидрати има и колко от тях са захари. С мазнините също.

18.10.10
20:14

Има и неовкусени протеини, без изкуствени овкусители и подсладители :)

18.10.10
20:19

Аз половин година (че даже и повече) пих неовкусения изолат на NOW. Все едно пиеш обезмаслено прясно мляко. Много хора ги спъва цената, но за мен това е един от най-качествените протеини на пазара в цял свят!
Подсладителите (аспартам и ацесулфам) са вредни, да, но тъй като са многократно по-сладки от захарта, в една доза има сравнително малки колиества (тук говоря наизуст, но надали някой знае даже приблизително).

18.10.10
20:33

Една бърза справка показа, че в протеина, който пия аз (Синта Сикс) има подсладителя Sucralose, който е 600 пъти по-сладък от захарта и 3.3 пъти по-сладък от аспартама (Уикипедия) и е един от двата подсладителя, които се приемат за “безвредни” - кавичките са от мен :)

18.10.10
21:47

казано от Стоянчо на 18.10.10, 20:19:

Аз половин година (че даже и повече) пих неовкусения изолат на NOW. Все едно пиеш обезмаслено прясно мляко. Много хора ги спъва цената, но за мен това е един от най-качествените протеини на пазара в цял свят!
Подсладителите (аспартам и ацесулфам) са вредни, да, но тъй като са многократно по-сладки от захарта, в една доза има сравнително малки колиества (тук говоря наизуст, но надали някой знае даже приблизително).

А от къде си го купуваш. Аз проверих в магазина от който си вземам добавки, но там го нямаха и можеби ще си поръчам онлайн.

18.10.10
23:03

healthstore.bg

19.10.10
07:56

ацелуфама е 200 пъти по сладък от захарта
безвредната доза на ден е 1 гр-
сам си прецени дали от 60-100 гр. протеин на ден може да ти стане нещо

19.10.10
08:29

казано от caihundrel на 19.10.10, 07:56:

ацелуфама е 200 пъти по сладък от захарта
безвредната доза на ден е 1 гр-
сам си прецени дали от 60-100 гр. протеин на ден може да ти стане нещо

Да, така е. И според мен са малки количествата в доза. По-скоро ме притеснява употребата в дългосрочен план, в смисъл има ли натрупване в организма?

19.10.10
08:36

всичко под 1 гр на ден е безвредно
изчетох доста по въпроса и всички са категорични по въпроса

19.10.10
11:10

Мерси за бързите реакции. Виждам, че всеки има мнение по отношение на подсладителя, но не става ясно освен въпросния подсладител как поситгат вкусови качества. Какви още “екстри” добавят нашите приятели - производители?

19.10.10
12:13

Главно естери (сигурно поне 70%), поливалентни алкохоли, АК-производни, нуклеотиди, циклични ВВ, спрегнати циклични ВВ, производни на КК - амиди обикновено. Примерно портокал - метилов терпеноид (аромат) + октил ацетат (вкус) и още стотици неща. Мисля, очевидно, че подобно на парфюмерийната промишленост, овкусителните рецепти - не са за всеобщо ползване.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1