18.10.10
19:37
Здравейте на всички. Моля ви помогнете. Изпитвам серозни затруднения по отношение на това да разбера с какво и как се овкусяват протеините. Какви подсладители се слагат, как успяват производителите да постигнат определен вкус ? Дали това което се слага всъщност не добавя вредни захари или други вредни за нас суровини.
П.С.
Колко от нас са готови да пият неовкусен протеин - няма готин шоколадов вкус, но и няма риск от добавяне на излишни захари?
Най-често пудрите се овкусяват с аспартам и ацесулфам. И двете са около 200 пъти по-сладки от захарта на единица тегло. И да, вредни са, но все пак зависи от количеството. Мисля, че можеш да получиш по-подробна информация в нета ако се разтърсиш.
Мнението беше редактирано от FaceOff на 18.10.10 19:59.
На кутията протеин пише колко гр. въглехидрати има и колко от тях са захари. С мазнините също.
Аз половин година (че даже и повече) пих неовкусения изолат на NOW. Все едно пиеш обезмаслено прясно мляко. Много хора ги спъва цената, но за мен това е един от най-качествените протеини на пазара в цял свят!
Подсладителите (аспартам и ацесулфам) са вредни, да, но тъй като са многократно по-сладки от захарта, в една доза има сравнително малки колиества (тук говоря наизуст, но надали някой знае даже приблизително).
Една бърза справка показа, че в протеина, който пия аз (Синта Сикс) има подсладителя Sucralose, който е 600 пъти по-сладък от захарта и 3.3 пъти по-сладък от аспартама (Уикипедия) и е един от двата подсладителя, които се приемат за “безвредни” - кавичките са от мен :)
казано от Стоянчо на 18.10.10, 20:19:
Аз половин година (че даже и повече) пих неовкусения изолат на NOW. Все едно пиеш обезмаслено прясно мляко. Много хора ги спъва цената, но за мен това е един от най-качествените протеини на пазара в цял свят!
Подсладителите (аспартам и ацесулфам) са вредни, да, но тъй като са многократно по-сладки от захарта, в една доза има сравнително малки колиества (тук говоря наизуст, но надали някой знае даже приблизително).
А от къде си го купуваш. Аз проверих в магазина от който си вземам добавки, но там го нямаха и можеби ще си поръчам онлайн.
19.10.10
07:56
ацелуфама е 200 пъти по сладък от захарта
безвредната доза на ден е 1 гр-
сам си прецени дали от 60-100 гр. протеин на ден може да ти стане нещо
казано от caihundrel на 19.10.10, 07:56:
ацелуфама е 200 пъти по сладък от захарта
безвредната доза на ден е 1 гр-
сам си прецени дали от 60-100 гр. протеин на ден може да ти стане нещо
Да, така е. И според мен са малки количествата в доза. По-скоро ме притеснява употребата в дългосрочен план, в смисъл има ли натрупване в организма?
19.10.10
08:36
всичко под 1 гр на ден е безвредно
изчетох доста по въпроса и всички са категорични по въпроса
Мерси за бързите реакции. Виждам, че всеки има мнение по отношение на подсладителя, но не става ясно освен въпросния подсладител как поситгат вкусови качества. Какви още “екстри” добавят нашите приятели - производители?
19.10.10
12:13
Главно естери (сигурно поне 70%), поливалентни алкохоли, АК-производни, нуклеотиди, циклични ВВ, спрегнати циклични ВВ, производни на КК - амиди обикновено. Примерно портокал - метилов терпеноид (аромат) + октил ацетат (вкус) и още стотици неща. Мисля, очевидно, че подобно на парфюмерийната промишленост, овкусителните рецепти - не са за всеобщо ползване.