Ролята на дупето в спринта

06.10.10
11:11

Искам да го обсъдиме с вас ... каква е ролята на дупето в спринта ?
Има ли голяма роля ?
Ако например тялото на едно момче(за пример) е стегнато,а дупето ми е малко дебео (говоря за малка разлика),например да има малко сланина по него и да е отпуснато .. това в каква степен може да повлияв за бързината му в спринта,както и ако има значение за пъргавината и другите по-важни качества в спорта ?

ВН

06.10.10
11:15

Колко мазнини имаш по глутеусите си, няма да повлияе спринта ти. Няма пропорционална връзка между форми, размери и производителност.

При спринтове, глутеусите ти дават стартова сила (старт от стенд) и експлозивна сила при отблъскване (крачка напред). Редно е да се разглежда комплексна мускулна верига. Глутеусите (задникът) и задните бедрени мускули имат основна роля в спринтовете.

06.10.10
11:20

Значи все пак искаш да кажеш,че “задникът” играе важна роля в спринта ?
Тоест най-вече за бърз старт и експлозивна сила ?

Извинявай,но това не го разбрах,дали е отговор по въпроса ми или ми задаваш въпрос ... - “Колко мазнини имаш по глутеусите си, няма да повлияе спринта ти.” ?

ВН

06.10.10
11:28

Да, мазнините ти нямат отношение към това как работи задникът в спринта. Имат отношение върху това колко килограма пасивно тегло се налага да придвижваш в пространството със себе си, докато тичаш, например 20 кг излишна мазнина в цялото тяло логично ще те забавят.

06.10.10
11:47

Аха ясно,е мислех така просто ...
Мислех,че това,че дупето ми е малко по-разпуснато в сравнение с другите части на тялото - ме забавя и ме прави по малко пъргъв както и по-бавен,защото така се чувствам .... :(
Тренирам футбол.
И си помислих,че може би ако успея да го направя съразмерно,да изчистя тези малко сланинки ще се подобря.
Изглежда съм грешал,а Влади ?

ами това, че не влияе на спринта.... не пречи пак да искаш свалиш от там нали така :)

07.10.10
07:06

Значи като бивш лекоатлет ще отговоря:
преразвит глутеус имат спринтерите с голямо начално ускорение (топ спийд 30-40 м)
а тия с нормално и бавно ускорения бягат от прасци и бедра :)

07.10.10
14:15

Затова като клякаш почваш да тичаш по-бързо, защото расте задника ;)

08.10.10
06:19

казано от fam0us на 07.10.10, 14:15:

Затова като клякаш почваш да тичаш по-бързо, защото расте задника ;)

Не! Затова след бягането почнах да правя тяга и глед месец имах 2х200 на 77,5кг лично тегло :)

09.10.10
19:19

казано от Miro Gi4ev на 07.10.10, 07:06:

преразвит глутеус имат спринтерите с голямо начално ускорение (топ спийд 30-40 м)

Тоест дупето е от излкючително голямо значение за бягането ?

А по какъв начин трябва да се тренира .... ако може някой да даде съвет ...
Дали трябва да се тренира по специяле начин,да не стане по-голямо,защото това ще е в минус за бързината или нещо друго като даденост ?
Незнам ако има някой който е по запознат и с малките подробости за това,да драсне ако иска ;).

Мнението беше редактирано от Nownownow на 09.10.10 19:19.

10.10.10
07:00

казано от GoSHooo на 09.10.10, 19:19:

казано от Miro Gi4ev на 07.10.10, 07:06:

Тоест дупето е от излкючително голямо значение за бягането ?

А по какъв начин трябва да се тренира .... ако може някой да даде съвет ...
Дали трябва да се тренира по специяле начин,да не стане по-голямо,защото това ще е в минус за бързината или нещо друго като даденост ?
Незнам ако има някой който е по запознат и с малките подробости за това,да драсне ако иска ;).

Aми ако се занимаваш редовно с лекоатлетически занимания няма как да стане голямо !

10.10.10
10:31

Тренирам футбол,тичам добре горе-долу но от това където последните 1-2 години седа по много на компютъра,го не правило по-голямо от размера може би в който е нужно да е за структурата ми :D.

11.10.10
05:58

казано от GoSHooo на 10.10.10, 10:31:

Тренирам футбол,тичам добре горе-долу но от това където последните 1-2 години седа по много на компютъра,го не правило по-голямо от размера може би в който е нужно да е за структурата ми :D.

Виж от седенето пред компа може!!

12.10.10
01:35

Можеш лид а предложиш нещо,сега какво да направя за да поправя тази грешка :) ?

12.10.10
06:01

казано от GoSHooo на 12.10.10, 01:35:

Можеш лид а предложиш нещо,сега какво да направя за да поправя тази грешка :) ?

Може и да прозвучи банално,но смени си начина на живот!

12.10.10
21:26

Не е никак банално.
Но като го сменя не мислиш ли,че всички мускули ще ми се развиват равномерно ако например почна да не сядам на компютъра.
Може би трябват да се правят някакви упражнения за да го направя равномерно дупето с тялото ми като цяло,иначе ще си е така по-голямо ... по-фръкнало по-точно :D.

CI

13.10.10
06:45

Ако спортуваш 6-7 пъти на седмица (футбол, фитнес, бягане, колело) и разбира се не ядеш боклуци, гъза ти няма да е мазен. Капиш?

13.10.10
07:22

Много хора (и особено тези, които седят по много пред компютър) имат нужда първо да научат гъза да работи и после да го тренират. Пробвай да търсиш през гугъл “gluteus activation” или нещо подобно и започвай четене.
Колкото и да го тренираш, ако не го научиш първо как да се тренира, все други мускули ще обират неговата работа. И не стой пред компютъра не само заради дупето ( :D ), а за да можеш да правиш нещо смислено неща през деня - пред компютър, ако не ти е това работата, това трудно се получава :)

Мнението беше редактирано от G33K на 13.10.10 07:22.

13.10.10
10:16

Благодаря за съветите.
Съвсем малко сланинка имам по него,проблема може би е повече в това,че е леко фръкнал ...
Той всъщност ми е и много стегнат и всъщото време и малко сланинка има и е хвръкнал .... незнам и аз какво да правя,че да го направя от по-фръкнал по “нефръкнал” :D.

13.10.10
10:28

И аз пък не знам дали става дума за ползване на въпросното дупе или за това как изглежда и кое в крайна сметка е по-голямата болка :D Ще трябва да вземеш решение.
Също не знам какво значи “фръкнал”, но по това което мисля че значи тая дума, би трябвало точно това да ти е целта - в плосък гъз естетика няма. И от мазнини няма полза де, но пък мускули в тази област винаги са добре дошли.

13.10.10
11:13

казано от GoSHooo на 13.10.10, 10:16:

Благодаря за съветите.
Съвсем малко сланинка имам по него,проблема може би е повече в това,че е леко фръкнал ...
Той всъщност ми е и много стегнат и всъщото време и малко сланинка има и е хвръкнал .... незнам и аз какво да правя,че да го направя от по-фръкнал по “нефръкнал” :D.

Kaто го нафибриш и тогава ще му видиш реалниоя размер дотогава не може да кажеш колко сланинка/вода има!

18.10.10
10:25

Извинявай,но не те разбрах,какво искаш да кажеш с “като го нафибриш” хаха :D :D :D ?

19.10.10
08:21

казано от GoSHooo на 18.10.10, 10:25:

Извинявай,но не те разбрах,какво искаш да кажеш с “като го нафибриш” хаха :D :D :D ?

Kaто премахнеш количеството вода и сланина която покрива глутеуса!

19.10.10
09:05

А как по-точно мога да го нафибря,като огранича храната увеличаваща по-бързо килограмите ли ?

20.10.10
12:10

казано от GoSHooo на 19.10.10, 09:05:

А как по-точно мога да го нафибря,като огранича храната увеличаваща по-бързо килограмите ли ?

Най-лесно е с чиста храна и здрави тренировки!

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1