Кисело мляко

20.10.10
12:22

Здравейте, от месец-два се опитвам да водя по-здравословен начин на живот и подбирам по-стриктно храната си, въпреки че съм доста голям чревоугодник. Замислих се за киселото мляко и колко кофички на ден мога да ям от него? Има добра хранителна стойност, полезно е и ми е вкусно. Мога да го комбинирам с какво ли не - главно плодове и разни мюслита, фибри и ядки. Въпросът ми е какво количество на ден мога да ям от него и къде е границата на полезното, предполагам че в един момент ако се прекали има негативен ефект върху организма? Ако да, какъв е той?

Благодаря предварително на отзовалите се. :)

20.10.10
13:30

Домашно заквасено мляко или “кисело мляко” от магазин?
Ако е второто - колкото по-рядко консумираш, толкова по-полезно. ;)

Мнението беше редактирано от Ensiferum на 20.10.10 13:30.

20.10.10
13:45

От магазин... Е чак толкова вредно да е? Ям само Пършевица 2%, ако има по-добро - започвам него да ям. :)

Ако не те устройва така въпроса, кажи тогава за заквасеното домашно ако може. :D

20.10.10
14:40

казано от Ensiferum на 20.10.10, 13:30:

Домашно заквасено мляко или “кисело мляко” от магазин?
Ако е второто - колкото по-рядко консумираш, толкова по-полезно. ;)

Малко несериозен е съветът ти. Вярно, купешкото не е като домашното, но все пак по-добре купешко кисело мляко пред фанта, например. Между другото да си направиш домашно не е толкова трудно, въпросът е да е с домашно мляко. Аз откакто открих на едно място страхотно домашно мляко, друго вече не купувам, правя си и извара и кисело от него.

казано от milosha на 20.10.10, 12:22:

Здравейте, от месец-два се опитвам да водя по-здравословен начин на живот и подбирам по-стриктно храната си, въпреки че съм доста голям чревоугодник. Замислих се за киселото мляко и колко кофички на ден мога да ям от него? Има добра хранителна стойност, полезно е и ми е вкусно. Мога да го комбинирам с какво ли не - главно плодове и разни мюслита, фибри и ядки. Въпросът ми е какво количество на ден мога да ям от него и къде е границата на полезното, предполагам че в един момент ако се прекали има негативен ефект върху организма? Ако да, какъв е той?

Благодаря предварително на отзовалите се. :)

Както каза колегата FaceOff, млякото в магазина не е като домашното (както всичко друго), но не е вредно. Можеш да си ядеш 2-3 кофички на ден, че и повече. Имам чувството, че също така ще трябва да си купуваш и допълнително тоалетна хартия :D Тук обаче нещата се свеждат до това, че трябва да си набавяш пълноценен белтък, качествени въглехидрати и мазнини от разнообразна храна. Та като чета въпроса ти, оставам с впечатлението, че искаш цял ден да хрупаш само кисело мляко + мюсли и плодове, което хич не е добре. Най-малкото ти трябва месо, яйца или риба в менюто. Ако въпроса ти е само дали е вредно да прекаляваш с яденето кисело мляко...по-скоро не. Все пак дръж бройката под 5…за всеки случай :D

Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 20.10.10 14:50.

20.10.10
14:48

И аз така мисля. Купешкото кисело мляко има по-скоро по-малко полезна стойност, отколкото да е чак вредно. :) Ако греша - поправете ме.

20.10.10
14:51

@ProXxX - правилно си усетил. :) Месо... Само пилешко, нямам нужда от сваляне на теглото, но искам като цяло да ям по-лека и лесносмилаема храна. Имам бърз и добър метаболизъм, но не искам излишно да го товаря и затлачвам.

Ще държа бройката под 5. :) Остатъкът от менюто ще запълня със зеленчуци, сирене и кашкавал от време на време... 2-3 яйца на седмица. Разнообразно приготвени. Тук-таме си хапвам и разни не толкова полезни неща, но не съм вманиачена. Забележки? :)

казано от milosha на 20.10.10, 14:51:

@ProXxX - правилно си усетил. :) Месо... Само пилешко, нямам нужда от сваляне на теглото, но искам като цяло да ям по-лека и лесносмилаема храна. Имам бърз и добър метаболизъм, но не искам излишно да го товаря и затлачвам.

Ще държа бройката под 5. :) Остатъкът от менюто ще запълня със зеленчуци, сирене и кашкавал от време на време... 2-3 яйца на седмица. Разнообразно приготвени. Тук-таме си хапвам и разни не толкова полезни неща, но не съм вманиачена. Забележки? :)

Не мога да имам забележки и претенции, при положение, че нямам никакви данни за теб. Възраст, височина и тегло. От тези зависи колко калории трябва да поемаш, а оттам вече се гради и менюто. Със сиренето и кашкавала не прекалявай, защото са богати както на белтъци, така и на много мазнини :) Яйцата...бих казал 2-3 на ден, а не на седмица. За зеленчуците съм твърдо за! Колкото повече, толкова по-добре. А за не толкова полезните неща...всички сме грешници! :D

20.10.10
16:12

21 години, 180см, 52кг. Женски пол :)

Яйца 2-3 на ден? Не е ли вредно и освен това си мисля, че предизвиква газове? :D Иначе знам за кашкавала и сиренето и колкото и да ги обичам, ще има ограничения. :)

едит: не искам да качвам килограми, а и независимо от това какво искам - винаги си варирам от 50 до 54кг максимум. :)

Мнението беше редактирано от milosha на 20.10.10 16:13.

20.10.10
16:31

Че ти на този ръст 50кг....... направо ми се струва болестно състояние.... не знам, дано не съм прав.

20.10.10
16:38

Не са точно 50кг. Добре са, вярвай. :)

По другите въпроси нещо?

AZ

20.10.10
16:53

Ами теориите,че жълтъците са вредни вече се отхвърлят.Съвременните схващания са,че може да ядеш(то не може,а трябва) да ядеш яйцата цели.Това за газовете съм го чувал,но мисля,че при всеки е индивидуално.Аз например ям всеки ден по 4 яйца и то не знам вече от колко време и съм здрав и всичко ми е в норма :)

20.10.10
17:06

И нямаш газове? :D

AZ

20.10.10
17:14

Специално от яйцата не.Когато пия прясно мляко или от сурови фъстъци имам.Но освен това пия витамини с ензими,които подпомагат по-доброто усвояване на храната.

Milosha, така по данни мога да кажа, че си в чудесно състояние ;P Не знам колко от тези 50 кила са мазнини, но предусещам, че имаш хубава фигура. Даже няколко кила отгоре също няма да ти навредят, но щом не искаш да качваш - така да бъде :) Хапвай си качествени храни и ще си ОК.

ПП: Това за вредата от жълтиците...знам ли вече...едни казват, че са вредни, други обратното. Истината е, че има много наситени мазнини в жълтъците, но пък са богати на други там екстри :) Аз затова ей така от съображения за сигурност ти препоръчах само по 2-3 на ден (цели). Това е разумно като количество. Това за газовете го има при мен, но не прекалено :) Ако не ти се струва грях да хвърляш жълтъците, яж по 2 цели яйца и още по 3-4 белтъка като хвърляш жълтъците. От белтъците на яйцата няма как да се натровиш, освен ако изядеш 100 :D Това е от мен. Желая ти успех! ;)

21.10.10
06:33

Добре прецени нещата. :) Просто навреме се усетих, че няма смисъл да товаря излишно метаболизма с гадни храни, само защото “не ми се лепи”... След време ще има ефект.

“Само 2-3 на ден”, както досега бях убедена, че 2-3 на седмица са максимума - това ми звучи много. :D

Благодаря за съветите!

AR

26.10.10
15:22

Едно интересно изследване
http://www.aktivnipotrebiteli.bg/?p=79&test=1

Какъв състав има истинското домашно мляко? Навсякъде пише ,че маслеността е 4% , но това според мен е на обработено такова. Млякото , което аз си правя е ДОМАШНО, образува голям дебел каймак при варене и е от собствена крава! И киселото мляко излгежда доста мазно,въпреки че отстранявам каймак от няколко милиметра, който правя на масло!

казано от Стойчо Стойчев на 01.02.16, 23:22:

Какъв състав има истинското домашно мляко?

Според теб - свързано ли е с маслеността на прясното мляко, от което се приготвя? (wasntme)
С други думи - питай кравичката... (sun)

cRossfit

02.02.16
12:34

В домашното мляко има само прясно мляко и закваска.Маслеността на млякото зависи от кравата.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1