Трениране с умерени тежести (по-малки от тези за МП)

Здравейте :)

Темата е малко особена, но със сигурност ще има и други заинтересовани. Какво мислите - възможно ли е и до колко с “умерени” тежести да се правят мускули? Давам пример за “умерени” - представете си, че можете да правите лежанка 8х80кг max, но чисти. Ако започнете да правите най-много с .. примерно 60кг повторения може ли да се изгради пак достатъчно мускул?

Поради контузия в момента не ми дават (а и не трябва) да товаря много и това е нещо като компромисен вариант. Мислех си ако правя с голяма интензивност, без заключване на стави, дроп-серии и т.н., че ще постигна достатъчно голямо натоварване и мускулите ще растат..
Какво мислите по въпроса ?

П.П. Всичко друго ще е на ниво - 6-8 добри хранения без чийтинг, качествени добавки и т.н. Т.е. въпросът се отнася само до самите тренировки с по-малки килограми и ефекта от тях.

BU

20.10.10
19:25

Дефинирай “достатъчно мускул”.

ЕДИТ:
Чак сега видях,че си контузен.
Нямаш избор,каквото и да ти кажем,ти си длъжен да тренираш оптимално,вземайки предвид положението си. ;) Успех.

Мнението беше редактирано от BusyMan на 20.10.10 19:26.

казано от DeadManWalking на 20.10.10, 19:25:

Дефинирай “достатъчно мускул”.

Еми.. искам максимално постижимото :) Въпросът е при такива условия да вземеш максимума :)

20.10.10
19:43

Според мен щом хората качват със 10 по 10 програмата която е с 50 процента от макса май , което даже под умерено отива значи явно може :) Аз даже съм много зарибен да я пробвам тази програма и след 1 2 седмици сигурно почвам

20.10.10
19:47

качването не винаги зависи от тежестите. Така, че по-добре да тренираш с колкото можеш и да се храниш както трябва отколкото да не тренираш или да се контузиш...

Какво ще рече 10х10? Дай инфо за нея.

20.10.10
19:50

Малко не ми се връзва. Хем искаш голяма интензивност, хем малки тежести?

20.10.10
19:52

А, каква е контузията?
Иначе, можеш и с по-умерени тежести, по-кратки почивки или суперсерии да постигнеш сериозно натоварване.
Доколко това натоварване, няма да е противопоказно...

20.10.10
19:53

http://www.bb-team.org/forums/viewthread/40555/ -10x10

20.10.10
19:54

http://www.bb-team.org/forums/viewthread/40555/ ето я системата изглежда много обнадеждаваща и е известна няма лошо да я пробваш :)

Мерси за линковете. Ще разгледам.

@С7АЛК3Р - ганглион в лява китка

@Панайот - имам предвид малки почивки и бързо темпо

ВН

20.10.10
20:13

Първо здравей Ради!

Радвам се да те видя, жалко че те виждам контузен.
Можеш и с ниска интензовност да постигнеш мускулен растеж. Тогава другите параметри са от значение - увеличаване на честота между тренировките, примерно по 6 седмично при само 2/3 от нормалната интензивност и къси серии без млечна киселина.

Друг вариант е да увеличиш обема в ден и да разчиташ на млечната киселина. Така работи 8х8 - системата на Винс Жиронда. Може и просто да я увеличиш обема, просто като добавиш нови серии в при стандартен 4 дневен сплит, с интензивност около 60% суперсерии, двойни и тройни серии (кръвонапълване) + агресивен стречинг.

Друг вариант е без да променяш тренировката, да я изпълниш с 50-60%, но с увеличено време под напрежение, т.е. забавяш темпото на вдигане и пускане. Въртейки подобни агресивни стимули, може да качиш повече от колкото очакваш. Имай предвид обаче, че травмираният участък иска калории и градивни вещества, а ако те отиват в конкурентни участъци, възстановяването се забавя.

ЕДИТ:

Аз имам същият проблем в лява китка. Лекувам го с наместване + удар с нещо тежко. :) Старата система с Библия или с Война и мир. Ако те дразни, отиваш на хирург и ти го маха. Ще се оправиш за 3 седмици. Тоя проблем не зависи толкова от тежестта, с която тренираш, а от честотата на правене на определени движения. Сложи снимка!

Мнението беше редактирано от Владимир Недков на 20.10.10 20:19.

20.10.10
20:16

10х10 е добра идея. Иначе, би ли споделил каква е контузията? Ако може да се предпазим де.

21.10.10
06:15

пробвай бавно изпълнение на самото движение

21.10.10
06:36

С предварителна умора на мускула с друго движение също може да стане (;

21.10.10
12:29

От 7-8 месеца тренирам леко (само с пудовки). Не за друго, а защото промених цялостно начина си на хранене и приоритети. Спазвам няколко принципа - изпълнявам движенията бавно, като в пиковите точки задържам за секунда-две. Също така откривам, че при мен повторения над 12 действат по-добре отколкото 6-10 (това вече е индивидуално де). Това, което съм го постигнал с големите тежести си го поддържам, а смятам, че в някои отношения съм подобрил (не говоря за свалянето на килограми, а повишаване на ММ тук-там).
По-леките работни тежести позволяват безпроблемо 6-дневно трениране на различните МГ, което с тежките тренировки не съм успявал да направя поради преумора на 2-3седмица.
Почивките се свеждат до минимум (ок.минута). От тук пък се печеи време. :)

21.10.10
12:34

А всъщност, китката на кои упражнения ти пречи или те боли? Ако е само на някои (примерно лежанка), просто ги замени с други, и на останалите си тренирай нормално.

21.10.10
22:19

По-добрият вариант ти е да отидеш и да ти я махнат оперативно. ( Операцията е рутинна ) Преди около месец бе публикувано едно изследване, че мускула може да бъде стимулиран и чрез множество повторение с тежести, далече под МП, стига да направиш достатъчно повторения, които да доведат мускула до отказ.

Това е таблицата, която показва синтеза на белтъци в следствие на различните видове натоварване веднага след тренировка, четири часа и двадесет и четири часа.

Синтез на протеин при различни работни тежести

Легенда
90FAIL = Повторения с 90% от макса до отказ
30WM = Същият брой повторения, като 90FAIL но с 30% от макса
30FAIL = Повторения с 30% от макса до отказ

Мнението беше редактирано от Timon на 21.10.10 22:40.

ВН

22.10.10
09:57

Отличен източник по между другото. Адд-нах си го :).

Съжалявам, че малко се забавих в отговора, но бях доста зает.

@Владо: Здравей и мерси много за информацията! Подробно ще разгледам схемите. Не ми е удобно да увеличавам тренировките, защото времето ми е малко в дефицит, но идеята за увеличаване на обема в дните чрез нови серии ми е много удобно и ще го пробвам в комбинация със суперсерии и дроп-серии. Забавяне на движението също може да пробвам като мине малко време, за да вкарам разнообразие в тренировката. Колкото до снабдяването с хран. вещества проблем няма да има, защото мисля да правя пак по 7 хранения (преди бях така и резултатът беше бърз и видим).
Относно контузията: кофти, че и при теб се е получило. Ти оперира ли се? Ако не си - болката отмина ли с времето или си е още там? Принципно мислех декември да ми го махнат оперативно, но е хубаво да се събира информация :) А аз ако от личен опит говоря, проблемът се появи от големи тежести при дърпане (трен за гръб). Снимка няма смисъл да качвам, няма да видиш много, защото издаденото е едвам видимо, но ме гледаха на ехограф и се знае, че е там и под върха се разширява надолу (невидимо за окото).

казано от Rikoo на 20.10.10, 20:16:

10х10 е добра идея. Иначе, би ли споделил каква е контузията? Ако може да се предпазим де.

Ганглион в лява китка. Горе също го бях написал :)

@FRANKO1 и @Стоянчо: Както и по-горе написах ще пробвам след време и забавяне на движението (включително и паузите на върха).

@Петко К: За съжаление не е толкова просто. Няма конкретно изолирано движение, което да ми прави проблема. Ако беше така - просто щях да го махна от програмата. Само за информация: преди няколко месеца бях пуснал тема за възпалено сухожилие и т.н. и там ми писа и даде полезно инфо. Сега само уточнявам, че след прегледа при ортопед се оказа малко по-различна травмата от тази, която си мислех, когато пишех старата тема. Т.е. контузията не е нова :)

@amistad: Доста интересен линк. Мерси.

Мнението беше редактирано от Ради Хаджирадев на 23.10.10 12:55.

ВН

23.10.10
18:03

Не, не съм се оперирал. Стягам китката и тренирам така. Ако се размести, намествам си го с натиск и флексия.

казано от Владимир Недков на 23.10.10, 18:03:

Не, не съм се оперирал. Стягам китката и тренирам така. Ако се размести, намествам си го с натиск и флексия.

Благодаря. Значи няколко месеца поне ще си карам така и се надявам да няма проблеми, а другото ще го мисля като ми се наложи.

ВН

23.10.10
18:21

Ради, то се възпалява на периоди. Поне при мен. Мажа му охлаждащи и противовъзпалителни кремчета и спада мехура.

Препоръчаха ми Нифлурил-гел и с него си го мажа. Днес ми беше 3-тата тренировка след 2 месеца почивка и нямам по-голяма от обичайната болка.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1