22.10.10
13:52
Здравейте! Има няколко въпросчета, които ме тормозят и реших да събера малко мнения и съвети.
Някой може ли да ми даде обяснение, защо при мен мускулната треска се появява не на следващия ден след тренировката, а в други ден. Примерно понеделник тренирам, вторник съм бомба и мускулите ги усещам изтощени, но нито грам болка. В сряда като стана сутрин и мускула дето съм тренирал ме наболява доста кофти (разбирайте нормална мускулна треска). Питам, защото всичките ми приятели имат веднага на следващия ден, та се зачудих, защо при мен е различно. Максимум 30-40 минути след тренировка поемам качествена храна (прости + сложни въглехидрати + пълноценен белтък). Оттам до края през 2-3 часа си следвам менютата, като храните също качествени съставени от сложни въглехидрати и пълноценни белтъци. Почивам достатъчно, даже прекалено много и спя по 8 часа, така, че възстановяването си ми е наред. Това е единия въпрос.
Второто въпросче...някой може ли да ми обясни за разширяването на стомаха. Майка ми нещо ме плаши, че ям прекалено много (6 пъти на ден, средни порции) и ще ми се разшири стомаха и ще изглеждам като бременен. Ясно, че го има това нещо с разширяването на стомаха, но мисълта ми е...знам ли...с две думи не ми се ще после като се изчистя от мазнините и като облека тениска и да изглеждам сякаш съм с шкембе, а всъщност да са яки здрави керемиди :D Изумен съм как културяги като Арнолд имат гигантски тела, пък стомасите им сякаш ги няма, все едно не са яли храна, едно такова вдлъбнато навътре (сигурно от много “вакуумки”), а други като Ronnie Coleman, са със стомаси доста издадени напред (точно каквото не искам да става). Имаше още нещо да питам, но ми избяга...ако се сетя ще го добавя...това е за сега. Всякакви мнения и съвети са добре дошли. Благодаря за вниманието!
Темата беше редактирана от Тихомир Велев на 22.10.10 13:54.
22.10.10
14:07
Бате, на конкретните ти въпроси защо имаш мускулна треска вдругиден, и дали се разширява стомаха не бих могъл да отговоря като голям капацитет, но ще ти дам един съвет, който поне малко би намалил мускулната ти треска.
1во: след тренировка отдели 5-6 минути за да се разтегнеш добре- това ще ти раздвижи кръвта и ще намали натрупването на млечна киселина в мускулите ти, което е причина за мускулната треска.
2ро: ако нямаш сърдечни проблеми, или разширени кръвоносни съдове, след тренировка пии един аспирин- действа съдоразширяващо(тоест отново подпомага кръвообращението), и предотвратява натрупването на млечна киселина.
3то: ако всеки път когато тренираш, имаш силна мускулна треска, може би е добре да се замислиш за намаляване на работните тежести. Нормално е мускула да се нагажда към натоварането, и след първите няколко тренировки мускулната треска да изчезне или да се усеща само като лека умора в мускулите. Ако обаче имаш тежка мускулна треска след всяка тренировка, то това може да е сигнал за претрениране.
Що се отнася до това защо е на по-следващия ден: може би защото млечната киселина се натрупва постепенно в мускулите ти. В деня след тренировка го усещаш леко и се движиш по-малко за да не те наболява, така кръвообращението ти не е много засилено, и на по-следващия мускулната треска се усеща с пълна сила.
22.10.10
14:36
Благодаря за мнението и съветите ти. Треската не е сериозна...в нормални граници и то само на определени мускулни групи...примерно в рамена, трапец, бедра и корем досега не съм имал мускулна треска, а си ги натоварвам стабилно както си му е реда :D Между другото това с аспирина ми стана интересно, защото преди време ми бяха казали, че не е добре да се пие след тренировка...намалявало нещо ефекта от тренировката или нещо такова, но не съм проучвал въпроса. Обаче с логиката ти с млечната киселина не съм съгласен. Може и аз да греша разбира се, но моята информация е, че млечната киселина отдавна е отпаднала като причина за мускулната треска. Тя е виновна за болката, която изпитваш в последните повторения от последните серии, когато имаш чувството, че мускула ще се разцепи ако го съкратиш още веднъж :D Съвременни теории предполагат че мускулната треска се дължи на миниатюрните разкъсвания в мускулната тъкан, причинени от неравномерно или необичайно натоварване (демек тренировката и главно негативните повторения). Затова даже се кефя като имам треска...знам, че съм тренирал както трябва. Причината за отпадане на теорията за млечната киселина е, че след като млечната киселина се разсейва сравнително бързо в тялото, това не може да обясни болката оставаща и през следващия ден. Точно тук мисля, че бъркаш, понеже казваш, че
казано от normalno hidratiran на 22.10.10, 14:07:
Що се отнася до това защо е на по-следващия ден: може би защото млечната киселина се натрупва постепенно в мускулите ти.
, а тя всъщност се разсейва,а не се натрупва. И отново да кажа...мускулната ми треска не е убийствена, знак за претрениране или други такива. Просто ми е интересно, защо при мен се забавя с един ден, а при други е веднага на следващия. Благодаря отново за мнението!
22.10.10
16:01
Това което ти се случва, мускулна треска на втория ден след тренировка е треска от втори тип и се дължи на недостиг на протеин в храната или на претрениране.
> Вариант 1 - протеинът и калориите за деня са недостатъчни.
> Вариант 2 - не усвояваш добре храната.
> Вариант 3 - правиш повече щети, от колкото можеш да поправиш въпреки добрата храна.
Колкото до стомаха, той е мускулест орган и както може да се разширява, така и да се свива. Успокой майка си! Подуването на стомаха е свързано с недосмляна храна и газообразуване. Може да е и заради скрит гастрит.
Мнението беше редактирано от Владимир Недков на 22.10.10 16:05.
22.10.10
16:29
Владо, мерси за отговора! Сега нека поразсъждаваме. Вариант 1 отпада. Приемам с 600 калории над TDEE-то ми (3400 общо), като протеина е 30% = 255 грама за деня. Това е повече от 3 грама на килограм...така да вмъкна данните си по между другото...24 години/180 см/75 кг (18% мазнини определени по нестандартен метод :D ). Другият вариант е тия вакуумирани пилешки пържоли, да не са от месо :D Вариант 2…знам ли как я усвоявам...ако дадеш някакъв съвет как да преценя това ще е добре, в противен случай може само да гадая. Бих се спрял на Вариант 3…тренирам 3 пъти в седмицата - Понеделни, Сряда и Петък...сплит: Понеделник - Гръб+трицепс, Вторник - Гърди+бицепс и Петък - Крака+рамо. След всяка тренировка - здраво корем :D Яко се бъхтя в залата, но не е да прекалявам и да се изхвърлям...наблягам на сравнително чисти изпълнения на упражненията с около 60-70% от макс-а. Оффф...прекалено много обяснявам, а няма смисъл. Явно е Вариант 3…ще обмисля, да намаля малко сериите или упражненията. А за корема...радвам се, че ме успокои. Сега като “качвам” ще си ям спокойно и после като “чистя” ще си се свие стомахчето в следствие на по-малкото храна. Благодаря отново за помощта!
Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 22.10.10 16:30.
22.10.10
16:32
по-малките порции и по-честото хранене забързват метаболизма ( т.е. усвояването ) над 3грама протеин на кг. е излишно
Въпрос 1:
А) Наличието на много високи нива на Млечна киселина ( причината за мускулна треска ) в мускулите повече от 48 часа след тренировката е ясен признак за претрениране и невъзможност на организма да се самоизлекува.
Б) Свръх протеиновият прием ( какъвто е твоят случай ) е високо нежелателен за тялото ти. При висок прием на протеин от животински произохд, сярата, която се съдържа в аминокиселините изяжда калция в тялото. Тялото, от своя страна не складира протеин, а използва излишъка за енергийни цели. Когато това се случва, аминокиселините трябва да бъдат деаминирани или нитрогенните групи да бъдат премахнати, като тялото ги изхвърля под формата на урина. Увеличеното съдържание на нитроген в тялото е вредно за бъбреците ти, като и черният дроб също трябва да обработи всичкият нитроген. С тази цел прекаляването с протеини не е желателно, ако все пак се мразиш достатъчно и продължаваш да го правиш, приемай повече вода, за да облекчиш донякъде нелеката задача с която натоварваш и без това постоянно работещите бъбреци.
Въпрос 2: Разширяването на стомаха се получава вследствие на системно преяждане или злоупотреба с вредни храни/напитки. Ако спазваш основните правила за правилно и здравословно хранене и тренираш коремната си мускулатура, много трудно ще получиш разширяване на стомаха.
23.10.10
06:15
Благодаря за отговорите! Значи относно разширяването на стомаха се успокоих. Обаче с тоя протеин...аз го правех от друга гледна точка...за да си набавя необходимите калории, а не от гледна точка за растеж на мускула. Ок, ще променя малко съотношенията и като кача още маса може пак да вдигна белтъците...да не рискувам със здравето. Досега бяха В:Б:М = 55%:30%:15%. Ще ги направя 55:25:20 или 60:25:15…това означава, че слизам от 255 грама белтък на 192,5, което се пада по 2,75 гр./кг. А вода си приемам яко...винаги съм пиел много вода...2 литра ми е минимума...обикновено стигам до 3 литра и малко. Мисля, че темата се изчерпа, но ако някой все пак иска да сподели нещо да заповяда. Благодаря на всички отговорили досега!
23.10.10
07:19
казано от Владимир Недков на 22.10.10, 16:01:
Това което ти се случва, мускулна треска на втория ден след тренировка
.
A в 3-ти, 4-ти и 5-ти ?